Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 08 31

Kuriozas Kinijoje: pasiklydę Lietuvos rinktinės varžovų vertime

Senegalo rinktinės treneris Moustaphe'as Gaye prieš dvikovą su Lietuva nekalbėjo daug. Bet jo spaudos konferencija buvo kol kas linksmiausia per visą pasaulio čempionato H grupės interviu sesijų konvejerį.
Moustapha Gaye
Moustapha Gaye / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nė vieno Afrikos, ir būrelis Lietuvos žurnalistų susirinko į Donguano arenos spaudos konferencijos salę pasiklausyti, ką apie būsimas sekmadienio rungtynes papasakos senegaliečių treneris Moustapha Gaye ir jų lyderis Maurice'as Ndouras.

Pastarasis dalijosi prisiminimais apie žaidimą „New York Knicks“ ir Madrido „Real“ komandose kartu su Mindaugu Kuzminsku bei Jonu Mačiuliu. Tuo tarpu Senegalo vyr. treneris M.Gaye daugiau kalbėjo apie žaidimą, bet jį suprato tik jis pats, M.Ndouras ir FIBA vertėja.

Pasirodo, 55-erių M.Gaye nekalba angliškai – tik prancūziškai, o vertėjos dirbo tik transliacijos žiūrovams – nė vienas žurnalistas prieš spaudos konferenciją negavo ausinių vertimui išgirsti ir karpydami ausis klausėsi prancūziško komentaro.

Sulaukęs klausimo anglų kalba, pirmiausia M.Gaye atsigręždavo į Senegalo komandos kapitoną M.Ndourą, kuris pateikdavo vertimą.

Spaudos konferencijoje specialistas sulaukė klausimo ir kinų kalba. FIBA atstovas, M.Gaye ir M.Ndouras susižvalgė, pasimetę ieškodami, kas išvers šį klausimą.

Po nejaukios pauzės, iš spaudos konferencijos vertėjų būdelės iššoko viena moteris, skubiai išvertusi klausimą į prancūzų kalbą.

Spaudos konferencija baigėsi. Lietuvos žurnalistai manė, kad senegaliečio kalba įrašinėjama ir fiksuojama, bet paaiškėjo, kad strategas kalbėjo tik pats sau.

Kai Lietuvos žurnalistai paprašė trenerio komentaro įrašo, spaudos konferencijoje kilo sujudimas. Dešimt kinų kiek sutriko, manę, kad visi suprato M.Gaye kalbą.

Smalsiai susibūrę į krūvą, kinai sugalvojo, kad gali gauti įrašą iš spaudos konferenciją filmavusios FIBA atstovų kameros.

Vargais negalais bendromis jėgomis operatorius atkūrė įrašą kompiuteryje, o su prancūzų kalbos vertėjos pagalba, trenerio žodžiai pasiekė Lietuvos portalus.

„Mes ruošėmės šioms rungtynėms mėnesį. Manau, esame gerai joms pasiruošę“, – vertėja citavo M.Gaye.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras

Šis strategas perėmė Senegalo rinktinės vairą tik liepos 31-ąją, prieš pat į nacionalinės komandos stovyklą susirenkant visiems žaidėjams. Senegalo krepšinio federacija nesugebėjo susitarti dėl kontrakto sąlygų su ankstesniu vyr. treneriu Abdourahmane'u Ndiaye, todėl darbą gavo M.Gaye.

Beje, pasikartojo prieš 10 metų įvykusi situacija, kai M.Gaye taip pat buvo patvirtintas Senegalo vyr. treneriu prieš pat 2006-ųjų pasaulio čempionato pradžią ir keitė A.Ndiaye, dar žinomą „Adidas“ trumpiniu.

Tada M.Gaye irgi teigė, kad yra pasiruošęs netikėtam iššūkiui. Vis dėlto senegaliečiai pralaimėjo visas penkerias pasaulio čempionato Japonijoje rungtynes.

Įdomu, kad pastaruoju metu M.Gaye dirbo su Senegalo moterų krepšinio rinktine ir su ja laimėjo Afrikos čempionatą 2009 ir 2015 m.

„Mano tikslas, kad mano šalis būtų sėkminga ir laimėtų rungtynes“, – nedaugžodžiavo specialistas.

Treneris taip pat nusilenkė lietuviams, tačiau ketina nustebinti Lietuvos krepšininkus.

„Lietuva yra stipri komanda, bet aš tikiu savo žaidėjais. Mes turime savo strategiją ir bandysime laimėti rungtynes. Krepšinis turi daug nežinomųjų. O mes stengsimės iš visų jėgų“, – žadėjo M.Gaye.

Pastarajame pasaulio čempionate 2014-aisiais Senegalas užėmė 16 vietą. Tai buvo geriausias Afrikos komandos pasirodymas turnyre Ispanijoje. Šįkart pakartoti šį rezultatą bus sudėtinga, nes burtai senegaliečius išmetė į mirtininkų grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius