-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 27

Mokosi iš Kauno „Žalgirio“, o dabar kausis prieš Lietuvą

Krepšinio burbule Vilniuje pirmą kartą tuščioje arenoje be žiūrovų pasirodysiantys Lietuvos krepšininkai penktadienio vakarą nuo 19.30 val. stos į rungtynes su Danijos komanda. Ar danai gali sukelti bėdų Dariaus Maskoliūno vyrams, kaip metų pradžioje toje pačioje Europos čempionato atrankoje dalyvaujantys belgai?

Jei tai būtų aludarių rungtynės, ko gero, vyktų atkakli kova.

Jei futbolo, Lietuva turėtų mažai šansų prieš 5,8 mln. gyventojų šalį, kuri 1992 metais tapo Europos čempione, nors tais pačiais metais lietuviai ir sužaidė lygiosiomis Vilniuje su Peterio Schmeichelio ir Briano Laudrupo vedama auksine rinktine.

Ne veltui Danijoje beveik du dešimtmečius rungtyniavęs ir „Koge“ klubą dabar treniruojantis Aurelijus Skarbalius daniško futbolo paslapčių savo programomis vis bando įdiegti tėvynėje.

Vandens sporte Rūta Meilutytė primintų apie plaukimo krūtine 200 m pasaulio rekordininkę Rikke Moller Pedersen, o pastaruosius kelerius metus Kopenhagoje „Badminton Europe“ centre dirbęs Kęstutis Navickas daug papasakotų apie gilias danų badmintono tradicijas.

„Scanpix“ nuotr./Danijos futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Danijos futbolininkai

„Nacionalinė sporto šaka yra futbolas, o kitos populiarios yra rankinis, dviračiai, buriavimas, badmintonas, ledo ritulys, plaukimas ir golfas.

O keli jaunuoliai taip pat žaidžia krepšinį“, – taip trumpai apibūdinamas Danijos sportas „Vikipedijoje“.

Tie „keli jaunuoliai“ šią savaitę yra atvykę į Vilnių, kur keturios komandos tęs kovą Europos krepšinio atrankoje.


Europos čempionato atrankos C grupė:

  • Rikiuotė po 2 turų: 1. Belgija – 2 pergalės ir 0 pralaimėjimų, 2. Čekija 1 ir 1, 3. Lietuva – 1 ir 1, 4. Danija 0 ir 2.
  • Rungtynės Vilniuje: lapkričio 27 d.: Čekija – Belgija, Lietuva – Danija; lapkričio 29 d.: Čekija – Danija, Lietuva – Belgija.

Kai kuo krepšinyje danai lenkė lietuvius jau seniai

„Danijoje krepšinis yra gal 5–6 pagal populiarumą sporto šaka. Bet, kai aš ten nuvažiavau, kai kas mane nustebino, – sakė Danijos Nestvedo „Team FOG“ klube rungtyniavęs Alanas Dzeranovas, sveikatingumo treneris ir „LRT Plius“ laidos „Į sveikatą“ vedėjas. – Krepšinis ten jau tada buvo labai profesionaliai organizuojamas.

Tai, ką dabar matome apie LKL, Danijoje buvo prieš dešimt metų – kopijuodami NBA stilių jie kurdavo žaidėjų pristatymų šou, studijas, analizes, statistikos pateikimą, vaizdo kadrų kartojimą ir sulėtinimą. Tais laikais tai mane stebino.

Ir į sales jie sugebėdavo privilioti pilnas arenas žmonių. Kaip ir kai kuriose Vakarų Europos arenose, taip ir danai moka kultūringai ir smagiai palaikyti savo komandas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Alanas Dzeranovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Alanas Dzeranovas

A.Dzeranovas įsiminė, kad Danijos krepšinio lygoje netrūkdavo užsieniečių krepšinio trenerių ir neprasto lygio legionierių, daugiausiai amerikiečių, kurie dažnai atvažiuodavo į Šiaurės šalį pradiniam karjeros etapui Europoje.

O dalis danų iškeliaudavo į JAV universitetus, iš kur grįžę papildo vietos klubus, tarp kurių išsiskiria „Bakken Bears“ ir „Svendborg Rabbits“ komandos.

„Meškos“ su „triušiais“ ir dabar pirmauja Danijos lygoje, o per 13 pastarųjų metų 10 titulų laimėję „Bakken Bears“ vis drąsiau bando laimę FIBA varžybose.

A.Dzeranovui įsiminė, kad Danijos krepšinio lygoje iš esmės du klubai ir buvo profesionalūs, o kiti pusiau mėgėjiški: jų legionieriai rytais treniruojasi asmeniškai, o vakare kartu su po darbų prisijungusiais komandos draugais.

„Danai yra labai tvirti – kaip ir kiti skandinavai, jie genetiškai stiprūs, vieni aukščiausių žmonių pasaulyje, tikri atletai, – pažymėjo A.Dzeranovas. – Ko jie neturėdavo – tai krepšinio mokyklos ir pagrindų.“

Krepšinio sistemos mokosi iš Kauno „Žalgirio“

Pastaraisiais metais statyti krepšinio sistemos pamatus danams padeda stipriausia Lietuvos krepšinio komanda.

Prieš trejus metus Kauno „Žalgirio“ vadovai Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas pasirašė sutartį su Danijos krepšinio federacija ir viena krepšinio akademijų.

VIDEO: Kauno „Žalgiris“ pradeda bendradarbiavimą su Danijos krepšinio federacija

„Žalgirio“ treneriai – tada dar Kaune dirbęs Tomas Masiulis, taip pat dabartinio jaunimo treneriai Darius Sirtautas ir Gediminas Navickas yra vykę į Daniją vesti ten krepšinio stovyklos.

Danijos krepšinio akademijos atstovai jau tris kartus lankėsi Kaune, žaidė draugiškas rungtynes ir stebėjo „Žalgirio“ pagrindinės ir jaunimo komandų trenerių vedamas pratybas.

Projekto su danais kuratorius G.Navickas teigė, kad vienu metu buvo atvykę 10 danų krepšinio specialistų dalyvauti „Žalgirio“ trenerių klinikose.

„Žalgirio“ klubas yra inovatyvus, mes mielai dalinamės savo patirtimi, o danai yra kultūringi partneriai, visada besilaikantys savo žodžio, – sakė G.Navickas, dirbantis „Žalgirio“ jaunimo trenerių štabe. – Vienas jų talentų buvo atvykęs rungtyniauti į „Žalgirio“ jaunimo komandą.

Aišku, danai gauna daugiau naudos iš bendradarbiavimo, bet ir mums smagu, kad jų lygis kyla.“

Šansų nebūtų, bet atrankoje įmanomi siurprizai

Dabar Danijos krepšininkai bando patekti ten, kur nebuvo 65 metus.

Danijos rinktinė Europos pirmenybėse pastarąjį kartą žaidė 1955 metais, o kiti du pasirodymai žemyno pirmenybėse įvyko 1951 ir 1953 metais. Bendra statistika – 3 pergalės ir 23 pralaimėjimai.

Kelyje į 2021 metų Europos pirmenybes danai įveikė atranką į atranką, aplenkę Baltarusiją, Albaniją ir Armėniją.

Rungtynėse su Baltarusija prie danų buvo prisidėjęs ir Shavonas Shieldsas.

Getty via Euroleague nuotr./M.Grigonis ir Sh.Shieldsas
Getty via Euroleague nuotr./M.Grigonis ir Sh.Shieldsas

Praėjusią savaitę į „Žalgirio“ krepšį 17 taškų įskraidinęs Milano „Olimpia“ puolėjas, kurio tėvas yra buvęs JAV amerikietiško futbolo profesionalas, o mama – danė.

Be Sh.Shieldso, pirmosiose C grupės rungtynėse šių metų vasarį išvykoje danai nusileido Čekijai tik keturiais taškais (71:75). Pralaimėjimas belgams 72:88 nustūmė Daniją į ketvirtą vietą, kurioje liksianti komanda vienintelė iš grupės nepateks į Europos čempionatą, tarp kurio šeimininkų yra čekai.

Per pirmąsias dvejas atrankos rungtynes C grupėje universalus gynėjas Gabrielis Lundbergas iš Zelionos Guros „Stelmet“ komandos (Lenkija) rinko po 17,5 taško, atkovojo po 6,5 kamuolio ir atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Gabrielis Lundbergas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Gabrielis Lundbergas

207 cm ūgio vidurio puolėjas Kevinas Larsenas iš antrosios Ispanijos lygos „Palencia“ ekipos pelnė po 15 taškų ir 4,5 atkovoto kamuolio.

Aišku, Danijos rinktinę treniruojančiam Izraelio krepšinio specialistui Erezui Bittmanui prireiks daugiau nei dviejų lyderių šį savaitgalį Vilniuje.

Nors Lietuvos rinktinė čia neturi savo NBA žaidėjų ir Eurolygos krepšininkų (tik Mareką Bleževičių), Dariaus Maskoliūno treniruojama komanda vargu ar darsyk leis sau paslysti taip, kaip praėjusį vasarį Belgijoje.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės sudėtis:
  • Gynėjai: Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“), Arnas Velička (Reimso „Champagne Basket“), Augustas Marčiulionis (Vilniaus „Rytas“), Tomas Dimša (Las Palmaso „Gran Canaria“), Mindaugas Girdžiūnas (Vilniaus „Rytas“);
  • Puolėjai: Deividas Gailius (Bonos „Telekom Basket“), Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“), Jonas Mačiulis (Atėnų AEK), Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“) , Laurynas Birutis (Santjago de Kompostelos „Obradoiro Monbus“ , Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“), Marekas Blaževičius (Kauno „Žalgiris“), Regimantas Miniotas (Prienų „Cbet“).

„Bendras Danijos krepšinio lygis kyla, jie vis sėkmingiau kažką pritaiko iš kitų savo stiprių sporto šakų modelio bei mokosi ir „Žalgirio“. Bet tikiuosi, kad jie nesudarys problemų Lietuvai penktadienį“, – sakė G.Navickas.

„Dažnai tokiame etape lemia ne bendras lygis, o nusiteikimas bei psichologija, tuo jau esame įsitikinę rungtynėse Belgijoje. Ir nuo švedų kažkada stovyklos pradžioje kontrolinėse rungtynėse esame gavę, – priminė A.Dzeranovas. – Danai atvyko atsipūtę, savo šaltais veidais ir dideliais raumenimis jie žais taip, kaip moka ir dėl nieko nesijaudins. O lietuviams vėl bus svarbu susižaidimas ir detalės.

Europos čempionate, jau visai kitaip pasiruošus, danams nebūtų jokių šansų prieš Lietuvą, o atrankos varžybose lieka psichologinis momentas. Gali būti, kad du kėlinius danai priešinsis. Bet paskui lietuviai turėtų susitvarkyti ir ramiai įveikti savo aukštesniu lygiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius