Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 03

Martynas Pocius – apie geresnius slovėnus, JV ir Domo galvosūkį bei nustebinusį lietuvį

Lenkijos portalo „Przeglad Sportowy“ žurnalistas Jakubas Wojczynskis prieš olimpinio atrankos turnyro Kaune pusfinalį tarp Lietuvos ir Lenkijos rinktinių pakalbino ilgametį mūsų šalies nacionalinės ekipos krepšininką, šiuo metu NBA lygoje „Denver Nuggets“ klube dirbantį Martyną Pocių.

Buvęs krepšininkas pasidalijo savo mintimis įvairiais klausimais prieš artėjančią kaimynių dvikovą, po kurios paaiškės ir antroji rinktinė, iškovosianti bilietą į didįjį sekmadienio finalą.

„Lietuva žaidžia namuose, savo žiūrovų akivaizdoje. Lūkesčiai milžiniški, tikrai yra jaučiamas didelis spaudimas. Savo ruožtu Lenkijai nei vienas iš šių faktorių neturėtų būti svarbus“, – emocinį kaip galimą kaimynų pranašumą įvardijo lietuvis.

15min pateikia įdomiausius M.Pociaus atsakymus į Lenkijos žurnalisto jam užduotus klausimus.

– Pradėkime nuo paprasčiausio klausimo. Ar Lenkijos rinktinė turi nors menkų šansų įveikti Lietuvą po pralaimėjimo slovėnams 77:112?

– Manau, kad taip. Mano nuomone, slovėnai kol kas atrodo geriau už lietuvius. Slovėnai yra labai pasitikintys savimi, puikiai atakuoja iš tolimojo nuotolio. Lietuvos rinktinė žaidžia visai kitokio tipo krepšinį – bando įstumti kamuolį į krepšį žaisdami per Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį.

– Kurių Lenkijos krepšininkų lietuviams reikėtų pasisaugoti labiausiai?

– Mateušo Ponitkos ir AJ Slaughterio. Jie yra puikūs perimetro krepšininkai ir gali susikurti erdvių metimams patys bei pelnyti po 20 taškų kiekviename mače. Jie žaidžia labai aukšto lygio krepšinį ir turėtų būti pagrindinės lietuvių gynėjų užduotys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Domantas Sabonis

– Ar po dviejų rungtynių galima teigti, kad J.Valančiūnas ir D.Sabonis yra išnaudojami teisingai? O gal jie turėtų daugiau žaisti kartu?

– Jie du labai aukštos klasės krepšininkai, abu žaidžiantys NBA lygoje ir rungtyniaujantys toje pačioje pozicijoje. Jų buvimas rinktinėje išskiria aiškų lietuvių pranašumą, tačiau tuo pačiu kelia galvosūkį, kaip sutalpinti abu krepšininkus vienu metu aikštėje. Žiūrint iš šono galima pastebėti, kad jei tikriausiai šiek tiek nepatenkinti, tačiau nežinau, ar iš tikrųjų tai yra problema. Mano nuomone, abu aukštaūgiai norėtų turėti didesnį vaidmenį.

– Nežinau, ar norėsi duoti kokių nors patarimų, tačiau leisk paklausti – kaip žaisti prieš Joną ir Domą? Kaip juos sustabdyti?

– Sabonis puikiai skirsto kamuolį, tačiau šioje komandoje nėra sistemos, kurioje jis tai galėtų efektyviai daryti. Jie abu stengiasi pelnyti taškus, nes nori būti šios rinktinės lyderiais. Geriausia išeitis – stengtis juos išvesti iš žaidybinio ritmo ir nuolatos dvigubinti. Turi prieš juos žaisti labai kietai, ties pražangos riba. Jei jie atsidurs baudos aikštelėje situacijoje „1 prieš 1“, jie nesunkiai susirinks taškus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

– Daugelis žmonių Lietuvoje galvoja, kad didžiausia rinktinės problema yra treneris Darius Maskoliūnas. Ar sutinki su tuo?

– Aš nesu komandos viduje, todėl negaliu pasakyti, kas ten darosi. Aš tik mačiau keletą rungtynių. Labai sunku perimti komandą tokiose situacijose, kai žaidėjai atvyksta skirtingais etapais ir tu turi vos dvi savaites. Man patinka treneris Maskoliūnas, žaidžiau pas jį, kuomet buvau jaunesnis. Dabar jis yra asistentas puikaus stratego Šarūno Jasikevičiaus. Tiesa, matosi, kad treneris jaučia labai didelį spaudimą, o tai persiduoda į neigiamas emocijas rungtynių metu. Galiausiai viskas susideda į pergalę arba pralaimėjimą. Jei laimėsi – žmonės galvos, kad tu esi geras treneris.

– Kurį Lietuvos rinktinės krepšininką galima įvardinti kaip trečią svarbiausią komandos žaidėją?

– Yra labai daug talentingų krepšininkų, kurie gali sužibėti vis kitame mače. Tačiau didžiausią įspūdį kol kas man padarė Rokas Jokubaitis. Jo žaidimo kontroliavimas, lyderystė ir kūrybiškumas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

– Rokui tik 21-eri ir jam piešiama šviesi ateitis. Ar jis jau yra NBA žaidėjas?

– Jis dar labai jaunas ir šiuo metu ten daug pasireikšti negautų. Ar jis turi NBA potencialo? Taip, o greičiausiai šiemet Rokas bus pašauktas NBA naujokų biržoje. Kelių metų bėgyje jis taps puikiu krepšininku, o tuomet galės tapti ir solidžiu NBA žaidėju.

Priminsime, kad Lietuvos ir Lenkijos susitikimas Kauno „Žalgirio“ arenoje startuos 19:30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius