Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 10

„Lietuvos ryto“ permainos: Vilniaus laukia sunki, bet įdomi vasara

Vilniaus „Lietuvos ryto“ prezidentas Gedvydas Vainauskas viešai įvertino sezoną. „Bus labai daug pakeitimų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė sostinės klubo vadovas. 24sek pasižvalgė, apie kokias permainas sostinėje kalbėjo viena įtakingiausių Lietuvos krepšinio asmenybių.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sezono vertinimas

„Lietuvos ryto“ sezoną galima pavadinti fiasko. Tokį prastą vilniečių pasirodymą Europoje sunku net prisiminti – sostinės klubas neįveikė Europos taurės grupių varžybų.

Nors vilniečiai pirmą kartą nuo 2010-ųjų iškovojo trofėjų – vasarį į viršų kėlė Karaliaus Mindaugo taurę, nacionalinis čempionatas yra svarbiausias sezono rodiklis. O „Lietuvos rytas“ net nepateko į LKL finalą.

Bet kol kas nei „Lietuvos rytas“, nei G.Vainauskas nesiryžta prisiimti atsakomybės dėl prastų rezultatų. Interviu „Lietuva tiesiogiai“ komandos prezidentas nė karto nekomentavo savo ar vadovybės klaidų. Anaiptol, matematiniais išvedžiojimais jis kėlė „Lietuvos rytą“ aukščiau Klaipėdos „Neptūno“ ir ieškojo klaidų teisėjų darbe.

G.Vainauskas: „Specialiai leidome komandai nugrimzti į dugną, kad patys žaidėjai pradėtų savęs nekęsti ir nebežinotų, kaip elgtis.“

„Jei susumavus visą sezoną, „Žalgiris“ laimėjo LKL – pirma vieta. Antras taurėje – trys balai. „Lietuvos rytas“ buvo pirmas Karaliaus taurėje ir trečias LKL – keturi balai. „Neptūnas“ buvo antras LKL čempionate ir trečias Mindaugo taurėje – 5 balai. Matematiškai, mes sezoną baigėme antroje vietoje, – skaičiavo G.Vainauskas.

– Sportas toks dalykas. Vienas teisėjo švilpukas nulėmė, kad mes nežaidėme finale. <...> Pačėsas ieško savo, žaidėjų klaidų. Surado 18 teisėjų klaidų lemiamose pusfinalio rungtynėse.“

Treneris

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Pačėsas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Pačėsas

Tomui Pačėsui Vilniuje uždegta žalia šviesa. Galbūt ir logiškas žingsnis siekiant pristabdyti sostinėje užsisukusią trenerių karuselę – praėjusį sezoną „Lietuvos ryto“ vairą laikė keturi skirtingi specialistai.

Beje, G.Vainauskas užsiminė, kad T.Pačėsui tai turbūt vienintelė proga siekti aukštumų trenerio karjeroje.

„Jeigu jis norės, mes jį pasiliksime. Kol kas jis yra apsisprendimo kryžkelėje, – „Lietuva tiesiogiai“ pasakojo G.Vainauskas. – Truputį paatostogaus, atsigaus. Kol kas jis gyvena praeitimi. Jam labai sunku suprasti, kodėl mes nepatekome į finalą, nors turėjome būti. Manau, jis dar norės įrodyti, kad gali būti treneriu.“​

44 metų trenerio verdiktas gali nulemti ir Vilniaus klubo paveikslą kitam sezonui.

Kitaip nei šį sezoną, kai gruodį perėmęs komandos vairą T.Pačėsas turėjo kamšyti skyles su abejotino lygio legionieriais, vasarą strategas galėtų sustiprinti komandą aukštesnio meistriškumo krepšininkais – tam bus didesnis pasirinkimas, geresnės finansinės galimybės ir daugiau laiko.

T.Pačėsas garsėja kaip treneris-vadybininkas, todėl komplektacijos darbai būtų patikimose rankose.

Dar treniruodamas Gdynės „Asseco Prokom“ komandą T.Pačėsas mėgdavo suburti komandą iš juodadarbių ir indvidualiai pajėgių užsieniečių, daugiausiai – amerikiečių.

Tiesa, G.Vainauskas turi žinią T.Pačėsui: „Pusę komandos komplektuotume mes, pusę – jis. Manau, toks variantas jam tinka.“

Žaidėjas Statistika LKL Sutartis
Kendrickas Brownas 8 tšk. | 3,6 perd. | 7 naud. Baigėsi
Adas Juškevičius 8,7 tšk. | 2,7 perd. | 10,2 naud. Baigėsi
Mindaugas Lukauskis 6 tšk. | 1,6 kam. | 6,1 naud. Baigėsi
Aistis Pilauskas 1 rungtynės Paskolintas, galioja ir kitą sezoną
Kšištofas Lavrinovičius 7,1 tšk. | 3,2 kam. | 9 naud. Baigėsi
Deividas Gailius 8,9 tšk. | 3,9 kam. | 8,4 naud. Galioja ir kitą sezoną
Gediminas Orelikas 9,7 tšk. | 3,7 kam. | 10,2 naud. Baigėsi
Adamas Lapeta 4,8 tšk. | 3,7 kam. | 6,3 naud. Baigėsi
Denisas Lukašovas 4,3 tšk. | 2,7 perd. | 5,7 naud. Baigėsi
Antanas Kavaliauskas 10,8 tšk. | 4,3 kam. | 14 naud. Galioja ir kitą sezoną
Marius Runkauskas 4,8 tšk. | 1,4 perd. | 3,5 naud. Baigėsi, klubas gali rinktis
Julius Jucikas 6,4 tšk. | 2,2 kam. | 5,8 naud. Paskolintas, galioja ir kitą sezoną
Artūras Jomantas 4,4 tšk. | 2,8 kam. | 5,8 naud. Baigėsi
Rokas Giedraitis 7,6 tšk. | 1,4 kam. | 6,2 naud. Paskolintas, galioja ir kitą sezoną
Artūras Gudaitis 10,5 tšk. | 6,5 kam. | 15,3 naud. Galioja ir kitą sezoną
Karolis Guščikas 4,9 tšk. | 4,2 kam. Šiauliuose Paskolintas, galioja ir kitą sezoną

Kas lieka komandoje?

Tomo Pikturnos nuotr./Antanas Kavaliauskas
Tomo Pikturnos nuotr./Antanas Kavaliauskas

Sutartis kitam sezonui su „Lietuvos rytu“ turi: Antanas Kavaliauskas, Artūras Gudaitis, Deividas Gailius, Rokas Giedraitis, Julius Jucikas, Karolis Guščikas, Aistis Pilauskas.

Jeigu neįvyks nieko netikėto, pirmieji šio sąrašo krepšininkai vilkės „Lietuvos ryto“ aprangą ir kitą sezoną. Tiesa, jei Tomas Pačėsas ir toliau treniruos „Lietuvos rytą“, kažin, ar komandoje matysime vidurio puolėją J.Juciką.

Jis buvo vienas pirmųjų, kurio perėmęs „Lietuvos ryto“ vairą atsisakė T.Pačėsas ir išsiuntė į paskutinę LKL komandą Alytaus „Dzūkiją“.

Kitas vyrukas iš liekančiųjų sąrašo – 18-metis A.Pilauskas, dar turi stažuotis „Lietuvos ryto“ dublerių grandinėje.

Aukštaūgis K.Guščikas rungtyniaudamas Šiauliuose dar tikrai nepriaugo „Lietuvos ryto“ marškinėlių. Kitaip nei jo bendraklubis R.Giedraitis, galingai užbaigęs sezoną su „Šiauliais“ ir įrodęs, kad privalo žaisti „Lietuvos ryte“.

Klubas galės nuspręsti, ką daryti su Mariumi Runkausku – sutartyje „Lietuvos rytas“ pasiliko galimybę spręsti snaiperio likimą. Bet panašu, kad po tokio sezono „Lietuvos rytas“ atsisakys jo paslaugų. Ypač, kai žaidėjui klubas pernai įsipareigojo mokėti 170 tūkst. eurų per sezoną.

Ačiū ir viso gero

Luko Balandžio / 15min nuotr./Denisas Lukašovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Denisas Lukašovas

Kendrickas Brownas ir Denisas Lukašovas yra pirmieji žaidėjai, kuriems „Lietuvos ryto“ vadovai po sezono pasakė „ačiū ir viso gero“. Tai ne to kalibro žaidėjai.

Nebent numatys 11-12 žaidėjo vaidmenį, „Lietuvos rytas“ turėtų padėkoti ir Artūrui Jomantui, kurį greičiausiai vėl išvysime ketvirtoje-dešimtoje LKL komandoje.

Jeigu „Lietuvos rytas“ galvoja susigrąžinti prarastas pozicijas, komandos lygio neatitinka ir Adamas Lapeta. Ypač, kai priekyje jo yra tokie augaloti vyrukai kaip Artūras Gudaitis ir Antanas Kavaliauskas.

„Lietuvos ryto“ vadovams teks geriau apgalvoti keturių žaidėjų likimą: Ado Juškevičiaus, Gedimino Oreliko, Mindaugo Lukauskio, Kšištofo Lavrinovičiaus.

G.Vainauskas: „Turėsime gerokai pasukti galvą, kaip priversti žaidėjus atiduoti širdį klubui, o ne tik, kad klubas atiduoda širdį jiems.“

A.Juškevičius ir G.Orelikas buvo tie žaidėjai iš nedaugelio, kurie 2015-2016 metų sezoną demonstravo solidesnį krepšinį.

Tačiau A.Juškevičius Vilniuje praėjusį sezoną uždirbo maždaug 110 tūkst. eurų, o kitąmet, krepsinis.net žiniomis, norėtų net 250 tūkst. eurų vertės kontrakto.

Tai neturėtų sužavėti G.Vainausko. Žinant, kad T.Pačėso schemose Adas figūravo kaip atakuojantis gynėjas, realu, kad į šią poziciją komanda ieškotų visai kitokio žaidėjo.

G.Orelikas buvo vienas tų krepšininkų, kuris pretendavo pats pirmasis palikti sostinę atvykus T.Pačėsui. Tačiau gerokai pasitempęs puolėjas išsaugojo vietą komandoje ir sulaukė paties trenerio komplimentų už padarytą pažangą.

Bet G.Oreliko likimas Vilniuje kiek prasilenkia su G.Vainausko žodžiais. Nebent lietuvis liktų žaisti sostinėje kaip nuo suolo kylantis krepšininkas.

M.Lukauskio ir K.Lavrinovičiaus likimas, ko gero, priklausys nuo trenerio nuomonės ir suderinto atlyginimo. 37-erių M.Lukauskis dar užėmė svarbesnį vaidmenį T.Pačėso brėžiniuose, o 36-erių K.Lavrinovičiaus kildavo nuo suolo tik epizodiškai. Šiais žaidėjais „Lietuvos rytas“ galėtų užpildyti nebent 10-12 krepšininko pozicijas.

Realu, kad nė vienas iš šių keturių žaidėjų neliks Vilniuje. G.Vainauskas kalbėjo apie „labai daug pakeitimų“ ir akivaizdžiai kritikavo žaidėjus už jų kovingumo trūkumą.

„Klaipėdiečių pavyzdys parodė, kad kaunantis dėl kiekvieno aikštės centimetro galima pasiekti labai daug. O mūsiškiai sustojo“, – pabrėžė G.Vainauskas, pridūręs, kad ir žaidėjai turi atiduoti širdį klubui, ne tik klubas krepšininkams.

Biudžeto vargai

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gedvydo Vainausko emocijos LKL pusfinalyje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gedvydo Vainausko emocijos LKL pusfinalyje

„Lietuvos rytas“ pastaraisiais metais nesurenka biudžeto, kuriuo galėtų pranokti „Žalgirį“. Ir jeigu netikėtai neatsiras solidaus investuotojo, panašu, kad jėgų skirtumas nesikeis. Praėjusį sezoną „Lietuvos rytas“ vertėsi su maždaug 3 milijonų eurų biudžetu.

Anaiptol, „Lietuvos rytą“ klampina ne tik į priekį užleistos „Žalgirio“ ir „Neptūno“ ekipos – teoriškai, potencialiai finansiškai patrauklesnės dėl užimamų pozicijų ir didėjančio prestižo, bet ir Gedvydo Vainausko teisinės problemos.

Realu, kad bent vienas iš dviejų sunkių kaltinimų teisme G.Vainauskui, kaltinama prekyba poveikiu, bus patvirtintas. Tai nesuteiks paspirties „Lietuvos rytui“ ieškant galimybių padidinti rėmėjų ratą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prekybos poveikiu byla keliauja į teismą: Gedvydui Vainauskui gresia iki 8 metų kalėjimo

„Žalgiriečiai bus finansiškai pajėgesni už mus. Klaipėda, pagauta azarto, ieškos naujų kelių stiprintis. Turėsime gerokai pasukti galvą, kaip priversti žaidėjus atiduoti širdį klubui, o ne tik, kad klubas atiduoda širdį jiems“, – sakė G.Vainauskas.

Reikia nepamiršti, kad vis dar ore kybo „Lietuvos ryto“ likimas LKL čempionate. Kol FIBA ir Eurolygos karas nesibaigė, teoriškai, vilniečiai kitą sezoną gali būti nepriimti į LKL. „Lietuvos rytas“ toliau laikosi pozicijos žaisti Europos taurėje. Dabartinėje situacijoje sostinės klubas negalėtų žaisti LKL.

G.Vainauskas tikisi, kad iki rudens FIBA ir Eurolygos konfliktas išsispręs, bet kol „Lietuvos ryto“ dalyvavimas LKL lieka atviras klausimas, rėmėjai tikrai nepuls investuoti į nežinomybę.

„Lietuvos ryto“ laukia sunki, bet labai įdomi vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius