Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 07

Lietuva sudorojo L.Dončičių ir čempionatą baigs broliška kova su Latvija

FIBA svajonė išsipildė. Pasaulio čempionate žibėjusios Lietuvos ir Latvijos krepšinio rintinės susitiks tarpusavyje. Tik ne didžiajame finale, kaip valiūkiškai čempionato viduryje spėjo FIBA, bet kovoje dėl 5 vietos.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas grūda kamuolį iš viršaus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Luka Dončičius žaidė beveik keitimų, dūrė pirmus 3 tritaškius, tarsi primindamas olimpinės atrankos Kaune košmarus, bet vėliau pro šalį iš toli metė net 9 kartus, o lietuviai sutriuškino slovėnus.

Kapitonas Jonas Valančiūnas dominavo po krepšiais, kiti vėl lijo tritaškiais puolime (net ir be traumuoto Eimanto Bendžiaus, kuris šiame čempionate nebežais), o Kazio Maksvyčio auklėtiniai diktavo savo sąlygas – 100:84 (33:21, 20:22, 22:20, 25:21).

Papildomos poilsio dienos pranašumą turėję lietuviai įsirašė jau 6-ą pergalę iš 7-ių galimų šiame čempionate, bet dėl to skaudos pralaimėjimo ketvirtfinalyje Serbijai turnyrą užbaigs kova dėl 5 vietos.

Joje mūsiškių lauks kaimynai latviai. Stebuklus debiutiniame savo pasaulio čempionate kuriantys braliukai anksčiau ketvirtadienį pranoko Italijos krepšininkus, kurie su slovėnais žais dėl 7 pozicijos.

Geriausias rungtynes čempionate sužaidęs J.Valančiūnas pelnė 24 (8/14, 0/1 trit., 8/8 baud.) taškus ir sugriebė 12 kamuolių, surinkdamas 29 naudingumo balus per 27 minutes.

Įspūdingą statistiko eilutę užfiksavo Vaidas Kariniauskas. Nuo suolo kilęs įžaidėjas per 17 min. nepelnė nė taško (0/1 dvit.), bet atliko net 10 rezultatyvių perdavimų komandos draugams. Pastarąjį sykį pasaulio čempionatų istorijoje taip buvo nutiko 1994-aisiais, kai dviženklį rezultatyvių perdavimų skaičių be taškų surinko argentinietis Marcelo Milanesio.

Tuo metu slovėnų lyderis L.Dončičius, vakar ketvirtfinalio su Kanada nebaigęs dėl ginčų su teisėjais, šiandien žaidė net 37 min. ir 7 sek. Jis tvirčiau laikė liežuvį už dantų, bet mėtė pro šalį (4/13 trit., 3/8 dvit., 11/16 baud.), atkovojo 6, perėmė 3 kamuolius, bet padarė ir 5 klaidas, iš viso pelnydamas 29 taškus, bet surinkdamas tik 17 naudingumo balų.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 24 (12 atk. kam., 29 naud. bal.), Ignas Brazdeikis 15, Mindaugas Kuzminskas (4/4 trit.) ir Deividas Sirvydis – po 14, Tomas Dimša 9, Rokas Jokubaitis (8 rez. perd.) ir Margiris Normantas – po 8, ... Vaidas Kariniauskas 0 (10 rez. perd.).

Slovėnija: Luka Dončičius 29 (4/13 trit., 6 atk. kam.), Aleksejus Nikoličius 14, Mike‘as Tobey 13 (9 atk. kam.), Zoranas Dragičius 12 (4/9 trit.), Gregoras Hrovatas 6.

Rungtynių eiga

40 min. T.Sedekerskis dar pelno ir 100-ąjį tašką.

39 min. Iggy uždarinėja rungtynes (98:79).

36 min. J.Valančiūnas daro, ką tik nori (92:69). Kapitonas dėjimu pelno jau 24-ąjį savo tašką, o nė vieno dar nepelnęs V.Kariniauskas pasižymi 10-uoju (!) rezultatyviu perdavimu.

33 min. D.Sirvydis – 3 taškai! (86:65).

32 min. M.Normantas baudžia varžovus tritaškiu, o JV prideda jau 20-ąjį savo tašką. Slovėnai prašo minutės pertraukėlės (83:65).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Norite žodžio „produktyvumas“ apibrėžimo? Rokas Jokubaitis ir Vaidas Kariniauskas atliko po 8 rezultatyvius perdavimus ir nėra padarę nė vienos klaidos. Įspūdingi Lietuvos įžaidėjai šįvakar.

32 min. T.Dimša ir K.Maksvytis lieja priekaištus teisėjams. Būtent T.Dimšai įrašoma ketvirtoji pražanga, nors lietuvis prisiekinėja, kad net nebuvo epizode, kuriame V.Kariniauskas kirto per rankas L.Dončičiui... (78:65).

31 min. M.Kuzminskas iš toli šiandien neprameta. 4/4 ir plius 15 (78:63).

Trečias kėlinys

30 min. Kuuuuziaaa! Dar vienas beprotiškas jo tritaškis šiame čempionate! (75:63).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Nuovargis pakirto L.Dončičių? Slovėnas pataikė pirmus tris, bet po to prametė jau devynis tritaškius iš eilės.

29 min. J.Valančiūnas įmeta dvitaškį prieš tai alkūne kepšteldamas per veidą L.Dončičiui. Slovėnai prašo teisėjų peržiūrėti epizodą, bet iššūkį jie šiose rungtynėse jau panaudojo.

28 min. D.Sirvydis apvagia varžovą ir dėjimu pelno jau 9-ąjį savo tašką (70:59).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Slovėnai nusiėmė jau 12 kamuolių puolime, kai lietuviai – tik tris. Bet tai iš dalies galima paaiškinti slovėnų metimų selekcija – jie išmetė jau 30 tritaškių, o po didelės jų dalies kamuolys atšoko toli nuo krepšio į varžovų rankas.

27 min. Ž.Dimecas alkūne iš nugaros pataiko į kaklą M.Normantui. Šis krenta ant parketo, K.Maksvytis prašo peržiūros dėl nesportinio varžovo veiksmo, bet teisėjai nieko neleistino neįžvelgia. Nefiksuojama net paprasta pražanga. Netrukus sekretoriatas pasimeta ir dėl likusio atakos laiko... Tiesa, po K.Maksvyčio pastabos jis grąžinamas iki 4,6 sek.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Labai gera Roko Jokubaičio atkarpa. Kol slovėnai bando lėtinti žaidimą, kad pailsėtų L.Dončičius, Rokas kaskart skuodžia į priekį su kamuoliu, o gynyboje du kartus nuskaitė perdavimų linijas ir perėmė kamuolius. Maža to, lietuvis padarė jau 8 rezultatyvius perdavimus nesuklysdamas nė karto.

26 min. Chaosėlis aikštelėje, kuris baigiasi R.Jokubaičio perimtu L.Dončičiaus perdavimu ir dar dviem taškais (66:55).

25 min. JV!! Kapitonas ima kamuolį puolime nuo M.Tobey galvos ir sumeta baudos metimus. Vėl ramiau (64:55).

24 min. Bet Lietuva turi I.Brazdeikį! Labai reikalingas jo tritaškis (60:55).

23 min. Šįkart L.Dončičius sulaukia palankaus švilpuko ir dar labiau mažina atsilikimą baudų metimais, persimesdamas replikomis su J.Valančiūnu (57:55).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Lietuvos rinktinė jau 18 kartų iš eilės laimėjo rungtynes, kai įpusėjus joms turėjo pranašumą. Bet blogas ženklas tas, jog pastarąjį kartą tokioje situacijoje pralaimėjimą patyrėme 2006 metais būtent kovoje dėl 5-8 vietų prieš Turkiją.

23 min. Efektingas ir efektyvus Roko ir Jono pikenrolas iš karto po pasitarimo (57:51).

22 min. Antrąją rungtynių pusę geriau pradeda slovėnai... Iš toli pataiko A.Nikoličius ir M.Tobey... (55:51). Kas nutinka, kai pastarasis meta taikliai iš toli? Taip, atsakėte teisingai – K.Maksvytis nedelsiant prašo minutės pertraukėlės.

Antras kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Vėl matome tą Lietuvą, kurią matėme per pirmus du turnyro etapus – mūsiškiai jau trečią kartą iki ilgosios pertraukos viršijo 50 taškų. Įdomu tai, kad per ankstesnius penkis dalyvavimus pasaulio čempionate ir 41 rungtynes pusšimtį taškų per du kėlinius jie irgi buvo įmetę tris sykius.

20 min. Laimei, dviem tritaškiais atsako ir lietuviai. Įmeta Iggy ir T.Dimša (53:43). Mūsiškiai vėl kosmiškai pataiko iš toli – 9/15 (60 proc.). Desperatiškas L.Dončičiaus tritaškis skrieja pro šalį.

19 min. Buvęs žalgirietis, kuriam karjeros etapas Kaune toli gražu nebuvo sėkmingas, Zoranas Dragičius smeigia du tritaškius iš eilės... Skirtumas traukiasi iki keturių (47:43).

18 min. I.Brazdeikio tritaškis! (47:37).

18 min. Tik dabar L.Dončičius sodinamas ant suolo. Jo sąskaitoje jau 19 taškų (44:37).

17 min. Kiek stabtelėjusius lietuvius vėl sujudina R.Jokubaitis (44:35).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Luka Dončičius toliau žaidžia be keitimų, o jau keturis tritaškius šiame kėlinyje pataikę slovėnai iš 15 taškų lietuvių persvaros palieka vos 7.

16 min. Dar vienas M.Tobey tritaškis, po kurio K.Maksvytis iš karto vėl prašo minutės pertraukėlės (42:35).

16 min. Ir toliau be keitimų žaidžiantis L.Dončičius pelno jau 17-ąjį savo tašką... (42:32).

15 min. Sužaidus pusantro kėlinio lietuviai yra praradę tik VIENĄ kamuolį (40:30).

13 min. Slovėnai atsako M.Tobey tritaškiu (40:30) ir K.Maksvytis rėkia per minutės pertraukėlę: „Davai, biški kontakto, kiek galima?!“

13 min. Gražus V.Kariniausko perdavimas D.Motiejūnui (40:27). Jau 4-as per mažiau nei 7-ias minutes.

12 min. Tuo pačiu atsako ir L.Dončičius, kol kas žaidžiantis be keitimų (36:24). Ir dar vienas... (38:27).

12 min. D.Sirvydis! Dar trys taškai (36:21).

Pirmas kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Lietuvos rinktinė baudos aikštelėje pelnė 16 taškų, o slovėnai – vos du. Pridedame dar ir penkis mūsiškių tritaškius ir gauname solidžią persvarą po pirmojo kėlinio.

10 min. M.Normantas apvagia L.Dončičių ir lietuviai priekyje jau dviženkle persvara. Slovėnų lyderis sunkiai kyla nuo parketo... O kėlinį taikliu metimu dar užbaigia ir D.Sirvydis. Plius 12 (33:21). Lietuvos puolimas vėl atrodo laisvas ir uraganinis.

9 min. Tritaškį duria ir M.Normantas! 5/6 atakuojant iš toli! (27:20).

9 min. Kuziaaaa! Dar vienas puolėjo tritaškis (24:18).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Karštas epizodas prie lietuvių suolo. Kazys Maksvytis išsikviečia ant kilimėlio Vaidą Kariniauską ir duoda jam pylos už pasimetimą gynyboje, kai įžaidėjas iš pradžių nepastebėjo į greitą puolimą nubėgusio oponento, o vėliau tarsi matadoras palydėjo Luką Dončičių link krepšio. Bet ir alytiškis turėjo argumentų Kaziui – griebėsi už galvos ir kažką karštai aiškino treneriui.

8 min. Vos tik L.Dončičius prisiliečia prie kamuolio, vietiniai sirgaliai ima aikčioti, o šiam dar ir pataikius – tiesiog šėlti (21:17).

7 min. Lietuviai dviese gynyboje bėga prie A.Nikoličiaus, kuris laisvas baudžia tritaškiu (18:15). Laimei, čia pat tuo pačiu atsako ir nuo suolo pakilęs M.Kuzminskas (21:15).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Jonas Valančiūnas puotauja per Mike'o Tobey pamainą. Natūralizuotas amerikietis nespėja pikenrolo gynyboje, šoka prieš lietuvio klaidinamą judesį, prameta iš po krepšio, o JV turi jau 8 taškus ir pranoksta rezultatyvumu Luką Dončičių (5 taškai).

5 min. JV ir toliau tikrina, ar tvirtai prisukti arenos Filipinuose lankai. Dar vienas kapitono dėjimas! (16:10).

4 min. Kitoje pusėje antrą tritaškį įskraidina T.Dimša! Lietuviai puolime stengiasi atakuoti L.Dončičių, siekdami priversti slovėnų lyderį papildomai vargti (12:10).

3 min. Itin tolimas L.Dončičiaus tritaškis ir slovėnų lyderio šypsnis... (7:8).

3 min. Kol kas abi komandos renka taškus po pikenrolo. Rokas kabina kamuolį Jonui ir šis deda iš viršaus (7:5).

2 min. Pirmuosius taškus pelno R.Jokubaitis (2:0).

1 min. Pirmasis J.Valančiūno metimas – netaiklus. Gynyboje prieš L.Dončičių vėl stoja T.Dimša, kaip ir olimpinėse atrankoje prieš dvejus metus, bet nepataiko ir slovėnų lyderis.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Nuostolių turi ne tik lietuviai, bet ir slovėnai – po sužaisto ketvirtfinalio šįvakar pasiruošęs nėra žaisti Jaka Blažičius. Tad vienuolika lietuvių prieš vienuolika slovėnų.

Starto penketai

Lietuva: R.Jokubaitis, T.Dimša, I.Brazdeikis, T.Sedekerskis ir J.Valančiūnas.

Slovėnija: L.Dončičius, Z.Dragičius, A.Nikoličius, B.Prepeličius ir M.Tobey.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Linkėjimai iš Manilos! Šiandien čia lietuviai daug palaikymo neturės, nes susidurs su mylimiausia filipiniečių žvaigžde – Luka Dončičiumi. Slovėnas sulaukiamų ovacijų lygiu pranoksta net Austiną Reavesą, o vakar per spaudos konferenciją vylėsi padovanosiąs Filipinų publikai pergalę. Tikėkimės, kad slovėnų vunderkindo viltys nusikels į kitas rungtynes šeštadienį.

Prieš rungtynes

Maniloje dirba 15min žurnalistai Rokas Pakėnas ir Marius Milašius bei fotografas Erikas Ovčarenko.

Jie iš karto po dvikovos pateiks karščiausius trenerių ir žaidėjų komentarus.

Tiek Lietuvai, tiek slovėnams žygis link medalių baigėsi ketvirtfinalyje. Lietuviai 68:87 nusileido serbams ir tai kol kas yra vienintelis mūsų komandos pralaimėjimas šiame turnyre per šešis mačus.

Slovėnai turėjo viena diena poilsio mažiau, nes trečiadienį savo ketvirtfinalyje 89:100 krito prieš Kanadą. Turnyro finišą Lietuvos rinktinė pasitinka su 11 žaidėjų. K.Maksvytis panešė, kad koją susižeidusiam Eimantui Bendžiui čempionatas jau yra baigtas.

VIDEO: PIKENROLAS: serbiška realybė, Lietuvos rinktinės ateitis ir L.Dončičiaus ašaros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius