Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20

Naujas ugniagesys Vilniuje: kodėl „Ryto“ žaidėjai patikėjo Giedriumi Žibėnu?

Titulo medžioklei Lietuvoje rudenį išsiruošęs Donaldas Kairys žiemą pats pakliuvo į Vilniaus krepšinio džiunglių spąstus. O titulo miražo apsvaiginta „Ryto“ organizacija dabar ieško nebe medžiotojo, o gelbėtojo. 15min pasakoja, kodėl gelbėjimo operacija šią akimirką patikėta 36-erių treneriui Giedriui Žibėnui.

Donaldas Kairys po paskutinio savo pralaimėjimo Vilniuje užlipo į „Jeep“ arenos VIP ložę. Ten jį išsikvietė klubo vadovai Darius Gudelis bei Justas Jankauskas. Be jokių užuolankų pusmetį vilniečius prie aikštės vaikiusiam treneriui buvo pasakyta – „ačiū ir viso gero“.

Netrukus į vadovų kambarį buvo iškviesti du jo asistentai – Giedrius Žibėnas ir Georgios Dedas. Jiems buvo įteiktas šalmas, gaisrinė žarna ir įsakymas užgesinti supleškėjusią „Ryto“ stovyklą.

O sostinės klubas jau kurį laiką dega atvira liepsna.

VIDEO: „urBONUSas“: S.Babrauskas ir M.Gecevičius baisiai atvirai – kodėl niekas nebegerbia „Ryto“

Pirmą kartą nuo 2003-ųjų „Rytas“ arti to, kad būtų nelaimėjęs nė vieno titulo ir neišėjęs iš tarptautinio turnyro grupės varžybų. 2015–2016 m. keturis trenerius prie vairo turėję vilniečiai neperkopė „EuroCup“ grupės barjero, bet Tomas Pačėsas sumeistravo komandą pergalingam šturmui Karaliaus Mindaugo taurėje.

Pasitikėjimas G.Žibėnu buvo pamatuotas.

15min šaltinių teigimu, „Ryto“ vadovai dėl G.Žibėno konsultavosi su pamatiniais rūbinės žaidėjais. Jie išreiškė pasitikėjimą 36-erių lietuviu.

Per tą pusmetį vilniečiai pamatė daugiausiai gerąją G.Žibėno pusę. Dažniausiai asistentai yra tie gerieji patruliai, kurie su krepšininkais užmezga gerokai draugiškesnį santykį nei vyr. treneriai. Bet „Ryto“ krepšininkams įstrigo ne tik pozityvus G.Žibėno požiūris į krepšinį ir darbo procesą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

Jaunasis strategas jau pravedė „Ryto“ treniruotę ir dirigavo komandai dvejose LKL čempionato rungtynėse, kai dvikovoje su Prienų „CBet“ iš aikštės buvo išvarytas D.Kairys.

Tai buvo labai trumpa „Ryto“ krepšininkų pažintis su G.Žibėnu. Tačiau žaidėjams įstrigo aukštas lietuvio krepšinio supratimas.

Didžiausią pasikeitimą vilniečiai pastebėjo gynyboje. Užteko vienos kitos treniruotės, vienų ir antrų rungtynių, kad „Ryto“ žaidėjai išskirtų gerokai aiškesnes taisykles gynyboje. To aiškumo komandai kaip tik labai trūko prie D.Kairio. Žodis „aiškumas“ buvo pabrauktas G.Žibėno ir G.Dedo „Ryto“ gelbėjimo plano viršūnėje.

Vid. 87,2 taško per vienerias FIBA Čempionų lygos rungtynes praleidusi „Ryto“ gynyba buvo tokia skylėta, kad joje prastai atrodė net patikimiausiai besiginantis komandos žaidėjas Arnas Butkevičius.

Šiame kontekste visai nestebina istorijos apie karštąją „Ryto“ treniruotę prieš KMT rungtynes su Utenos „Juventus“, kurioje D.Kairys žaidėjams pareiškė, kad tai jie turi žinoti, kaip reikia gintis specifinėse situacijose. Kai krepšininkai iškėlė klausimą, tai kas čia treneris, buvo išvaryti į rūbinę.

Remiantis „Synergy“ duomenimis, iš 32 FIBA Čempionų lygos komandų „Rytas“ buvo daugiausiai taškų per vieną ataką praleidžianti ekipa (vid. 1,083) ir vienintelė, kuri leido priešininkams pataikyti daugiau nei kas antrą metimą (51,7 proc. taiklumas).

„Gynyboje tobulėti potencialas didžiulis. Kad čia patobulėtume, turime būti labai preciziški su įpročiais, aiškia sistema ir tęstinumu. Tęstinumas labiausiai apibūdintų tai, ką turėtume pakeisti, – interviu oficialiuose klubo komunikacijos kanaluose sakė G.Žibėnas. – Galbūt iki šiol turėjome per daug variantų gynyboje, dėl ko įvykdavo nesusikalbėjimų. Su trenerių štabu bandysime kuo labiau supaprastinti gynybos modelį. Bet iš žaidėjų išreikalauti daugiau. Jų atsakomybės gynyboje vienas prieš vieną ir du prieš du turėtų būti didesnės.

Fiziškai žaidėjai pasiruošę tikrai gerai. Fizinio rengimo treneris Tadas Jackūnas daro gerą darbą. Schemos buvo per daug įvairios mūsų tipo komandai. Kartais įvykdavo nesusipratimai ir mes pradėdavome kaltinti vienas kitą, vietoj to, kad kaltintume save. Bandysime paversti gynybines sistemas kaip įmanoma paprastesnėmis, kad žaidėjas žinotų, kieno yra kaltė ir jis prisiimtų atsakomybę.

Turime sueiti į vieną kumštį ir visi būti vienoje linijoje, o mes, treneriai, turime pateikti aiškią sistemą.“

VIDEO: „Ryto“ vyr. treneris G.Žibėnas – apie komandos gynybą, vienybę bei treniruotes

Komandos vienybė ir asmeninė žaidėjų atsakomybė už individualias klaidas gynyboje yra kiti svarbūs punktai G.Žibėno pakeitimų sąraše.

Mažesnis ego ir žaidėjų neskirstymas – dar vienas įdomus G.Žibėno bruožas, į kurį pirštu rodo „Ryto“ krepšininkai.

Per pirmąjį sezono pusmetį vilniečių stovykloje buvo lygesnių už kitus. Kaip pasakoja 15min šaltiniai, į amerikiečių klaidas buvo žiūrima pro pirštus, o visų problemų atpirkimo ožiais buvo verčiami lietuviai. Nieko keisto, kodėl kai kurie „Ryto“ žaidėjai šį sezoną atrodė ir jautėsi praradę meilę krepšiniui.

G.Žibėnas privalės pateisinti žaidėjų pasitikėjimą ir atstatyti tiltą su komanda, kuris jau buvo sudegintas prie D.Kairio.

„Treneris visada bus nepatenkintas ir suras, prie ko galima prikibti. Ir mes norėsime prikibti dažniau ir dažniau. Nes atsakomybės gynyboje augs ir didės. Nepraleisime pro akis, kad kažkur kažkas nepadaro to, ką esame susitarę. Tai mus padarys vieningesne komanda. Tai mums duos aiškumo ir vienas už kitą pastovėjimo“, – labai į temą kalbėjo G.Žibėnas.

15min šaltiniai pasakoja, kad šansą gavęs „Ryto“ treneris ateidamas į Vilniaus klubą buvo smarkiai įtikėjęs D.Kairio filosofija ir titulo medžioklės ambicijomis. Kelti didžiules ambicijas sveika, bet reikės keisti darbo procesą ir požiūrį į komandą.

Tai vis dar savo stiliaus beieškantis treneris, kurio portretas formavosi Indonezijoje, Danijoje, Italijoje, Irane, Lenkijoje, Estijoje ir Lietuvos jaunimo rinktinėse.

Tačiau tai savo darbą labai mylintis specialistas, kuris iki 18 metų pats žaidė krepšinį V.Chomičiaus ir Kauno sporto mokyklose pas trenerį Darių Dikčių. Pamatęs, kad didelių prošvaisčių krepšininko karjeroje nenusimato, jis iškart stojo į LKKA (dabar – LSU) ir gavo kvietimą darbuotis treneriu iš pradžių V.Chomičiaus, o po to „Tornado“ krepšinio mokykloje.

„Tai būtų balansas tarp serbiško ir amerikietiško krepšinio, – Jonui Radzevičiui „Ryto“ tinklalaidėje apie savo krepšinio filosofiją pasakojo G.Žibėnas. – Visas krepšinio pagrindas yra kilęs iš JAV. O visa disciplina ir drausmė – iš Serbijos. Ypač iš senosios kartos trenerių. Tik laikai dabar šiek tiek kitokie – tą drausmę reikia atleisti.“

VIDEO: „Ryto“ podkastas: Giedrius Žibėnas – apie ankstyvą trenerio karjerą, darbą svetur bei A.Marčiulionį

Pristabdytos trenerio paieškos

15min žiniomis, kai „Ryto“ žaidėjai išreiškė pasitikėjimą G.Žibėnu, Vilniaus klubas pristabdė pokalbius su potencialiais kandidatais į vyr. trenerio poziciją.

Agentai sostinės komandai siūlė ir Eurolygos trenerių pavardžių. Tai buvo tokie specialistai kaip Atėnų „Panathinaikos“ vyr. trenerio poste neįsitvirtinęs Georgios Vovoras ar buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas Ilias Zouras, dar keli strategai iš Ispanijos ar Graikijos.

Tiesa, „Rytą“ riboja finansinės galimybės. D.Kairiui teks išmokėti didžiulę kompensaciją, todėl 15min šaltiniai praneša, kad šiuo metu sostinės komanda naujam strategui galėtų pasiūlyti tik maždaug 5 tūkst. eurų per mėnesį atlyginimą.

Tokia situacija verčia „Rytą“ galvoti daugiausiai apie jaunus Lietuvos trenerius, tarp kurių yra tokie specialistai kaip Marius Kiltinavičius ar Chimkuose dar likęs Aurimas Jasilionis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

Vis dėlto, kol Vilniuje nebus naujo sporto direktoriaus, tol permainų šioje pozicijoje nesitikima.

Būsimos korekcijos „Ryto“ sudėtyje

Skirtingai nei „Ryto“ sudėtyje.

Mobilųjį telefoną atsakomosiose KMT rungtynėse su „Juventus“ ant suolo išsitraukęs Keithas Bensonas, ko gero, ieškojo bilietų artimiausiam skrydžiui namo į JAV. Tuo tarpu Ryanas Boatrightas su savo fizine forma ir požiūriu į komandą nėra labai pageidaujamas „Ryto“ būryje – nei rūbinėje, nei organizacijoje.

Iš amerikiečių Vilniuje dar greičiausiai liks Andrew Goudelockas, o „Ryto“ trenerių štabas norėtų pamainos R.Boatrightui bei M.Ndourui.

„Dėl žaidėjų braižo viskas aišku – mums reikia atletiškų žaidėjų. Niekam ne paslaptis, kad mūsų pagrindiniai taškų rinkėjai nėra patys geriausi gynėjai. Todėl ieškome mobilesnių, fiziškai geriau sudėtų žaidėjų, – į vilniečių klausymus oficialiame klubo kanale atsakė G.Žibėnas. – Ieškome aukštaūgio, kuris gali gintis du prieš du situacijose ir kuris prisitaikytų prie mūsų, o ne mes prie jo.

Gynėjų grandyje ieškome žaidėjo, kuris galėtų atstovėti vienas prieš vieną, po krepšiu, ir galėtų nulemti rungtynes per gynybą. Tų sprendimų daug, variantų – nemažai. Kalbamės su klubu, vadyba, bet kol kas tai komandos viduje.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ryan Boatright
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ryan Boatright

Tiesa, 15min šaltiniai teigia, kad „Rytas“ tik palaipsniui žiūrės į galimybę stiprintis.

Ant Vilniaus klubo slenksčio yra JAV skautų prieš keletą metų itin vertintas 22-ejų 208 cm ūgio lietuvis Rapolas Ivanauskas.

Tuo tarpu jei „Rytą“ paliktų Ryanas Boatrightas, į jo poziciją nebūtinai atvyktų naujokas. Neribotam laikui vilniečiai įžaidėjo pareigas gali patikėti Augustui Marčiulioniui bei Doviui Bičkauskiui.

Kai prieš porą metų G.Žibėnas pradėjo darbus Indonezijoje, dėl tragikomiškos kondicionavimo sistemos jam tekdavo vadovauti Džakartos komandai salėje tvyrant maždaug 30–40 laipsnių karščiui. Bet net ir tai neprilygsta tai ugniai ir tirštiems dūmams, kurie supa jį puolus gesinti gaisro „Ryto“ komandoje.

Pirmasis jau 26-ojo trenerio prie „Ryto“ vairo nuo 1997-ųjų bandymas – jau trečiadienį, LKL čempionate su Klaipėdos „Neptūnu“ (18 val. 50 min., Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius