-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 08

Nuo svajonės, iki realybės – per 2 metus: kaip Lietuva tapo pasaulio 3x3 lydere?

Lietuva tampa dominuojanti jėga pasaulio 3x3 krepšinyje. 2018 m. spalį įsteigta „3x3 krepšinio asociacija“ raško pirmuosius darbo vaisius, rašoma pranešime spaudai.
Džiaugsmo akimirka
Džiaugsmo akimirka / SKM.lt nuotr.

Bendrame vyrų ir moterų 3x3 krepšinio pasaulio reitinge Lietuva šiuo metu užima pirmąją vietą. Vyrai pasauliniame reitinge rikiuojasi antri, o moterų rinktinė patenka tarp penkių geriausių planetos šalių.

Itin solidžius rezultatus demonstruoja ir jaunoji karta – U23 amžiaus grupėje Lietuvos merginos ir vaikinai pasaulyje užima 3 vietą.

SKM.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys
SKM.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys

3x3 asociacijos steigėjas Rolandas Skaisgirys praėjusį savaitgalį lankėsi Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) organizuojamame „Vilniaus duonos 3x3 turnyre“, kur ne tik stebėjo jaunųjų krepšininkų pasirodymą, bet ir pats su savo suburta komanda išbandė jėgas suaugusių grupėje.

R.Skaisgirio suburtoje komandoje buvo galima išvysti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) legendą Rolandą Matulį, Eriką Kučiauską ir Eligijų Redecką.

SKM.lt nuotr./Rolandas Matulis
SKM.lt nuotr./Rolandas Matulis

Nors vyrams suaugusių grupėje šįkart medalių iškovoti nepavyko, R.Skaisgirys neprarado geros nuotaikos ir po renginio su SKM.lt mielai pasidalino mintimis apie augantį 3x3 populiarumą, sporto šakos specifiką ir artimiausius tikslus.

„Nuostabi vieta, geras oras ir, svarbiausia, labai daug komandų ir puiki renginio organizacija. Belieka tik džiaugtis, kad tokie renginiai vyksta ir vaikai vis geriau susipažįsta su šia sporto šaka. Buvo net 12 mergaičių komandų, kas maloniai nustebino“, – kalbėjo R.Skaisgirys.

Turnyras, kuris tapo jubiliejinio 15-ojo SKM sezono uždarymo švente, subūrė net 94 komandas. Jos varžėsi septyniose amžiaus kategorijose.

SKM.lt nuotr./Varžybų akimirka
SKM.lt nuotr./Varžybų akimirka

Renginyje dalyvavo ir prizus geriausioms komandoms įteikė broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, Lietuvos čempionės Vilniaus „Kibirkšties“ vyr. treneris Gitautas Kievinas, pirmasis LKL naujokų biržos šaukimas Donatas Sabaliauskas, tarptautinės kategorijos teisėjas Gvidas Gedvilas, sveikos gyvensenos treneris Alanas Dzeranovas, krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis, sporto žurnalistė Gintarė Grikštaitė.

„Labai gerai suorganizuotas renginys – daug komandų, daug vaikų, buvo ir veteranų. Labai džiugu, kad tiek jaunimas, tiek veteranai gali aikštelėje „išsikrauti” tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Bandžiau ir pats mesti į krepšį, bet vaikai aplošė“, – šypsojosi 2003 m. su Lietuvos vyru rinktine Europos čempionato auksą laimėjęs K.Lavrinovičius.

3x3 turnyro dalyviams K.Lavrinovičius dovanojo kvietimus į birželio 18 d. vyksianti renginį „Broliai. Karjeros finalas“, kuriame ant „Avia Solutions Group” arenos parketo išbėgs žymūs krepšininkai, o jiems vadovaus legendiniai treneriai Antanas Sireika ir Jonas Kazlauskas.

SKM.lt nuotr./Darjušas Lavrinovičius
SKM.lt nuotr./Darjušas Lavrinovičius

„Labai stengiamės ir norime, kad visi būtų patenkinti. Bandome padaryti tikrą šventę žiūrovams ir patiems krepšininkams, su kuriais išbėgsime į aikštelę. Su broliu 12 metų atidavėme Lietuvos rinktinei ir tikrai norime paskutinį kartą sužaisti su tokiais rykliais kaip Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Saulius, Štombergas, Eurelijus Žukauskas, Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas ir kitais. Tai bus rimtos rungtynės ir mums bus didelė garbė jas žaisti“, – tęsė Kšištofas.

Dalis už bilietus surinktų lėšų bus skiriamos nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems vaikams.

LKL bronzą su Vilniaus „Sakalais“ 1999 m. iškovojęs R.Skaisgirys, kalbėdamas apie SKM ir Vilniaus duonos organizuotą 3x3 turnyrą, džiaugėsi moksleivių imlumu naujovėms.

„3x3 taisyklės nuolat keičiasi. Yra daug niuansų, kokios taisyklės buvo prieš 20 metų ir kokios yra dabar. Man labiausiai patinka, kad tokiame turnyre visi vaikai, tiek mažesni, tiek vyresni, aiškiai suvokia dabartines taisykles, prie jų prisitaiko. Prieš 1–2 metus su tuo dar tikrai turėjome problemų. Tai rodo, kad vaikams 3x3 krepšinis yra įdomus ir tas mane labai džiugina.

Labai svarbu masiškumas, nes tik taip pasieksime tikrą Lietuvos 3x3 krepšinio vibe‘ą. Visi tokie turnyrai prisideda prie mūsų kelio į olimpines žaidynes ir pasaulio čempionatą“, – pasakojo R.Skaisgirys.

„Po trijų savaičių Belgijoje Lietuvos vyrų ir moterų ir rinktinių laukia pasaulio čempionatas. Moterų krepšinyje jau dabar esami penkti, o mūsų tikslas – būti ketverte, o galbūt netgi dvejete, kas garantuotų patekimą į Paryžiaus olimpines žaidynes. Džiugina Vilniaus miesto ir „Kibirkšties“ klubas geranoriškai bendradarbiauja, iš ko galime sudaryti dvi pamatines komandas. Kalbant apie vyrus, dabar pasaulio „Top 30“ turime 5 Lietuvos komandas ir iš visų laukiame kuo aukštesnių rezultatų“, – pridūrė 3x3 asociacijos steigėjas.

SKM.lt nuotr./Varžybų nugalėtojai
SKM.lt nuotr./Varžybų nugalėtojai

R.Skaisgirys atkreipė dėmesį, asociacijai prireikė laiko, kol pavyko perprasti painią pasaulinio reitingo sistemą.

„Asociacija pradėjo veikti prieš maždaug 3,5 metų. Tikrai užtruko laiko, kol patys susigaudėme, kaip skaičiuojasi pasaulinis reitingas ir kokia jo sistema. Tai yra tikrai labai paini sistema, kurioje daug įvairiausių niuansų. Mano kolega Justinas Garliauskas – didžiausias mūsų analitikas, kuris atlieka visą matematinį darbą. Neužtenka vien tik dalyvauti, laimėti ar pralaimėti. Reikia dar ir labai daug skaičiuoti, kol galbūt kitose sporto šakose to nėra. Iš principo, kryptingai reitingo taškus renkama du metus ir matome to rezultatus“, – teigė jis.

SKM 2021–2022 m. sezone demonstravo itin solidžius rezultatus Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) ir tapo vienintele Lietuvos krepšinio mokykla, kuri visose amžiaus grupėse (U12-U18) sugebėjo pasiekti finalų ketvertų etapą.

SKM dėkoja savo bendruomenei už puikų jubiliejinį 15-ąjį sezoną, linki geros vasaros ir sklandaus pasiruošimo naujam sezonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius