Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 15

„Lietuvos ryto“ nuosmukis – sprigtas ir Vilniui, ir LKL vadovams

Kai Gytis Sirutavičius 32-ąją minutę dvitaškiu didino „Juventus“ persvarą prieš „Lietuvos rytą“ 69:64 ir siuntė varžovus į skubotą Rimo Kurtinaičio minutės pertraukėlę, LKL prezidentas Remigijus Milašius nerimastingai žvilgtelėjo į švieslentę ir giliai atsiduso. LKL vadų veidai buvo akmeniniai, kai Utenos arenoje startavo pergalingas „Juventūsas“, net ir objektyviausiam žiūrovui išspaudęs šypseną žvelgiant į triumfuojančius uteniškius. Galbūt LKL vadovai norėjo išlaikyti maksimalų nešališkumą, bet akivaizdu, kad jie galvojo ir apie finansines šios sensacijos pasekmes.
LKL vadovams „Juventus“ sensacija sukels papildomų rūpesčių
LKL vadovams „Juventus“ sensacija sukels papildomų rūpesčių

Kad renginys būtų labai sėkmingas, visi nori garsiausių vardų. Todėl 2016-ųjų vasarį žmonės gausiai užpildė „Siemens“ arenos tribūnas, norėdami pamatyti ne tik dramatišką „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ susirėmimą dėl Karaliaus Mindaugo taurės, bet ir lietuviškos muzikos divos Jazzu pasirodymą šalia parketo.

Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą organizuojantys LKL vadovai išsikėlė dar didesnį iššūkį – iš 8 tūkst. aistruolių sutalpinusio „Siemens“ persikėlė į 15,5 tūkst. sirgalių priimančią „Žalgirio“ areną. Jie žinojo, kad išlepusiam Lietuvos krepšinio žiūrovui turnyras turi būti įdomus ir intriguojantis, todėl ir gimė idėja ketvirtfinalio rungtynes surengti kituose miestuose. Ji pasiteisino – vien mačą Utenoje stebėjo daugiau žmonių (1687) nei trejas pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes sostinėje pernai kartu sudėjus (1500).

Be to, LKL sugalvojo traukti burtus, kurie nenuspėjamai išskirstė 1–4 ir 5–8 vietas užėmusias komandas, atėmę iš favoritų namų aikštės pranašumą. Aišku, po burtų traukimo ceremonijos šią idėją keikė Klaipėdos „Neptūnas“, jau ketvirtfinalyje gavęs „Žalgirį“ Kaune. Lyg nujausdamas blogą apie neteisingą namų aikštės paskirstymą užsiminė ir buvęs „Lietuvos ryto“ treneris Tomas Pačėsas.

24sek žiniomis, vilniečiai labai nenorėjo tokio nenuspėjamo burtų scenarijaus, kuris atsitiktinai lemtų ir varžovą, ir namų aikštės pranašumo likimą. Bet Prienų-Birštono „Vytauto“ ekipos vadovo Aurimo Bartuškos entuziazmas lėmė surengti balsavimą.

Viskas buvo gerai, nes intrigą gavome didžiulę, o sensacija iš Utenos atskriejo jau pirmąjį turnyro vakarą. Tik liūdniausia, kad TV6 dėl savo sunkiai suvokiamos „savaitgalio politikos“ nerodė ketvirtfinalio mačų. Jaunesnė krepšinio gerbėjų karta pasakys, kad jokių problemų – viską galima žiūrėti internetu. Bet rungtynių transliacija iš vienos kameros nėra tai, į ką bando lygiuotis LKL, matydama prieš save Ispanijos Karaliaus taurės pavyzdį. O transliacijos internetu vis dar nematomos tai didžiajai daliai vyresnės kartos žiūrovų, kuriems televizija yra pagrindinis naujienų šaltinis ir laisvalaikio dalis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

Karaliaus Mindaugo taurės varžybas organizavę LKL vadovai planavo kaip geriau ir įdomiau, tik už originalumą dabar turės brangiai sumokėti iš savo kišenės. Krepšinio sirgaliams tokios pergalės kaip Utenos „Juventus“ triumfas prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ yra tikras desertas. Bet pinigus skaičiuojantiems renginių organizatoriams tai gali virsti galvos skausmu.

Jeigu Kauno „Žalgiris“ pasiektų Karaliaus Mindaugo taurės finalą, dvikova su „Lietuvos rytu“ į „Žalgirio“ areną būtų atvežusi ir būrį sirgalių iš Vilniaus, ir drauge paskatinusi aktyviau rinktis saviškius palaikyti žaliai baltų. Daugiau sirgalių būtų susėdę prie TV ekranų. Daugiau jų kalbėtų apie Karaliaus Mindaugo taurę. Daugiau naudos iš to gautų ir turnyro rėmėjai.

Paskutinė KMT organizatorių viltis – LKL sezono išsišokėlis Panevėžio „Lietkabelis“.

Ką tai reiškia įvertinus eurais? Na, pavyzdžiui, skaičiuojant labai abstrakčiai, jeigu į finalą susirinks ne 10 tūkst. žiūrovų, o, pavyzdžiui, 7 tūkst. žmonių, 3 tūkst. bilietų skirtumas sudaro beveik 90 tūkst. eurų. trūkumą.

Jokiais būdais negalima nuvertinti „Juventus“ triumfo ir pergalės, bet akivaizdu, kad uteniškiai į „Žalgirio“ areną nepritrauks tiek žiūrovų, kiek būtų pritraukęs „Lietuvos rytas“. Ir dar su sugrįžusiu Rimu Kurtinaičiu.

Pavyzdžiui, pernai „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ dvikovą KMT pusfinalyje stebėjo 5,5 tūkst. žiūrovų, o ne šeimininkų pasirodymą – „Žalgirio“ ir „Vytauto“ susitikimą, jau tik 2,2 tūkst. gerbėjų.

Todėl „Žalgirio“ arenos tribūnose šviečiasi panašus sirgalių skaičius kaip 2012-aisiais, kai „Lietuvos rytas“ iš principo nedalyvavo LKF taurės varžybose, o dėl trofėjaus finale susikovė „Žalgiris“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“. Oficiali lankomumo statistika nepateikiama, bet kaip atrodė tribūnos, galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše.

VIDEO: Pustuštės tribūnos LKF taurės finale 2012-aisiais

Aišku, turnyro finišo tiesioji jos dar nė nepasiekus būtų visiškai sudarkyta, jei dar ir „Žalgiris“ neperliptų „Neptūno“ barjero trečiadienį Kaune, bet kai klaipėdiečiai neteko trijų starto penketo žaidėjų per vieną savaitę, naivu tikėtis Dainiaus Adomaičio vyrų pergalės prieš favoritus.

Taurės varžybų laimėtojas gaus 40 tūkstančių eurų premiją. Antrą vietą užėmusiai komandai bus skirta 25 tūkst. eurų. Trečios vietos laimėtojams atiteks 15 tūkst. eurų, o ketvirtos – 10 tūkst. eurų.

Paskutinė KMT organizatorių viltis – LKL sezono išsišokėlis Panevėžio „Lietkabelis“. Kazio Maksvyčio komanda gali pakutenti nervus Šarūnui Jasikevičiui ir „Žalgirio“ krepšininkams, kadangi šį sezoną juos jau du kartus nugalėjo Panevėžyje. Juolab kad „Lietkabelis“ yra vienintelė LKL komanda, šį sezoną įveikusi „Žalgirį“.

Aišku, jei ir šio plano „B“ nesugalvos sujaukti „Juventus“ vyrukai ar bet kuri kita favorite laimėti Karaliaus Mindaugo taurę neįvardijama komanda.

O kas, jei pirmadienį jau rašysime pasakiškas istorijas apie „Juventus“ sėkmės receptą, visai kaip prieš trejus metus po prieniškių triumfo Panevėžyje? Tie nuoširdžiai dirbantys vyrai Utenoje verti viso to, kas įvyko antradienio vakarą. Su nestandartinėmis Antano Sireikos taktikomis, filosofiniu žaidimo pojūčiu, nepakartojamu žaidėjų kovingumu ir vietos sirgalių aistra krepšiniui.

R.Milašius su R.Brazausku nebeišlaukė su miestelėnais pergalės džiaugsmu besidalijančių „Juventus“ krepšininkų bei vadovų ir išrūko į Vilnių nepasveikinę šių su pergale. Gal dėl to, kad skubėjo pas savo moteris paminėti šv. Valentino dienos vakaro. Arba skubėdami regzti planų, kaip užpildyti „Žalgirio“ areną sosto link neplanuotai netekus sosto savininko.

Sensacijos puošia sportą, bet už jas kai kuriems tenka brangiai sumokėti. Pasotinti išlepusį Lietuvos krepšinio aistruolį nelengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius