Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 02

M.Špokas kirto Europos čempionams slovėnams dėl natūralizuoto amerikiečio: „Tai aptemdo ir deda šešėlį“

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko neapsvaigino Slovėnijos rinktinės magija Europos čempionate. Vienas LKF vadovų pareiškė, kad slovėnų triumfas Europos pirmenybėse turi nemalonių atspalvių dėl natūralizuoto legionieriaus Anthony Randolpho. M.Špokui užkliuvo ir serbų kilmės slovėnų treneris Igoris Kokoškovas.
Anthony Randolphas ir Mindaugas Špokas
Anthony Randolphas ir Mindaugas Špokas / „Scanpix“ nuotr.

Prieš pat Europos čempionatą Slovėnijos pilietybę gavęs Anthony Randolphas tapo svarbiu slovėnų žaidimo faktoriumi.

Gorano Dragičiaus ir Luka Dončičiaus vedamiems slovėnams labai trūko aukštaūgio, todėl Madrido „Real“ atstovas iš JAV tapo svarbiu papildymu priekinėje linijoje.

Anksčiau Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis pareiškė, kad yra prieš žaidėjų natūralizaciją. M.Špokas jam tik paantrino ir sukritikavo pilietybės A.Randolphui suteikimą.

„Manau, nuomonę pasakė Dainius Adomaitis. Mano nuomonė lygiai tokia pati. Vėlgi slovėnų fenomenas, apie kurį taip garsiai kalbama... Taip, gražus žaidimas, fantastinė komanda, bet pamirštame, kad tiek treneris, tiek žaidėjas vienas lyderių, nebuvo slovėnas. Manau, tai aptemdo ir deda šešėlį“, – LKF TV vaizdo konferencijoje drąsiai kalbėjo M.Špokas.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Randolphas
„Scanpix“ nuotr./Anthony Randolphas

Jis turėjo omenyje ir Serbijoje gimusį bei JAV pilietybę turintį trenerį Igorį Kokoškovą, kuris treniravo slovėnus. G.Dragičiaus teigimu, šio specialisto indėlis į Slovėnijos triumfą Europos čempionate buvo milžiniškas.

„Man daug gražiau buvo žiūrėti, kaip iki tos sėkmės nebedaug pritrūko Latvijos rinktinei, kurioje buvo visi latviai, nė vieno natūralizuoto. Tai buvo šimtaprocentis latvių produktas. O čia toks su atspalviais.

Mums tai nesuprantama. Aš esu priešininkas. Arba darome bendrą Europos rinktinę ir tada nereikia ir tų nacionalinių rinktinių, nes identiteto nelieka. Su pagarba Randolphui, jis neturi nieko bendro su Slovėnijos krepšiniu. Kokosičius (Igoris Kokoškovas – red.) yra serbas, tad irgi neturi nieko bendro su Slovėnijos krepšiniu, – kritikavo M.Špokas. – Ta pergalė būtų daug saldesnė, jei ji būtų be natūralizuotų žaidėjų. Tą pačią temą gvildename su serbais.

Jie padarė išimtį – natūralizavo krepšininkę, kuri padėjo tapti Europos čempione. Bet jie padarė gudriai – tai buvo šviesiaplaukė, neišsiskyrė iš kitų.

Tai yra tendencija. Europoje yra kelios šalys, kurios toliau žaidžia be natūralizuotų žaidėjų, o kitos ieško tų sąsajų taškų. Pavyzdžiui, suomiai... Žaidėjo močiutė buvo suomė, o tas žaidėjas neturi nieko bendro su Suomija. Taip tokia situacija mums sukuria didelę konkurencinę erdvę.“

„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoskovas ir Slovėnijos rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoskovas ir Slovėnijos rinktinė

M.Špokas gyrėsi, kad, pagal praėjusių metų rezultatus, Lietuvos jaunimo krepšinis FIBA reitinge buvo antras, rikiavosi tik po amerikiečių.

LKF vadovas nori, kad Lietuvos rinktinė toliau verstųsi savais žaidėjais, į kuriuos daugiau investuotų ir stipriausi šalies klubai. M.Špokas, panašu, norėtų, kad Lietuvos komandose būtų mažiau legionierių.

Tikrai maloniau žiūrėti savo žaidėjus klubiniame krepšinyje nei atvežtus ir natūralizuotus.

„Jei pasaulyje, pagal jaunimo reitingą, esame antri, tai gal mūsų tikslas ir yra, ką darome 4 metus, kad kuo greičiau tie žaidėjai priaugtų vyrų lygį. Džiaugiamės klubų lygiu. Ypač „Žalgirio“. „Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ dabar taip pat vysto jaunimo strategijas. Tikrai maloniau žiūrėti savo žaidėjus klubiniame krepšinyje nei atvežtus ir natūralizuotus.

Taip, reikia įdėti daug darbo, kad tie žaidėjai pasiektų tą lygį, bet jei jaunimo amžiuje esame vieni iš dominuojančių, kodėl tų žaidėjų negalime integruoti į vyrų krepšinį?

Tai klausimas, prie kurio daug dirbame. Džiaugiamės mūsų vedančiųjų klubų noru turėti dublerių komandas. Tai yra vienas pagrindinių žingsnių. Džiaugiamės LKL proveržiu į aukštą lygį ir lygos prezidento Milašiaus užsispyrimu, kad visos komandos turėtų dublerių komandas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius