-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 12

„Lietuvos ryto“ bėdas išgliaudęs Europos čempionas nesupranta Lietuvos krepšinio federacijos

Bilbao „Retabet“ asistentas šalia „Siemens“ arenos svečių rūbinės džiaugsmingai šnekučiavosi telefonu per „Face Time“ programėlę. Mažai kas tikėjosi, kad ispanas šypsosis po rungtynių su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Netrukus, kiek sutrikęs dėl interviu užklausos, iš mažytės rūbinės išlindo Jaka Lakovičius, „RetaBet“ asistentas. Nuo triumfo Europos čempionate dar lengvai apsvaigęs slovėnas išpyškino viską apie silpnąsias „Lietuvos ryto“ vietas ir karčius Lietuvos krepšinio viršūnių žodžius, kuriuos išgirdo visa Slovėnija.
Jaka Lakovičius ir Aleksejus Nikoličius
Jaka Lakovičius ir Aleksejus Nikoličius / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl eismo spūsčių Vilniaus Kalvarijų gatvėje į „Siemens“ areną vėlavę ispanai lietingą trečiadienio vakarą sulaukė su švyturėliais atvykusios „Lietuvos ryto“ pagalbos.

Tačiau ant parketo tai „Lietuvos ryto“ krepšininkai smarkiai vėlavo paskui 93 taškus pelniusius atvykėlius iš šiltų kraštų.

J.Lakovičius laimingas. Carleso Durano asistentas pasidžiaugė solidžia Bilbao klubo gynyba antrajame kėlinyje, kai „Lietuvos rytas“ sukrapštė vos 11 taškų, ir puikiai vykdytu žaidimo planu.

„Mes gerai pasiruošėme šioms rungtynėms, – iš pradžių kiek nedrąsiai pergalę prieš „Lietuvos rytą“ 93:83 pradėjo analizuoti J.Lakovičius. – Žinojome, kad vilniečiai fiziški, atletiški. Matėme jų derbį su „Žalgiriu“. Tada jie žaidė puikiai. Nelaimėjo, bet sužaidė tikrai gerą mačą.

Tačiau gerai išanalizavome žaidimą, sustabdėme stiprybes ir atakavome silpnybes – gerai įvykdėme planą.

Laimėti čia nelengva. Tai duos mums pasitikėjimo ateities kovoms.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./EuroCup startas: „Lietuvos rytas“ – „Basket“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./EuroCup startas: „Lietuvos rytas“ – „Basket“

Paprašytas įvardyti „Lietuvos ryto“ silpnybes J.Lakovičius pirmiausia paminėjo vilniečių gynybą prie tritaškio linijos ir du prieš du situacijose. Tad ispanai buvo pasiruošę atakuoti „Lietuvos rytą“ būtent ten.

J.Lakovičius buvo patenkintas, kaip neleido šeimininkams aikštėje atverti erdvių, nes „Lietuvos rytas“ turi užtektinai metikų. Vilniečiai liko su 33,3 proc. tritaškių pataikymu (9/27).

Bilbao taip pat akcentavo gynybą prieš „Lietuvos ryto“ įžaidėją Chrisą Kramerį – neleido jam veržtis į baudos aikštelę, ką amerikietis moka daryti labai pavojingai.

O galiausiai J.Lakovičius pasidžiaugė gerais žaidėjų sprendimais aikštėje ir laimėta kova dėl atšokusių kamuolių 42-30.

39-erių slovėnas pastaruoju metu jau įprato laimėti.

Slovėnai dar prieš ne visą mėnesį laimėjo visas 9 Europos čempionato rungtynes ir tapo naujais Senojo žemyno krepšinio karaliais.

Paklaustas apie tą beprotišką kelionę Helsinkyje ir Stambule slovėnas šypsosi.

Ko nepavyko padaryti per 7 Europos čempionatus kaip žaidėjui, galiausiai atėjo akimirka triumfuoti jau atstovaujant rinktinei kaip trenerio asistentui.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaka Lakovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Jaka Lakovičius

„Jausmas puikus! Taip, tiesa, mes buvome tokie laimingi...

Tikroji pergalės prasmė dar tik ateina. Su laiku, net su metais, mes vis labiau įvertinsime tai, ką padarėme.

Dabar visi žmonės labai laimingi, tačiau tai toks didžiulis dalykas, kad tik vėliau suprasime tikrąją jo reikšmę.

Mes esame maža šalis. Visai kaip Lietuva. Esame krepšinio šalis ir mums tai reiškia labai daug.“

Daug nuomonių, bet jokių problemų. Didžiuojamės savo pasiekimu. Mes viską darėme teisingai.

Svaiginantis Slovėnijos krepšininkų žaidimas neapsuko Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko galvos.

Atslūgus emocijoms po Europos pirmenybių jis pareiškė, kad slovėnų triumfą aptemdo natūralizuotas amerikietis sudėtyje Anthony Randolphas ir serbų kilmės treneris Igoris Kokoškovas.

Jaka Lakovičius girdėjo šiuos žodžius.

„Taip... – šyptelėjo I.Kokoškovui rinktinėje talkinęs slovėnas. – Nieko tokio, visi gali turėti savo nuomonę. Bet juk daug rinktinių dar iki mūsų turėjo natūralizuotus žaidėjus. Net ta pati Ispanija. Ta pati Kroatija. Komandos su tiek talento.

Mes tiesiog pasinaudojome taisykle ir pasikvietėme Anthony Randolphą. Viskas buvo pagal taisykles ir jis mums labai padėjo.

O dėl trenerio... Man tai atrodo visiškai nesvarbu. Jis juk nežaidžia.

Juolab tai ne pirmas užsienietis Slovėnijos rinktinėje. Prieš ketverius metus treneriu buvo serbas Božidaras Maljkovičius. Bet tada niekas nieko nesakė. Turbūt dėl to, kad nieko nelaimėjome.

Daug nuomonių, bet jokių problemų. Didžiuojamės savo pasiekimu. Mes viską darėme teisingai. Sunkiai ir nuoširdžiai dirbome. Tai svarbiausia.“

„Scanpix“/AP nuotr./Rado Trifunovičius (kairėje), Igoris Kokoškovas ir Jaka Lakovičius (abu dešinėje)
„Scanpix“/AP nuotr./Rado Trifunovičius (kairėje), Igoris Kokoškovas ir Jaka Lakovičius (abu dešinėje)

Su J.Lakovičiumi 24sek bendravo po gan šviežių naujienų Slovėnijos krepšinyje.

Kadangi dėl darbo „Utah Jazz“ klube slovėnus ant čempionų sosto palydėjęs treneris Igoris Kokoškovas negali tęsti pareigų, jas perėmė kitas asistentas Rado Trifunovičius.

J.Lakovičius su dar vienu slovėnu Alexanderiu Sekuličiumi toliau asistuos nacionalinei komandai.

„Protingiausia buvo tęsti projektą, kurį pradėjome su tuo pačiu trenerių štabu. Trifunovičius yra geras pasirinkimas, nes jis dirba federacijoje, neturi komandos ir tai yra naudinga rinktinei“, – permainas nacionalinėje komandoje vertino J.Lakovičius.

Tačiau FIBA ir Eurolygos karas kelia nerimą 39-erių buvusiam krepšininkui. Goranas Dragičius baigė karjerą nacionalinėje komandoje, o jeigu karas nesibaigs, slovėnai per FIBA langus versis be Eurolygos žvaigždžių Luka Dončičiaus bei Anthony Randolpho.

2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje slovėnų lauks Ispanija, Juodkalnija ir Baltarusija, vėliau – Latvija, Turkija, Švedija arba Ukraina, o bilietų į Kiniją bus tik trys.

„Lauksime, kas galės žaisti. Suprantu, koks tai sunkus sprendimas FIBA ir Eurolygai. Jie nori, kad žaidėjai rungtyniautų visur. Tačiau didžiausi šio karo pralaimėtojai yra žaidėjai ir sirgaliai. Jie juk myli rinktines, bet drauge ir Eurolygą. Tai didžiulis sprendimas. Ir didelė problema tiek FIBA, tiek Eurolygai.

Tikiuosi jie ras sprendimą, kad nepralaimėtų nei sirgaliai, nei žaidėjai“, – vylėsi J.Lakovičius.

Slovėnijos rinktinės trenerio aprangą pakeitęs į asistento švarką Bilbao klube J.Lakovičius pradeda antrąjį sezoną kaip asistentas.

J.Lakovičius krepšininko karjerą baigė 2015-aisiais. Jis 9 metus atstovavo tokiems klubams kaip Atėnų „Panathinaikos“ ar „Barcelona“.

FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Rimantas Kaukėnas ir Jaka Lakovičius (dešinėje)
FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Rimantas Kaukėnas ir Jaka Lakovičius (dešinėje)

Praėjusį sezoną J.Lakovičius debiutavo su trenerio smokingu Barselonos jaunimo komandoje.

Vasarą sulaukė pasiūlymo dirbti Ispanijoje ir Europos taurėje, todėl apsispręsti nebuvo sunku – Jaka žengė į priekį.

Dabar jis čia, džiaugiasi pergale Vilniuje.

„Šis darbas šaunus. Krepšinis yra mano gyvenimas. Aš myliu šitą žaidimą. Bet galiu patikinti, kad kur kas sunkiau treniruoti, nei žaisti, – šyptelėjo J.Lakovičius. – Yra labai daug darbo, tačiau jis man patinka. Nes myliu krepšinį ir noriu dar daug metų būti jo dalimi. Sunkus darbas reikalingas tobulėti. Turiu tęsti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius