-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 19

Naujas rinktinės generolas: ar K.Maksvytis sugrąžins Lietuvos krepšiniui šlovę?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė turi naują vairininką. Nacionalinės komandos generolo deglas trečiadienį oficialiai buvo perduotas Permės „Parma“ strategui Kaziui Maksvyčiui, kuris prieš dešimtmetį išgarsėjo pergalėmis su „auksine jaunimo karta“, o vėliau į neregėtas aukštumas pakėlė Panevėžio „Lietkabelio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ klubus. Ar 44-ejų darbėniškio magija suveiks ir Lietuvos rinktinėje bei kas turėtų tapti jo pagalbininkais „PIKENROLO“ laidoje diskutavo Linas Kleiza ir Dainius Adomaitis.

Naujai iškeptas Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vydas Gedvilas praėjusį trečiadienį pristatė Dariaus Maskoliūno, kuriam nepavyko įveikti olimpinės atrankos Kaune, įpėdinį.

Kandidatų sąraše buvo linksniuojamos penkių strategų pavardės, o susitarimas galiausiai pasiektas su Kaziu Maksvyčiu, nesėkmingai į pagrindinę šalies komandą kviestu ir 2019-aisiais metais.

Keturi aukso medaliai įvairaus amžiaus jaunimo turnyruose su 1992-ųjų metų Lietuvos krepšininkų karta ir puikūs pasiekimai su Panevėžio „Lietkabeliu“ ir Klaipėdos „Neptūnu“ krepšinio visuomenės akyse K.Maksvytį iškėlė kaip tinkamiausią kandidatą sugrąžinti prarastas pozicijas.

„Jei žiūrime pagal „nusipelnė“ ir „vertas“, tai gal aukščiau eilėje stovi Rimas Kurtinaitis? Jei žiūrėtume į karjeros pasiekimus trenerių Lietuvoje, kurie nėra treniravę rinktinės. Pagal nuopelnus vyrų krepšinyje Rimo ir Kazio CV nestovi vienas prieš kitą. Lyginant su Kazio, Rimo pasiekimai yra kosminiai. Triskart Europos taurės čempionas, treniravo Eurolygos klubą, o prieš dvejus metus su „Chimki“ turėjo laimėti ir VTB Jungtinę lygą, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ kalbėjo Linas Kleiza. – Visiems buvo aišku, kad į rinktinę eis Kazys. Nauja valdžia pasakė ir padarė. Pažiūrėsime, kaip jam seksis. Bet jei žiūrime į CV ir kam atėjo eilė treniruoti rinktinę, manau, kad pirmiau stovi Rimas.“

Kokį žaidimo stilių išpažįsta K.Maksvytis, trečiąjį sezoną paeiliui pasitikęs Rusijos klube Permės „Parma“?

„Protingą ir laisvą krepšinį, kuriame žaidėjai turi daug laisvės priiminėti sprendimus. Kazys sugeba tai perduoti komandai, o žaidėjams tai patinka. Bet ir reikia turėti žaidėjus, kurie gali tai išpildyti. Kazys visada tuo pasižymėjo“, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ sakė Dainius Adomaitis.

Kazys Maksvytis laikomas žaidėjų treneriu, kurį mėgsta visi jo buvę auklėtiniai. Rinktinėje jis gali turėti keturis žaidėjus, kuriuos yra treniravęs jaunimo rinktinėje – Jonas Valančiūnas, Edgaras Ulanovas, Rokas Giedraitis ir Arnas Butkevičius.

„Kiekvienas treneris nori turėti su žaidėjais santykį. Ar labai šiltą ir artimą, nežinau, bet tu labiausiai nori, kad gerai būtų komandai, – sakė 2017-2019 metais rinktinę treniravęs D.Adomaitis. – Nemanau, kad apie daugiausiai kartų Eurolygą laimėjusį trenerį galėtume pasakyti, jog jis yra pats lengviausias ir maloniausias žmogus. Željko Obradovičius laimėjo devynis Eurolygos titulus, bet ar jis yra maloniausias? Toks yra jo treniravimo stilius. Jis taip supranta krepšinį ir bendravimą. Kaip ir kiekvienoje profesijoje, kiekvienas žmogus yra skirtingas.“

Lietuvos rinktinė ant apdovanojimų pakylos nelipo jau šešerius metus. Tai yra ilgiausias medalių badas nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Pastarąjį kartą lietuviai namo grįžo netuščiomis 2015-aisiais metais, kai Jono Kazlausko vedama komanda Europos pirmenybėse užėmė antrąją vietą.

„Visada reikia patreniruoti didelę komandą. Kazys dar nėra to daręs. Jis nėra treniravęs didelės komandos. Kai ateini į didelę komandą, viskas yra kitaip, nei kai tu pretenduoji į trečią ar ketvirtą vietą. Žaidėjai yra aukštesnės klasės, o spaudimas didesnis. Viskas yra kitaip“, – kalbėjo L.Kleiza.

„Greičiai yra didesni. Ne tik žaidėjų aikštelėje, bet ir trenerio. Tu turi į viską reaguoti greičiau. Kazio atveju labai priklausys, kas taps asistentais. Kas jam padės? Tai kertinis klausimas“, – sakė D.Adomaitis, pridėjęs iššūkius, su kuriais jam teko susidurti perėmus Lietuvos rinktinės vairą.

„Kai vasarą turi treniruočių stovyklą, viskas yra lengviau. Tu gali palaipsniui įvedinėti dalykus pagal savąją darbo ir žaidimo viziją. O kai yra FIBA langai, dalis tenka planavimui ir žaidėjams, kuriuos reikia kviesti. Labai didelė specifika. Ne tai, kad reikia įtikinėti žaidėjus, bet ir įsitraukti situacijas, kurių reikia. Bendravimas su žaidėjais tikrai padeda. Rinktinėje niekada nėra problemų su žaidėjų atsidavimu. Nė karto nebuvo treniruotės, jog sakytum, kad treniruotė buvo bloga, nes žaidėjai nesistengė. Nė karto. Kartais reikėdavo pratybas pristabdyti, nes viskas eidavo kaulas į kaulą. Žaidimas tapdavo arti traumų. Lietuvos rinktinėje su darbu ir atmosfera niekada nebuvo ir nebus problemų, nes mes esame ne tokio charakterio žmonės. Esmė dabar bus trenerių štabe, nes gali tekti dirbti su žmonėmis, su kuriais niekada nesi dirbęs. Kaip asistentai prisitaikys prie Kazio? Čia bus nemažai darbo“, – sakė buvęs rinktinės treneris.

VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis
VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis

15min žiniomis, pirmuoju Kazio Maksvyčio asistentu sutiko tapti Kęstutis Kemzūra. Tai vienintelis lietuvis treneris istorijoje, kuriam pavyko iškovoti medalį pasaulio čempionate (2010 m.). 51-erių specialistas yra vadovavęs ir Latvijos (2009 m.) bei Austrijos (2016-2017 m.) rinktinėms.

Užkulisiuose sklando ir Vilniaus „Ryto“ stratego Giedriaus Žibėno pavardė, nors susitarimo su šiuo treneriu pasiekta dar nėra.

„Giedriaus Žibėno aš nepažįstu. Sunku kažką pasakyti, ką jis gali. Dėl Kęsto tai viskas aišku – treneris su didele patirtimi ir laimėjęs aukščiausiame lygyje. Jis buvo susidūręs su daug iššūkių ir žino, ką reiškia laimėti ir ką reiškia pralaimėti. Jis žino, kas tokių rinktinių laukia. Jei Kęstas dirbs rinktinėje, tai gerai. Bet ar rinktinei reikia dviejų naujokų?“, – klausė L.Kleiza.

„Tai yra labai gerai, – galimą K.Kemzūros grįžimą į rinktinę įvertino D.Adomaitis. – Jis būtų „x faktorius“, kuris labai padėtų. Kęstas jau yra perėjęs pasaulio ir Europos čempionatus, atrankines varžybas. Jis žino specifiką situacijų, kuriose rinktinė atsidurs. Tokio lygio rungtynėse Kęstas turi žymiai didesnę patirtį nei Kazys.“

„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra ir jo treniruojama Lietuvos krepšinio rinktinė 2010 metais pasaulio čempionate iškovojo bronzą.
„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra ir jo treniruojama Lietuvos krepšinio rinktinė 2010 metais pasaulio čempionate iškovojo bronzą.

D.Adomaitis paaiškino kiekvieno trenerio asistento svarbą ne tik treniruočių metu individualiai dirbant su žaidėjais, bet ir kokias funkcijas šie specialistai užima rungtynėse.

„Visi asistentai rinktinėje yra labai svarbūs. Daug yra matematikos ir daug skaičiavimo. Kiekvienas treneris rinktinėje turi savo vaidmenį. Pas mus Mindė (Mindaugas Brazys – aut. past.) visada buvo atsakingas už gynybą. Tas rungtynes, kurias skautina. Benas (Benas Matkevičius – aut. past.) tuo metu žiūrėdavo puolimą. Ką mes norime atakuoti ir kokie yra skaičiai. Kokie deriniai ir kokiu būdu pelnome taškus. Šiška (Ramūnas Šiškauskas – aut. past.) žiūrėdavo penketus ir abu didelius aikštelėje, kaip mums sekasi su Domu ir Jonu, kai jie žaidžia kartu. Pliusas ar minusas. Ar mes nueiname iki situacijų, kuriose norime atakuoti varžovą, ar mums tai visai nepasiteisina. Net fizinio rengimo treneris kontroliuoja žaidėjų minutes. Kiekvienas žmogus trenerių štabe yra labai svarbus“, – sakė D.Adomaitis.

„Svarbiausia, kad pagrindinis treneris pasitikėtų asistentais. Priimtų jų pastabas ir patarimus. Esu susidūręs ir su tokiais treneriais, kurie nebūtinai nori tai daryti. Nebūtinai kalbu apie Kazį. Bet būna tokių trenerių, kurie sako, kad žais taip, kaip jaučia. Mano manymu, jei treneris rinktinėje pirmą kartą, tai asistentai turi būti labai patyrę, nes iškart susidurs su FIBA langais. Gali būti kažkokia problema, jei nė vienas treneris nebus susidūręs su langais. Kęstas yra labai patyręs ir geras treneris, bet jis irgi nėra ėjęs per langus. Reiktų tokio žmogaus. Gal tu, Dainiau?“, – klausė L.Kleiza.

„Ne, ne. Uždarykime šią temą“, – juokdamasis atkrito D.Adomaitis.

Visa 15min laida „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: K.Maksvyčio štabas, neraminantis „Žalgiris“ ir LKL sezono intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius