-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 24

Nepaisant skandalo, Robertas Kuncaitis lieka rinkimuose: „Reikia pabaigti kelią“

Krepšinio treneris Robertas Kuncaitis nusprendė toliau siekti Šilutės mero ir tarybos nario pareigų, nors yra pašalintas iš savivaldos rinkimams jį delegavusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.
Robertas Kuncaitis
Robertas Kuncaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Kuncaitis yra vienas iš pusšimčio žinomų Lietuvos sporto asmenų, kurie šiemet pasiryžo dalyvauti Savivaldybių rinkimuose kovo 5 dieną.

Šilutės politiniame gyvenime dalyvauti panoręs 59 metų krepšinio treneris buvo įrašytas pirmuoju Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše ir iškeltas kaip kandidatas į Šilutės merus.

Tačiau atrodė, kad R.Kuncaičio politinė karjera baigsis vos prasidėjusi po vasario 11 dieną įvykusio skandalo.

Tądien „Žinau, ką renku“ Šilutės rajono mero rinkimų debatuose paklaustas, kam priklauso Krymas, R.Kuncaitis pareiškė, kad de facto Krymas priklauso Rusijai. Jis nepanoro patikslinti savo pozicijos.

VIDEO: Roberto Kuncaičio komentaras apie Krymą

Kitą dieną Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išbraukė R.Kuncaitį iš partijos, bet galiausiai jis nusprendė likti rinkimuose.

„Galvojau nebedalyvauti, bet mano skyrius ir aplinka Šilutėje sako, kad reikia pabaigti darbą iki galo, – 15min sakė R.Kuncaitis. – Esu išmestas iš partijos, bet nutariau tą kelią pabaigti.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Robertas Kuncaitis (kairėje)
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Robertas Kuncaitis (kairėje)

Buvęs Ramūno Butauto, Kęstučio Kemzūros ir Rimo Kurtinaičio asistentas Lietuvos rinktinėje ir klubuose teigė, nelinkęs keisti savo pasisakymo apie Krymą, nors suvokia, kad rinkimams jo pasisakymai atsilieps.

„Kilo skandalas, bet aš savo nuomonės nekeisiu, jau ir wikipedijoje viskas apie mane parašyta, – sakė R.Kuncaitis, 2019-2020 metais dirbęs R.Kurtinaičio vadovaujamo Rusijos klubo „Chimki" trenerių štabe. – Turbūt tai turės įtakos. Bet iš kitos pusės, daug žmonių sako, kad kalbu ne kaip politikas.“

Buvo pripažintas kaltu dėl avarijos

  • R.Kuncaitis praeityje buvo pripažintas kaltu dėl avarijos, kurioje žuvo jo žmona.
  • 2002 m. R.Kuncaičiui su šeima grįžtant namo iš Vokietijos, o vairuojamas „Audi“ automobilis susidūrė su autobusu. Per avariją žuvo R.Kuncaičio žmona, buvo sužeisti 7-erių ir 13-os metų sūnūs.
  • R.Kuncaitis vienas augino abu sūnus, o 2003 metais pripažintas kaltu dėl avarijos, taip patekęs tarp pusė tūkstančių teistų kandidatų šiuose savivaldos rinkimuose.

Partijos komentaras

Toliau rinkimuose jis dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas, taip pat likdamas ir Valstiečių sąjungos sąraše be partijos noro.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotoja ir sekretoriato vadovė Kristina Kirslienė teigė, kad po įvykusio skandalo sąjunga kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, bet išgirdo, kad atšaukti kandidato nebegali.

„Dar laukiame oficialaus atsakymo, bet įstatymas jam leis dalyvauti rinkimuose toliau, – sakė K.Kirslienė. – Partija nuo jo atsiribojo, sureagavo griežtai, nes pasisakymas buvo ne koks nors tarp eilučių, o konkretus.

O kaip bus toliau, – lems rinkėjų ranka. Mes jei būtume žinoję apie tokias jo pažiūras anksčiau, iki sausio 24 dienos, būtume išvengę to, kas įvyko.“

Suprasti akimirksniu

  • R.Kuncaičio karjera:
  • Buvęs ilgametis „Šilutės“ krepšininkas kaip treneris, pradėjo dirbti „Šilutėje“, 2002-2004 m.
  • Su pertraukomis treniravo Klaipėdos „Neptūną (2004-2005 m., 2006-2007 m., 2010-2011 m.).
  • Dirbo Vilniaus „Ryto“ trenerių asistentu (2004, 2005-2006 m., 2008-2010 m., 2017-2018 m.).
  • Taip pat pat yra treniravęs „Šiaulius“ (2007-2008 m.) ir darkart „Šilutę“ (2016-2017 m.), dirbęs asistentu Lietuvos rinktinėje (2007-2012 m.), Alytaus „Dzūkijoje“ (2013 m.), Nimburko ČEZ (2013-2016 m.), „Lietkabelyje“ (2018-2019 m.) ir „Chimki“ (2019-2020 m.).

Griežti terminai

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė paaiškino, kodėl R.Kuncaitis greičiausiai nebus išbrauktas iš rinkimų sąrašų.

„Nors buvo viešas pranešimas iš partijos padarytas, kad jie kreipsis, bet realiai prašymą išbraukti iš sąrašų gavom tik šiandien ryte. Pirmadienį turime posėdį, tai keliaus klausimas į posėdį“, – penktadienį 15min sakė VRK pirmininkė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jolanta Petkevičienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jolanta Petkevičienė

Jos teigimu, situacija panaši ir į su hašišu pričiupto Darbo partijos kandidato iš Druskininkų Edvino Garackevičiaus.

Nepaisant to, kad partija siekė jį pašalinti iš sąrašų, teismas priėmė kandidatui palankų sprendimą.

Kadangi yra precedentas, o Rinkimų kodekse nustatyti terminai pasibaigę, greičiausiai iš rinkimų nebus pašalintas ir R.Kuncaitis.

„Situacija panaši, nes nėra ką išbraukinėti, visi biuleteniai atspausdinti, visi terminai praleisti, jau išankstinis balsavimas antradienį“, – pabrėžė J.Petkevičienė.

Ji priminė, kad kandidatus pašalinti iš sąrašų buvo galima iki sausio 24-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius