-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 12

„Lietuvos ryto“ pareiškimas „Žalgiriui“: intriga grįžta?

Dar likus dešimčiai sekundžių iki rungtynių pabaigos „Lietuvos ryto“ sirgalių tribūnoje įsižiebė raudonas fakelas. Vilniečiai neišlaukė finalinės dvikovos sirenos, kuri jau tuoj tuoj turėjo skelbti pergalę prieš „Žalgirį“. Bet juos galima suprasti. Šios pergalės sostinės gyventojai savo namuose laukė dvejus metus. O antrasis „Lietuvos ryto“ laimėjimas prieš Kauno „Žalgirį“ tapo rimtu pareiškimu prieš artėjančias svarbiausias sezono kovas.
Artūras Jomantas
Artūras Jomantas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Lietuvos rytas“ per du mėnesius padarė tai, ko sostinės komandai nebuvo pavykę padaryti ketverius metus.

Vilniaus klubas šį sezoną nugalėjo „Žalgirį“ jau antrą kartą per tris tarpusavio akistatas. Palyginimui, pastarąjį sykį du kartus per vieną LKL sezoną „Lietuvos ryto“ krepšininkai buvo nukovę žalgiriečius tik 2013–2014 metais.

Dar slogesnis faktas – per tuos ketverius metus „Lietuvos rytas“ Kauno klubą LKL pirmenybėse iš viso buvo įveikęs vos du kartus. 2:14 – toks buvo juodai-baltai-raudonų pergalių ir pralaimėjimų santykis su „Žalgiriu“.

Ši „Lietuvos ryto“ pergalė prieš „Žalgirį“ buvo pirmoji „Siemens“ arenoje nuo triumfo Karaliaus Mindaugo taurėje. Pastarąjį kartą sostinės gyventojai pergale prieš principinį varžovą namų tvirtovėje džiaugėsi 2016-ųjų vasario 21-ąją. Pamenate, kaip apsauginis tramdė į aikštę Tomo Pačėso sveikinti puolusį Gedvydą Vainauską, o Antanas Kavaliauskas dar buvo „Lietuvos ryto“ veidas ir tapo Karaliaus Mindaugo taurės MVP? Taip, tai buvo taip seniai.

Ar tai reiškia, kad „Lietuvos rytas“ vėl pajėgus mesti iššūkį „Žalgiriui“ ir pirmą kartą šiame dešimtmetyje išstumti žaliai baltus iš čempionų sosto? Dar neskubėkite, bet pradžia intriguoja.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas

Tikėtis intrigos leidžia ir itin atkakliai besiklostantys pirmieji sezono mūšiai, rodantys, kad „Žalgiriui“ šiemet „Lietuvos rytas“ yra sunkiau įkandamas.

Pirmos dvi „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ akistatos baigėsi vos 2 ir 3 taškų skirtumais. Sekmadienį tiksint paskutinėms 24 sekundėms „Siemens“ arenoje, komandas taip pat skyrė vos trys taškeliai.

„Lietuvos ryto“ komanda iš tiesų stebina. Pavyzdžiui, Europos taurės „Top 16“ varžybose vilniečiai praleisdavo vid. 88,3 taško ir tai buvo trečias prasčiausias rezultatas tarp šešiolikos turnyro ekipų.

Tačiau su „Žalgiriu“ vilniečių gynyba virsta geležine. Per trejas šio sezono rungtynes žalgiriečiai į „Lietuvos ryto“ krepšį įmetė daugiausia 70 taškų – vidutiniškai tik po 67 per susirėmimą.

Palyginimui, Eurolygoje kauniečiai renka vid. 81,7 taško ir, pagal puolimo reitingus – rezultatyvumo vidurkį per 100 atakų, „Žalgiris“ žengė koja kojon su tokiais grandais kaip Stambulo „Fenerbahče“ ar Madrido „Real“. Kalbame apie elitinį puolimą visoje Europoje.

Tai reiškia, kad Europos taurėje 113 taškų Sankt Peterburge praleidęs „Lietuvos rytas“ vis dėlto nėra nesutvertas gynybai. Gynybos instinktai, atrodo, prabunda patekus žvėriui į nasrus.

Travisas Petersonas sekmadienį sugebėjo neutralizuoti panašaus sudėjimo, tik gerokai atletiškesnį Aaroną White'ą. 31 naudingumo balą surinkęs emocingasis „Lietuvos ryto“ amerikietis sudarė tokį įspūdį, kad žalgirietis būtų nė neišleistas į aikštę (0 tšk., -4 naud. bal.). Įspūdinga energija iki paskutinės sekundės Eurolygoje pasižymintis A.White'as šį sezoną jau antrą kartą per dvikovas su „Lietuvos rytu“ pasislinko į šešėlį.

Chrisas Krameris virto Kevino Pangoso košmaru. „Žalgirio“ atakų organizatorius jautėsi nepatogiai prieš fiziškai galingai sudėtą įžaidėją ir suklydo daugiausiai šį sezoną – net 7 kartus.

„Lietuvos ryto“ atakų organizatorius savo nesavanaudiškumą ir žaidimą komandai iliustravo net 10-ia rezultatyvių perdavimų. Atrodo, kad maksimalus susitelkimas jam padėjo vengti klaidų ir komandinėje gynyboje, todėl daug erdvių rezultatyviai baigti atakas negavęs K.Pangosas antrą vakarą iš eilės buksavo puolime.

Vilniečiai savo gynybos spragas kamšė smarkiai numušdami žaidimo tempą. „Court Side Newspaper“ duomenimis, tai buvo trečios lėčiausios „Žalgirio“ rungtynės šį sezoną. Vienos buvo prieš Alytaus „Dzūkiją“, kai Dzūkijoje žalgiriečiai sukrapštė 72 taškus. Kitos – su mažiausiai atakų šį sezoną – taip pat buvo pergalingos „Lietuvos rytui“ (65:63).

Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Darius Maskoliūnas
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Darius Maskoliūnas

Taip vilniečiai bando paslėpti savo greitų išpuolių ligas, kuriomis taip naudojosi priešininkai Europos taurėje. „Lietuvos rytas“ buvo tarp greičiausiai žaidžiančių komandų visoje Europos taurėje. Gerokai į priekį sostinės klubas užleido tik dar greičiau bėgusį „Zenit“ klubą. Šis pasiutęs krepšinio tempas baigdavosi vargais gynyboje.

Sunku paaiškinti tokius „Lietuvos ryto“ pokyčius. Nesinorėtų to aiškinti vien maksimaliu nusiteikimu dvikovoms su „Žalgiriu“. Kita vertus, pozityvo šiam būriui „Lietuvos ryto“ krepšininkų šiemet tikrai netrūksta.

24sek žiniomis, nepaisant liūdno sezono Europos taurėje, „Lietuvos ryto“ stovykla prieš dvikovą su „Žalgiriu“ spinduliavo didžiuliu pasitikėjimu savo jėgomis. Vilniečiai dvikovą su žalgiriečiais pasitiko įsitikinę savo pergale.

Tą galėjote suprasti regėdami Martyno Echodo blokus „Žalgirio“ krepšininkams. Atrodė, kad buvęs „Žalgirio“ mokyklos auklėtinis rungtyniavo įsitaisęs antrame aukšte.

Iškalbinga ir Traviso Petersono provokacija žemiau esančiame vaizdo įraše. Užsivedęs amerikietis tyčia bumbtelėjo Brandonui Daviesui į krūtinę. Atrodo, kad begaliniu noru nuversti „Žalgirį“ iš sosto užsikrėtė net ir „Lietuvos ryto“ atvykėliai. Šiemet Vilniaus komanda vieninga kaip reta, o tai puikiai matyti ant parketo.

VIDEO: Įspūdingi M.Echodo blokai

Pasitikėjimo vilniečiams pridėjo ir kelios laisvos dienos, kurių neturėjo žalgiriečiai. Po sunkaus pralaimėjimo „Chimki“ Lietuvos čempionai atrodė pavargę ant „Siemens“ arenos parketo. Nuovargiu galbūt būtų galima paaiškinti ir tas septynias Kevino Pangoso klaidas bei protingų sprendimų trūkumą – su Maskvos srities klubu įžaidėjas rungtyniavo 30 minučių.

Paulius Jankūnas irgi atrodė lėtas su 5 taškeliais savo kraityje. Po poros mėnesių „Žalgirio“ kapitonui sueis 34-eri, tad sužaisti dvejas superintensyvias rungtynes per trejas dienas darosi sudėtinga. Ne taip paprasta tą padaryti ir visai komandai – šį sezoną vietiniame fronte „Žalgiris“ jau ne sykį turėjo reikalų po sunkių Eurolygos dvikovų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“

Juolab „Žalgiris“ neturėjo paramos nuo atsarginių suolo. Lyg tyčia, kai tik neužtikrintai komandai dirigavo K.Pangosas, Šarūnas Jasikevičius neturėjo namuose dėl traumų ir ligų paliktų Vasilije Micičiaus bei Beno Udriho.

Kanadiečio pareigas galėjo perimti tik Paulius Valinskas, bet trijų mėnesių taškų badą Eurolygoje nutraukęs „Žalgirio“ gynėjas dar blaškėsi aikštėje, o su juo svečiai 15 min. 30 sek. atkarpą pralaimėjo 22 taškų skirtumu.

„Žalgirio“ atsarginių suolas neprilygo „Lietuvos ryto“ atsarginiams 17:42.

Jeigu į „Žalgirio“ rūbinę atėjęs gripas neišguldys dar daugiau krepšininkų, kiek atsikvėpę žalgiriečiai bus geriau pasiruošę galimai akistatai su „Lietuvos rytu“ Karaliaus Mindaugo taurės finale.

Tačiau „Lietuvos rytui“ ši pergalė tapo puikiu emociniu užtaisu prieš tarpinio sezono finišo turnyrą. Nugalėję „Žalgirį“ vilniečiai užsiaugins sparnus, kurie galbūt padės plasnoti Klaipėdoje, kur pakeliui į finalą jiems gali iškilti labai sudėtingas vietos „Neptūno“ barjeras.

„Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ šį sezoną – 2:1.

Kokį efektą šis pergalių skaičius turės komandų pusiausvyrai sezono pabaigoje, kalbėti dar anksti.

Bet tai jau turi nenuginčijamą efektą tribūnose. Rungtynių dieną bilietų į „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ dvikovą gauti beveik nebeįmanoma. Kaip ir tvarkingai pastatyti automobilį arenos prieigose likus dar valandai iki pirmojo ginčo kamuolio.

Likus maždaug 45 minutėms iki mačo pradžios užsipildė visa aktyviausių „Lietuvos ryto“ sirgalių tribūna. Raudonai nusidažę du sektoriai grėsmingomis skanduotėmis baugino apšilinėjusius „Žalgirio“ krepšininkus. 9830 – tiek žmonių susirinko pažiūrėti „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ mūšio.

„Žalgiris“ vis tiek yra visa galva pranašesnis klubas už „Lietuvos rytą“ ir tą liudija komandų rezultatai Europos fronte. Bet tikėjimas „Lietuvos rytu“ Vilniuje atgimsta, o intriga – grįžta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius