Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 22

Lietuvos rinktinę nušlavę belgai nesikuklina: „Ši pergalė – istorinė“

Kol Lietuvos krepšinio rinktinės nariai savo tautiečių atsiprašinėja už skaudų penktadienio vakarą Monse, kurį visi kuo greičiau norėtų pamiršti, belgai, atranką į 2021 metų Europos krepšinio čempionatą pradėję triuškinama pergale rezultatu 86:65, mėgaujasi šlovės spinduliais.
Retinas Obasohanas
Retinas Obasohanas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienio rytą Belgijos spauda mirgėjo nuo skambių antraščių.

„Istorinis pasiekimas, nustebinęs visą Europą: belgų „liūtai“ patiesė Lietuvą ir po mačo sulaukė varžovų pripažinimo“, – rašė dienraštis HLN.

„Liūtai įvykdė žygdarbį – nugalėjo Lietuvą“, – teigiama Belgijos krepšinio federacijos tinklalapyje.

„Po sensacingos pergalės prieš Lietuvą kelias link penktojo Europos krepšinio čempionato iš eilės belgams pasidarė atviras“, – rašo Nieuwsblad.be.

Jau minėtasis dienraštis HLN netrukus tęsė vaizdingą įžanginę kalbą.

„Svajonių startas. Tai bent sensacija. Europos krepšinyje kilo sambrūzdis. Lietuvos rinktinė buvo pritrėkšta 21 taško skirtumu, o vieną akimirką atsiliko net 31:68! Belgų „liūtai“ nustebino Europą“.

DH.be nuotr./Jacques Stasas
DH.be nuotr./Jacques Stasas

„Šią pergalę galima įvardinti kaip istorinę, ypatingai atsižvelgiant į didelius lygių skirtumus tarp rinktinių“, – po mačo skambiai pasisakė Belgijos rinktinės trenerio asistentas Jacques Stasas.

Dienraštis HLN iš karto suskubo paantrinti buvusiam Belgijos rinktinės krepšininkui, jau dešimtmetį besidarbuojančiam šalies vyrų krepšinio rinktinėje.

„Suprantate, Lietuvoje krepšinis yra religija, – Jacques Staso išsakytą frazę savo skaitytojams pagrindė dienraštis. – Tai elitinė Europos krepšinio šalis. Jei Lietuva žaidžia, tikėkitės pilnų tribūnų. Taip nutiko ir vakar „Diamonte“ arenoje Monse. Salę užpildė daugiau nei 4000 žiūrovų, iš kurių daugiau nei pusė priklausė svečiams. Jie pasirūpino atmosfera, o „liūtai“– pačiu pasirodymu, kuris sukėlė daug žavesio.

Tai neabejotinai pats geriausias pasirodymas ir rezultatas rinktinę treniruojant strategui Gjergjai. 40 minučių išlaikyta persvara, daugiau nei 30 iš jų dominuojant aikštėje. Daug noro, tačiau tuo pačiu ir paprastumo puolime, kurį sudarė greiti perdavimai ir daug judėjimo be kamuolio. Taip pat agresyvi kova dėl kamuolių.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonathanas Tabu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonathanas Tabu

Bene didžiausią galvos skausmą Lietuvos rinktinei sukėlę belgų gynėjai – Retinas Obesohanas ir Jonathanas Tabu – kartu pelnę 39 iš 86 komandos taškų, išliko kuklesni, tačiau patikino, kad tokios pergalės gali užauginti sparnus siekti aukštesnių tikslų, visai kaip Belgijos moterų krepšinio rinktinė.

„Apie tokią pergalę vilkėdamas šiuos marškinėlius svajojau ilgą laiką, – teigė Bambergo „Brose“ klubui atstovaujantis ir rezultatyviausiu mačo žaidėju (21 tšk.) tapęs R.Obesohanas. – Mes galime pasiekti didžių pergalių, visai kaip „katės“ (taip vadinama Belgijos moterų rinktinė – aut.past.). Tiesiog turime svajoti dar daugiau.“

„Šiandien įrodėme, kad galime kovoti net prieš stipriausias Europos rinktines, – pridėjo 18 taškų surinkęs J.Tabu. – Tai yra sunkaus mūsų visos komandos darbo vaisius. Viskas įmanoma, jei turėsime galimybę žaisti prieš pilnutėlę savo namų areną. Mūsų treneris Belgijoje laimėjo visus galimus trofėjus – dabar jis nori tą patį padaryti su nacionaline rinktine.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dario Gjergja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dario Gjergja

44-erių Kroatijoje gimusio Dario Gjergjos, kuris trenerio karjerą pradėjo vos 26-erių, įrašai CV iš ties įspūdingi: strategas net aštuonis kartus laimėjo Belgijos krepšinio lygą, dar šešiskart triumfavo šalies taurėje, penkis kartus – šalies Supertaurėje.

Visgi po iškovotos pergalės Belgijos pilietybę turintis specialistas išliko ramus ir išskyrė pagrindinį triumfo prieš Lietuvą raktą – gynybą.

„Išskyrus ketvirtąjį kėlinį, mūsų gynyba buvo puiki. Tačiau tas atsipalaidavimas yra natūralus, tris kėlinius žaidžiant taip intensyviai. Vis dėlto negalime užriesti nosies ir galvoti, kad jau kažką pasiekėme. Tai buvo vienerios rungtynės. Viena pergalė. Mūšis su Danija bus nauja istorija.“

Pirmadienį 19:30 val. Lietuvos rinktinė sužais antrąjį mačą atrankoje į Europos krepšinio čempionatą. „Siemens“ arenoje viešės Čekijos rinktinė, penktadienį 75:71 įveikusi danus.

VIDEO: D.Maskoliūno komentaras po belgams pralaimėtų rungtynių
VIDEO: M.Kalnietis: „Vienas žodis - gėda“
VIDEO: J.Mačiulio komentaras apie rungtynes su Belgijos rinktine
VIDEO: D.Motiejūnas apie rungtynes su Belgijos rinktine ir sugrįžimą į rinktinę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius