Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05

Ryškiausi NKL talentai ir jų svajonės: „Lietuvos rytas“, „Žalgiris“, Madrido „Real“ ir „Cavaliers“

Nacionalinėje Krepšinio Lygoje (NKL) šį sezoną vėl sužibo nauji talentai, kurių laukia šviesi ateitis krepšinio pasaulyje. NKL vis dažniau tampa tramplinu jauniesiems žaidėjams į platesnius vandenis, todėl 24sek apžvelgia perspektyviausius lygos krepšininkus. Pirmojoje apžvalgos dalyje – keturi žaidėjai iš Klaipėdos, Marijampolės, Vilniaus ir Molėtų klubų.
NKL talentai
NKL talentai

Džiugas Slavinskas, 18 metų, 202 cm, puolėjas, Klaipėdos „Nafta-Uni-Akvaservis“

Klaipėdos garbę ginantis Džiugas Slavinskas yra ne tik vienas NKL finalui besiruošiančios „Nafta-Uni-Akvaservis“ ekipos lyderių, bet ir Europos vaikinų jaunių iki 18 metų čempionato vicečempionas. Atletišku žaidimu pasižymintis 18-metis nebuvo kertinis žaidėjas Lietuvos rinktinėje, tačiau per svarias 18 minučių spėjo rinkti po 4 taškus ir 3,3 atšokusio kamuolio. Nors vilkėdamas rinktinės marškinėlius D.Slavinskas pirmaisiais smuikais negriežė, tačiau Klaipėdoje jis yra vienas svarbiausių komandos žaidėjų.

K.Bakūno nuotr./NKL talentai – Džiugas Slavinskas
K.Bakūno nuotr./NKL talentai – Džiugas Slavinskas

Puolėjas yra ketvirtas komandoje pagal pelnomus taškus (vid. 10,1), ketvirtas pagal atkovotus kamuolius (vid. 5,2), pirmas pagal išprovokuotas pražangas (vid. 3,8) ir pirmas pagal praleidžiamas minutes aikštėje (vid. 28). Nors dabar D.Slavinskas yra vienas iš pagrindinių pergalių kalvių Klaipėdoje, pirmi metai uostamiesčio komandoje nebuvo lengvi. Trečią sezoną „Nafta-Uni-Akvaservis“ ekipoje rungtyniaujantis D.Slavinskas tik šiais metais sugebėjo atsiskleisti, o pirmuosius du sezonus buvo labiau statistas. Trečias sezonas nemelavo, jo statistika išaugo dvigubai, Slavinskas tapo užtikrintu startinio penketo žaidėju ir pateko į Lietuvos jaunių rinktinę.

Pats D.Slavinskas savo tobulėjimą argumentavo sunkiu darbu treniruotėse: „Daug dirbau tiek vasaromis, tiek sezono metu su treneriais, o tas darbas atsipirko: išaugo trenerio pasitikėjimas manimi, padidėjo minučių skaičius, o su kiekvienu sezonu didėjo atsakomybė ir tai išnaudoti, manau, sekasi neblogai. Rezultatai asmeniškai gerėja sulig kiekvienu sezonu, bet svarbiausia, kad šiais metais komanda kaunasi dėl medalių, o tokioje ekipoje žaisti yra labai šaunu“.

D.Slavinskas taip pat paaiškino ko jam trūksta, kad taptų dar geresniu krepšininku, ties kokiais savo aspektais dirba labiausiai ir apie galimybes Lietuvos krepšinio lygoje: „Manau, galėčiau save pilniau išnaudoti, kartais būna gerų situacijų, kur viską reikėtų atlikti paprasčiau, bet jaučiu, kad sezono eigoje bėdų vis mažėja.

Sezono metu daug dirbu, kad pagerinčiau metimą, pataikymą ir jaučiu, kad per tą laiką pagerinau. Bet turiu toliau tobulinti savo tritaškių ir baudų tikslumą (iš trijų taškų zonos: 27,2%, nuo baudų metimų linijos: 60,3%). Tuo tarpu stipriausius savo aspektus įvardinčiau žaidimą du prieš du, prasiveržimus ir universalumą aikštėje.

Tai mano tretieji metai NKL. Pirmaisiais metais iškovojome aukso medalius, jei šiais metais pavyktų tai pakartoti, tikiu, kad būčiau pasiruošęs ir norėčiau save išbandyti LKL“.

Kiekvienas iš jaunųjų talentų atskleidė kas yra jų krepšininko idealas ir svajonių komanda, kurioje norėtų žaisti, D.Slavinskas nesikuklindamas atsakė ir parodė, kad svajonės tikrai didelės.

Žaidėjo idealas: „LeBronas Jamesas, jis yra mano mėgstamiausias žaidėjas nuo vaikystės, mane labai žavi jo universalumas aikštelėje, tai, kaip jis gali lengvai pelnyti taškus, atkovoti kamuolius ir atlikti rezultatyvius perdavimus“.

Svajonių komanda: „Šiuo metu tai būtų „Cavaliers“. Aš šią komandą palaikau ir ji yra geriausia pasaulyje, o žaisti su tokiais krepšininkais kaip LeBronas ar Kyrie Irvingas būtų svajonės išsipildymas“.

Evaldas Šaulys, 24 metai, 193 cm, gynėjas, Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Evaldas Šaulys – tai dar vienas krepšininkas, kovosiantis NKL finale. Šeštuosius metus Nacionalinėje krepšinio lygoje žaidžiantis E.Šaulys, atrodo, yra puikiai apšilęs kojas ir pasiruošęs dar vienam šuoliui į priekį. Keturis sezonus praleidęs Šilutėje, metus Mažeikiuose ir pirmąjį sezoną baigiantis Marijampolėje gynėjas yra sunkiai sustabdomas, kad ir kuriame Lietuvos krašte atsidurtų. E.Šaulys yra vienas iš jaunųjų talentų, kuris jau išbandė savo jėgas ir stipriausioje Lietuvos lygoje.

LKL jam nesisekė taip, kaip antroje pagal pajėgumą krepšinio lygoje. LKL pirmenybėse prieš kelerius metus Mažeikių klubo garbę gynęs E.Šaulys per 11 rungtynių aikštėje praleisdavo vidutiniškai tik 11 minučių, per kurias spėdavo pelnyti po 4,2 taško ir atkovoti 2,3 atšokusio kamuolio. Ekipai iškritus iš LKL gynėjas nusprendė likti toje pačioje komandoje ir pratęsė savo karjerą NKL varžybose. Šiais metais Suvalkijoje rungtyniaujantis Šaulys yra vienas iš komandos lyderių. Per 29 minutes rinkdamas po 14,7 taško ir atkovodamas po 5,4 kamuolio, E.Šaulys yra naudingiausias komandos žaidėjas – 18,5 naudingumo balo per rungtynes. Kartą gynėjas buvo išrinktas geriausiu savaitės žaidėju.

D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Evaldas Šaulys
D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Evaldas Šaulys

E.Šaulys pasakojo 15min apie patirtį LKL, apie savo karjerą ir bandymą sugrįžti į aukštesnį lygį: „Teko porą mėnesių save išmėginti LKL, tai per tuos keletą mėnesių pajutau skirtumą tarp šių lygų. Ten turėdavau galimybę pasireikšti nedaug laiko, bet, manau, minutes išnaudodavau visai gerai. Tiesiog Mažeikiai iškrito į NKL ir pasiūlė pasilikti komandoje, kuri turėjo ambicijų laimėti lygą, todėl ir pasirinkau atstovauti jiems dar vienam sezonui.

Buvau sulaukęs pasiūlymų ir iš LKL, ir užsienio komandų, bet taip susiklostė, jog likau Mažeikiuose. Aišku, kaip ir kiekvienam žaidėjui, norisi geriau, bet yra kaip yra. Kiekvieną sezoną jaučiuosi vis užtikrinčiau, laukia vasara, kur toliau dirbsiu, kad ateinantys sezonai būtų dar geresni. Žinoma, norisi kilti aukščiau, bet pačiam sunku spręsti, ar jau esu tam pasiruošęs. Jei kažkuris klubas matys, kad jau galiu žaisti aukštesniame lygyje ir kvies pas save, tada ir kalbėsime“.

Taip pat gynėjas atskleidė, ką labiausiai nori patobulinti savo žaidime: „Tobulinti galima viską, bet labiausiai norėčiau pagerinti driblingą, o stipriųjų pusių įvardinti negaliu – treneriai tegul pasako, kokios jos yra“.

Krepšininko idealas: „Idealo išskirti negalėčiau, iš kiekvieno galima kažko pasimokyti, gynybos ar judesių puolime. Nieko kopijuoti nemėginu, tiesiog gaunasi, kaip gaunasi.“

Svajonių komanda: „Kaip ir daugelio turbūt – Kauno „Žalgirio“ ekipa!“

Arnas Beručka, 20 metų, 195 cm, gynėjas, Vilniaus „Perlas“

Arnas Beručka – dar vienas Lietuvos talentas ir dar vienas Lietuvos rinktinės 18-mečių prizininkas. 2015 metais su bendraamžiais bronzos medalius iškovojęs dabartinis Vilniaus „Perlo“ gynėjas tada ir žengė pirmą žingsnį profesionalų krepšinio link. Po 4,8 taško ir 3,3 atšokusio kamuolio rinkęs Lietuvos rinktinės gynėjas po sėkmingos vasaros prisijungė prie Vilniaus „Lietuvos ryto“ dublerių.

Fotodiena.lt/NKL talentai – Arnas Beručka
Fotodiena.lt/NKL talentai – Arnas Beručka

Jau pirmajame sezone tapęs svarbiu „Perlo“ krepšininku, Beručka per kiek daugiau nei 21 minutę rinko po 8,1 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio per rungtynes. Nors antrajame sezone jo minutės neišaugo, tačiau gynėjas parodė, kad per vasarą labai patobulėjo ir tapo vienu iš vilniečių lyderių reguliariajame sezone. Kai komandą paliko į „Lietuvos rytą“ perėjęs Margiris Normantas, 20-metis tapo tikru „Perlo“ vedliu NKL atkrintamosiose kovose.

Jaunasis Lietuvos talentas per 6 sužaistas rungtynes kildamas nuo suolo rinko po 18,7 taško, išprovokuodavo net 6,8 pražangas, atkovodavo po 4 atšokusius kamuolius, o pataikydamas daugiausiai tritaškių komandoje (vid. 2,3), mesdavo net 45,2% tikslumu iš toli. A.Beručka buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas ir taip pat naudingiausias rinkdamas 19,5 naudingumo balus, o prieš „Rasų“ komandą, viename mačų pelnė net 32 taškus ir surinko 34 naudingumo balus.

A.Beručka taip pat apžvelgė savo trumpą profesionalo karjerą, atskleidė tikslus vasarai ir didžiausią jo trūkumą: „Pirmieji du sezonai tikrai buvo neblogi, bet manau, jog galėjau ir geriau. Žaidimas buvo labai banguotas, o ypač tai išryškėjo šio sezono pradžioje, kai po gerų rungtynių būdavo prastos, tačiau tai – viena iš jaunų krepšininkų problemų. Kuo greičiau tai pašalinsiu, tuo bus geriau.

Iki visiško dominavimo trūksta tikrai daug dalykų. Reikėtų sustiprėti fiziškai, patobulinti tam tikrus krepšinio elementus, labiausiai kamuolio varymo techniką ir žaidimą du prieš du. Tačiau, norint pasiekti aukštesnį lygį, kaip ir minėjau, reikia sustiprėti fiziškai, nes tai būtų viena didžiausių mano problemų. Reikia įdėti labai daug darbo šią vasarą, kad patekčiau į 20-mečių rinktinę bei pasiruoščiau dar geriau kitam sezonui“.

Gynėjas taip pat atskleidė, kad vienu metu buvo sulaukęs dėmesio ir iš vieno LKL klubo, tačiau konkrečių pasiūlymų nesulaukė. A.Beručka įvardino savo stipriausias puses ir papasakojo, ką reiškia krepšinis jo gyvenime: „Mano stipriosios pusės yra metimas iš tolimų distancijų, kibi gynyba ir kovingumas. Dabar susitelksiu jaunimo rinktinei ir apie kitą sezoną dar negalvoju. Tikiuosi, kad po kelių metų žaisiu aukštame lygyje ir nenustosiu žaisti krepšinio, nes neįsivaizduoju koks būčiau žmogus, jei nesportuočiau. Krepšinis padarė mane tikru žmogumi, kuris žino savo tikslus bei norus“.

Krepšininko idealas: „Mėgstamiausias žaidėjas iš NBA yra LeBronas Jamesas, o Europoje – Janis Strelniekas, Sergio Llullas ir Bogdanas Bogdanovičius. Pasižiūrėjus jų žaidimą stengiuosi pastebėti jų užtikrintumą ir pasitikėjimą savimi – tai jiems padeda įmesti sunkius metimus ir dominuoti Europoje“.

Svajonių komanda: „Šiuo metu svajonių komanda yra „Lietuvos rytas“. Pats esu tikras vilnietis ir noriu žaisti už savo miesto komandą, o kaip susiklostys ateityje, tai net nežinau. Norėčiau žaisti Europos taurėje ar net Eurolygoje.“

Dovydas Giedraitis, 16 metų, 192 cm, gynėjas, Molėtų „Ežerūnas“

Bene didžiausia 2016-17 m. NKL sezono sensacija tapęs Dovydas Giedraitis yra vienas iš žaidėjų, kurie labiausiai nusipelnė vietos šiame sąraše. Praėjusią vasarą D.Giedraitis tapo Europos čempionato 16-mečių sidabro medalio laimėtoju, jis buvo išrinktas į viso turnyro simbolinį penketą, o sezoną pradėjo moksleivių krepšinio lygoje ir Vilniaus mėgėjų lygoje. Greitai įrodęs, kad Vilniaus mėgėjų lygos varžovai jam yra per silpni, D.Giedraitis papildė Molėtų ekipą ir Nacionalinėje krepšinio lygoje tapo trečiu jauniausiu žaidėju.

NKL talentai – Dovydas Giedraitis
NKL talentai – Dovydas Giedraitis

Gynėjas spėjo tapti du kartus geriausiu savaitės žaidėju, užsitikrino starto įžaidėjo vietą komandoje ir tapo neabejotinu „Ežerūno“ lyderiu. D.Giedraitis yra rezultatyviausias Molėtų ekipos žaidėjas, renkantis po 13,6 taško, taip pat yra antras pagal naudingumą ekipoje (vid. 15,5). 16-metis taip pat pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus komandoje (vid. 4,5), taikliausiai meta iš toli su 45,7% taiklumu, daugiausiai pataiko dvitaškių per rungtynes (vid. 4,4) ir yra antras pagal perimtus kamuolius su vidutiniškai 1,7 per rungtynes.

D.Giedraitis papasakojo, kas buvo sunkiausia ir kaip sekėsi adaptuotis prie vyrų krepšinio: „Sunkiausia buvo priprasti prie kieto krepšinio, kai varžovai yra daug tvirtesni už mane, nes moksleivių lygoje susidurdavau su panašaus sudėjimo krepšininkais. Prisijungęs prie Molėtų ekipos jaudinausi ir galvojau, kad reikės daug laiko prisitaikyti prie žaidimo, tačiau, manau jog greitai pritapau, o rungtynėse tiesiog bandžiau daryti tai, ką moku geriausiai“.

Perspektyvusis Lietuvos talentas taip pat atskleidė savo privalumus ir trūkumus bei prakalbo apie pasiūlymus iš svetur: „Man trūksta greičio ir reikėtų geriau pasiruošti fiziškai, bet tikrai darysiu viską, kad šių trūkumų neliktų, o kalbant apie stipriąsias puses – greitai priimu sprendimus ir žaidžiu galva. O pasiūlymų iš užsienio jau esu gavęs šiek tiek anksčiau. Ar išvyksiu, dar nesu tiksliai apsisprendęs“.

Krepšininko idealas: „Man patinka, kaip žaidžia Kyrie Irvingas, o iš europiečių – Milošas Teodosičius.“

Svajonių komanda: „Norėčiau žaisti Eurolygos klube, tokiam, kaip Madrido „Real“ ar Stambulo „Fenerbahče“, o gal net kokioje NBA komandoje“.

Kitose apžvalgos dalyse šią savaitę pristatysime kitus Lietuvos krepšinio talentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius