Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 08 29

Į antrą etapą – be nuostolių: Juodkalniją nokautavusi Lietuva tapo grupės nugalėtoja

Antrojo ešelono priešininkus FIBA pasaulio čempionato starte triuškinę Lietuvos krepšininkai antradienį pagaliau sutiko savęs vertą oponentą, tačiau iš pergalių kelio neišklydo. Kazio Maksvyčio vyrai Maniloje solidžiai 91:71 pranoko Juodkalnijos ekipą ir pirmą turnyro etapą įveikė be didesnių nuostolių.

Maža to, pergalė prieš Juodkalniją bus svarbi ir antrajame turnyro etape, kadangi į jį mūsiškiai žengė būtent su Balkanų šalies atstovais.

Rungtynes kiek geriau pradėjo „Chicago Bulls“ žvaigždės Nikola Vučevičiaus vedami juodkalniečiai. Pirmajame kėlinyje varžovai netgi turėjo septynių taškų pranašumą, bet tada lietuvius gelbėjo du vienas po kito pataikyti Mindaugo Kuzminsko ir Roko Jokubaičio tritaškiai.

K.Maksvyčio vyrai perėmė iniciatyvą ir prieš pat pertrauką po Igno Brazdeikio tritaškio pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą (48:38).

Bet net ir tada stabdžio pedalo lietuviai nepaspaudė. Antrą mačo pusę K.Maksvyčio komanda pradėjo dar viena solidžia atkarpa ir nulaužė rungtynes.

Lietuvą į priekį vėl vedė 19 taškų pelnęs R.Jokubaitis, 15 pridėjo M.Kuzminskas, 11 – Jonas Valančiūnas, 10 – Ignas Brazdeikis.

Išskirtinio paminėjimo vertas ir Tado Sedekerskio pasirodymas. Puolėjas puikiai darbavosi prieš varžovų lyderį N.Vučevičių, nors pastarasis vis tiek sugebėjo sukrapštyti 19 taškų.

Lietuviai šiame mače atkovojo 44 kamuolius, varžovai – tik 30.

Šiame mače K.Maksvytis panaudojo 11 krepšininkų. Šanso nesulaukė tik Deividas Sirvydis.

Jau aišku, kad antrajame varžybų etape Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės tikrai susitiks su JAV komanda. Paskutinė grupės ekipa paaiškės po trečiadienį įvyksiančios Naujosios Zelandijos ir Graikijos tarpusavio akistatos.

Pirmąsias antrojo etapo rungtynes lietuviai žais penktadienį su graikais arba Naujosios Zelandijos atstovais, antrąsias – sekmadienį su amerikiečiais.

Antrojo etapo grupės dvi stipriausios komandos žengs į ketvirtfinalį.

Lietuva: Rokas Jokubaitis 19 (8/11 dvit., 5 atk. kam., 6 rez. perd.), Mindaugas Kuzminskas 15, Jonas Valančiūnas 11 (8 atk. kam.), Ignas Brazdeikis 10 (4 atk. kam.), Tomas Dimša 9, Donatas Motiejūnas ir Tadas Sedekerskis (11 atk. kam.) – po 8.

Juodkalnija: Nikola Vučevičius 19, Kendrickas Perry 13, Marko Simonovičius 13 (6 atk. kam.), Petaras Popovičius 8, Dino Radončičius 7, Vladimiras Mihailovičius 5, Nemanja Radovičius 3 (4 atk. kam.).

D grupė
Vieta Komanda R + - Taškai Skirtumas
1 Lietuva 3 3 0 280:204 +76
2 Juodkalnija 3 2 1 251:236 +15
3 Egiptas 3 1 2 241:254 −13
4 Meksika 3 0 3 209:287 −78

Rungtynių eiga

IV kėlinys. Lietuva – Juodkalnija 91:71

40 min. Pergalė! 3/3.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Nors pelnė 8 taškus, Tadas Sedekerskis vertas itin aukšto įvertinimo Ryčio Vyšniausko pažymių knygelėje už juodą darbą savoje aikštelės pusėje prieš NBA žvaigždę Nikolą Vučevičių, kuris statistiką ėmė rinktis, kai mačo likimas jau buvo aiškus. Tai kažkiek primena legendine tapusią Mindaugo Žukausko gynybą prieš 20 metų auksiniame Europos čempionate prieš Dirką Nowitzkį, kurią sirgaliai prisimena ligi šiol.

36 min. Jonas Valančiūnas kala tritaškį. Panašu, kad tai yra viskas, mieli draugai. Pakvimpa pergale – 79:61.

34 min. Jonas Valančiūnas renka aštuntą savo tašką gražiu, bet labai sudėtingu metimu – 74:57.

33 min. Kiek solidesnė Juodkalnijos atkarpa. Lieka plius 15. 72:57. Kazys Maksvytis ima minutės pertraukėlę ir ramina aistras.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Atsipalaiduoti negalima net ir esant praktiškai aiškiai rungtynių baigčiai. Kuo didesnis skirtumas lemtų, kad lietuviai turėtų daugiau vietos klaidoms antrajame etape, į kurį nusineš rezultatus iš visų trejų kol kas sužaistų rungtynių.

32 min. Mindaugas Kuzminskas toliau terorizuoja Juodkalnijos gynybą – 72:50.

31 min. Kuzia ir toliau puikus. Mindaugas atidaro ketvirtą kėlinį, o Eimantas Bendžius didina atotrūkį iki 20 taškų – 70:50.

II​​​​​I kėlinys. Lietuva – Juodkalnija 66:50.

30 min. Vaidas Kariniauskas gauna nesportinę pražangą, bet Nikola Ivanovičius prameta abi baudas. 66:48.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Juodkalnija prametė jau 11 tritaškių iš eilės, o iš viso yra pataikiusi 4 iš 23. Kai kurie iš tų metimų buvo laisvi, tad mūsiškiams šiek tiek ir sekasi.

27 min. Rokas Jokubaitis tikras bosas. Lietuvos rinktinės įžaidėjas tempia komandą link trečiosios pergalės. 64:48. Rekordinis pranašumas.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
14 taškų pranašumą po Igno Brazdeikio metimo pasiekę lietuviai beveik keturias minutes nesugebėjo surengti sėkmingos atakos, kol tuščią atkarpą nutraukė pirmąjį tritaškį šiame čempionate išmetęs ir pataikęs Donatas Motiejūnas.

26 min. Donatas Motiejūnas smeigia tritaškį. Jėga! 59:46.

25 min. Kėlinio pusiaukelę lietuviai pasiekia turėdami dviženklį pranašumą. Juodkalnija kol kas neblizga nei mesdama tritaškius, nei dvitaškius...

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Jonas Valančiūnas prisėda pačiame suolo gale ir išliejęs ne vieną keiksmažodį ima kramtyti nagus. Uteniškiui tai sudėtingas vakaras, kai kamuoliai nekrenta į krepšį, o ir gynyboje kapitoną juodkalniečiai atakuoja, kai tik turi progą.

23 min. Rokas Jokubaitis ir toliau puikus – 54:42. Ignas Brazdeikis prideda taiklų metimą – 56:42.

22 min. Puikus pikenrolas. Jonas Valančiūnas verčia du taškus su Nikola Vučevičiaus pražanga, bet ir vėl nepataiko baudos. Trečios iš eilės...

21 min. Rokas Jokubaitis antrą mačo pusę pradeda nuostabiu reidu – 50:40.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Juodkalnijos puolimo ginklai greitai atšipo prieš lietuvių gynybą. 13 pelnytų taškų yra mažiausiai, kiek per ketvirtį šiame turnyre sukrapštė juodkalniečiai, o lietuviai geriau per 10 minučių atkarpą apsigynė tik pirmajame kėlinyje prieš Egiptą (tada praleidome 12 taškų).
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvos rinktinė po dviejų kėlinių pirmauja 8 taškų pranašumu praktiškai neturėdama geriausio savo žaidėjo. Jonas Valančiūnas nesėkmingai taranuoja Juodkalnijos priekinę liniją ir iki ilgosios pertraukos savo sąskaitoje turi vos 3 naudingumo balus. Kur kas laisviau ir smagiau lietuviai atrodė aikštelėje lakstant antram penketukui.

I​​​​​I kėlinys. Lietuva – Juodkalnija 48:40.

20 min. Ignas Brazdeikis pataiko iš toli. Pirmą kartą pranašumas pasiekia dviženklę žymą 48:38.

18 min. Jonas Valančiūnas prameta dvi baudas. Kol kas jo sąskaitoje tik du taškai.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvos rinktinės atsarginiai žaidėjai pagal rezultatyvumą pasaulio čempionate nusileidžia tik amerikiečiams – nuo suolo pakilę mūsų krepšininkai pelno 52 taškus per rungtynes (JAV – 57). Į priekį rezervas mūsiškius tempia ir šiandien – jie įmetė jau 24 taškus, kai juodkalniečiai – vos 4.

17 min. Gera Donato Motiejūno atkarpa. Savo aikštės pusėje varžovui išrašo bloką, o nubėgęs į ataką ir pelno pirmuosius taškus. 43:38.

17 min. Nikola Vučevičius pelno du su pražanga. 41:36.

17 min. Vaidas Kariniauskas stabdo varžovų greitą ataką ir baudžiamas technine pražanga. Kazys Maksvytis teisėjų prašo peržiūrėti šį epizodą ir po peržiūros arbitrai sprendimą pakeičia – paprasta pražanga.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Techninių pražangų grafoje – lygybė. Auklėtiniams grimztant vis gilyn į duobę, Juodkalnijos strategas Boško Radovičius spyrė į kamuolį ir sulaukė arbitrų nuobaudos.

16 min. Juodkalnija puolime ir toliau stringa. Strategas Boško Radovičius neišlaiko ir gauna techninę pražangą. Tomas Dimša baudos metimą realizuoja. 41:33.

15 min. Mindaugas Kuzminskas baudų metimais didina persvarą iki plius 7. 40:33.

14 min. Vaidas Kariniauskas pataiko iš toli. Kol kas lietuviai puikiai meta iš toli. Kol kas pataikėme visus penkis tritaškius. 38:33.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Tomui Dimšai čempionato pradžia nebuvo lengva – Kauno „Žalgirio“ gynėjas liko Margirio Normanto šešėlyje per pirmuosius du mačus. Bet šiandien jis tapo tikra Lietuvos rinktinės kibirkštimi – vos per penkias minutes jis jau viršijo savo vidurkį (6,5 taško) pelnydamas 8 greitus taškus ir leisdamas Lietuvai atitrūkti rekordiniu skirtumu.
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Antrojo kėlinio pradžioje – pirmoji K.Maksvyčio techninė pražanga pasaulio pirmenybėse, kai darbėniškis sprogo emocijomis po nesušvilptos pražangos prieš Vaidą Kariniauską. Pagal šį rodiklį pastarajame sezone Kauno „Žalgirio“ vairininkas užėmė pirmą vietą tarp visų 18 strategų.

13 min. Tomas Dimša baudos metimais renka taškus ir išlaiko trapią lietuvių persvarą – 31:30.

12 min. Kazys Maksvytis įsisiautėja ir baudžiamas technine pražanga.

11 min. Antrą ketvirtį Tomas Dimša pradeda pataikydamas su pražanga. Jau esame priekyje 29:27.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Pirmasis kėlinys Lietuvos rinktinės gretose vėl priklausė Rokui Jokubaičiui. „Barcelona“ įžaidėjas sudegė dvikovoje su Egiptu, tačiau rungtynes su Meksika pradėjo surinkdamas 12 taškų ir 4 rezultatyvius perdavimus, o šįkart per pirmąsias 10 minučių pasižymėjo 9 taškais ir 3 „asistais“. Toks naudingas R.Jokubaičio žaidimas yra gyvybiškai svarbus Lietuvos rinktinei.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Per pirmąjį kėlinį pirmaujanti komanda keitėsi 10 kartų. Kaip ir galima buvo prognozuoti, stebime tikro trilerio užuomazgas.

I kėlinys. Lietuva – Juodkalnija 26:27.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Mūsiškiams puikiai sekasi tvarkytis su N.Vučevičiumi, kuris per pirmąsias dvejas rungtynes rinko po 30 naudingumo balų, tačiau mačo pradžioje dega pastaruosius dvejus metus NBA žaidęs Marko Simonovičius. Naujasis Belgrado „Crvena zvezda“ žaidėjas į lietuvių krepšį jau sukratė 11 taškų (2/3 trit.) ir atkovojo 4 kamuolius.

10 min. Mindaugas Kuzminskas pataiko antrą savo tritaškį. Lieka tik taškas. 25:26.

9 min. Lietuvą traukia Rokas Jokubaitis. Dar vienas jo tritaškis. 22:26. Labai atviras ir greitas krepšinis.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Kazys Maksvytis piktas skėsčioja rankomis – jei prieš Dino Radončičių lietuviai rizikuoja sąmoningai, tai Marko Simonovičiui leisti mesti tritaškių negalima. NBA patirties turintis žaidėjas baudžia jau antru tolimu metimu.

8 min. Juodkalnijos ryškiausia žvaigždė tik aštuntą minutę pelno pirmuosius savo taškus. 19:24.

7 min. Mindaugas Kuzminskas sėkmingai įsijungia į žaidimą ir pataiko iš toli. Deja, ir Juodkalnija atsako tuo pačiu. 19:22.

6 min. Marko Simonovičius pataiko iš toli. Atsiliekame 14:17.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Įdomus Kazio Maksvyčio auklėtinių gynybos planas mačo pradžioje. Jonas Valančiūnas yra įsikasęs į apkasus baudos aikštelėje ir duoda visišką laisvę iš toli atakuoti geru metimu nepasižyminčiam buvusiam Madrido „Real“ žaidėjui Dino Radončičiui, tuo metu pagrindinės Juodkalnijos rinktinės žvaigždės Nikolos Vučevičiaus priežiūra patikėta Tadui Sedekerskiui.

5 min. Ignas Brazdeikis pataiko iš toli – 14:12.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Abi komandos labiau mėgsta puolimą nei gynybą – po pirmų turų su didesniais nei 90 taškų vidurkiais jos buvo tarp 10 rezultatyviausių čempionate. Taškų lenktynėmis kvepia ir per pirmąsias minutes – lietuviai pataiko beveik viską ir turi jau 11 taškų per trečdalį kėlinio.

4 min. Tadas Sedekerskis kartoja netikslų Igno Brazdeikio metimą. Vėl pirmaujame 10:9.

3 min. Lietuviams taškus renka Jonas Valančiūnas ir Margiris Normantas, bet ir Juodkalnija randa savo vedlį. Natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry kol kas sunkiai sulaikomas. 8:9.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuva startuoja tokiu pačiu penketu, kaip ir ankstesnėse rungtynėse su Meksika. Per pirmąjį turą vietą starte užsitarnavęs Margiris Normantas jos nepraranda ir po 0 taškų pasirodymo prieš meksikiečius, kai aktyviai dirbo gynyboje ir susiplėšė jau antruosius batus šiame turnyre.

1 min. Rungtynės prasideda. Juodkalnija pradeda tritaškiu, bet Rokas Jokubaitis puikiai užbaigia dvi atakas. 4:3.

Lietuvos penketukas: Rokas Jokubaitis, Margiris Normantas, Ignas Brazdeikis, Tadas Sedekerskis, Jonas Valančiūnas.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Linkėjimai iš Manilos! Šiandien čia prasidės tikrasis pasaulio čempionatas Lietuvos rinktinei. Mūsiškiai per tris ligšiolinius susitikimus dar niekada nėra pralaimėję prieš Juodkalniją, įveikę ją 2013 m. Europos čempionate ir šių planetos pirmenybių atrankoje (dukart). Bet juodkalniečiai dabar yra stiprūs kaip niekad, su NBA žvaigžde Nikola Vučevičiumi ir daug problemų prieš metus mums pridariusiu Kendricku Perry, tad nusimato labai karštas mūšis Maniloje, kurią šiandien atvėsino lietutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius