Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 07

LKL užsieniečių izoliacijos fone – išskirtinės sąlygos „Lietkabelio“ nariams

2020–2021 metų sezonas nenumaldomai artėja, o užsieniečiai krepšininkai ėmė plūsti į Lietuvą. Dėl įtemptos COVID-19 situacijos pasaulyje didžioji dauguma legionierių negali iškart prisijungti prie komandų, tačiau sklandžiu jų atvykimu ir izoliacijos sąlygomis noriai pasirūpino išskėstomis rankomis laukiantys klubai, tarp kurių sudarytomis sąlygomis sužibėjo Panevėžio „Lietkabelis“.
„Lietkabelio“ žaidėjai karantiną leidžia Molėtų rajone
„Lietkabelio“ žaidėjai karantiną leidžia Molėtų rajone / „Instagram“

Lietuvos krepšinio lygoje rungtyniauja dešimt komandų, o keturios jų šiuo metu neturi nė krepšininko iš užsienio.

Sunkmetį išgyvenantis Klaipėdos „Neptūnas“ surinko lietuvišką komandą bei paskelbė komplektacijos pabaigą, legionierių dar neturi Vilniaus „Rytas“ ir Utenos „Juventus“, bet nėra abejonių, jog šios ekipos pasipildys dar bent po 2 užsieniečiais krepšininkais.

Mįslingiausia yra Alytaus „Dzūkijos“ komanda, kurios sudėtyje yra tik vienas narys – Tomas Pačėsas jaunesnysis.

Likę šalies krepšinio klubai arba jau izoliavo atvykusius legionierius, arba dar tik darys tai, iškart kai jie pasirodys Lietuvoje.

15min žurnalistas Donatas Urbonas rašė apie „Žalgirio“ krepšininkams paruoštą „burbulą“ viename Kauno viešbučių, kuriame keturi iš JAV atvykę žaidėjai Nigelas Hayesas, Martinas Gebenas, Steve'as Vasturia ir Alexandre'as Rubitas apsigyveno dviem savaitėms.

Išskirtines sąlygas komandos nariams sudarė penkis legionierius turintis Panevėžio „Lietkabelis“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Purlys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Purlys

Serbai treneriai Nenadas Čanakas ir Srdžanas Flajsas kartu su žaidėjais kroatu Marinu Maričiumi bei amerikiečiais Kyle'u Vinalesu bei Troy Barniesu atvyko šią savaitę.

Užsakytas autobusiukas juos surinko Vilniaus oro uoste ir nuvežė į Molėtų rajone įkurtą Šarūno Marčiulionio kompleksą „Teniso ir padelio klubas Dubingiai“.

„Jie turi idealias sąlygas ir karantinuotis, ir palaikyti sportinę formą, – 15min sakė Panevėžio klubo vadovas Martynas Purlys. – Jie turi atskirą namą, atskirus kambarius, turi krepšinio aikštelę. Laukai, pievos, miškai.. Esame nuvežę visą sportinį inventorių, pradedant krepšinio kamuoliais, baigiant gumomis, svarmenimis ir kitomis specialiomis priemonėmis. Jie turi specialią programą, sudarytą fizinio pasiruošimo trenerių, kurią turi vykdyti. Vyksta treniruotės kasdien tiek ties fiziniu pasirengimu, tiek ties krepšiniu. Tai galime pavadinti tokia mini-stovyklėle.“

„Instagram“/„Lietkabelio“ žaidėjai karantiną leidžia Molėtų rajone
„Instagram“/„Lietkabelio“ žaidėjai karantiną leidžia Molėtų rajone

„Lietkabelis“ naujam sezonui pradės ruoštis jau kitą savaitę.

Pradžioje su fizinio pasirengimo treneriu Dariumi Aučyna bei treneriu Laimonu Eglinsku dirbs lietuviai, prie kurių, tikimasi, antroje savaitės pusėje prisijungs ir užsieniečiai.

Nors įprastas karantino laikotarpis apibrėžiamas dviem savaitėmis, tačiau po pirmų septynių dienų dar vieną tęstą atlikęs „Lietkabelis“ kreipsis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, prašydamas gauti išlygą, jog krepšininkai galėtų vykti į darbą.

Panašu, jog šiuo keliu eis visi užsieniečius krepšininkus sudėtyje turintys LKL klubai.

Molėtų „burbule“ „Lietkabelio“ nariai gyvena pagal griežtas taisykles. Jie buvo nuvykę iki Vilniaus pasidaryti COVID-19 testą, bet tam turėjo sulaukti oficialaus sveikatos centro leidimo, išduoto trim valandoms.

kknevezis.lt nuotr./Abramo Canka ir Arielis Hukporti
kknevezis.lt nuotr./Abramo Canka ir Arielis Hukporti

Kėdainių „Nevėžio“ sudėtyje įrašyti keturi legionieriai – graikas Panagiotis Kalaitzakis, italas Abramo Canka, vokietis Arielis Hukporti ir amerikietis Sedrickas Barefieldas, tačiau tik pastarajam teks lįsti į saviizoliaciją.

„Pirmieji trys žaidėjai yra iš Europos sąjungos šalių, kur nėra prievolės karantinuotis. Du jau sportuoja čia kurį laiką – A.Canka ir A.Hukportis. Graikas, kaip ir amerikietis, atskrenda sekmadienį. Kaip ir visi, prašome švietimo, sporto ir mokslo ministro leidimo atskristi S.Barefieldui į Lietuvą. Prisiimame įsipareigojimus karantinuoti krepšininką, padaryti jam reikalingus testus, kuriuos atliksime vėliau dar ir papildomai“, – 15min aiškino „Nevėžio“ vadovas Virginijus Bulotas.

Pasiruošimo stovykla Kėdainiuose startuos artėjantį pirmadienį, kurioje krepšininkams bus atlikti įvairūs testavimai – kraujo, COVID-19 ir kiti.

Šioje treniruotėje bus visi, išskyrus S.Barefieldą, kuriam karantino laikotarpį teks leisti Vilniuje.

„Paruošime viską, kad galėtų kažkiek pasportuoti. Kodėl Vilniuje? Pigiau. Kitas dalykas, jis galės maistą užsisakyti iš skirtingų vietų, nes Kėdainiuose pasiūla yra minimali, karantiną prabūti ten būtų sunkiau. Vilniuje ir pro langą vaizdas gražesnis“, – šyptelėjęs tarė V.Bulotas.

Daugiau pokyčių žaidėjų sektoriuje „Nevėžis“ nenumato, nes situacija yra nenuspėjama.

„Susirinkome tokius krepšininkus, kurie ir prie ekstremalių sąlygų liktų čia, jie nevažiuos. Manau, kad ir kiti klubai dėlioja taip, kad keitimų būtų kuo mažiau, žaidėjų migracija vyktų kuo mažesnė. Norime parodyti, kad atsakingai žiūrime į šį dalyką, bandysime šiuos dalykus kontroliuoti kuo įmanoma labiau“, – sakė V.Bulotas.

ecupirates.com nuotr./Sethas LeDay
ecupirates.com nuotr./Sethas LeDay

Padidintos rizikos šalių, kurių Europos sąjungoje yra 18, žmonės privalo karantinuotis. Trečiųjų šalių atstovams net reikalingas leidimas įskristi į šalį.

Į šį sąrašą nepatenka „Šiaulių“ naujokas iš Islandijos Elvaras Fridrikssonnas, kuris prie Antano Sireikos vadovaujamos komandos galės prisijungti iškart atvykęs, tačiau likusių trijų užsieniečių laukia izoliacija Saulės mieste klubo nuomojamuose butuose.

Kitą savaitę į Lietuvą iš JAV atskris amerikiečiai Ryanas Andersonas ir Sethas LeDay, kurio brolis Zachas pernai rungtyniavo Kauno „Žalgiryje“, taip pat belgas Andy Van Vlietas.

Krepšininkai atskris skirtingomis dienomis iš skirtingų JAV miestų, tad „Šiaulių“ laukia misija saugiai suvežioti juos į Saulės miestą.

„Reikės didesnės mašinos, kaukės, pirštinių, ventiliacijos, dezinfekcijos. Imsimės visų saugomų priemonių. Kažkokia rizika yra, bet juk neįvyniosime žmogaus į celofaną, vis tiek jis kažkaip turi būti atgabentas, juk pėsčiomis neis, su greitąja iki Šiaulių irgi nevažiuos. Domimės jų sveikata, bet jei tai būtų besimptomis atvejis, rizika išlieka“, – sakė Martynas Pocius, dirbantis su „Šiaulių“ klubo komunikacija.

„Scanpix“ nuotr./Branko Mirkovičius
„Scanpix“ nuotr./Branko Mirkovičius

Klubo išnuomotuose butuose Pasvalyje apsigyvens „Pieno žvaigždžių“ legionierių desantas.

Tiesa, tą padarys trys iš penkių komandai priklausančių užsieniečių – rugpjūčio 12-ąją atvykstantis serbai Branko Mirkovičius ir Andreja Milutinovičius bei amerikietis Danielis Amigo.

„Po savaitės darysime testą ir prašysime, kad leistų prisijungti prie komandos. Tam yra galimybės“, – 15min sakė „Pieno žvaigždžių“ vadovas Arūnas Burkevičius.

Izoliuotis nereikės Edgarui Lasenbergui ir Zigmarui Raimai, Latvijos piliečiams Lietuvoje karantinas nėra privalomas.

Šiuo metu Pasvalio ekipa turi 10 krepšininkų, tad papildymų dar bus. Galimai ir iš užsienio žaidėjų rinkos.

„Ar bus dar vienas legionierius, ar ne, nežinome, ieškome žaidėjo į poziciją, o ne pagal pasą. Lietuviai brangūs, rinkoje tinkamų variantų nelabai yra, tad veikiausiai bus užsienietis“, – teigė A.Burkevičius.

nuotr. bcprienai.lt /Marquisas Wrightas
nuotr. bcprienai.lt /Marquisas Wrightas

Prienų „CBet“ šiuo metu turi vieną legionierių amerikietį įžaidėją Marquisą Wrightą, tačiau dėl karantino vietos dar nėra apsisprendę.

Realiausi variantai, pasak klubo komunikacijos vadovo Eriko Kirvelaičio, yra viešbutis Kaune ar Vilniuje.

„Veiklos tikrai yra. Amerikiečių atvykimai į Lietuvą ar bilietų įsigijimas jau yra iššūkis. Variantų nėra daug, nes bilietų reikia ganėtinai greitai, skrydžių nėra daug. Reikia gauti ir Vyriausybės leidimą jiems atvykti, ministro patvirtintus raštus, leidžiančius legionieriams atvykti ir dirbti Lietuvoje, kad nebūtų jokių strigimų ir problemų kitose Europos šalyse. Reikalų tikrai yra, šis tarpsezonis yra netradicinis, bet tikimės, jog viskas bus gerai“, – 15min situaciją komentavo E.Kirvelaitis.

Komplektacijos darbų nebaigę prieniškiai dairosi dar bent į vieną legionierių, kuriam atvykus į Lietuvą irgi tektų pajusti saviizoliaciją.

Apie užsieniečius pirkinius artimiausiu metu pranešti turėtų Vilniaus ir Utenos klubai. Laikas parodys, kokius apgyvendinimo planus rengia šių komandų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius