-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 11

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris traukiasi jau matydamas įpėdinę

Mantas Šernius ketvirtadienį patvirtino, kad traukiasi iš Lietuvos moterų krepšinio rinktinės trenerio posto po to, kai mūsų šalies krepšininkės darsyk nepateko į Europos pirmenybes.
Mantas Šernius
Mantas Šernius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos moterų krepšinis turės ieškoti naujo vedlio ar vedlės sudėtingame kelyje, pastaraisiais metais išmuštame nesėkmių duobėmis.

Po susitikimo ir pokalbio Lietuvos krepšinio federacijoje su generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku ir moterų krepšinio projektų vadove Lina Brazdeikyte savo apsisprendimą palikti rinktinės trenerio pareigas prabilo Mantas Šernius, ketvirtadienį patvirtinęs neoficialią basketnews.lt informaciją.

„Pirmiausia, pats esu nepatenkintas, nes dukart nepatekome į Europos čempionatą, – 15min sakė M.Šernius, treniruojantis ir LKL komandą Prienų „CBet“ – Antra, jau keleri metai dirbu su vyrais, derinti abu darbus darėsi vis sunkiau.“

Lino Žemgulio nuotr./Mantas Šernius
Lino Žemgulio nuotr./Mantas Šernius

37 metų šilutiškis, buvęs Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkas, pirmą kartą buvo patvirtintas moterų rinktinės treneriu 2013 metais, tada pakeitęs gerai žinomą moterų krepšinio specialistą Algirdą Paulauską.

Prieš tai M.Šernius buvo dirbęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės skautu, o 2010–2012 metais vadovavo Kauno „Viči-Aisčių“ moterų krepšinio komandai.

2015 m. M.Šerniaus vadovaujamos mūsų šalies krepšininkės žaidė Europos čempionate, kur lietuvės krito ketvirtfinalyje. Tada buvo apmaudo, nors paskui atėjo dar gūdesni laikai.

Trenerio pareigas su postu LKL klubuose pradėjęs derinti šilutiškis buvo pasitraukęs, bet jį pakeitusiam Rimvydui Samulėnui nepasisekė dar labiau, kai moterų rinktinė nepateko į 2017 metų Europos čempionatą.

M.Šernius buvo pakviestas sugrįžti, bet atrankos barjerai tapo per aukšti ir jam.

Jis teigė, kad būtų kitaip, jei būtų pavykę suburti stiprų moterų klubą, koks kadaise buvo Vilniaus „Kibirkštis“, paskui keitęs pavadinimus. Taip galima būtų turėti gerai susigrojusių žaidėjų kolektyvą.

„Kai prieš ketverius metus vėl tapau treneriu, mano prašymas ir federacijos vizija buvo sukurti stiprų moterų klubą. Deja, toks neatsirado. Tam nebuvo finansų, – sakė M.Šernius. – Dauguma mūsų krepšininkių rungtyniauja užsienyje, tad nelengva per 5–6 treniruotes parengti varžybų langams, kai reikia greitai persiorientuoti ir stipriai pasiruošti.

Per langus buksuoja Lietuvos vyrai, buksuoja ir moterys. Mažai šaliai sunku išugdyti daug talentų, tad mūsų jėga turėtų būti komandinis krepšinis. Bet suvažiavus iš skirtingų klubų tai padaryti sunku.

Tai menkas pasiteisinimas, bet viena priežasčių, kodėl nepavyko.”

Lino Žemgulio nuotr./Mantas Šernius
Lino Žemgulio nuotr./Mantas Šernius

M.Šerniaus treniruojamos krepšininkės nepateko į 2019 ir 2021 metų Europos pirmenybes.

Pastarojoje atrankoje lietuvės neprilygo Serbijos ir Turkijos rinktinėms, abiem pralaimėjusios po du kartus.

Santa Okockytė ir Monika Grigalauskytė dėl motinystės, Laura Juškaitė dėl COVID-19, o dar kelios krepšininkės dėl traumų negalėjo padėti rinktinei pastaruoju metu, kai viltys galutinai užgeso atrankos burbule Stambule praėjusį mėnesį.

Daug metų ryškiausiomis rinktinės lyderėmis buvusios 31 metų Gintarė Petronytė ir Kamilė Nacickaitė turės užleisti savo pozicijas kitoms, nors, M.Šerniaus teigimu, jaunųjų talenčių, tokių kaip Eurolygoje ir moterų rinktinėje pastaraisiais metais debiutavusi 15-metė Justė Jocytė, užaugimo dar reikės palaukti.

FIBA nuotr./Juste Jocytė
FIBA nuotr./Juste Jocytė

„Rinktinė atsinaujina kasmet. Kartų kaita nėra ryški, bet, be patyrusių žaidėjų, bus sunku. Dabar ateina Eglės (Šikšniūtės), Giedrės (Labuckienės), Santos, Monikos pikas. Jos bus vedlės. Jaunesnės žaidėjos turės mokytis ir su jų pagalba tobulėti. Svarbu, kad jas pastebėtų stiprūs klubai, nes juose būtų galima tai daryti sparčiau.“

M.Šernius liko nusivylęs, kad moterų krepšinis taip ir lieka vyrų šešėlyje jau daug metų mūsų šalyje.

„Lietuvos vyrų krepšinio klubai laikosi ant savivaldybių paramos. Kai jos renkasi, kam skirti finansavimą ir turi pasirinkimą tarp vyrų ir moterų krepšinio, moterys visada nukenčia“, – tvirtino M.Šernius.

Jo nuomone, įpėdine rinktinėje galėtų tapti Jurgita Štreimikytė – daug metų trenerių štabe dirbusi geriausia visų laikų Lietuvos krepšininkė, žaidusi WNBA ir padėjusi mūsų rinktinei laimėti 1997 metų Europos pirmenybių auksą.

Lino Žemgulio nuotr./Jurgita Štreimikytė-Virbickienė
Lino Žemgulio nuotr./Jurgita Štreimikytė-Virbickienė

M.Šernius tiki ir kitais jaunais moterų krepšinio specialistais ir jokiu būdu nesiūlo užsieniečio.

„Be jokių kalbų. Mus pasaulyje gerbia, kad nekviečiame natūralizuotų žaidėjų, kad nedarome taip, kaip Turkijos, Serbijos ar Rusijos komandos, pasikvietusios WNBA amerikiečių. Turime kliautis lietuviais ir lietuvėmis“, – įsitikinęs M.Šernius.

Jis mano, kad Lietuvos krepšinio federacija neskubės tvirtinti naujo stratego, nes paties Arvydo Sabonio vadovavimo antroji kadencija baigsis po pusmečio, o kita atranka į Europos pirmenybes prasidės tik lapkritį.

Lino Žemgulio nuotr./Eglė Šikšniūtė ir Mantas Šernius
Lino Žemgulio nuotr./Eglė Šikšniūtė ir Mantas Šernius

Pats M.Šernius dabar nori susitelkti į šeštąją vietą LKL čempionate užimantį Prienų klubą, bet durų moterų krepšinyje amžiams neuždaro.

„Niekada nesakyk niekada. Jei ateitų finansiškai geras pasiūlymas, reikėtų viską sverti ir apgalvoti. Tačiau dabar visas susitelkimas lieka vyrams – Prienų komandai ir LKL atkrintamosioms varžyboms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius