Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24

Lietuvio namuose Toronte – lyg „Žalgirio“ šventovės siena

Kai Ovidijus Naujalis planuoja kelionę į Lietuvą, jis kruopščiai išstudijuoja Kauno „Žalgirio“ tvarkaraštį. „Žalgirio“ rungtynės Kanadoje gyvenančiam lietuviui – tarsi uoga ant viešnagės Lietuvoje torto.
Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika
Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika / Asmeninio albumo nuotr.

„Už „Žalgirį“ ėmiau sirgti būdamas maždaug 6-7 metų, kai pats pradėjau lankyti krepšinio treniruotes“, – prisimena O. Naujalis, kuris iš Lietuvos gyventi į užsienį išvyko 2000 metais. Toronte lietuvis įsikūrė 2003-aisiais. Neseniai krepšinio treniruotes pradėjo lankyti vyresnysis O.Naujalio sūnus.

„Žalgirio“ rungtynės – lyg šeimos šventė

Už Atlanto gyvenančiam lietuviui Kauno „Žalgiris“ yra gyvas ryšys su tėvyne, su gimtuoju miestu. „Eidavome stebėti rungtynių į Kauno sporto halę. Už „Žalgirį“ sirgdavo visa šeima – aš, dar du broliai ir tėveliai.

Rungtynės halėje man, tuomet dar vaikui, palikdavo didžiulį įspūdį ir sukeldavo norą sportuoti, žaisti krepšinį.

Mūšiai su Maskvos CSKA, kovos su Europos komandomis, būdavo didelis įvykis šeimos gyvenime. Sporto halėje tvyrodavo ypatinga atmosfera“, – prisimena vyras.

Svečius O.Naujalio namuose Toronte nustebina „Žalgirio“ ekspozicija. Žaliai balti marškinėliai puošia erdvaus poilsio kambario sienas. Vyras prisėda ant aukštos kėdės prie baro – puiki vieta stebėti krepšinio varžybas.

„Tikrai neplanavau kambaryje pakabinti krepšinio aprangos. Bet atsirado pirmieji „Žalgirio“ marškinėliai, gerų draugų dėka atsirado antrieji...

Netikėtai šovė mintis ir radome tinkamą vietą.

Namiškiai „Žalgirio“ ekspozicijai neprieštaravo, nes visi esame „Žalgirio“ fanai. Dalyvaujame ir pasauliniame „Žalgirio“ fanų surašyme“, – teigia O.Naujalis ir nusišypso paklaustas, ar galėtų išvardinti visus 20 svetainėje zaliabalta.lt užsirašiusių Kanados lietuvių.

„Gal ne visus, bet daugumą tikrai pažįstu“, – atsako Toronto gyventojas. Iš viso fanų surašyme, kurį palaiko „Utenos alus“, dalyvauja keli tūkstančiai užsienyje gyvenančių lietuvių.

Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika
Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika

Už „Žalgirį“ – trijuose žemynuose

Pernai lapkritį gyvai Kaune rungtynes žiūrėjęs O.Naujalis tikina, kad „Žalgirio“ arenoje apsilankys ir šiemet. „Eisime visi kartu su šeima, prisijungs ir užsienyje gyvenantys broliai. Vienas brolis atvyks iš Vokietijos, o antras turbūt yra labiausiai nuo Kauno nutolęs „Žalgirio“ fanas – jau 16 metų gyvena Australijoje. Jis pats yra profesionaliai žaidęs krepšinį“, – sako pašnekovas, kuris su broliais mėgsta ilgai kalbėti apie sportą.

„Žalgirio“ garbės klubo narys O.Naujalis pats mėgsta mėtyti į krepšį – su Toronto lietuvių komanda dalyvauja Šiaurės Amerikos lietuvių krepšinio turnyre SALF.

Gana dažnai lietuvis su šeima apsilanko „Air Canada Centre“ – stebi „Toronto Raptors“ rungtynes. 17-uoju numeriu pažymėti NBA lietuvio Jono Valančiūno marškinėliai taip pat puikuojasi ant sienos Naujalių namuose.

„Bet pasakysiu atvirai, atmosfera „Raptors“ rungtynėse ir „Žalgirio“ arenoje skiriasi. Kanadoje fanai kitaip palaiko savo komandą. Arenoje Kaune atmosfera tikresnė, daugiau nuoširdumo – žmonės kitaip supranta krepšinį, kitaip stebi varžybas ir serga už kiekvieną momentą. Toronte to tikrai nėra“, – žaliai baltų fenomeną pabrėžia Kanados lietuvis.

Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika
Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika

Kai 2007 metais Toronte „Žalgiris“ žaidė su „Raptors“ O.Naujalis buvo tribūnose ir negalėjo nustygti vietoje. NBA komandai kauniečiai nusileido 99:105.

Laukia dvikovos su „Lietuvos rytu“

O.Naujalis stengiasi pamatyti kuo daugiau „Žalgirio“ rungtynių. Varžybas jis stebi internetu. „Stengiuosi nepraleisti tiesioginių transliacijų, nors daug nepatogumų sukelia 7 valandų laiko skirtumas tarp Kauno ir Toronto.

Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika
Asmeninio albumo nuotr./Poilsio kambario sienas puošia „Žalgirio“ atributika

Kai „Žalgiris“ žaidžia Eurolygoje, Europoje būna vakaras, o Kanadoje – pats darbymetis. Tenka atsiprašyti iš darbo, kad pamatyčiau rungtynes. Tačiau dabar jau dauguma kolegų žino, kad ketvirtadieniais, kartais penktadieniais, manęs po pietų nebebus darbe“, – šypsosi lietuvis.

Kelionę į Lietuvą O.Naujalis visada suplanuoja taip, kad pavyktų pamatyti keletą Eurolygos rungtynių: „Na, ir, žinoma, desertui pasilieku „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kovą, kuri man, kaip kauniečiui, sukelia labai daug emocijų“.

Koks bus naujas „Žalgirio“ sezonas?

Kanadoje gyvenantys „Žalgirio“ fanai mano, kad šis sezonas komandai bus geresnis negu praėjęs.

„Ekipos sudėtis atrodo gerokai stipresnė negu pernai. Pernai pernelyg didelių lūkesčių dėl Eurolygos nebuvo. Taip, tapome LKL čempionais, bet sezonas nebuvo nei geras, nei blogas. Pasiekimai atspindėjo komandos sudėtį ir galimybes.

Be abejo, visi fanai trokšta, kad komanda Eurolygoje pasiektų daugiau negu TOP 16 turnyrą. Tačiau pernai „Žalgiriui“ trūko didesnio įžaidėjų indėlio ir galingo vidurio puolėjų žaidimo – po R.Javtoko traumos, galima sakyti, likome su vienu „centru“, aišku, neįžeidžiant Martyno Sajaus, kuris beveik negavo galimybių pasireikšti. Graikui Ianui Vougioukui labai reikėjo pagalbos – su vienu vidurio puolėju Eurolygoje toli nenuvažiuosi. Todėl buvo sunku ir treneriams, ir sirgaliams“, – dėsto O.Naujalis.

Asmeninio albumo nuotr./Ovidijus Naujalis nuo mažens mėgsta krepšinį ir serga už Kauno „Žalgirį“
Asmeninio albumo nuotr./Ovidijus Naujalis nuo mažens mėgsta krepšinį ir serga už Kauno „Žalgirį“

Jo nuomone, problemų dėl kitų pozicijų nebuvo – turbūt geriausią sezoną per savo karjerą sužaidė Paulius Jankūnas, puikiai rungtyniavo Edgaras Ulanovas.

Ateinantis sezonas „Žalgirio“ gerbėjus nuteikia optimistiškai, nes komandą papildė nauji žaidėjai, daugiau patirties įgijo treneris Šarūnas Jasikevičius.

„Jauniems komandos talentams linkime gauti kuo daugiau žaidimo minučių, ypač Eurolygos turnyre. Norėčiau, kad jie įgytų kuo daugiau pasitikėjimo savimi ir sugebėtų pasitikėjimą išlaikyti. Kaip bebūtų gaila, ne kartą teko matyti, kas atsitinka, kai krepšininkas praranda pasitikėjimą“, – teigia O.Naujalis.

Jis tiki, kad dabartinės sudėties komanda įrodys savo pajėgumą ir namų arenoje, ir išvykose. „Kaip besusiklostytų sezonas mes esame ir būsime su „Žalgiriu“, – užtikrina naują krepšinio sirgalių kartą Kanadoje auginantis lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius