-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 22

NBA Vilniuje: duris atvėrusioje krepšinio mokykloje laukiama ir NBA žvaigždžių

Nuo šiol klaidžiodami po Vilniaus Pašilaičių mikrorajoną, nenustebkite išvydę didžiulį NBA logotipą. Tai – naujas Vilniaus savivaldybės, Lietuvos krepšinio federacijos ir stipriausios pasaulio lygos projektas: NBA krepšinio mokykla Lietuvos sostinėje. Kas tai ir kodėl ji atidaryta Vilniuje?
NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje
NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje / Adomo Kačerausko nuotr.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, LKF prezidentas Vydas Gedvilas ir „NBA Europe“ viceprezidentas Jesusas Bueno Pascualis perkirpo naujo sporto centro, iškilusios greta Vilniaus Žemyno gimnazijos, juostelę.

Adomo Kačerausko nuotr./Jesusas Bueno Pascualis, Vydas Gedvilas, Valdas Benkunskas
Adomo Kačerausko nuotr./Jesusas Bueno Pascualis, Vydas Gedvilas, Valdas Benkunskas

Tai – Vilniaus savivaldybės lėšomis įgyvendintas projektas, kurio pagrindas – trys krepšinio aikštelės, vienoje kurių įrengtos ir 1,4 tūkst. vietų tribūnos, ir krepšiniui skirtas 4 tūkst. kv. metrų plotas.

Dienos metu juo naudosis Žemyno gimnazijos mokiniai, o vėliau – Vilniaus miesto krepšinio mokyklos (VMKM) auklėtiniai.

Adomo Kačerausko nuotr./NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje
Adomo Kačerausko nuotr./NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje

Idėja kurti šį projektą kilo prieš trejus metus, ėmus atnaujinti Žemynos progimnaziją, o galiausiai buvo pasiektas susitarimas ir su NBA.

„Tai išskirtinis atvejis ne tik Lietuvai, bet ir Europoje. Tai yra turinio programa, NBA čia neatidaro jokios atstovybės, bet pasitikėdama Lietuva sutiko duoti savo visame pasaulyje žinomą vardą. Treneriai, moksleiviai turės stovyklas, galės tobulinti savo įgūdžius“, – per projekto pristatymą kalbėjo V.Benkunskas.

Jo teigimu, viso projekto kaina – 5,24 mln. eurų, dar 0,4 mln. skirta profesionalios įrangos įsigijimui. Didžioji šios sumos dalis skirta infrastruktūrai, dalis – NBA vardo atvežimui į Lietuvą.

Projektas bus įgyvendinamas su VMKM, kuri yra savivaldybės viešoji įstaiga. Būtent dėl to ir buvo nuspręsta kliautis šia krepšinio mokykla.

„Noriu pasveikinti Vilnių su šia nuostabia infrastruktūra. Tai pirmoji mokykla Rytų Europos regione. Turime keletą tokių mokyklų Madride, Italijoje, Graikijoje, bet šiame regione ji pirmoji, – sakė NBA atstovas Europoje J.B.Pascualis. – Turime didžiulę sirgalių bendruomenę visame pasaulyje. Norime iš jų ne tik gauti, bet ir jiems duoti. O padaryti tai krepšinio šalyje, kurios žmonės turi tokią aistrą krepšiniui, kokios neturi daugiau niekas Europoje, mums yra garbė.

Tikimės, kad išugdysime žaidėjus Lietuvos ar kitoms lygoms, nebūtinai NBA. Mūsų tikslas nėra išugdyti NBA žaidėjus. Mūsų tikslas – veikti bendruomenėje ir tobulinti jaunus žaidėjus, kurie žaistų krepšinį.“

Adomo Kačerausko nuotr./Jesusas Bueno Pascualis
Adomo Kačerausko nuotr./Jesusas Bueno Pascualis

Simboliška, jog NBA mokykla Vilniuje atidaryta Lietuvos krepšinio šimtmečio išvakarėse. Jau šį vakarą Kaune bus surengta šventė tam paminėti, kurioje lankysis ir svarbiausi FIBA žmonės bei Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Noriu pasveikinti visus su Lietuvos krepšinio šimtmečiu, šiandien yra jo išvakarės. Pradedame gražius renginius nuo pat ryto čia, Vilniuje, vėliau persikelsime į Kauną, – sakė M.Balčiūnas. – Esu tikras, kad geresnės dovanos Vilniaus, Lietuvos ir netgi Europos krepšinis negalėjo sulaukti šią nuostabią dieną. Į Lietuvą ateina NBA ir ateina ne su laikinu projektu, o su nuolatine programa.

Galėčiau išvesti paralelę, kad Lietuva, kaip valstybė, siekė ilgą laiką būti NATO, o mes siekėme, kad NBA programa Lietuvoje būtų ne tik proginė, bet ir nuolatinė.“

Lietuva siekė ilgą laiką būti NATO, o mes siekėme, kad NBA programa Lietuvoje būtų ne tik proginė, bet ir nuolatinė.

Vieno LKF vadovų teigimu, NBA projektas Vilniuje padės šalies krepšiniui ir sostinei tarptautinėje arenoje.

„Kalbant apie turinį, tai Vilniaus ir Lietuvos krepšinis įeina į didžiulę tarptautinę NBA tarptautinę platformą. Tai buvo bendras LKF ir Vilniaus tikslas. Mes labai greitai suradome bendrus taškus, kurie leido judėti link bendro tikslo. Vilniaus krepšiniui tai duos ypatingą pridėtinę vertę per tarptautinius renginius, turistus, kurie atvyks, per Vilniaus krepšinio komandas, kurios išvyks į NBA turnyrus ir panašiai. Galimybė, kurią suteikia ši NBA platforma Vilniui ir Lietuvos krepšiniui, yra didelė.

Lietuvos krepšinio lygis ir taip yra aukštas, bet čia daugiau komunikacinės, marketinginės, rinkodarinės vertės klausimas. LKF ir Vilnius norime pritraukti daugiau užsienio vaikų, kurie atvažiuotų čia mokytis krepšinio, studijuoti. NBA ženklas yra tam idealus įrankis“, – sakė M.Balčiūnas.

Adomo Kačerausko nuotr./NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje
Adomo Kačerausko nuotr./NBA krepšinio mokyklos atidarymas Vilniuje

Jo teigimu, pirmuosius žingsnius NBA krepšinio mokykla Vilniuje žengs jau vasarą, kai į Vilnių atvyks žinomi vardai iš NBA. Tiesa, kas jie tokie, dar neaišku.

„Pagrindiniai akcentai bus pradėti vasarą, kai vyks NBA stovyklos, turėsime žinomų vardų iš NBA, buvusių žaidėjų. Stiprinsime „NBA Junior“ lygą, padvigubinsime dalyvių skaičių. Daug akcentų bus su NBA prekės ženklu, kas duoda visai kitą tarptautinę komunikacinę vertę. Mes įeisime į NBA komunikacinę platformą. Apie mūsų renginius žinos visas pasaulis – per jų kanalus, marketingą. Pradžiai tiek, o po to susiplanuosime 5 metų planą. Dabar žvilgsnis į šią vasarą“, – tikino M.Balčiūnas.

Paklaustas, kodėl projekto imtasi ne Kaune, o Vilniuje, M.Balčiūnas bedė pirštu į greta Žemyno progimnazijos iškilusią infrastruktūrą.

„Žinote, kai atsiranda tokie rūmai, tokia salė, tai natūralu, kad labai verta tokį ženklą, kaip NBA, susieti su šiuo krepšinio centru. Yra tam tikri kokybiniai standartai, ką NBA kruopščiai tikrina. Kai NBA pamatė šią aplinką, tai pasakė, kad galime čia daryti ir gali čia atvežti savo prekės ženklą“, – teigė LKF generalinis sekretorius.

Adomo Kačerausko nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Adomo Kačerausko nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Anot V.Benkunsko, naujame statinyje vietos ras ir krepšinį norinčios žaisti mergaitės, ne tik berniukai.

„Didelis dėmesys yra skiriamas mergaičių sportui. Pastaraisiais metais to labai trūko. VMKM yra vienintelė krepšinio mokykla Vilniuje, kurioje gali sportuoti ir mergaitės. NBA savo akademijose irgi formuoja atskiras mergaičių komandas. Manau, kad tai prisidės prie to, kad mergaitės grįžtų į krepšinio sales“, – vylėsi sostinės vicemeras.

„Mūsų interesas yra, kad programa nesujauktų vietinės rinkos, o kaip tik ją sustiprintų. NBA ženklas yra labai stiprus, labai džiaugiuosi, kad jis integruojamas į esamą sistemą, o ne kažkaip šalia auginamas. Vilniaus sporto ir krepšinio tradicijos yra labai gilios. Manau, buvo savalaikis momentas, kai galima pereiti į kitą lygį“, – pridūrė M.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius