Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 09

Kur žaidžia lietuviai: L.Kleizos siautulį menantis miestas, kuriame trūksta oro krepšiniui

Įsivaizduokite, kad Lietuvos rinktinė žaidžia pasiruošimo Europos čempionatui rungtynes Raseiniuose, kur priima Goraną Dragičių, Milošą Teodosičių ar Giannį Antetokounmpo. Kažkas panašaus vyksta Orleane, kuris likus trims savaitėms iki „Eurobasket 2017“ starto priėmė Lietuvos, Prancūzijos ir Kroatijos rinktines. Didžiojo krepšinio apleistas miestas mena ir ypatingą Lino Kleizos istoriją.
„Palais des Sports“ arena
„Palais des Sports“ arena / 15min nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Kroatija | 21:00 | Orleanas

Orleanas – 10 kartų už Raseinius didesnis miestas, su 111 tūkstančių gyventojų. Bet Prancūzijos masteliu tai beveik tas pats, kas Raseiniai Lietuvoje.

Borisas Diaw, Evanas Fournier, Nando De Colo ir kitos likusios prancūzų žvaigždės žaidė 3300 žiūrovų talpinančioje „Palais des Sports“ arenoje, kurioje po pertraukos nuo kaitros (arenoje nėra kondicionierių) šuto 2385 į mačą susirinkę žiūrovai.

„Net Kauno sporto halėje taip nebūdavo“, – dėl tvankumo juokėsi į rungtynes suspėjęs Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis, įsitaisęs kukliose tribūnose kartu su asistentais Benu Matkevičiumi, Mindaugu Braziu, Ramūnu Šiškausku ir LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku.

15min nuotr./„Palais des Sports“ arena
15min nuotr./„Palais des Sports“ arena

Taip trūko oro, kad arenoje kaupėsi cigarečių tvaikas, per lauko duris atėjęs iš ankštų koridorių, kurie labai primena legendinę Vilniaus „Ekinstos“ krepšinio salę.

Negelbėjo ir Prancūzijos vėliavėlės, kurias žiūrovams arenos personalas išdalijo kaip palaikymo atributą, bet ilgainiui jos transformavosi į vėduokles.

Dar likus pusantros valandos iki rungtynių pradžios smalsuoliai rinkosi prie arenos pasitikti savo didvyrių. „Palais des Sports“ arena tokia ankštutė, kad ir krepšininkai čia su žiūrovais patenka per pagrindinį įėjimą. Tik tiek, kad nuo aistruolių juos skyrė simbolinė tvorelė.

15min nuotr./Prancūzai smalsiai laukė krepšininkų prie arenos
15min nuotr./Prancūzai smalsiai laukė krepšininkų prie arenos

Tokių progų pasidžiaugti didžiuoju krepšiniu Orleano gyventojai beveik neturi. Jų komanda pastarąjį sezoną šalies čempionate liko tik septyniolikta ir vėl iškrito į antrąjį divizioną.

Didžiausias ne tik Orleano krepšinio, bet ir viso miesto laimėjimas sporte – 2010-aisiais iškovota Prancūzijos taurė.

Prieš 8 metus Orleanas netgi buvo pasibeldęs į Eurolygą, kai laimėjo atrankos turnyrą. Miestiečiai turėtų prisiminti tą mums pasakišką, o jiems košmarišką vakarą, kai Linas Kleiza per 6 ketvirtojo kėlinio minutes suvertė 19 taškų ir ištraukė Pirėjo „Olympiakos“ pinigų maišą iš šulinio su 12 taškų deficitu.

VIDEO: L.Kleiza 19 taškų per 6 minutes

Tada, beje, „Entente“ žaidė ne 24 metų senumo sporto komplekse, kuriame dar žaidžiamas tenisas, tinklinis, yra plaukimo baseinai, bet „Zenith“ arenoje, talpinusioje maždaug 5,5 tūkst. žiūrovų.

Ir patys prancūzai kiek stebisi, kodėl jų nacionalinė komanda sulindo į tokią ankštą salytę. Sako, kad rinktinė taip populiarina krepšinį ir atiduoda duoklę mažesniems miestams, nors be problemų galėtų rungtyniauti 15,6 tūkst. talpinančioje „Bercy“ arenoje Paryžiuje. Tačiau sostinę prancūzai kažkodėl visada aplenkia.

Grįžtant prie Orleano, tas vienintelis miesto krepšinio klubo šmėstelėjimas Eurolygoje 2009–2010 m. baigėsi paskutine vieta B grupėje, dėl kurios nebeguodė pergalės prieš Malagos „Unicaja“ ir Belgrado „Partizan“.

Pagrindinis klubo rėmėjas kaip tik po sezono Eurolygoje pasitraukė, o miesto savivaldybę užgriuvusi finansinė našta buvo per sunki.

2012-aisiais Orleano „Loiret“ klubas dar finišavo trečias Prancūzijos čempionate, bet vėliau jau nė sykio nebepateko į atkrintamąsias varžybas, kol po 12 metų pertraukos vėl iškrito į antrąjį divizioną.

Taip krepšinis po truputį ir apleidžia Orleaną. Nieko nuostabaus, kad miestiečiai per Prancūzijos rungtynes su Kroatija neužpildė visų 3,3 tūkst. vietų.

15min nuotr./Arenos koridoriai – pilki ir siauri
15min nuotr./Arenos koridoriai – pilki ir siauri

Prancūzų mačą transliavo vienintelė mokama šalies televizija, kurioje šalies čempionato mačus stebi vid. maždaug po 10 tūkst. žmonių. Pavyzdžiui, lietuvių ir kroatų susitikimas Prancūzijoje nebus transliuojamas.

Žmonėms nelabai rūpi draugiškos krepšinio rungtynės. Ypač kai ši sporto šaka rikiuojasi toli toli už futbolo, regbio ir rankinio.

„Jeigu didžiausias sporto dienraštis Prancūzijoje „L'Equipe“ išspausdina bent vieną puslapį, kuriame rašo apie krepšinį, tai jau yra vau“, – šypsosi paryžietis žurnalistas Cyrilas.

Tačiau tie, kurie susirenka į „Palais des Sports“, patys tampa renginio dalyviais. Jie atsistoję pasitiko rungtynių pradžią, kartais užtraukė skambias dainas ir savo vėliavėlių mostais sukūrė smagų reginį.

Po rungtynių jie vėl grūdosi prie tos pačios tvorelės, kad galėtų pasiselfinti ir surinkti prancūzų autografus.

Ta šventinė atmosfera bent kiek nustelbė tuos pilkus „Palais des Sports“ koridorius, eilinę lietuvišką krepšinio mokyklą primenantį įėjimą, keturias šokėjas per visas rungtynes ir pasenusius siaurus koridorius.

Per lietuvių ir kroatų mačą trečiadienį turėtų būti liūdna. Bet Orleane tai nieko nebestebina. Tai gražus, jaukus, bet krepšiniui nesutvertas miestas.

„Place du Martroi“
„Place du Martroi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius