-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 10

NBA klubų ir R.Kurtinaičio kviestas R.Giedraitis nesureikšmina jam pasiųsto signalo

Rokas Giedraitis iš „Švyturio“ arenos kampo įsodino trečią savo tritaškį į Suomijos rinktinės krepšį. Lietuvos rinktinės suolas pakilo nuo žemės. Dainius Adomaitis plačiai išsišiepęs smagiai kepštelėjo savo žaidėjui per pakaušį. Paulius Jankūnas iš paskos trinktelėjo snaiperiui per užpakalį, o R.Giedraitis praėjo visą sveikinimų tvorelę savo vietos link. R.Giedraitis dar nežinojo, kad D.Adomaitis jam tada į šortų kišenę įkišo bilietą su skrydžio rezervacija į Kiniją. Bet tas epizodas prie rinktinės suolo buvo iškalbingas. Lietuvos rinktinės būrys priėmė Roką Giedraitį į savo ratą.
Rokas Giedraitis
Rokas Giedraitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Šeštadienis | PČ pasiruošimas | Serbija – Lietuva | 22:00 | Belgradas

2017-ųjų lapkričio pabaiga, pirmasis pasaulio čempionato atrankos langas. Rokas Giedraitis prisistatė į pirmąją nacionalinės komandos stovyklą Palangoje.

„Vanagupės“ viešbučio aikštelėje jau nebesiparkavo prabangūs NBA ir Eurolygos krepšininkų automobiliai. Tai buvo suvažiavimas rinktinės, kuri neoficialiai buvo vadinama „trečia Lietuvos komanda“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė susirinko į neįprastą rudenišką stovyklą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė susirinko į neįprastą rudenišką stovyklą

Tris kartus prieš tai nuo Lietuvos rinktinės atkabintas Rokas Giedraitis vylėsi suspindėti kuklesnėje scenoje. Tačiau tuometis Vilniaus „Ryto“ atstovas vėl liko rikiuotės pabaigoje.

Rokas Giedraitis pasaulio čempionato atrankose rungtynėse su Kosovu ir Vengrija liko už Šarūno Vasiliausko, Vaido Čepukaičio, Mindaugo Girdžiūno, Kšištofo Lavrinovičiaus, Gedimino Oreliko, Ado Juškevičiaus, Deivido Gailiaus, Evaldo Kairio, Arno Butkevičiaus, Renaldo Seibučio ir Eimanto Bendžiaus nugaros.

Tik trys iš jų dabar pluša Lietuvos rinktinės treniruočių bazėje Kaune. Tik vienas iš jų – Renaldas Seibutis, yra ramus dėl savo kelionės į Kiniją.

13 minučių per du mačus aikštėje išbuvęs R.Giedraitis per pirmąjį pasaulio čempionato atrankos langą žaidė ilgiau tik už Arnoldą Kulboką ir Lauryną Birutį – jaunuolius, kurie visai nebuvo registruoti rungtynėms.

„Geros gynybos, – tada paklaustas, ko R.Giedraičiui trūksta iki daugiau minučių, prieš dvejus metus Klaipėdoje spaudos konferencijoje atsakė D.Adomaitis. – Taip yra su visais jaunais žaidėjais. Kiekvienas treneris nori leisti į aikštę jauną žaidėją, kuris gali žaisti gynyboje. Kiekvienas jaunas žaidėjas privalo gerai gintis.“

„Tai ko tada vertas Rokas Giedraitis, jeigu negauna žaisti net FIBA langų rinktinėje?“ – tada nedrąsiai klausė ne vienas.

Bet tai buvo ne pirmas kartas, kai iš suolo galo R.Giedraitis įsiveržė į pirmūnus.

„Aš visada tikėjau, – dabar, stovėdamas „Žalgirio“ arenoje po Lietuvos rinktinės treniruotės prieš skrydį į Belgradą, 24sek pasakoja R.Giedraitis. – Dar nuo jaunių rinktinės, iki dabar visada tikėjau, kad galiu žaisti. Patekau į geras komandas, kur turėjau savo vaidmenį. Viskas išėjo labai gerai ir džiaugiuosi, kad kilau į viršų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Rokas Giedraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Rokas Giedraitis

2019-ųjų rugpjūtis, maždaug 620 dienų nuo 13-os minučių savaitgalio Lietuvos rinktinės stovykloje.

R.Giedraitis viename penkete su J.Valančiūnu, M.Kuzminsku, E.Ulanovu ir L.Lekavičiumi.

Likus trims savaitėms iki pasaulio čempionato Kinijoje starto, šoklusis nacionalinės komandos kandidatas treniruojasi su geriausiais šalies krepšininkais. Dar vos prieš keletą dienų Dainius Adomaitis jam pasiuntė reikšmingą signalą.

Po antrųjų kontrolinių rungtynių su Suomija Lietuvos rinktinės strategas pradėjo nejaukų pokalbį komandos rūbinėje. R.Giedraičiui ta prakalba jau buvo girdėta. Jonas Kazlauskas tarė jam „ačiū ir iki kitos vasaros“ 2015 ir 2016, D.Adomaitis – 2017 metais.

„Tas pokalbis niekam nėra malonus – nei žaidėjams, nei treneriams, – pripažįsta R.Giedraitis, tą sekmadienį vėl suklusęs, ką pasakys strategas. – Vis tiek, ateini, sportuoji, atiduodi visas jėgas, bet paskui tenka važiuoti namo.“

R.Giedraitis nesidraskydavo uždaręs rinktinės stovyklos duris. Jis nespausdavo iki dugno automobilio greičio pedalo autostradoje Klaipėda-Vilnius, kad grįždamas namo nuvaikytų blogas mintis į šalį.

Trys vasaros su prieš nosį užtrenktomis durimis ir nepavydėtinas startas pasaulio čempionato atrankos pradžioje galbūt skaudžiai sužnybė, bet nesugniuždė.

„Pamenu, kai atkabino pirmais metais, žinojau, kad atkabins anksčiau ar vėliau. Tada buvau paimtas į rinktinę vien dėl to, kad pamatyčiau pats ir pamatytų mane.

Rinktinėje tiesiog yra daug gerų žaidėjų. O mano pozicijoje, patys žinote, visada labai daug konkurencijos. Su tuo susitaikai, žiūri į priekį ir viskas.

Tai mūsų darbo dalis. Tuo rinktinė ir įdomi. Reikia eiti į priekį, stengtis kitais metais. Arba dar kitais“, – šyptelėjo R.Giedraitis.

Rinktinės „ne“ R.Giedraičiui
Metai Turnyras Treneris Dienos stovykloje
2015 EuroBasket J.Kazlauskas 29
2016 Olimpinės žaidynės J.Kazlauskas 16
2017 EuroBasket D.Adomaitis 21
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė

Rugpjūčio 4-ąją R.Giedraitis krovėsi lagaminus ne namo, o į Kauną, kur rinktinė pratęsė pasiruošimą planetos pirmenybėms. Namo išvažiavo Martynas Echodas, Gytis Masiulis ir Adas Juškevičius – rimčiausias Roko konkurentas dėl vietos dvyliktuke perimetro žaidėjų rikiuotėje.

„Mes norime turėti vieną tikrai išreikštą snaiperį-metiką. Rokas toks yra. Jis tą darė ir Berlyne. Planuojame daug žaisti su JV ir Domu, todėl Rokas 2-3 pozicijose labai tinkamas“, – tada kiek netikėtą sprendimą anksti atkabinti trijuose iš keturių pastarųjų FIBA turnyrų dalyvavusį Adą, paaiškino D.Adomaitis.

Po to sekmadienio vakaro R.Giedraičio akcijos šovė taip, kad kai kurios lažybų bendrovės snaiperio galimybes patekti į dvyliktuką įvertino net geriau nei P.Jankūno.

Dar rungtynių su suomiais pabaigoje D.Adomaitis draugiškai kepštelėjo R.Giedraičiui per galvą. Šis ką tik įleido iš „Švyturio“ arenos kampo trečią savo tritaškį į Suomijos komandos krepšį. Tai buvo trys iš 17 jo taškų per dvejas pirmąsias kontrolines rungtynes. Po jų R.Giedraitis kol kas yra rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Niekam nebekyla abejonių, kas tas išreikštas snaiperis–metikas, kurio taip reikia D.Adomaičio ginkluotėje.

Atrodo, ramūs visi, išskyrus patį Roką Giedraitį.

„Pažiūrėsime, kokią viziją turi treneris ir kaip jis mane joje mato. Kol kas aš esu tarp penkiolikos, – į lėktuvą Vilnius-Donguanas bagažo dar neregistruoja R.Giedraitis. – Bijau kažką spėlioti. Pats dar nieko nežinau. Stengiuosi sportuoti ir tiek.

Vis tiek, dar daug kas gali keistis. Per treniruotes gali nebesisekti ir viskas gali apsiversti. Niekada nesi ramus.“

krepsinionamai.lt nuotr./Rokas Giedraitis
krepsinionamai.lt nuotr./Rokas Giedraitis

NBA ir Rimo Kurtinaičio dėmesys

Trečias kartas nemeluoja, o ketvirtas garantuoja, sako sena patarlė.

Rokas Giedraitis į ketvirtą didžiąją Lietuvos rinktinės stovyklą atvyko užsiauginęs sparnus.

Iš Vilniaus „Ryto“ patraukęs į užsienį, dvimetrinis 27-erių krepšininkas praėjusį sezoną suplasnojo Berlyno ALBA klube.

Su 14,8 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 15,8 naudingumo balo vidurkiu R.Giedraitis atvedė Vokietijos ekipą į Europos taurės ir nacionalinio čempionato finalą bei pateko į simbolinį geriausių „EuroCup“ žaidėjų penketą.

Dabar R.Giedraitis turi Eurolygos žaidėjo statusą. Jis pagaliau debiutuos pajėgiausiame Europos klubiniame turnyre ir vėl bus vienas ALBA lyderių.

Vienas spragtelėjimas, ir dar visai neseniai trečios Lietuvos komandos dvyliktuko uodegoje buvęs žaidėjas dabar tapo visiems įdomus ir reikalingas.

Vasarą jį užplūdo pasiūlymai. R.Giedraitis patvirtino, kad jį kvietė Ispanijos klubai. Rimas Kurtinaitis jau kišo jam po nosimi pelningą sutartį su Maskvos srities „Chimki“, iš už Atlanto atskriejo kvietimai pasižaisti NBA vasaros lygoje.

Taip, žaidėjas savo veide nepaslepia karts nuo karto išlendančios šypsenos. Bet po tokio karjeros šuolio sunku susilaikyti.

VIDEO: Rinktinė 2019: Jono Kazlausko viltys, Kauno talentai ir sirgalių baimės

Užtat R.Giedraitis labai ramiai reagavo į užgriuvusį dėmesį.

Pasitaręs su žmona ir tėčiu – daugiausiai rezultatyvių perdavimų LKL istorijoje išskirsčiusiu Robertu Giedraičiu, dabar – Joniškio „Delikateso“ treneriu, 27-erių žaidėjas priėmė sprendimą likti Berlyne.

Jeigu ALBA nežaistų Eurolygoje, R.Giedraitis būtų važiavęs į Maskvą. Tačiau nors „Chimki“ siūlė finansiškai didesnius pinigus, puolėjas priėmė saugesnį pasirinkimą.

„Nežinau, kaip būčiau žaidęs Maskvoje, – paklaustas, dėl ko labiausiai baidė R.Kurtinaičio pasiūlymas, 24sek teigė R.Giedraitis. – Susidėliojau pliusus minusus taip, kad Berlyne būčiau žaidęs kaip pagrindinis trečias numeris, kartais – antras. Tada žinai, kad tikrai gausi žaisti apie 20 minučių. O Chimkuose tų gerų žaidėjų n (rodo pirštą iki kaklo. – aut. past.), taip kad...

Pamaniau, kad geriau likti ten pat ir turėti didesnį vaidmenį. Gal Chimkuose finansai geresni, bet žiūrint į mano ateitį, gal Berlyne geriau. Spėsim.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis

15min laidoje „Rinktinė 2019“ R.Kurtinaitis pasakojo, kad po metų vėl bandys sėsti su Roku prie derybų stalo.

Gali būti, kad su naujais ir dar konkretesniais pasiūlymais pas jį prisistatys ir NBA komandos.

24sek žiniomis, keli NBA klubai jau šią vasarą rodė didelį susidomėjimą pasiūlyti Rokui garantuotą sutartį. Pernai jis buvo sulaukęs pasiūlymų rungtyniauti pagal dvišalį kontraktą.

Tad šią vasarą dėl poilsio trūkumo Las Vegaso vasaros lygos atsisakęs R.Giedraitis geru žaidimu Eurolygoje gali susikurti labai įdomią ateitį.

„Negalvoju aš apie NBA, – moja ranka R.Giedraitis. – Galima galvoti apie daug ką. Geriau tyliai ramiai bandyti metai po metų rodyti save. Nėra čia ką spėlioti. Gerai man ir Eurolygoje (juokiasi.).“

Mums visiems ir, galbūt, pačiam R.Giedraičiui dar sunku suvokti jo potencialą.

NBA skautų akyse viskas žymiai paprasčiau. R.Giedraitis yra vienas atletiškiausių žaidėjų Lietuvoje, o šioje rinktinėje joks kitas žaidėjas nešoka taip aukštai, kaip ALBA atstovas.

Savo sprogstama jėga jis gali šokti varžovams per galvas ir pataisyti netaiklų metimą, arba iškart įjungęs aukščiausią pavarą pirmas nulėkti į greitą puolimą.

Maža to, R.Giedraitis turi puikų metimą. Praėjusį sezoną Europos taurės turnyre tikslą pasiekė net 42,1 proc. jo tolimų metimų.

Šios fizinės savybės ir tritaškių pataikymas traukia NBA skautų akį išbandyti šį atletišką lietuvį stipriausioje krepšinio lygoje.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: R.Kurtinaitis apie tikslus Lietuvai ir seksą vairuojant

R.Giedraičio krepšinio kelionėje ne vienas specialistas sakė, kad jis galėtų žaisti Ispanijos lygoje, kur demonstruojamas greitas atletiškas krepšinis su daug tritaškių. Tokioje sistemoje jis kaip tik atsiskleidė Berlyne, kur ispanas Aito Garcia Renesesas sudėliojo smagų ispanišką krepšinio ritmą.

Bet dabar R.Giedraičio šuolis gali būti aukštesnis net nei Eurolygos kartelė.

Ramesnis bebaimis

29 minutės, 17 taškų ir 7 atkovoti kamuoliai. Kol kas tokie skaičiai dega prie R.Giedraičio eilutės statistikos protokoluose.

Rezultatyviausias Lietuvos rinktinės narys išeina į aikštę su didžiule energija.

Savo šuoliais virš lanko jis kuria spaudimą varžovų priekinei linijai. R.Giedraitis, kas įdomiausia, naudojamas kaip antras numeris, bet aikštėje tampa dar viena grėsme antrajame aukšte. Šis „gynėjas“ per du mačus jau atkovojo 3 kamuolius puolime.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

R.Giedraitis su kiekvienu išėjimu į aikštę įneša tokios energijos, kad Lietuvos rinktinės žaidimas darosi smagesnis. Tai ypač matosi prie žemesnio ir mobilesnio rinktinės penketuko.

„Nežinau, gal su amžiumi ateina žaidimo ramybė, – sėkmingo pasirodymo pasiruošimo cikle priežasčių ieškojo R.Giedraitis. – Anksčiau, taip, būdavau karštakošiškas, bet dabar reaguoju į viską ramiau.

Be to, gaunu pasireikšti daugiau. Anksčiau žaisdavau po 3-4 minutes, o per tokį laiką tikrai sunku save parodyti. Gal prisidėjo truputį daugiau šalto proto. Truputį kitaip į viską reaguoju.

Bet gal už poros metų bus dar geriau. Sunku pasakyti.“

D.Adomaitis Lietuvos rinktinės schemose R.Giedraičiui nubraižė porą derinių tritaškį išmesti. Nacionalinės komandos deriniuose R.Giedraičiui dar tenka sužaisti du prieš du, įvesti kamuolį.

Čia jo vaidmuo gerokai labiau apibrėžtas, bet tai nesutrukdė R.Giedraičiui persiorientuoti nuo pasiutusio ALBA krepšinio. O jis buvo toks pasiutęs, kad stebėjosi pats Rokas.

„Niekada negalvojau, kad man leis mesti tokius metimus, kokius leido mesti ten, – šypsosi R.Giedraitis. – Vis tiek, atėjau iš trenerių Pačėso ir Kurtinaičio, kurie duodavo derinį ir reikėdavo jį išpildyti. Jeigu gauni kamuolį, gali mesti.

O čia gali mesti išbėgęs, praradus pusiausvyrą, judesyje...

Iš pradžių buvo labai keista išmesti vieną, antrą tokį metimą. Net prieš komandą jausdavausi negerai. Bet treneris sako: mesk, mesk! O jei dar pataikai... (šypsosi.).“

Lietuvos rinktinėje R.Giedraičiui jau reikia laukti progų, bet kol kas jis išnaudoja jas be priekaištų.

Ispanijos ir Suomijos egzaminą R.Giedraitis išlaikė aukščiausiu balu, leidusiu jam įstoti į geriausių Lietuvos krepšininkų būrį.

Ant nosies dar vienas testas – Serbijos rinktinės, kuri subūrė stipriausią komandą po JAV žvaigždyno.

„Bus įdomu išbandyti save, – dviejų susirėmimų su serbais laukia R.Giedraitis. – Patys žinote serbus – bus tikrai įdomu.

O ar mes kaip komanda pasiruošę tokiam išbandymui? Aš manau, kad taip. Aišku pasiruošę! Dėl to ir sportuojame, kad būtume pasiruošę.“

R.Giedraitis nėra dažniausias žurnalistų pašnekovas. Jo sakiniai gan abstraktūs ir painūs, pats žaidėjas kalba nedaug. Bet R.Giedraitis žaidžia krepšinį ne tam, kad apie jį kalbėtų. Už jį geriausiai kalba tie įspūdingi šuoliai R.Giedraičio karjeroje. Jų susidomėję lauksime ir Lietuvos rinktinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius