Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 01

Lažybų dūmus pajutusi „Šilutė“ paleido du vedlius ir pradėjo vidinį tyrimą

Šilutės krepšinį apgaubė mįslės. Du skaudūs pralaimėjimai iš eilės privertė „Šilutės“ klubą imtis vidinio tyrimo bei išsiskirti su dviem svarbiais žaidėjais. Tai klausimas, prie kurio vis sugrįžtama Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) – tragiškas pasirodymas ar galimas manipuliavimas rungtynių rezultatu dėl asmeninės naudos?

Pastarosios dešimt dienų „Šilutės“ klube buvo išties karštos.

Sausio 21 ir 23 dienomis patirti triuškinami pralaimėjimai Palangoje ir Rietave (šiame mieste namų rungtynes žaidžia Šilalės „Lūšis“ – aut.past.) sukėlė įtarimų klubo vadovui Dainiui Grinevičiui, kuris kreipėsi į lygą, o ši – į Lošimų priežiūros tarnybą.

Kęstučio Mačijausko treniruojama „Šilutė“, išderinta traumų ir naudojusi vos septynių žaidėjų rotaciją, Palangos „Kuršiams“ nusileido 62:87.

Šios abi komandos patenka į pirmąjį NKL aštuonetą – užima atitinkamai septintą ir aštuntą vietas čempionate.

Daug labiau netikėta buvo antroji „Šilutės“ nesėkmė, sekusi vos po dviejų dienų prieš absoliučią pirmenybių autsaiderę. Šilutiškiai net 65:85 krito prieš iki tol visus 20 kartų tuščiomis iš rungtynių išėjusius Šilalės „Lūšies“ krepšininkus, nors pastarųjų pergalė, pasak lažybų bendrovių, buvo įvertinta 9 koeficientu.

15min žiniomis, „Šilutės“ trenerių štabas išnagrinėjo šias dvejas rungtynes, iškarpė esminius momentus ir perdavė lygai.

„Klubas paprašė patikrinti rungtynes, bendraujant su Lošimo priežiūros tarnyba. Jokios oficialios informacijos apie konkrečius žaidėjus nesame gavę, tik apie rungtynes. Esu girdėjęs daug ką, bet žmonių kaltinti, kol kaltė nėra įrodyta, nesinori. Aš dėl šito ne kartą esu nukentėjęs. Klubai kartais imasi apsisaugojančių priemonių dėl kažkokių nuogirdų ar vidinių tyrimų. Tai nebūtinai susiję su lažybomis“, – 15min sakė Nacionalinės krepšinio lygos vadovas Giedrius Grybauskas.

„Nežinau, ar būta įtarimų, ar nebūta. Mes buvome labai pavargę ir traumuoti, dėl to žaidimas gal ir nebuvo toks kokybiškas. Ar buvo daugiau kažkokių šešėlinių dalykų? Nežinau, negaliu atsakyti“, – 15min sakė „Šilutės“ strategas Kęstutis Mačijauskas.

Lino Žemgulio nuotr./Giedrius Grybauskas
Lino Žemgulio nuotr./Giedrius Grybauskas

Šiomis dvejomis „Šilutės“ rungtynėmis susidomėjo ir Lošimų priežiūros tarnyba (vėliau – LPT). Kaip skelbia 15min šaltiniai, tai pirmas kartas šį sezoną, kai LPT prožektorių šviesa atsisuko į NKL.

Priežiūros tarnyba renka ir vertina informaciją, kiek tai susiję su jų prižiūrima sritimi ir prižiūrimais ūkio subjektais – lošimus organizuojančiomis Lietuvoje bendrovėmis. Taip pat, esant reikalui, šią informaciją perduoda teisėsaugos institucijoms, atitinkamoms sporto organizacijoms ir kitiems suinteresuotiems subjektams.

„Dėl Jūsų paminėtų varžybų Priežiūros tarnyba kreipėsi į Lietuvoje lošimus organizuojančias bendroves, siekdama nustatyti, ar pastarosios savo lažybų pasiūloje siūlė lažintis dėl Jūsų minimų rungtynių, ar nepastebėjo nieko įtartino, kokie statymai buvo atlikti ir panašiai, – 15min sakė Irma Venckuvienė, Lošimo priežiūros tarnybos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė. – Visgi šiuo metu nenorėtume atskleisti informacijos, kokie atsakymai buvo gauti. Tai yra jautrūs duomenys, kurių atskleidimas gali pakenkti tolimesniems tyrimams, jeigu tokie būtų pradėti atitinkamų institucijų ar sporto organizacijų. Galime tik patvirtinti tai, kad bendradarbiavimo pagrindu esame pateikę NKL informaciją apie gautus atsakymus iš Lietuvoje lažybas organizuojančių bendrovių.

Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad net ir nustačius, kad Lietuvoje lažybas organizuojančios bendrovės nesiūlė lažintis už Jūsų minimas rungtynes, ar joms nepatvirtinus, kad atlikti už minėtas rungtynes statymai įtartini, nepaneigia galimybės, kad įtartini statymai buvo atlikti užsienio lažybas organizuojančiose bendrovėse, kurių veiklos Lošimų priežiūros tarnyba neprižiūri. Taigi, reikia labai atsakingai vertinti visus turimus duomenis ir nesikliauti vienu informacijos šaltiniu.“

„Šilutės“ ir „Kuršių“ rungtynių vaizdo įrašas:

VIDEO: „VIKINGLOTTO-NKL“ čempionato rungtynės: Palangos „Kuršiai“ — Šilutės „Šilutė“ (2021-01-21)

LPT kreipėsi į tarptautinę organizaciją, kuri vykdo lažybų rinkos stebėseną tarptautiniu lygiu, dėl koeficientų svyravimų šiose dvejose „Šilutės“ rungtynėse ir to, ar kitose šalyse, kurios bendradarbiauja su minėta tarptautine organizacija, nepastebėta įtartinų statymų dėl minėtų rungtynių, tačiau šiuo metu Priežiūros tarnyba dar nėra gavusi atsakymų.

Būtina paminėti, jog koeficientų svyravimai yra susiję su daugybe aplinkybių ir jie gali svyruoti visiškai pagrįstai. Kitaip sakant, lažybų linija niekuomet nebūna statiška, koeficientai keičiasi atsižvelgiant į prognozes, komandų sudėtis, statistinius duomenis ir t. t. Bet pagrindinė taisyklė išlieka ta pati – lažybų koeficientas atvirkščiai koreliuoja su pasirinktos komandos pergalės šansais.

Turėdama visus atsakymus ir įvertinusi duomenis, LPT spręs, ar yra pagrindo perduoti surinktą informaciją policijai ar kitiems suinteresuotiems subjektams

Šilalės krepšininkų pergalės prieš „Šilutę“ vaizdo įrašas:

VIDEO: „VIKINGLOTTO-NKL“ čempionato rungtynės: Šilalės „Lūšis“ — Šilutės „Šilutė“ (2021-01-23)

Galimą lažybų kvapą užuodusi „Šilutės“ vadovybė ėmėsi sudėties pokyčių, kurie šokiravo komandos sirgalius.

Paskutinę žaidėjų perėjimų dieną komandą paliko pagrindinis įžaidėjas 34-erių Mindaugas Stašys, persikėlęs į Šakių „Vytį“. Ant lagaminų sėdi ir paskutinį savo mačą ekipoje jau sužaidęs 29-erių Rytis Biliartas.

Pirmasis krepšininkas šį sezoną per 21 mačą Šilutėje pasižymėjo po 15 taškų, atkovojo po 3,5 kamuolio, atliko po 4,9 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 16,2 naudingumo balų.

Kairiarankis aukštaūgis R.Biliartas per devynerias rungtynes „Šilutės“ komandoje fiksavo po 8,6 taško, 8 atkovotus kamuolius ir 11,2 naudingumo balo.

Šie žaidėjai praeityje kartu yra rungtyniavę Telšių ir Klaipėdos komandose.

„Atleidau juos ir viskas. Tiesiog atsisakėme paslaugų. Nenorėčiau daugiau komentuoti, nes kol kas neturiu jokių duomenų. Dabar sprendimas yra toks. Jei turėsime daugiau informacijos, galėsime kalbėtis“, – 15min sakė „Šilutės“ komandos vadovas Dainius Gricevičius.

„Nutraukėme kontraktą su šiais žaidėjais dėl klubo vidaus taisyklių pažeidimo. Plačiau komentuoti negaliu. Tokia yra sutartis, kad tokių dalykų neviešiname“, – teigė K.Mačijauskas.

NKL/Mindaugas Stašys
NKL/Mindaugas Stašys

M.Stašys dvikovoje su Šilalės ekipa nebežaidė dėl nugaros spazmų, o mūšis su „Kuršiais“ jam nenusisekė: 4 taškai (0/1 dvit., 1/6 trit., 1/2 baud.), 3 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 4 klaidos, 5 asmeninės pražangos ir -5 efektyvumo balai per 25,5 minutės.

Geru žaidimu pasigirti negalėjo ir R.Biliartas: 4 taškai (1/7 dvit., 2/2 baud.), 9 atkovoti kamuoliai, klaida, 3 asmeninės pražangos ir 4 naudingumo balai per 20,5 minutės.

Prieš „Lūšį“ šis aukštaūgis buvo naudingiausias komandos žaidėjas (17 naud. bal.), bet su R.Biliartu aikštelėje „Šilutė“ pralaimėjo daugiausia – net 30 taškų. Jis per 28 minutes pelnė 10 taškų (5/11 dvit.), atkovojo 9 ir perėmė 1 kamuolį, atliko rezultatyvų perdavimą, blokavo metimą, dukart suklydo ir nė karto neprasižengė.

R.Biliartas spėjo sužaisti dar vieną mačą su Palanga, bet jis Šilutėje jam buvo paskutinis.

„Nusprendėme išsiskirti. Pasirašėme punktą, nesusijusį su kažkokiomis lažybomis ar dar kažkuo. Tiesiog klubas per septynias darbo dienas gali mane vienašališkai atleisti, bet tai buvo daugiau abipusis susitarimas. Dėl lažybų situacijos aš girdėjau, bet jie sakė, kad manęs neįtarinėja. Nežinau, kaip dėl Stašio, bet dėl manęs įtarimų neturi. Reiktų klausti klubo. Bet man priekaištai nebuvo išsakyti. Kaltinimų nebuvo, o jei vyksta tyrimas, linkiu ištirti kuo greičiau. Tokie dalykai NKL vykti negali“, – 15min sakė R.Biliartas.

15min susisiekė ir su M.Stašiu. Jis irgi teigė pats nerežisavęs rungtynių, bet nepanoro būti cituojamas šiame tekste.

„Klubų žmonės sėdi ant suolo, sprendžia situacijas, jie labiau jaučia tą pulsą. Gal todėl taip priima ir sprendimus. Nebūtinai žaidėjai kalti. Šiuo klausimu yra daug interpretacijų, jis yra jautrus. Esame ėmęsi visokių sankcijų, susitvarkėme reglamentavimą, kiek tai yra įmanoma. Bet konkrečių tyrimų dėl žaidėjų pati lyga kol kas nevykdo“, – teigė NKL vadovas G.Grybauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius