Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2016 01 02

Metų nusivylimai – kam 2015-aisiais nepasisekė labiausiai?

Besibaigiantys 2015 metai, anot Arvydo Sabonio, Lietuvos krepšiniui buvo labai sėkmingi. Iš tiesų, krepšinio pasaulis išvengė didelių skandalų, iki Europos čempionato finalo nužygiavo daugelio kritikuota Lietuvos krepšinio rinktinė, o tai reiškia, kad kitais metais mes vėl žaisime olimpinėse žaidynėse. Vis dėlto, 2015-aisiais buvo ir ne tokių sėkmingų įvykių.
Didžiausios Lietuvos krepšinio nesėkmės 2015 metais
Didžiausios Lietuvos krepšinio nesėkmės 2015 metais

1. Donato Motiejūno trauma. Turbūt labiausiai visam Lietuvos krepšiniui pakenkęs dalykas. 2014-2015 m. sezone „Houston Rockets“ suspindęs lietuvis jau buvo kone nuolatinis klubo starto penketo žaidėjas.

facebook nuotr./Donatas Motiejūnas
facebook nuotr./Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas puikiai pavaduodavo superžvaigždę Dwightą Howardą, tačiau balandžio 4 dieną tapo aišku, kad D-Mo sezonas baigtas. Lietuvį sustabdė itin sunki nugaros trauma.

„Norint atsigauti, reikia operuoti iškart. Jeigu nesioperuosiu, galiu niekada neatsigauti – tai būtų karjeros pabaiga“, – tada 15min sakė D.Motiejūnas.

Aštuoni mėnesiai – niekas neplanavo tokios ilgos pertraukos, buvo tikimasi, kad D-Mo gal net pasveiks iki „Eurobasket 2015“, tačiau jis nežaidė itin ilgai.

Kiek daug D-Mo prarado, iliustruoja jo užimta aštunta vieta NBA labiausiai patobulėjusio žaidėjo rinkimuose bei buvusio „Rockets“ trenerio Kevino McHale'o teiginys, kad su D.Motiejūnu ekipa Vakarų konferencijos finale būtų įveikusi čempionais tapusius „Golden State Warriors“ krepšininkus. 

2.  Vilniaus „Lietuvos rytas“. Reprezentacinė Vilniaus komanda 2014-15 m. LKL superfinale dar kartą „sausai“ pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ ir tenkinosi sidabru.

Vis dėlto, artėjant 2015-16 m. sezonui komandos vadovas Gedvydas Vainauskas garsiai paskelbė, kad „atėjo laikas būti pirmiems“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marcelo Nicola
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marcelo Nicola

Atrodė, kad jis rimtai nusiteikęs savo pažadą išpildyti. „Lietuvos rytas“ surinko, atrodė, stiprią komandą, su žaidėjais liko dirbti argentinietis Marcelo Nicola, iš „Žalgirio“ perviliotas vienas talentingiausių šalies krepšininkų Artūras Gudaitis.

Tačiau kalbos liko kalbomis, o vilniečiai šį sezoną pradėjo tragiškai. Iš Europos taurės pasitraukta rekordiškai greitai, jau du kartus beveik beviltiškai pralaimėta „Žalgiriui“, sirgaliai neužpildo net visos mažosios „Lietuvos ryto“ arenos, o trenerių melodrama verta atskiros knygos. Ar sugebės vilniečiai atsigauti?

3. Lietuvos rinktinės pralaimėjimas Belgijai. „Eurobasket 2015“ lietuviai pradėjo sunkia pergale prieš Ukrainą, gana lengvai susitvarkė su Latvija, tad prieš rugsėjo 7-osios mačą su Belgija daugelis tikėjosi, kad Lietuva kuklią varžovę kone sutryps ir pagaliau užsives bei pradės žaisti pergalingai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lietuvos ir Belgijos rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lietuvos ir Belgijos rungtynių akimirka

Nutiko visiškai priešingai.

Mūsiškiai pataikė vos vieną tritaškį iš 13-os ir visą mačą su kukliais belgais žaidė lyg lygūs su lygiais. Likus žaisti 2 min. dar pirmavome 74:68, tačiau Jonathanas Tabu ir Axelis Hervelle pataikė po tritaškį ir atstatė lygybę.

Lietuvos rinktinė metė tris metimus ir visus netaikliai, o likus žaisti 4 sek. skubotą tritaškį šveitė Mantas Kalnietis. Jis buvo netaiklus, o belgai spėjo surengti ataką ir Mattas Lojeski įmetė pergalingą dvitaškį.

Ne mažiau nei pralaimėjimas nuvylė ir teisėjų aklumas bei nesugebėjimas, net žiūrint pakartojimą, pamatyti, kad paskutinis metimas nebuvo atliktas laiku.

Artūro Gudaičio nesėkmės. Vasaros krepšinio rinktinės bomba – vieno talentingiausių Lietuvos krepšininkų perėjimas iš „Žalgirio“ į „Lietuvos rytą“ turėjo nutiesti A.Gudaičiui kelią į NBA.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Gudaitis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Gudaitis

Vis dėlto, vietoj minčių apie stipriausią pasaulio lygą A.Gudaitis šį sezoną daugiau galvoja apie savo sveikatą.

Spalį aukštaūgis treniruotėje susižeidė rankos pirštą, prieš pat rungtynes su „Žalgiriu“ spalio pabaigoje vėl treniruotėje susižeidė čiurną. Naujausia trauma – smarkiai sumušta akis rungtynėse su Prienų-Birštono „Vytautu“ lapkričio pabaigoje.

Šį sezoną vienu „Lietuvos ryto“ vedlių turėjęs tapti A.Gudaitis daugiau laiko sėdi ant suolo, o ne žaidžia ir ne dėl savo kaltės patenka tarp didžiausių nusivylimų.

Lažybų skandalai. Balandžio mėnesį LKL vadovams teko nukelti Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ rungtynes dėl, kaip įtarta, iš anksto sutartos rungtynių baigties.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvinas Šeškus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvinas Šeškus

Vos prieš kelias dienas, gruodžio 22-ąją, NKL rungtyniaujantis Raseinių „Rasų“ klubas suspendavo du „Lietuvos ryto“ globotinius – Augustiną Jankaitį ir Edviną Šeškų. Jie įtariami komandos rezultatų režisavimu.

Žinoma, galima tik džiaugtis, kad abiem atvejais buvo imtasi atitinkamų priemonių, o „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ atveju LKL net suspėjo užbėgti nemalonumams už akių.

Vis dėlto, tokie dalykai krepšinio nepuošia, o tik paskatina dar daugiau kalbų apie galimas sutartas rungtynes ir stebint kitus mačus. Kiekvienas mažiau logiškas krepšininkų veiksmas bet kuriose rungtynėse vertinamas kaip nelegalus ir susijęs su lažybomis.

Nors krepšinyje sutartų rungtynių mastas, atrodo, dar nepasiekė Lietuvos futbolą griaunančios situacijos, tačiau reikia kuo skubiau imtis priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje