Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 22

LKL prognozės: klupinėjantis „Lietuvos rytas” gali nepasiekti finalo

Prieš šį LKL čempionato sezoną niekam nekilo didelių abejonių dėl varžybų finalininkų – kaip visada Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. Tačiau dabar jau galima teigti, kad šis sezonas galbūt taps pabaigos pradžia „Lietuvos rytui“. Prieš sezono startą svajotos vilniečių pergalės ir trofėjai dabar atrodo sunkiai pasiekiami. Jiems gali pavykti padaryti tai, ko klubas neregėjo 14 metų: jei toliau kelias nebus pergalėmis klotas, sostinės krepšininkai nepateks į LKL finalą.
Darius Maskoliūnas
Darius Maskoliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastaruoju metu Lietuvos klubams tarptautinėje arenoje sekasi skirtingai – „Žalgirio“ pergalės Eurolygoje išseko, „Lietuvos rytas“ atsigavo VTB lygoje, „Neptūnui“ kelių į pergales atrasti vis dar nesiseka. Tačiau intrigos netrūksta ir Lietuvos čempionate - LKL turnyre.

Nuo rugsėjo 26 dienos, kai prasidėjo LKL reguliarusis sezonas, dvylika stipriausių Lietuvos krepšinio ekipų jau sužaidė 67 rungtynes. Prieš akis – dar 46 mačai, nulemsiantys, kas iškovos teisę grumtis atkrintamosiose varžybose.

Tiesa, stipriausios Kauno ir Vilniaus ekipos – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ – Lietuvos krepšinio lygoje žaidžia perpus mažiau rungtynių – tik išvykose. Tad prieš šį LKL čempionatą buvo nutarta, kad galutinė reguliaraus sezono turnyrinė padėtis bus nustatyta pagal procentinę laimėtų varžybų išraišką.

Taigi, nors antroje pozicijoje yra puikiai LKL rungtyniaujanti ir 11 iš 12 žaistų rungtynių laimėjusi „Prienų“ ekipa, pirmas žygiuoja „Žalgiris“, kuris laimėjo visus 7 išvykoje žaistus susitikimus.

Ne taip gerai sekasi ketvirtąją vietą užimantiems „Lietuvos ryto“ krepšininkams, kurie iškovojo 4 pergales ir patyrė du pralaimėjimus: viršuje esantiems „Prienams“ ir „Žalgiriui“. Norint iškopti į aukštesnę poziciją, jiems dar teks kaip reikiant pasistengti ir nešvaistyti pergalių.

Įsivaizduokime, kad reguliarusis sezonas baigiasi šiandien: į atkrintamąsias varžybas nepatektų keturi lentelės apačioje esantys klubai – Panevėžio „Lietkabelis“, Kauno „LSU-Baltai“, Vilniaus „Sakalai“ ir „Palanga“. Pergalių kol kas neiškovojusi pajūrio ekipa taip pat prarastų teisę kitą sezoną varžytis pajėgiausiose krepšinio lygoje ir persikeltų į NKL (Nacionalinė krepšinio lyga).

Praėjusiame sezone dvi pirmąsias vietas reguliariajame sezone iškovojusios komandos – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ iškart pateko į pusfinalį. Šiame sezone viskas ne taip paprasta. Ir stipriausioms ekipoms teks ketvirtfinalyje įrodinėti, kad jie verti vietos pusfinalyje. 

Šiuo metu ketvirtfinalio poros atrodytų taip:

„Žalgiris“ – „Nevėžis“
„Prienai“ – „Juventus“
„Neptūnas“ – „Pieno žvaigždės“
„Lietuvos rytas“ – „Šiauliai“

Taigi, jei šiandien pasibaigtų reguliaraus sezono kovos, vos ketvirtą vietą užimantiems „Lietuvos ryto“ krepšininkams tektų priimti „Šiaulių“ iššūkį. Ši ekipa iškovojo septynias pergales ir keturis kartus suklupo, o jų procentinė laimėtų varžybų išraiška – 64%. Tuo tarpu „Lietuvos ryto” – vos trimis procentais didesnė.

Jeigu „Lietuvos rytas“ perliptų ketvirfinalio barjerą ir žengtų į pusfinalį, ten jų greičiausiai lauktų Kauno „Žalgiris“. Taigi, regis, kad iš Eurolygos kovų pasitraukusiems ir dėl vietos VTB Jungtinės lygos atkrintamosiose varžybose kovojantiems vilniečiams slogių prisiminimų gali ateityje sukelti ir šis LKL čempionatas.

Paskutinį kartą „Lietuvos rytas“ LKL finale nežaidė net prieš 14 metų – 1997–1998 metų sezone. Tuomet jie antrąją vietą užleido Kauno „Atletui“.

Tiesa, viltys dar neprarastos ir reguliariajame sezone. Jeigu „Lietuvos rytui“ pavyks toliau skinti pergales, jiems dramatiškas scenarijus neįvyks. Artimiausios vilniečių rungtynės – su autsaidere „Palanga“, vėliau sostinės atstovų lauks Utenos „Juventus“, Kauno „LSU-Baltų“ krepšininkai, Pasvalio „Pieno žvaigždžių“, „Šiaulių“ ir „Žalgirio“ ekipos.

Varžovai įveikiami ir padėtis turnyrinėje lentelėje dar gali pagerėti, tačiau puikiai rungtyniaujantiems „Prienams“ ir trečioje vietoje esančiam Klaipėdos „Neptūnui“ galimybės sužibėti viliojančios.

Aišku viena – „Lietuvos ryto“ sunki sezono pradžia gali stipriai apkartinti jų tolesnį  kelią ir suteikti šansą pirmą kartą per daugelį metų LKL finale išvysti naują komandą.

LKL turnyrinė lentelė
V. Komanda R. P. Pr. Procentinė išraiška
1. „Žalgiris“ 7 7 0 100 %
2. „Prienai“ 12 11 1 92 %
3. „Neptūnas“ 12 9 3 75 %
4. „Lietuvos rytas“ 6 4 2 67 %
5. „Šiauliai“ 11 7 4 64 %
6. „Pieno žvaigždės“ 12 6 6 50 %
7. „Juventus“ 12 6 6 50 %
8. „Nevėžis“ 13 6 7 46 %
9. „Lietkabelis“ 12 5 7 42 %
10. „LSU-Baltai“ 12 3 9 25 %
11. „Sakalai“ 13 3 10 23 %
12. „Palanga“ 12 0 12 0

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius