Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21

Kosovo keistenybes pažinęs lietuvis įspėja rinktinę dėl dviejų pavojų

Aurimas Kieža turi patarimų Lietuvos rinktinei, kuri šią savaitę įžengs į jai nepažįstamą teritoriją. Penktadienį mūsų šalies krepšininkai pradės 2019 metų pasaulio čempionato atrankos kovas rungtynėmis Kosove – šalyje, kurioje metus žaidė A.Kieža.
Kosovo vėliavos fragmentas ir šioje šalyje 2013-2014 m. rungtyniavęs A.Kieža.
Kosovo vėliavos fragmentas ir šioje šalyje 2013-2014 m. rungtyniavęs A.Kieža. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Pasaulio čempionato atrankos C grupėje Lietuva žais su Kosovu, Lenkija ir Vengrija.
  • Pirmasis mačas penktadienį Kosove, antrasis – sekmadienį Klaipėdoje su Lenkija.
  • Į kitą etapą iškops trys komandos

Buvęs naudingiausias Lietuvos krepšinio lygos žaidėjas 2013-2014 metų sezoną rungtyniavo Kosove – 2008 metais nuo Serbijos atsiskyrusioje valstybėje, į kurią Lietuvos krepšininkų pėdos užsuka itin retai.

Rokas Ūzas ir Marius Kasiulevičius taip pat yra rungtyniavę 1,9 gyventojų Balkanų šalyje, bei A.Kiežai ten sekėsi geriausiai. Iš Marijampolės kilęs krepšininkas tapo čempionu atstovaudamas „Sigal Prishtina“ – klubui, kurio žaidėjai ir dabar sudarys Kosovo rinktinės branduolį pasaulio čempionato atrankos varžybose.

Sezoną Prištinoje rungtyniavusiam A.Kiežai Kosovas patiko.
Sezoną Prištinoje rungtyniavusiam A.Kiežai Kosovas patiko.

Tribūnose lūždavo kėdės

Du dalykai Kosove ypač labiausiai įstrigo 35 metų dvimetriniam puolėjui, dabar rungtyniaujančiam Marijampolės „Sūdūvos-Mantingos“ komandoje.

„Labiausiai – sirgaliai. Jie labai karšti ir triukšmingi. Mūsų klubą arenoje palaikydavo 2-3 tūkstančiai, dalis jų ateidavo iš futbolo ir arenoje keldavo žiaurią atmosferą, – sakė A.Kieža. – Būdavo, kad tribūnose lūždavo kėdės, o į aikštę skrisdavo įvairūs daiktai – monetos, žiebtuvėliai“.

Lietuvos rinktinė privalės būti pasirengusi ne tik pragariškam triukšmui tribūnose, bet ir vieno krepšininko siautimui aikštėje.

Žaidėjas, galintis įmesti ir 40 taškų

Dardenas Berisha yra svarbiausias žaidėjas Kosovo rinktinėje, kuri kelyje į pasaulio čempionato atranką įveikė papildomą barjerą – grupėje su Estija ir Makedonija užėmė antrąją vietą ir išstūmė iš tolimesnio kelio makedonus.

2013-2015 m. tris kartus naudingiausiu Kosovo lygos žaidėju tapęs gynėjas tik prieš metus gavo teisę atstovauti savo gimtinei. Kol FIBA nebuvo pripažinusi Kosovo krepšinio federacijos, D.Berisha žaidė Lenkijos rinktinėje ir buvo jos rezultatyviausias žaidėjas per 2011 metų Europos pirmenybes Lietuvoje.

Užsivilkęs Kosovo aprangą, 191 cm ūgio gynėjas pradinėse atrankos varžybose pelnė po 18,8 taško ir nutiesė taką naujai rinktinei į pasaulio čempionato atranką, kurioje dėl dvylikos bilietų grumsis 32 komandos, padalytos po keturias į aštuonias grupes.

Įsivažiavus D.Berishai, paskui jį užsiveda ir visa šaika.

„Jei leisi, jis gali įpurtyti ir 40 taškų, – apie buvusį komandos draugą kalbėjo A.Kieža. – Gerą dieną jis gali sau leisti mesti, kad ir 30 kartų. Turi teisę tai daryti, nes tikrai yra geras žaidėjas – sugeba veržtis su kamuoliu, įmeta daug tritaškių.

Be to, Dardenas yra sirgalių numylėtinis. Jam reikia skirti papildomą dėmesį ginantis, nes įsivažiavus D.Berishai, paskui jį užsiveda ir visa šaika“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dardanas Berisha yra rungtyniavęs Lenkijos rinktinėje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dardanas Berisha yra rungtyniavęs Lenkijos rinktinėje.

Stebino komandos draugų maldos

Šešerius metus LKL rungtyniavęs, o dabar trečią sezoną vienoje stipriausių NKL komandų pradėjęs marijampolietis spėjo pažinti ir Kosovo krepšinio lygą.

„Tuometinė mano komanda gal ir kovotų LKL dėl 5-7 vietų, dar kelios ekipos būtų LKL dugne, o likusios yra NKL lygio“, – kalbėjo A.Kieža.

Nagrinėdamas dabartinės Kosovo rinktinės sąrašą jis pamatė penkių buvusių bendraklubių pavardes. Kai kurie jų yra religingi musulmonai – vienas iš labiausiai neįprastų vaizdų per sezoną Kosove A.Kiežai ir buvo komandos draugų pasitraukimai į šalį maldai.

Akį rėžė kultūrų skirtumai

Nepaisant sudėtingos Kosovo istorijos, beveik 11 tūkst. kvadratinių kilometrų ploto šalis patiko lietuviui.

Jo šeima saugiai jautėsi Kosovo sostinėje, o vyresnioji dukra lankė amerikietišką mokyklą ir galėdavo pati ramiai pareiti po pamokų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuotaka tautiniais rūbais per vestuves Kosove.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuotaka tautiniais rūbais per vestuves Kosove.

Kosovo gamta, ypač kalnai, paliko gerą įspūdį, kaip ir prie jūros esančios kaimyninės šalys, kurias Kiežos suspėjo aplankyti laisvu laiku: Graikija, Juodkalnija, Albanija.

Kauno dydžio Prištinoje lietuvių šeima rasdavo nedidelių jaukių restoranų, o A.Kieža pamėgo vietos kepsnius iš jautienos ir vištienos – tik kiaulienos musulmoniškoje valstybėje nė su žiburiu nerasi.

Prištinoje jam į akis krisdavo įvairūs kultūros skirtumai.

Nors JAV vyriausybės finansinė parama padėjo aptvarkyti miestą, aktyvusios statybos lėmė, kad namas lipo prie namo, lyg kokiame Vilniaus rajone Perkūnkiemyje, anot A.Kiežos.

Greta grupės turtuolių, dauguma žmonių gyveno kukliomis sąlygomis, tai iškart galima buvo išvysti riedant duobėtais sostinės keliais. „Matydavau daug prabangių automobilių. Bet šalia „Lamborghini“ važiuodavo daug senų automobilių, – pasakojo A.Kieža. – Nors miestas pakankamai vakarietiškas, vienoje gatvėje galima buvo išvysti ir juodais rūbais ir veidą burka dengiančių moterų, kitoje – merginų trumpais sijonais“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sezoną Prištinoje rungtyniavusiam A.Kiežai Kosovas patiko.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sezoną Prištinoje rungtyniavusiam A.Kiežai Kosovas patiko.

Tačiau vietos gyventojų, kurių dauguma yra albanai, įsiminė savo svetingumu ir draugiškumu.

Ne veltui A.Kieža po pirmojo sezono Kosove sudarė naują sutartį su „Sigal Prishtina“ – tik pasikeitusios aplinkybės klube neleido jam sugrįžti į šalį, kurioje Lietuvos krepšininkas su šeima jautėsi gerai.

Spėjimas: Lietuvos pergalė 20 taškų skirtumu

Nepaisant karštų sirgalių ir rezultatyvaus lyderio, A.Kieža neabejoja, kad penktadienio vakarą Prištinoje pergalę švęs Lietuvos rinktinė – net ir be NBA ir Eurolygos žaidėjų.

Manau, kad mūsų rinktinė neturės bėdų.

„Renaldas Seibutis, Kšištofas Lavrinovičiu, Gediminas Orelikas, Arnas Butkevičius – visi geroje sportinėje formoje. Kitaip nei vasarą, dabar sezonas yra įsibėgęs ir žaidėjai atvažiuoja gerai pasiruošę, – kalbėjo A.Kieža. – Manau, kad mūsų rinktinė neturės bėdų. Žinoma, labiausiai reikės stabdyti Dardeną Berishą, bet Lietuvos rinktinė yra aukštesnio lygio“.

Ar reali pergalė itin dideliu skirtumu?

„50 taškų skirtumo tikrai nebus. Tebūnie 90:70 Lietuvos rinktinės naudai“, – spėjo abiejų šalių krepšinį gerai pažįstantis A.Kieža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius