Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 20

Lietuviška pasaka: kaip programuotojas iš mėgėjų lygos įšoko į Italijos krepšinio elitą

Dar prieš trejetą metų programuotojas Ignas Lukošius vakarais su draugais rinkdavosi į Sostinės C lygos (SKL) rungtynes ir vilkdavosi komandos, šmaikščiu pavadinimu „Kirviai“, aprangą. Ten ramiai susirinkdavo dvigubą dublį ir kitądien ramiai kulniuodavo į biurą sėsti prie kompiuterio. Bet įspūdingų duomenų lietuvio karjera šviesmečiais keitėsi taip, kad krepšinis pakėlė 202 cm ūgio centrą nuo darbastalio. Stebuklingai atrastas 24-erių lietuvis dabar beldžiasi į aukščiausią Italijos krepšinio lygą.
Ignas Lukošius
Ignas Lukošius / Molėtų „Ežerūno“ nuotr.
Temos: 1 Krepšinis

Sostinės B krepšinio lygos (SKL) ISM universiteto komandos treneriui Šarūnui Cipariui prieš 2015-2016 m. sezoną prireikė vidurio puolėjo.

Jaunas specialistas, besidarbuojantis ir Sostinės krepšinio mokykloje (SKM), krapštė SKL statistiką. Šarūnas pastebėjo, kad toks vyrukas iš C lygos, vardu Ignas Lukošius, pirmauja blokuotų metimų kategorijoje.

Treneris nusprendė nuvykti į „Kirvių“ rungtynes Vilniaus centre, prie Barbakano kalno esančios Vytauto Didžiojo gimnazijos salėje.

„Vau!“ – pamatęs vidurio puolėją, nustėro Šarūnas Ciparis.

Tokių ilgų rankų aukšto ir plastiško krepšininko jis dar nebuvo matęs.

ISM universiteto treneris kaip mat kreipėsi į Igną ir pasiūlė jam iš C lygos pakilti į B. Programuotojas nesutiko – jis kaip tik gavo A lygos komandos „Ferimsta“ pasiūlymą ir nusprendė keltis į viena pakopa aukštesnį divizioną.

Ignas tikėjosi, kad „Ferimstoje“ gaus nemažai žaidimo laiko, tačiau viskas baigėsi tuo, kad vidurio puolėjas ten trindavo suolą gaudamas pasireikšti po 10 minučių. Tad Š.Ciparis po metų vėl kreipėsi į jam didžiulį įspūdį palikusį aukštaūgį.

„Ignai, ateik pažaisti pas mus į B lygą, – į ISM universiteto komandą kvietė Š.Ciparis. – Dar aš treniruoju Trakų klubą Regionų krepšinio B lygoje. Prikabinsiu ir ten.“

„Na, gerai!“ – susigundė I.Lukošius.

Ignas liko darbuotis prie programavimo, bet jo sporto grafikas gerokai suintensyvėjo. Triskart per savaitę jis treniruodavosi su ISM komanda, du – su „Trakais“. Savaitgaliais su trakiečiais dar bėgdavo į aikštę grumtis Regionų krepšinio B lygoje – ketvirtame pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio divizione.

„Supratau, kad su tokiomis galūnėmis, su tokiu ūgiu ir plastika, iš jo galima kažką nulipdyti. Aš jo dar nepažinojau kaip žmogaus. O kai susipažinau... Kaip IT specialistas, taip ir krepšinio aikštėje jis buvo labai gerai visą informaciją įsisavinęs žmogus. Dirbo labai tikslingai“, – 24sek pasakojo Š.Ciparis.

Gimtinėje – 351 gyventojas

1993-aisiais gimęs Ignas Lukošius nesiskundė dėl krūvio. Jį užgrūdino tvirtų kaimo vyrų alkūnės mažųjų miestų krepšinio lygoje.

Į pirmą ir vienintelę krepšinio treniruotę Kėdainiuose Ignas atėjo gal 14-15 metų. Tačiau kadangi gyveno per 20 kilometrų nuo miesto, šios popamokinės veiklos jam teko atsisakyti dėl nepatogaus susisiekimo – tiesiog labai nepalankiu metu į Kėdainius važinėdavo autobusai. Be to, tai buvo ne pats pigiausias malonumas.

Ignas gimė ir augo Kėdainių rajone, Surviliškėse. 2011 metų duomenimis, šiame miestelyje gyveno 351 gyventojas – maždaug tiek vienu metu sukiojasi Vilniaus prekybos centruose.

Į krepšinį jį atvedė tėtis – tikras sporto maniakas. Dėl sporto pamišusi visa krepšininko šeima. Kai Ignas įsitraukė į krepšinį, tėtis jį kartu pasiėmė į Surviliškių miestelio komandą, kuri kovėsi Kėdainių rajono ir mažų miestelių krepšinio pirmenybėse.

easy

A post shared by Ignas Lukošius (@ignaslu) on

„Nors savo amžiuje buvau vienas aukštesnių, tačiau žaidžiau su suaugusiais vyrais, kurie buvo matę ir kaimo darbų, užsigrūdinę. Tad kaip penkiolikmetis, aš buvau tas silpnas, kurį apibėgs ir apeis“, – savo pirmuosius vyrų krepšinyje žingsnius prisiminė I.Lukošius.

Jaunuolio širdis nesusitvarkė su sparčiais augančiais centimetrais ir gydytojai rekomendavo paaugliui pasisaugoti dėl krūvio ir pamiršti štangines. Bet atvykęs studijuoti į Vilnių ir pasitikrinęs sveikatą dar sykį, I.Lukošius vėl pradėjo žaisti intensyviau.

2013-2014 m. sezoną jis atsidūrė Sostinės krepšinio C lygoje, „Kirvių“ komandoje, į kurią jį pakvietė bičiulis iš tų pačių Surviliškių.

Stebuklingos rankos

Š.Ciparis patikėjo išskirtinių duomenų jaunuoliu ir pakreipė jo gyvenimą visiškai neplanuota linkme.

Pirmiausia, į akis krenta kūnui neproporcingos rankos. 24sek žiniomis, I.Lukošiaus ištiestų rankų ilgis siekia net 222 cm. Palyginimui, Martyno Sajaus rankų ilgis yra 216, Regimanto Minioto – 211 cm.

Su tokiomis rankomis Ignui nereikia didelių pastangų įkrauti kamuolį į krepšį – atrodo, kamuolys pats susiraito krepšyje vos pasistiebus.

„Nežinau, turbūt tai giminės bruožas, – paklaustas apie savo rankas, juokėsi Ignas. – Pas mamą labai ilgos rankos, taip pat pas jos brolius. Turbūt genai. Ant skersinio tikrai nekabėdavau.“

Molėtų „Ežerūno“ nuotr./Ignas Lukošius
Molėtų „Ežerūno“ nuotr./Ignas Lukošius

Bet labiausiai stebino tai, kaip tos rankos juto kamuolį – centras laiku uodžia nuo lanko atšokusį sviedinį ir saugiai jį surakina ore. Ignas kartais tyčia praleidžia varžovus po krepšiu, kad su savo irklais galėtų pūsti priešininko metimą į salės koridorių. Nors taiklumu nepasižymėjo, į akis krito ir gan minkštas metimas.

Dar RKL atkrintamųjų varžybų starte dvikovoje su „Jonava-2“ I.Lukošius surinko 16 taškų, 17 atkovotų kamuolių ir 40 naudingumo balų.

Reguliariajame sezone Vilniaus LEU žaidėjams jis išrašė net 10 blokų pamoką, o visą sezoną išlaikė įspūdingą 3,3 bloko vidurkį.

Sparčiai tobulėjęs krepšininkas ketvirtoje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje turėjo 8,5 taško, 6,1 atkovoto kamuolio, 3,3 bloko ir 15,1 naudingumo balo vidurkį per 19 minučių.

„Jis mums labai padėjo“, – pabrėžė Š.Ciparis, kuriam centras dar pagelbėjo laimėti ir Sostinės krepšinio B lygą.

I.Lukošiaus karjera
2013-2014 m. „Kirviai“ (Sostinės C lyga)
2014-2015 m. „Kirviai“ (Sostinės C lyga)
2015-2016 m. „Ferimsta“ (Sostinės A lyga)
2016-2017 m. ISM universitetas (Sostinės B lyga)
„Trakai“ (RKBL)
2017-2018 m. Molėtų „Ežerūnas“ (NKL)
ISM universitetas (Sostinės A lyga)
2018-2019 m. Brindizio „Happy Casa“ (Italijos krepšinio lyga, peržiūra)

Dar vienas netikėtumas

Molėtų „Ežerūno“ treneris Gintautas Vileita 2016-2017 m. sezono pabaigoje išvyko pasižiūrėti RKL atkrintamųjų varžybų finalo serijos rungtynių. Jį domino kito Igno – Kėdainių „SC-Nevėžyje“ žaidusio Rylos žaidimas. Tačiau neplanuotai strategas pakėlė antakį žvelgdamas į priešingos komandos narį.

Strategas nusprendė pasikviesti Igną Lukošių į Molėtų komandos peržiūrą ir neužtruko įsitikinti, kad prieš akis mato išskirtinių įgūdžių krepšininką.

„Jis man tada atrodė kaip tuščias kompaktinis diskas, kuriame buvo labai daug vietos kažką įrašyti“, – vaizdžiai pirmą I.Lukošiaus įspūdį nupasakojo G.Vileita.

Be jo rankų ilgio, strategą ypač sužavėjo vidurio puolėjo judesių staigumas ir šuolis.

I.Lukošiui buvo atlikti tyrimai, kurie nustatė, kad krepšininko sprogstamoji jėga yra 40 proc. aukštesnė nei jo fizinių duomenų žaidėjo vidurkis.

Peršokęs vieną krepšinio divizioną – RKL, I.Lukošius jautėsi savas ir antroje pagal pajėgumą Lietuvoje krepšinio lygoje – NKL.

Iki 100 kg sutvirtėjęs centras per 26 minutes rinkdavo vid. 10,3 taško (60,2 proc. dvit., 44 proc. baud.), 8,3 atkovoto kamuolio (2,7 puolime), 1,8 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 perimto kamuolio, 2,9 bloko ir 18,2 naudingumo balo.

„Ignas labai gerai įsisavino visą informaciją. Krepšinyje reikia turėti galvą, o Ignas tokią turi. Jis neturėjo per daug įgūdžių, tačiau jau geriau taip, nei keisti senus. Jis su dideliu noru labai stengėsi per treniruotes ir buvo labai motyvuotas“, – 24sek tikino G.Vileita.

I.Lukošių suuodė rimtesnės žuvys. 24sek žiniomis, dar 2017-2018 m. sezono pabaigoje Igną į Prienus kvietė Virginijus Šeškus.

Šią vasarą į I.Lukošių kreipėsi pamainos Laurynui Biručiui ieškojęs Antanas Sireika ir kvietė į „Šiaulius“. Tačiau Ignas turėjo duoti neigiamą atsakymą.

Pirmas sportininkas IT įmonėje

I.Lukošius yra sėkmingas programuotojas. Jis darbuojasi IT įmonėje „Genius Sports“, kuri dirba su krepšinio statistikos duomenų bazėmis, kuriomis naudojosi dauguma Europos krepšinio lygų, FIBA čempionatų organizatoriai.

Dirbti IT sferoje Ignas pradėjo dar trečiame kurse. Jau RKL jis žaisdavo po darbų – specialiai anksčiau nueidavo į darbą – 7 val., kad baigtų 16 val. ir spėtų į 18 val. treniruotę Trakuose. Kadangi Regionų krepšinio lygos rungtynės vykdavo savaitgaliais, o „Trakų“ ekipa grūmėsi aplinkiniuose miestuose, viską suderinti nebuvo sudėtinga. Aišku, jei tik myli krepšinį ir esi atsidavęs jam 100 proc.

Molėtuose buvo kiek sudėtingiau. I.Lukošius pradėjo sportuoti dukart per dieną – prieš darbą arba per pietus treniruoklių salėje ir vakarais krepšinio salėje. Bet „Genius Sports“ labai nuolankiai žiūrėjo į papildomą Igno veiklą.

„Nors darbe sportininkų dar neturėjo, bet man lengvai pavykdavo viską suderinti, – šyptelėjo krepšininkas. – Darbe mane labai palaikė.“

Ignas yra sėkmingas programuotojas. 24sek šaltinių teigimu, „Šiaulių“ siūlytas 1,5 tūkst. eurų mėnesinis atlyginimas neužkabino aukštaūgio taip, kad šis atsisakytų gero darbo IT sferoje, visų garantijų ir išvažiuotų į Šiaulius.

Ypač, kai pasiūlymas nukrito ant stalo labai netikėtai, I.Lukošiui tvarkantis darbus IT įmonėje.

„Atsakomybės yra atsakomybės“, – į įsipareigojimus įmonėje rimtai žiūrėjo centras.

Palangos ziurovai laimingi, savaitgalis visai nieko ⬆️

A post shared by Ignas Lukošius (@ignaslu) on

Bet netrukus atėjo pasiūlymas, nuo kurio I.Lukošiaus nebesulaikė jokie darbo terminai. Tai buvo skambutis jau nebe iš lietuviško telefono numerio.

„Kai agentas man pranešė apie susidomėjimą, aš dar pasitikslinau, ar nesumaišė komandos pavadinimo, – dabar laimingas tą akimirką prisimena I.Lukošius. – Tas italų pasiūlymas iš viso buvo kosmosas.“

I.Lukošiui prisistatė Brindisio „Happy Casa“ klubas, praėjusį sezoną Italijos aukščiausioje krepšinio lygoje užėmęs 14 vietą. Italai pasiūlė vidurio puolėjui atvykti į pusantro mėnesio peržiūrą.

Jeigu I.Lukošius įtiks treneriui Francesco Vitucci iki pirmųjų Italijos čempionato rungtynių spalio 7-ąją, sutartis įsigalios iki sezono pabaigos.

I.Lukošius iškart nuėjo pas „Genius Sports“ vadovą ir pasiteiravo, ar įmonė išsaugotų jam darbo vietą.

„Su darbu sutarėme labai geranoriškai – jei grįšiu, jie išsaugos mano darbo vietą. Dėl to ir viskas paprasčiau. Noriu išvažiuoti ir pasibandyti. Visi darbe labai palaikė. Ir visi labai linki, kad negrįžčiau“, – šypsosi I.Lukošius.

Molėtų „Ežerūno“ nuotr./Ignas Lukošius
Molėtų „Ežerūno“ nuotr./Ignas Lukošius

Beribis potencialas

I.Lukošius šeštadienio vakarą atvyko į Pietų Italiją, kur Brindizį skalauja Adrijos jūra.

Čia jam jau buvo atlikta medicininė patikra, o pirmadienio vakarą laukė pirmoji įvadinė treniruotė. Visa komanda oficialiai treniruočių stovyklos pradžiai renkasi trečiadienį.

Italų pasiūlymas – rizikingas, tačiau Ignas suprato, kad teks išlipti iš komforto zonos.

I.Lukošius – dar visiškai nenušlifuotas krepšinio deimantas. Bet pastaraisiais metais jis smarkiai padirbėjo fiziškai su treneriu Broniumi Burneika, kad galėtų spėti paskui pasiutusį italų krepšinio tempą.

Pats jis – daugiausiai iš žaidimo du prieš du ir įžaidėjų perdavimų taškus susirenkantis žaidėjas. Be abejo, labiausiai jis dievina su savo ilgomis rankomis efektingai baigti atakas virš lanko.

Lukosiunas x Lukosius kasdienybe @lukosiunas8

A post shared by Ignas Lukošius (@ignaslu) on

Tačiau I.Lukošiui nesvetimas ir greitas žaidimas, krepšinis veidu į krepšį, kamuolio nusimetimas ar blokų vakarėliai. Tokį propagavo Molėtų „Ežerūno“ treneris G.Vileita, tokio šalininkas yra ir F.Vitucci.

Krepšinio treneriai ir ekspertai pagrįstai baiminasi, kad aukštesniame lygyje gali pasireikšti I.Lukošiaus patirties ir krepšinio pradmenų trūkumas.

Kitaip nei NKL ar RKL, čia viskas vyksta keliomis sekundėmis greičiau. Kiekvienas suvėluotas judesys gali kainuoti taškus – jis bus ypač pažeidžiamas gynyboje. Bus beprotiškai sunku sugaudyti greitus amerikiečius, kurių pilna visose Italijos komandose.

I.Lukošius dar privalo pagerinti savo metimą. Kol kas su savo 44 proc. baudų pataikymu I.Lukošius pretenduoja ateityje mesti baudas bobute.

„Man dar reikia tobulinti viską, – atviras I.Lukošius. – Pradedant fiziniu pasirengimu, kad geriau judėčiau gynyboje. Taip pat reikia gerinti prasiveržimus, metimą. Reikia nušlifuoti metimo techniką. Reikia atsisakyti daug žalingų įpročių, nes kai pavargstu, jie vis išlenda. Bet tiesiog noriu pratęsti pradėtus darbus.“

Šią vasarą su I.Lukošiumi intensyviai darbavosi treneris G.Vileita. Jis pasakoja, kad kartais Ignas galėdavo sumesti 11 tritaškių iš eilės, bet kartais – ir pramesti 7 paeiliui. Laužyta jo metimo technika buvo vienas tų darbų prioritetų, bet SKM strategas akcentavo prasiveržimus, atakų užbaigimą, gynybą.

„Jam bus sunku visais aspektais: nuo fizikos, iki krepšinio smulkmenų, kurios aukščiausiame lygyje ypač svarbios, – neabejoja G.Vileita. – Jam dar reikia nueiti tolimą kelią. Trūksta dar bent 1-2 metų, kad Ignas geriau jaustųsi aukštesniame lygyje. Dabar jam bus labai sunku, bet viskas gerai – negali iš niekur kažkur įšokti. Stebuklų nebūna – turi pereiti laiptelius.“

Stumdydamasis su kaimo vyrais I.Lukošius įsivaizduodavo esąs Tracy McGrady. Dabar jis įdėmiau seka Kyle'o Hineso, Anthony Daviso, DeMarcuso Cousinso, Kevino Duranto žaidimą. Pats kiek nepatogiai pasakoja, kad svajotų žaisti Eurolygoje, nes toks krepšinis jam imponuoja labiausiai.

I.Lukošiaus krepšinio gyvenimas pastaraisiais metais keitėsi greičiau nei skaičiai „Genius Sports“ statistikos programose. Ignui jau 24-eri, bet profesionalų krepšinyje jis dar sukasi kaip neįrašytas diskas.

Stebuklų gal ir nebūna, bet I.Lukošiaus pasakos pradžia kol kas iš tiesų stebuklinga. Jos tęsinys – jau ilgose paties lietuvio rankose, kuriomis dabar maigys nebe kompiuterio klavišus, o tik krepšinio kamuolį.

Galbūt I.Lukošius spalį grįš į „Genius Sports“ ir toliau prižiūrės, kad sklandžiai veiktų LKL, Italijos ar kitų krepšinio lygų statistika. Bet tai yra dar vienas nuostabus pavyzdys, kad krepšinyje per vėlu neegzistuoja, jei tavo pastangos ir tikėjimas siekia 222 cm rankų ilgį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius