Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 29

Lietuvos rinktinė Italijos liūtės glėbyje: krepšinis futbolo žvaigždžių gimtinėje

Ne Roma, Milanas, Bolonija ar Turinas, bet Klaipėdos dydžio Italijos miestas Breša, dar vadinama „Italijos liūte“, sutiko Lietuvos krepšininkus pasaulio čempionato atrankos rungtynėms su Italija.
Mantas Kalnietis ir Lietuvos rinktinė žais Brešoje, kur augo ir M.Balotteli.
Mantas Kalnietis ir Lietuvos rinktinė žais Brešoje, kur augo ir M.Balotteli. / „Scanpix“ nuotr.

Italijoje jau buvo visiškai sutemę, kai Lietuvos krepšininkai pasiekė Bergamo oro uosto asfaltą.

Lietuviai neatsivežė savo didžiausios žvaigždės – Arvydo Sabonio, nors Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas yra keliavęs su komanda net į Kosovą.

Tačiau atskrido, sutaupę krūvą pinigų. Užsakomaisiais reisais tokios kelionės, kaip į Prištiną (Kosovas) prieš metus ar į Osijeką (Kroatija) praėjusį rugsėjį, federacijai kainuodavo apie 80 tūkst. eurų. Šįkart tiesioginiam reisiniam skrydžiui iš Vilniaus į Bergamą su pigių skrydžių bendrovės lėktuvu užteko 6 tūkst. eurų.

O iš Bergamo oro uosto – vos pusšimtis kilometrų iki Brešos keturių žvaigždžių viešbučio „Merrit“, kuriame apsistojo Dainiaus Adomaičio vyrai, atvykę žaisti pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Italija.

Atrankos grupėje paskui visas rungtynes laimėjusią Lietuvą sekanti Italijos komanda pasirinko miestą ir „PalaLeonessa“ – Liūtės rūmus, kuriuose telpa 5,2 tūkst. žiūrovų.

„Lietuva stipri, bet mes rimtai nusiteikę“, – sakė Italijos rinktinės treneris Romeo Sacchetti, kurio komanda su 6 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais atrankos J grupėje rikiuojasi antra ir tikisi taip pat įkelti koją anksčiau laiko į 2019 metų pasaulio čempionatą, kur jau pateko Lietuvos krepšininkai. – Mes nediskutuojame dėl jų pajėgumo, bet ir Italija parodė teisingą nusiteikimą iki šiol. Be to, aš žinau Brešos publiką, ji moka palaikyti komandą ir sunkiais momentais. Dabar mūsų pareiga užsitarnauti jų pagarbą.“

Savo istorijai 3200 metų priskaičiuojantis Lombardijos regiono miestas labiau žymus ne dėl sporto, nors ir lietuviai turbūt pamena, kad šiame mieste savo legionieriaus kelią pradėjo vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų Marius Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Stankevičius

Alpių kalnai ir didžiojo grožio Gardos ežeras prisiglaudę prie Brešos, bet dar labiau šis miestas garsėja industrija. Brešos regionas yra laikomas trečiu visoje Italijoje pagal industrijos pajėgas: nuo mažų, dažnai šeimyninių verslų iki populiaraus putojančio vyno Franciacorta gamyklos, įvairiausių automatinių įrenginių, tarp jų kovinių, o taip sportinių bei medžioklinių ginklų gamybos – Brešos ekonomika turi gilias tradicijas. Ji dar vadinama Italijos ikrų sostine, o naujas tradicija papildo nauji projektai – prieš penkerius metus mieste atidarytas 13 km ilgio metro.

„Scanpix“ nuotr./Breša
„Scanpix“ nuotr./Breša

Sportinė Brešos pusė labiau žinoma istorinėmis senų automobilių lenktynėmis „Mille Miglia“, kurios rengiamos nuo 1957 metų ir kasmet sutraukia daugybę žiūrovų, tarp jų ir pasaulinio kino žvaigždžių, kaip Rowanas Atkinsonas ar Jeremy Ironsas.

Futbole „Brecia“ klubas neturi daug titulų, nes didžiąją savo istorijos dalį, kaip ir šį sezoną, leidžia „Serie B“ pirmenybėse. Bet šio klubo aprangą vilkėjo tokios žvaigždės, kaip geriausias 1993 metų pasaulio futbolininkas Roberto Baggio, Italijos futbolo rinktinės ir „Milan“ bei „Juvetus“ futbolo burtininkas Andrea Pirlo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrea Pirlo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrea Pirlo

Karpatų Maradona vadinamas rumunas Gheorghe Hagi, dabartinis „Manchester City“ treneris Pepas Guardiola.

Brešoje augo ir į savo naujų įtėvių šeimą pamažu perėjo ekstravagantiškasis Mario Balotelli.

„Scanpix“ nuotr./Mario Balotelli
„Scanpix“ nuotr./Mario Balotelli

Ir dabar Breša spindi nauju futbolo deimantu. Nepaisant to, kad „Brescia“ žaidžia antroje pagal pajėgumą lygoje, Italijos futbolo rinktinės treneris Roberto Mancini per Tautų lygos pastarąjį langą šį mėnesį pakvietė 18-metį Sandro Tonali. Lyg tyčia šis futbolininkas panašus į savo garsųjį miestietį A.Pirlo, ne tik atraminio saugo pozicijos aikštėje, bet ir išvaizda.

„Scanpix“ nuotr./Sandro Tonali
„Scanpix“ nuotr./Sandro Tonali

Krepšinis išgyvena neramias dienas

Krepšinio klubas „Brescia“ neturi tokių gilių tradicijų, bet žaidžia aukščiausioje lygoje ir šiuo metu rikiuojasi 11 vietoje Italijos krepšinio lygoje.

Italijos rinktinės treneris Romeo Sacchetti nuo savaitgalio vieši Brešijoje ir buvo liudininkas pastarųjų Italijos lygos rungtynių su Turino „Fiat“, per kurią itin pavojingą galvos traumą patyrė šeimininkų komandos žaidėjas Marco Ceronas. Jam prireikė operacijos, o kelias dienas Italijos krepšininko sveikatą lydėjo tyla.

„Operacija praėjo ačiū visiems už palaikymą“, – tik trečiadienį Instagram parašė M.Ceronas.

Brešos krepšinio sirgaliai lengviau atsipūtė ir galės susitelkti ketvirtadienio vakaro (21 val. 15 min.) dvikovai. Kaip ir Lietuvos sirgaliai. Tomo Balaišio-Sėklos bendražygiai ir kiti užsakė apie 80 bilietų „PalaLeonessa“ arenoje, o tiek lietuvių turėtų užtekti, kad triukšmo „Liūtės“ valdose būtų nemažai.

VIDEO: „Ginčas“: ar D.Adomaitis išsėdės ant dviejų karštų kėdžių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius