Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvoje nutūpęs jaunėlis Antetokounmpo – apie brolių patarimus ir tikslą Mažeikiuose

Jauniausias NBA superžvaigždės Giannio Antetokounmpo brolis – Lietuvoje. Mažeikių „M Basket – Delamode“ komandą papildęs Alexas Antetokounmpo ketvirtadienio popietę nutūpė Vilniaus oro uoste ir yra pasiryžęs nerti į nuotykį Lietuvos krepšinyje.

Vienos žymiausių krepšinio šeimų atstovas galiausiai pasidavė lietuviškai savo karjeros lemčiai.

22-ejų graikas dar 2020 metais tuometinio Vilniaus „Ryto“ direktoriaus Rolando Jaručio buvo viliotas į sostinės klubą, bet tuometinis 18-metis tada pasirinko „Murcia“ klubą Ispanijoje.

Bet R.Jaručiui užėmus pareigas Mažeikiuose, graikas vėl atsidūrė Lietuvos klubo radare ir šįkart jis jau nutūpė mūsų šalyje.

Vyresni Alexo broliai Thanasis ir Giannis rungtyniauja „Milwaukee Bucks“ klube NBA lygoje, dar vienas brolis Kostas Antetokounmpo užsitarnauja vis didesnį pasitikėjimą Atėnų „Panathinaikos“ komandoje, o jaunėlis Alexas pastaraisiais metais bandė įsitvirtinti už Atlanto.

Dar 2019 metais Giannis jauniausią savo brolį vadino galbūt net talentingesniu už jį patį – dukart naudingiausią NBA žaidėją ir 2021 m. čempioną.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Giannis Antetokounmpo
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Giannis Antetokounmpo

„Manau, kad Alexas gali būti geresnis už mane. Jis motyvuotas ir labai nori, o tai jį padaro ypatingu. Jis nepasitenkina tuo, ką turi“, – prieš penkmetį „Bleacher Report“ duotame interviu kalbėjo NBA superžvaigždė.

Bet kol kas ši pranašystė neišsipildė.

Po nesėkmingo etapo Ispanijoje, kur sužaidė vos 2 minutes ir paliko ACB lygos klubą, A.Antetokounmpo bandė užsikabinti NBA aplinkoje.

Jis vieną sezoną atstovavo G lygos „Raptors 905“ komandai, du sezonus žaidė dukterinėje „Bucks“ ekipoje „Wisconsin Herd“, bet taip ir neįrodė, kad yra vertas lygiuotis į vyresnius brolius.

Suprasti akimirksniu: Alexo Antetokounmpo karjera

  • 2020-2021 m. „Murcia“ (Ispanija)​
  • 2021-2022 m. „Raptors 905“ (G lyga)
  • 2022-2024 m. „Wisconsin Heard“ (G lyga)
  • Nuo 2024 m. Mažeikių „M Basket“ (LKL)

Per tris sezonus G lygoje Alexas sužaidė 65 rungtynes, kuriose rinko po 5 taškus, 2,6 atkovoto kamuolio, o tritaškius metė vos 24,7 proc. tikslumu.

Praėjusiais metais 203 cm ūgio žaidėjas buvo sudaręs sutartį su „Bucks“, bet NBA lygoje nedebiutavo – kontraktas buvo nutrauktas praktiškai iš karto, o pasirašytas jis tik tam, kad į žaidėją galėtų pretenduoti dukterinė Milvokio ekipa G lygoje.

Nepaisant to, jog krepšinio karjera A.Antetokounmpo klostosi sunkiai, dėmesio jis sulaukia nemažai. Instagrame šį jaunuolį seka net 756 tūkst. žmonių – tai 2,5 karto daugiau nei Domanto Sabonio ir triskart daugiau nei Jono Valančiūno sekėjų skaičius.

Dėmesio jis sulaukė ir Vilniaus oro uoste, į kurį atvyko ketvirtadienį, o jau netrukus vyks į Mažeikius ir prisijungs prie 7 vietoje LKL čempionate esančio klubo.

„Esu laimingas ir gerai nusiteikęs. Daug žinau apie šios šalies aistrą krepšiniui ir žinias apie šį žaidimą, tad esu gerai nusiteikęs atvykdamas čia“, – praėjęs pro oro uosto vartus džiaugėsi A.Antetokounmpo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alexas Antetokounmpo
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alexas Antetokounmpo

– Su kokiomis žiniomis apie Lietuvą čia atvyksti?

– Žinau, kokia tai talentinga šalis krepšinio prasme. Lietuviai labai gerbia krepšinį. Kadangi augau Graikijoje, jaučiu didelę pagarbą Europos krepšiniui. Nors didžiąją dalį savo karjeros žaidžiau JAV, tačiau visada smagu atvykti ir žaisti krepšinį tokiose šalyse kaip Ispanija ar Lietuva.

– Ar turėjai su kuo pasikonsultuoti apie Lietuvą? Galbūt su Deividu Sirvydžiu, su kuriuo žaidei praėjusiame sezone?

– Taip, žaidžiau su Sirvydžiu, bet nesišnekėjau su juo. Kalbėdavomės, kai žaidėme kartu, jis pasakojo, kaip jam čia patinka. Labai noriu tuo įsitikinti pats.

„Wisconsin Herd“ nuotr./Deividas Sirvydis
„Wisconsin Herd“ nuotr./Deividas Sirvydis

– Kokių tikslų vedamas sutikai atvykti į Lietuvą?

– Sakyčiau, kad noras tobulėti. Pamaniau, kad man tai bus geras karjeros tęsinys. Noriu nugludinti savo žaidimą ir įsitvirtinti profesionaliame krepšinyje.

– Pasirašei sutartį iki sezono pabaigos. Kokį tikslą sau keli šiam sezonui?

– Tiesiog laimėti. Man patinka laimėti, patinka žaisti gerą krepšinį. Atvykau čia, kad padėčiau komandai laimėti ir mėgaučiausi žaidimu.

– Nutūpei pakankamai dideliame mieste, Vilniuje, bet vyksi į 30 tūkst. gyventojų turinčius Mažeikius. Ar esi tam pasiruošęs?

– Žinoma. Esu iš Atėnų, bet visą gyvenimą buvau mažuose miestuose – Oškoše (ten namų rungtynes žaidžia „Wisconsin Herd“ – aut. past.), Mursijoje. Esu tam pasiruošęs. Man daug nereikia, tik žaisti krepšinį, tad kiti dalykai nereikšmingi.

Man daug nereikia, tik žaisti krepšinį, tad kiti dalykai nereikšmingi.

– Kokių sąlygų norėtum komandoje, kad galėtum tobulėti?

– Tiesiog noriu būti komandoje, kurioje mano ir jos tikslai sutaptų: noriu, kad komanda laimėtų ir būtų kantri. Bandysiu viską atlikti kuo geriau, kad komanda laimėtų, bet tuo pačiu stengsiuosi ir tobulėti kartu su komanda, per pergales. Nenorėčiau būti komandoje, kuri nesiekia laimėti. Turime išlaikyti balansą tarp tobulėjimo ir siekio laimėti.

– Pastaruosius trejus metus praleidau G lygos ir NBA aplinkoje, bet neseniai tavo paslaugų buvo atsisakyta. Kodėl taip nutiko?

– Nesu dėl to tikras. Bet nepaisant to, džiaugiuosi metais, kuriuos ten praleidau. Metus žaidžiau „Raptors 905“ ir dvejus metus „Wisconsin Herd“ komandose. Džiaugiuosi dėl to, kad galėjau ten žaisti ir kaupti patirtį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alexas Antetokounmpo
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alexas Antetokounmpo

– Koks yra tavo galutinis tikslas – sugrįžti rungtyniauti į Jungtines Valstijas ar užsikabinti už karjeros Europoje?

– Pamatysime. Mano pagrindinis tikslas yra laimėti. Jeigu tai reiškia, kad turėsiu tai daryti Europoje – gerai, lygiai taip pat ir su JAV. Tiesiog noriu mėgautis ir tęsti profesionalo karjerą.

– Kaip apibūdintum save kaip žaidėją?

– Galiu daryti visko po truputį. Esu įrodęs, kad galiu įnešti energijos į komandą, duoti ją užvesti ir prisitaikyti prie to, ko reikia komandai. Mano vaidmuo bėgant metams keitėsi. „Raptors 905“ žaidžiau labiau išplėsdamas aikštę, daugiau atakavau krepšį, pastaraisiais metais tapau labiau į greitas atakas bėgančiu žaidėju, besistengiančiu išnaudoti savo šuolį. Šiemet stengiausi daugiau įžaidinėti kamuolį. Pažiūrėsime, ko iš manęs norės treneriai, o aš bandysiu tai išpildyti.

Giannio Antetokounmpo „Twitter“ nuotr./Broliai Antetokounmpo
Giannio Antetokounmpo „Twitter“ nuotr./Broliai Antetokounmpo

– Apie ką priimdamas sprendimas čia atvykti kalbėjaisi su broliais Gianniu ir Thanasiu?

– Žinoma, kalbėjausi su Gianniu, Thanasiu ir dar vienu savo broliu Kostu. Jie manė, kad tai geras sprendimas mano karjerai. Kostas ir Thanasis žaidė Graikijoje, o Kostas dabar žaidžia ir Eurolygoje. Jie turi platesnį supratimą, juk Thanasis žaidė visuose lygiuose – antrame Graikijos divizione, pirmame, Eurolygoje, G lygoje, NBA. Man visada praverčia pokalbiai su juo ir supratimas, ką apie mano sprendimus mąsto jis. O jie apie mano sprendimą atsiliepė teigiamai.

– Ar gerus patarimus tau duoda vyresni broliai?

– Aš jų patarimų prašau dėl visko, ne tik dėl krepšinio (šypsosi). Jie visada man pataria ir nukreipia mane teisinga kryptimi. Džiaugiuosi turėdamas tokius brolius.

– Ar Giannis stebės tavo rungtynes Lietuvoje?

– Tikiuosi. Dar nežinau, kaip atrodys tvarkaraštis, bet tikiuosi, kad galėsime stebėti vienas kitą.

Aš jų patarimų prašau dėl visko, ne tik dėl krepšinio.

– Prieš kelerius metus jau buvo pranešimų apie galimybę, kad gali papildyti kitą Lietuvos komandą („Rytą“ – aut. past.). Kiek tiesos buvo tuose pranešimuose ir kodėl galiausiai pasirinkai Ispaniją?

– Taip, buvo pranešimų, bet tuo metu pasirinkau kryptį, kuri atrodė geriausia mano karjerai. Bet kaip matote, gyvenimas apsisuko ratu ir galiausiai galėsiu išpildyti savo lietuvišką likimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius