Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 25

M.Schilleris – apie „Žalgirio“ paveikslą, žaidimo viziją ir E.Mudiay medžioklę

Pusė sudėties tarpsezonio metu pakeitęs Kauno „Žalgiris“ pradėjo pasiruošimą 2021–2022 metų sezonui, o trečiadienio rytą Lietuvos čempionai sukvietė žurnalistus į pirmąją atvirą treniruotę. Vyriausiasis komandos treneris Martinas Schilleris pasidalijo mintimis apie naują sudėties paveikslą, esminę vasaros užduotį bei skambiausio pirkinio Emmanuelio Mudiay įsigijimą.

Tai antrasis 39-erių austro Martino Schillerio sezonas Nemuno saloje, bet pirmasis, kai jis turėjo galimybę komplektuoti sudėtį pagal savo viziją, o ne dirbti su Šarūno Jasikevičiaus palikimu.

„Žinau miestą, areną, sąlygas, tačiau grupė į komandą atvykusių žaidėjų to nežino, – atviroje treniruotėje kalbėjo Martinas Schilleris. – Žinau Eurolygą, įgavau patirties LKL pirmenybėse. Šios patirtys man suteikia stabilumo jausmą. Tokie pagrindiniai skirtumai tarp pasiruošimo pirmajam ir antrajam sezonui Kaune. Tai gali būti ir pliusai, ir minusai, kadangi buvimas ne komforto zonoje tau gali padėti greičiau ir efektyviau priimti sprendimus. Tai yra darbinis procesas, kuriame reikės spręsti įvairiausias užduotis.“

2021-ųjų vasarą prie „Žalgirio“ prisijungė septyni nauji žaidėjai – Tyleris Cavanaugh, Nielsas Giffey, Mantas Kalnietis, Joshas Nebo, Edgaras Ulanovas, Janis Strelniekas ir Emmanuelis Mudiay.

„Įsigijome žaidėjus, kurie labai norėjo būti „Žalgiryje“. Tai svarbiausia. Nuveiktą darbą tarpsezoniu dabar vertinu gerai, bet reali situacija pasirodys prasidėjus rungtynėms, – atviroje treniruotėje kalbėjo Martinas Schilleris. – Tai trumpas atsakymas, bet tokia yra realybė. Mes esame labai laimingi dėl to, kokią komandą mums pavyko suburti, kokius žaidėjus turime bei kokie yra šių žaidėjų charakteriai. Dabar mūsų užduotis yra suburti juos į darnią grupę, matysime, kokį rezultatą tai atneš. Pirmosios kelios dienos skirtos pažinimui, išsiaiškinimui, kokia yra kiekvieno žaidėjo forma. Žaidėjų sportinė forma atrodo gera, o tai šiuo metu yra svarbiausia.“

Praėjusiame Eurolygos sezone „Žalgiris“ spindėjo pagal tolimų metimų taiklumą – 42,1 proc. (1 vieta turnyre), tačiau nuo trijų taškų zonos atakuodavo vos 8,4 karto per mačą, o tai yra vos 16 pozicija tarp visų komandų.

Būtent šį aspektą norėjo tarpsezonio metu ištaisyti M.Schilleris.

„Mūsų noras puolime buvo turėti žaidėjus, kurie gali išplėsti aikštelę ir gerai atakuoti krepšį. Ankstyvi Tylerio Cavanaugh ir Nielso Giffey įsigijimai leido mums pajudėti šia linkme. Tikiu, kad tai yra vienas dalykų, kurie atsispindės artėjančiame sezone. Pernai mes taikliai atakavome krepšį iš toli, bet neatlikdavome daug metimų. Tikslas – išlaikyti pataikymą, bet atakuoti dažniau“, – kalbėjo „Žalgirio“ vairininkas.

Paskutiniu „Žalgirio“ naujoku tapo 25-erių Emmanuelis Mudiay, 2015-aisiais metais NBA naujokų biržoje pašauktas 7-uoju šaukimu, o dar prieš dvejus metus stipriausioje planetos lygoje 191 cm ūgio įžaidėjas fiksavo solidžią statistinę eilutę: 14,8 pelnyto taško, 3,3 atkovoto kamuolio ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

„Tai buvo labiau ne Emmanuelio įkalbinėjimas atvykti į Kauną, o NBA pasiūlymų laukimas ir tų variantų įvertinimas, – apie vėlyvą žaidėjo įsigijimą kalbėjo M.Schilleris. – Dėl to procesas kiek išsitempė. Kitas dalykas – NBA Vasaros lyga šįmet vyko kaip niekada vėlai, todėl tai užtempė situaciją. Emmanuelio nereikėjo įkalbinėti ilgai, tiesiog reikėjo palaukti NBA pasiūlymų ir pasverti, kiek jie yra rimti. Emmanuelis buvo labai sudomintas ir suintriguotas žaisti Eurolygoje, o kai situacija dėl NBA tapo aiški, reikalus sutvarkėme greitai.“

Ar M.Schilleriui neramu, kad naujasis kauniečių atakų organizatorius praėjusį sezoną nerungtyniavo?

„Emmanuelis yra ganėtinai geros sportinės formos, žinant visą šią situaciją. Bet jis viso sezono metu sportavo su asmeniniais treneriais bei žaidė Vasaros lygoje. Turnyre matėme jo sportinę formą, kuri atrodė gana gerai. Mes turėsime sugrąžinti šį atletą į varžybinę formą. Jis nežaidė kurį laiką, tad tai šiek tiek apsunkina užduotį. Nerimas yra per stiprus žodis, bet mūsų laukia iššūkis“, – aiškino M.Schilleris.

VIDEO: Martinas Schilleris: „Įsigijome žaidėjus, kurie labai norėjo būti „Žalgiryje“

M.Schilleris dar nėra apsisprendęs, kam skirs lemiamus metimus, kuriuos pernai atlikdavo „Žalgirio“ lyderiu ir veidu tapęs Marius Grigonis, artėjančius trejus metus rungtyniausiantis Maskvos CSKA ekipoje.

„Matysime, turime analizuoti situaciją, o tokie dalykai išsispręs su laiku, – dėstė M.Schilleris. – Marius buvo visai kita istorija. Kadangi klube žaidė ne pirmus metus, iškart buvo akivaizdu, jog Marius bus vienas kertinių komandos žaidėjų. Tai niekam nebuvo paslaptis. Kalbant apie dabartinę žaidėjų grupę, pokyčių buvo per daug, jog tokius dalykus nuspręstume prieš sezoną.“

Papildymų tarpsezonio metu buvo ne tik žaidėjų gretose, bet ir trenerių korpuse. Ilgametį „Žalgirio“ asistentą Evaldą Beržininkaitį pakeitė puikiai M.Schilleriui pažįstamas specialistas austras Stefanas Grasseggeris.

„Jis pridės komandai gerą analitinį mąstymą ir darbą. Jis puikiai išpildo techninius dalykus, kurie šiuolaikiniame trenerio darbe yra labai svarbūs. Tai esminiai momentai. Jis labai darbštus žmogus, kurį pažįstu jau ilgai“, – apie papildymą trenerio štabe kalbėjo „Žalgirio“ vyriausiasis strategas.

LKL sezoną „Žalgiris“ pradės rugsėjo 20-ąją dieną, kai Prienuose susitiks su „Labas GAS“, tuo metu pirmajame Eurolygos ture spalio 1-ąją M.Schillerio kariauna Prancūzijoje sieks įveikt Vilerbano ASVEL krepšininkus.

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – atvirai apie „Žalgirio“ sudėtį, D-Mo situaciją ir pasiutpolkę Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius