-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 07

Mindaugas Kuzminskas aštrus: „Rinktinės vardas išsigimsta“

Kaip įprasta su šypsena ir gera nuotaika Mindaugas Kuzminskas baigė pirmąją treniruotę su Lietuvos rinktine penktadienį ir priėjo prie žurnalistų. Tačiau į svarbiausius klausimus mūsų šalies komandos lyderis bėrė atsakymus be užuolankų. Puolėjui nepatinka apgaulingi klubų žaidimai dėl į rinktines kviečiamų žaidėjų ir tarptautiniame krepšinyje tvyrantis chaosas.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antrą sezoną Milano „Olimpia“ klube pradėjęs Mindaugas Kuzminskas užtruko Italijoje porą savaičių, kol vėl grįžo į tėvynę.

Per pirmąsias pasirengimo sezonui kontrolines rungtynes 28 metų lietuvis atseikėjo 13 ir 21 tašką varžovams.

Kažko panašaus iš 205 cm ūgio gali laukti ir Lietuvos rinktinė iš potencialaus atakų lyderio per pasaulio čempionato atrankos mačus rugsėjo 14 dieną išvykoje su Kroatija ir rugsėjo 17 dieną Vilniuje su Nyderlandais, o prieš tai dar repeticijoje Vilniuje šį sekmadienį su Latvija.

– Mindaugai, atvykote iš Eurolygos klubo – kaip jus išleido „Olimpia“?

– Tiesą sakant, labai lengvai. Klubui buvo pranešta ir mus būtų paleidę ir anksčiau – nuo rugpjūčio 31-os, jei būtų reikėję.

Klubas geranoriškai žiūri į rinktinės reikalus, dėl to man džiugu. Federacija sklandžiai sukontaktavo su klubu ir sutarė dėl treniruočių proceso, kad naudinga būtų ir rinktinei, ir klubui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Kaip manote, kodėl Eurolygos klubai taip skirtingai išleidžia žaidėjus į rinktines?

– Nežinau. Aišku, jie yra darbdaviai, moka pinigus ir yra atsakingi už savo rezultatus. Jei sezonas bus nesėkmingas, jie negalės teisintis, kad išleido žaidėjus į rinktinę.

Aš žiūriu į savo kiemą ir labai džiaugiuosi, kad Milanas mus išleido ir galiu žaisti už rinktinę. Per kitus langus bus sunkiau, nes vyks sezonas, bet dabar esu čia ir tuo džiaugiuosi. O tie, kurie leidžia-neleidžia, tegu sprendžia savo bėdas.

– Ar žaidėjai nesijaučia atpirkimo ožiais, kai jiems patiems tenka spręsti klausimus su klubais?

– Federacija kontaktuoja su klubu. Oficialiai klubas negali neleisti, bet paskui kažkas ateina ir pasako, kad nevažiuotum.

– O sakoma, kad žaidėjas pats nusprendė?

– Taip. Taip yra sakoma. Visi protingi ir tai supranta.

– Jums naujoji FIBA varžybų sistema taip pat nepatinka, ar ne?

– Matote, jei visos lygos, federacijos ir klubai būtų vienoje valtyje ir irkluotų ta pačia kryptimi, viskas būtų lengviau. Būtų gerai, kad turėtume kas ketvirtą vasarą laisvą.

Tačiau dabar stipriausi šalies krepšininkai negali žaisti ir tas rinktinės vardas kažkiek išsigimsta.

Aišku, tai proga atsiskleisti kitiems, bet vis tiek esu tos nuomonės, kad žaisti turi visi geriausi NBA ir Eurolygos žaidėjai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Kaip ši rinktinė galėtų atrodyti dabartinės sudėties?

– Nepamenu metų, kad mūsų rinktinė būtų pilna. Tai traumos, tai klubai neleidžia prisijungti. Tačiau esame krepšinio šalis. Dabar yra galimybė atsiskleisti kitiems žaidėjams, užsivilkti rinktinės marškinėlius. Tai šansas pasirodyti ir įrodyti, kad esi vertas žaisti rinktinėje.

– Ar jau aišku, koks paties vaidmuo bus rinktinėje?

– Žaidėjas (juokiasi). Iš tiesų nežinau, bet žvelgdamas į sudėtį ir pagal pirmąją treniruotę, regis, kad pagrindinė pozicija bus ketvirta, nes neturime daug aukštaūgių. O kartais galėsiu grįžti į trečią poziciją.

Viduje vis dar esu trečias numeris, labiau norėčiau ten ir žaisti, bet padėtis kitokia, tad reikia prisitaikyti.

– Ar Milano klube yra taip pat?

– Taip. Kalbėjau ir su klubo prezidentu, ir su treneriu – jie nori, kad pradėčiau rungtynes kaip ketvirtas, o paskui pasistumčiau į trečią.

Esu pasiruošęs žaisti per dvi pozicijas. Svarbiausia yra žaisti ir bandyti išnaudoti savo stipriąsias puses.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Sužaidėte kelerias draugiškas rungtynes – kaip šiemet atrodo Milano komanda?

– Kol kas gerai. Žaidžiame draugiškiau nei praėjusį sezoną, daugiau dalinamės kamuoliu. Kamuolys vaikšto greičiau, rūbinėje atmosfera yra geresnė. Tarpusavio ryšiai atrodo geresnė, tad galvoju, kad šis sezonas gali būti gerokai geresnis nei praėjęs.

– Sekmadienį per rungtynes su Latvija galėjo būti galimybė pasivaržyti su geru draugu, bet Kristapas Porzingis yra traumuotas – apmaudu dėl to?

– Teko su juo pasikalbėti. Šiaip reabilitacija jam sekasi labai gerai ir pagal savo atsigavimo tempus jau galėtų žaisti. Tačiau natūralu, kad turi rūpintis ir savo ateitimi. Manau, kad ir Niujorko klubas jį patausos ir iškart neleis daug žaisti. Juk jis yra ilgalaikė perspektyva. Kartais geriau kiek pristabdyti, kad karjera būtų ilga ir gera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius