-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 05

Naujas „Lietuvos rytas“: kaip jie pasidalys vienu kamuoliu?

Tikra revoliucija sudrebino Vilniaus „Lietuvos rytą“ praėjusį mėnesį, bet pokyčiai šioje krepšinio komandoje tik prasideda. Kas dabar gros garsiausiai klube, kurio koncertui du dešimtmečius vadovavo vienas asmuo?
Naujieji Vilniaus „Lietuvos ryto“ vadovai
Naujieji Vilniaus „Lietuvos ryto“ vadovai / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Europos taurės turnyro burtai atvers Vilniaus „Lietuvos ryto“ varžovus tarptautinėje arenoje, bet ne mažiau nei priešininkai nenuspėjamas yra pats sostinės klubas.

Naujas „Lietuvos rytas“ dar ieško savo tapatumo, kai po juodojo skandalo ilgametis klubo šeimininkas Gedvydas Vainauskas klubo akcijų didžiausią paketą, o taip pat ir skolas, perdavė Antanui Guogai.

Šis politikas ir verslininkas nebuvo vienintelis, kurį domino sostinės krepšinio klubas.

15min žiniomis, kita potencialių verslininkų grupė, kurioje šmėžavo verslininko Zigmanto Petrausko, Jordano Kenstavičiaus ir kelių krepšininkų pavardės, taip pat buvo pasirengusi pakloti tris milijonus eurų ant stalo, kad perimtų klubą.

Tačiau šiame pokeryje greitesnis buvo A.Guoga, su nauja stipria komanda pradedantis kurti naują „Lietuvos ryto“ istorijos etapą.

Kas, be A.Guogos, yra svarbiausi valdantys asmenys Vilniaus klube ir kokie didžiausi iššūkiai jų laukia?

Kas vadovauja klubui?

Iki šiol vieno žmogaus balsas nulemdavo „Lietuvos ryto“ sprendimus. Nors pastaraisiais metais G.Vainauskas turėjo ištikimus patarėjus – klubo direktorių Martyną Purlį, komunikacijos vadovą Remigijų Kazilionį, kurį laiką ir klubo viceprezidentą Darių Gudelį bei trenerį Tomą Pačėsą, galutinis žodis visada priklausė klubo prezidentui.

Dabar situacija keičiasi. Vienu kamuoliu valdant klubą turės pasidalyti bent kelios ryškios asmenybės, turinčios daugiau skirtumų nei panašumų.

Antanas Guoga

Kas moka pinigus, tas užsako muziką, bet A.Guoga dirba Europos parlamente ir nespręs „Lietuvos ryto“ reikalų kiekvieną dieną.

Svarbiausias 43 metų politiko žaidimas turėtų vykti 2019 metais, kai mūsų šalyje vieną mėnesį po kito paeiliui vyks Europos Parlamento ir Lietuvos prezidento rinkimai.

bc.lrytas.lt/Antanas Guoga
bc.lrytas.lt/Antanas Guoga

Darius Gudelis

43 metų anykštėnas šiuo metu yra aktyviausiai veikiantis asmuo Vilniaus klube. Tai jis pristatys naują „Lietuvos rytą“ per Europos taurės varžybų burtus Barselonoje šį turnyrą rengiančios Eurolygos vadovui Jordi Bertomeu.

Skirtingai nuo mėgėjiškai į krepšį pamėtančio A.Guogos, D.Gudelis pats yra žaidęs krepšinį, kai atstovavo Anykščių „Puntukui“ LKAL pirmenybėse, bet vėliau nėrė į politiką, dirbo Anykščių rajono meru ir Valdo Adamkaus patarėju.

Prieš dešimtmetį D.Gudelis įsteigė viešųjų ryšių agentūrą „VIP Communications“, kuri tapo svarbiu žaidėju rinkoje, ir prisidėjo prie socialdemokratų, o paskui ir „valstiečių“ pergalių politinėje arenoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Algirdas Butkevičius

Prieš porą metų aktyviai įsitraukęs į „Lietuvos ryto“ klubo veiklą ir padėjęs klube atsirasti tokiems žaidėjams, kaip Kšištofas Lavrinovičius bei Simas Jasaitis, vėliau D.Gudelis buvo nustumtas G.Vainausko į šalį.

Dabar jis vėl veikia aktyviai, rinkdamas patarimus iš įvairių krepšinio žmonių, kad paklotų naujus pamatus komandai. Gudraus veikėjo laukia daug iššūkių, tarp jų ir bandymai surasti bendrą kalbą su A.Guoga, kuris pasižymi ryškiais, bet ne visada tiksliais pareiškimais ir didele nuotaikų bei nuomonių kaita.

Linas Kvedaravičius

Vilniaus savivaldybė yra didžiausia „Lietuvos ryto“ klubo rėmėja, skirianti per milijoną eurų komandai kasmet. Per G.Vainausko skandalą aktyvesnis buvo sostinės meras Remigijus Šimašius, bet krepšinyje daug daugiau išmano buvęs Vilniaus „Sakalų“ krepšininkas L.Kvedaravičius, anksčiau šešerius metus dirbęs direktoriumi Šarūno Marčiulionio akademijoje, kurią paliko susikirtęs su krepšinio kalvės savininku.

Vilniaus vicemero sūnus Lukas Kvedaravičius praėjusio sezono pabaigoje užsivilko „Lietuvos ryto“ aprangą, bet kitą sezoną jaunasis puolėjas vargu ar žais klube, tad L.Kvedaravičiaus ir oficialiai galės veikti klubo valdyboje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius

Linas Kleiza

Dėl traumų ir operacijų anksčiau nei norėtų karjerą priverstas baigti krepšininkas pasiilgo veiklos krepšinyje ir netrukus turėtų oficialiai gauti panašias pareigas, kokias Kauno „Žalgiryje“ pradėjo eiti Robertas Javtokas.

Skirtingai nuo kitų „Lietuvos ryto“ vadovų, L.Kleizai nereikia prisistatinėti tarptautiniame krepšinyje – jo vardas ir šios sporto šakos išmanymas tikrai turėtų praversti komandai ieškant naujų talentų.

L.Kleiza turėtų būti tarpine grandimi tarp žaidėjų ir klubo administracijos. Nors jis turi mažai patirties dirbant su dokumentais ir agentais, jam nebūtinai teks atlikti visą techninę dalį ar keliauti žvalgytis žaidėjų, nes „Lietuvos rytas“ sudarė sutartį su ispanu Alberto Blanco, kuriam tenka klubo skauto ir trenerio asistento pareigos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kleiza
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kleiza

Rimas Kurtinaitis

Dar viena ryški asmenybė, turinti savo nuomonę visais klausimais. Buvęs Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento vadovas yra išvadinęs savo įpėdinį Vytą Nėnių „vagimi“, o prieš dešimtmetį dirbdamas Lietuvos rinktinėje išgujo jam nepatikusį nacionalinės komandos vadovą Šarūną Kliokį. Nuo aštraus jo liežuvio yra kliuvę ir Lietuvos krepšinio federacijos, ir LKL bosams.

Ir per pastarąsias savaites R.Kurtinaitis spėjo įgelti A.Guogai, kurį pažįsta nuo karjeros metų Australijoje laikų.

Nors pagrindinis R.Kurtinaičio darbas yra treniruoti komandą, galima neabejoti, jog 57 metų kaunietis netylės, jei matys jam nepatinkančius dalykus.

Ray Vysniausko nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Jimmy Baronas
Ray Vysniausko nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Jimmy Baronas

Kas dar turi svarų žodį?

Kai asmenybių tiek daug, reikia tarpininko. Pastaruoju metu tokio vaidmens ėmėsi Mindaugas Balčiūnas. Buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius, kaip ir krepšinyje įtakingas politikas Vydas Gedvilas, pastaraisiais metais gerai sutarė ir su A.Guoga, ir su G.Vainausku, net ir tada, kai šie žiniasklaidoje laidė vienas į kitą akmenis.

Nors viešumoje M.Balčiūno nesigirdi, jis yra aktyvus derybininkas sudėtingoje „Lietuvos ryto“ dėlionėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Koks bus klubo įvaizdis?

Visi naujieji klubo vadovai sutartinai tvirtina, jog po kito sezono tikrai pasikeis klubo pavadinimas.

Koks bus naujasis – „Rytas“, „Vilnius“, „Vilkai“ ar dar kuris kitas – tikriausiai paaiškės dar negreitai. Bet faktas, kad klubas keisis, kaip ir jo spalvos bei aplinka.

Nenustebkite, jei ateityje „Lietuvos rytas“ nebebus juodas-baltas-raudonas, o žaidėjai aikštėje pasirodys ne klasikinių, o modernesnių spalvų aprangomis.

Charizmatiškas krepšinio aistruolis Tomas Balaišis-Sėkla pasiruošęs grįžti į tribūnas su savo būgnais ir draugiška pražilusių aistruolių kompanija. Klubas jau dabar planuoja būti artimesnis ir erdvesnis žiūrovams – A.Guoga pažadėjo panaikinti VIP ložę „Lietuvos ryto“ salėje, o komanda turėtų daugiau rungtynių žaisti „Siemens“ arenoje, į kurią ateisiantiems sirgaliams planuojama pasiūlyti pigesnių bilietų, ypač šeimoms ir studentams.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Tomas Balaišis-Sėkla,
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Tomas Balaišis-Sėkla,

Koks bus „Lietuvos ryto“ arenos likimas?

2,5 tūkst. vietų arena dėl pradelstų mokėjimų yra areštuota, nors klubo vadovai jau pradėjo derybas su paskolą klubui suteikusios ir kantrybę praradusios rėmėjos „Norfos“ vadovais.

Vienas iš variantų būtų parduoti areną, kurios rinkos kaina siekia apie 1,7 mln. eurų.

Tačiau nežinia, ar atsirastų pirkėjas už tokią kainą. Kaip sporto objektas salė nėra labai patraukli – nuomoti ją būtų sudėtinga, nes joje po dvi treniruotes kasdien dažnai rengia „Lietuvos ryto“ ir „Perlo“ krepšininkai. Be to, tribūnos nėra mobilios ir pritaikyti įvairiems renginiams nėra taip paprasta.

A.Guoga interviu 15min teigė, jog geriausia išeitis būtų, jei areną už rinkos kainą perpirktų Vilniaus savivaldybė. Iš tiesų, taip klubas liktų arenos šeimininku ir gautų taip trūkstamų pinigų į biudžetą. Tačiau, ar sostinei vadovaujantys liberalai ryšis dar vienai injekcijai krepšinio klubui, kai miesto taryboje ir taip girdisi balsų, raginančių mažinti paramą, išpūstą dar Artūro Zuoko vadovavimo Vilniui metu?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio arena
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio arena

Kokia bus „Lietuvos ryto“ sudėtis?

Šiuo metu „Lietuvos rytas“ turi sutartis su devyniais žaidėjais. Tai – Jimmy Baronas, Margiris Normantas, Benas Madgenas, Rokas Giedraitis, Laimonas Kisielius, Artūras Jomantas, Artūras Gudaitis, Adamas Lapeta ir Drew Gordonas.

Klubas jau nusimetė svorio, išardęs galiojusias brangias sutartis su Juliumi Juciku ir Tayloru Brownu, bet šie krepšininkai tikriausiai nebus paskutinieji, kurių neliks komandoje.

Būtų neįtikėtina, jei į Vilnių sugrįžtų vienas iš keturių „Lietuvos ryto“ po LKL pusfinalio varžybų atleistų amerikiečių – D.Gordonas, bet jis turi tebegaliojančią sutartį, kaip ir kitas T.Pačėso pakviestas aukštaūgis A.Lapeta.

A.Guoga jau pradėjo flirtą su JAV atostogaujančiu D.Gordonu socialiniame tinkle „Twitter“.

Naujieji „Lietuvos ryto“ vadovai rado jau užpildytą metikų poziciją – ten yra ir buvęs „Lietkabelio“ snaiperis B.Madgenas – išmintingas ir taiklus žaidėjas, bet su kelis kartus brangesne nei Panevėžyje sutartimi – Vilniuje jis turėtų uždirbti 140 tūkst. per sezoną, kurių pagal pasiūlytą kontraktą sostinėje turėtų praleisti net tris.

15min nuotr./Benas Madgenas vilkės „Lietuvos ryto“ aprangą
15min nuotr./Benas Madgenas vilkės „Lietuvos ryto“ aprangą

Išsiskyręs su nereikalingais žaidėjais „Lietuvos rytas“ sutaupytų, bet nereikia pamiršti, kad didžioji klubo biudžeto dalis atiteks dabartiniams žaidėjams ir treneriui R.Kurtinaičiui, kurio atlyginimas yra vienas didžiausių komandoje.

Nėra abejonių, kad „Lietuvos rytas“ ieškos įžaidėjo – ne veltui komandos žvalgas A.Blanco šiuo metu vieši NBA vasaros lygos varžybose Orlande.

Trūksta žaidėjų ir priekinėje linijoje, bet ją sustiprinti nėra taip paprasta, ypač lietuviais žaidėjais.

Edgarui Želioniui „Lietuvos rytas“ siūlė geresnes sąlygas nei „Neptūnas“, bet 207 cm ūgio krepšininkas padėjo parašą ant sutarties su Klaipėdos komanda, kuri jį krepšinio rinkoje susirado anksčiau.

Šįkart „Lietuvos rytas“ pavėlavo, bet išmintingai išspręsti sudėties klausimą yra būtina. Jokios permainos nesuveiks, jei Vilniuje trūks pergalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius