Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17

„Lietuvos ryto“ talentas, kurį vilioja ne tik „Žalgiris“, bet ir Europos grandai

Jeigu dar apie jį negirdėjote, tai susipažinkite – 16-metis 2,07 m ūgio Marekas Blaževičius yra Vilniaus „Lietuvos ryto“ auklėtinis, kurį šiuo metu siekia pervilioti principinis varžovas Kauno „Žalgiris“. Tačiau nieko nepešę gali likti abu Lietuvos grandai – perspektyvus „centras“ jau lankėsi Bambergo „Brose“ klube ir liko patenkintas suteiktu dėmesiu. Šią savaitę M.Blaževičius kausis Eurolygos „Next Generation“ turnyre, kur gins „Lietuvos ryto“ garbę, tačiau vaikino laukia labai svarbus karjeros sprendimas.
Marekas Blaževičius
Marekas Blaževičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vertinamas Europoje

M.Blaževičius Europos klubų akiratyje buvo jau keletą metų, bet ypač gerų atsiliepimų sulaukė po Eurolygos jaunimo turnyro atrankos Kaune.

Čia jis buvo vienas iš triumfavusios komandos lyderių – jis per ketverias rungtynes vidutiniškai rinko po 12,3 taško, 8 atkovoto kamuolio ir 20,5 naudingumo balo.

Turnyro organizatoriai vidurio puolėją įtraukė į geriausiųjų turnyro žaidėjų penketą.

Europoje nėra jaunimo klubo, kuriame Marekas Blaževičius nebūtų vienas pagrindinių žaidėjų.

Europos talentus apžvelgianti „Eurospects“ svetainė tada apie lietuvį rašė: „Nenorime nieko atimti iš Vilniaus ekipos, bet Europoje nėra jaunimo klubo, kuriame Marekas Blaževičius nebūtų vienas pagrindinių žaidėjų. Jis turi absoliučiai tobulą sugebėjimą užsiimti poziciją ir gero aukštaūgio instinktus – nesvarbu, jis kovoja dėl kamuolio ar atlieka perdavimą. Jis yra efektyvus ir gali prisiimti metiko funkcijas ant savo pečių, tačiau daugiau duoda komandai, kai žaidžia po krepšiu. Jis baudas mėtė 86 proc. taiklumu, o tai puikus indikatorius, kad jo metimo technika tik gerėja.“

Netrukus skautų komplimentai popieriuje virto realiais pasiūlymais ir vilionėmis.

24sek žiniomis, keli Ispanijos klubai – „Barcelona“ ir „Gran Canaria“, taip ir Stambulo „Fenerbahče“ domėjosi jaunuoju lietuviu, bet Pietų Europoje laimę bandžiusių tautiečių patirtis, regis, verčia M.Blaževičių rinktis atidžiau.

M.Blaževičius jau lankėsi vieno geriausiųjų jaunųjų talentų kalvėje Europoje – Bambergo „Brose“ klube, kuriame dirba buvęs Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius Ginas Rutkauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

Namai yra namai?

„Buvau kelių klubų peržiūrose, nes reikės priimti sprendimą dėl savo ateities. Bamberge tikrai labai patiko. Vienas iš vadovų yra lietuvis, sąlygos yra puikios. Skiriasi truputį nuo čia. Bet namai yra namai“, – iškalbingą frazę tarė „Lietuvos ryto“ auklėtinis.

M.Blaževičius yra veržlus aikštėje ir stebina savo iškalba už jos ribų. Retas 16-metis taip plačiai ir rišliai pateikia atsakymus. Ypač krepšininkas. Bet, atrodo, kad vilnietis moka pasakyti, ko nori iš jį viliojančių klubų.

Iš „Žalgirio“ irgi yra dėmesys. Malonus.

Pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama apie jaunų krepšininkų nutekėjimą, kurie pasirenka anksti palikti gimtinę ir tobulėti Europos grandų sistemoje. Tame pačiame Bamberge svarbiausias pamokas skina vienas perspektyviausių Lietuvos krepšininkų Arnoldas Kulboka.

Tiesa, nuskambėjo ir kitas pavyzdys – Tadas Sedekerskis, kuris Vitorijos „Baskonia“ klube savęs neatrado ir grįžo žaidimo laiko ieškoti į Kėdainių „Nevėžį“.

Jeigu pasirinktų likti Lietuvoje, M.Blaževičius galėtų kraustytis ir į Kauną, kur jo taip pat laukia išskėstomis rankomis.

„Iš „Žalgirio“ irgi yra dėmesys. Malonus. Nemanau, kad Kauno ir Vilniaus organizacijos labai skiriasi – žaidėjai ir treneriai tie patys. Čia labiau priklauso nuo paties žaidėjo, kur jis nori labiau. Galbūt „Lietuvos rytas“ dar truputį atsilieka su jaunimo piramide, bet manau, kad jau labai greitai pasivys“, – įsitikinęs sostinės klubo progresu 16-metis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

Linas Kleiza: tai gera-bloga problema

Perspektyvaus aukštaūgio klausimas nerimą kelia ir Vilniaus ekipos viceprezidentui ir sporto direktoriui Linui Kleizai.

Šis pripažino, kad Marekas sulaukia daug dėmesio: „Kiekviena komanda susiduria su tokia situacija. Dabar yra daug agentų ir skautų. Visi žiūri ir nori lietuvių, nes jie yra geri. Čia jau jis pats turi nuspręsti. Čia yra gera-bloga problema. Jeigu tavęs nori, tai reiškia, kažką gerai darai.“

L.Kleiza neabejoja M.Blaževičiaus potencialu ir teigė, kad tai vienas iš geriausių savo amžiaus žaidėjų Lietuvoje.

Krepšininkas patvirtino, kad klubas stengiasi jį išlaikyti: „Yra daromi veiksmai, kad likčiau čia.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

Nenori būti tuo, kuris netapo

„Vykdyti trenerio man suteiktus nurodymus. Turiu padėti komandos draugams gynyboje, o puolime išnaudoti visas man suteiktas progas. Manau, kad šioks toks lyderio vaidmuo ir atsakomybė man tenka“, – apie savo vaidmenį Arvydo Gronskio vadovaujamoje komandoje Belgrade kalbėjo pats M.Blaževičius.

Paklaustas, kas jam pačiam teikia daugiausia malonumo rungtynių metu, Marekas nedvejoja: „Man labiausiai patinka padaryti kažką su komandos draugais, kad galėčiau užvesti ir sirgalius, ir komandą. Kad būtų smagi atmosfera. Jeigu tu įmeti, tai tik tu laimingas esi. Bet man patinka kokį pasiuką ar bloką atlikti. Tada patenkinta visa komanda.“

16-metis norėtų būti universalesnis žaidėjas ir pavyzdžiu pateikė Kauno „Žalgirio“ sezono atradimą Brandoną Daviesą: „Jis gali gynyboje viską sulipdyti ir išplėsti žaidimą tiek aikštelėje, tiek ir po krepšiu.“

Jeigu tu įmeti, tai tik tu laimingas esi.

Prieš priimdamas svarbų karjeros sprendimą, M.Blaževičius išdėstė svarbiausius jam pačiam kriterijus.

„Yra daug mažų dalykų, į kuriuos kai kurie gal neatkreipia dėmesio, bet man jie yra svarbūs. Ar pritapsiu ten pagal žaidimą? Ar būsiu reikalingas? Ar jausiuosi laimingas?“ – klausimus kandidatams į jo paslaugas bėrė krepšininkas.

Kaip ir bet kuris 16-metis Marekas kartais patingi plušėti sporto salėje, tačiau labiausiai jį motyvuoja baimė likti amžinai perspektyviu.

„Nenoriu, kad paskui kalbėtų – „buvo perspektyvus“, „galėjo tapti, bet netapo“. Nenoriu būti tuo blogu pavyzdžiu. Noriu būti geru krepšininku ir kad kiti iš manęs imtų pavyzdį“, – ryžtingai kalbėjo rinkoje geidžiamas „centras“.

Nenoriu, kad paskui kalbėtų – „buvo perspektyvus“, „galėjo tapti, bet netapo“.

Šansai, kad M.Blaževičius iš tiesų taps geru krepšininku, yra tikrai nemaži, o apie jo ateities sprendimą išgirsime jau netrukus.

„Po Eurolygos turnyro norėsiu pailsėti savaitę ir susitvarkyti su tais egzaminais mokykloje. Tada priimsiu sprendimą šviesia galva“, – pažadėjo „Lietuvos ryto“ sistemos brangakmenis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius