-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 23

Nuomonė apie tituluotą „Wolves“ naujoką: „Superinis žmogus“, nepaisant skandalo

Alytaus „Wolves“ prieš Kalėdas sudrebino Lietuvos krepšinio rinką, paskelbęs apie garsų naujoką. Septynerius metus Madrido „Real“ žaidęs Jeffery Tayloras prisidės prie Rimo Kurtinaičio treniruojamos komandos po Kalėdų ir turėtų tapti vienu ryškiausių „Betsafe-LKL“ veidų. „Įdomu, kokį vaidmenį jam numatęs Rimas, bet neabejoju, kad Jeffery susidoros su jam keliamomis užduotimis“, – sakė Švedijos ir JAV pilietybes turintį J.Taylorą gerai pažįstantis Jonas Mačiulis, susidraugavęs su puolėju per kelerius metus Ispanijos klube.

Rimas Kurtinaitis nebebus vienintelis „Wolves“ komandos narys, pasakojantis apie laikus tituluočiausioje Europos krepšinio komandoje Madrido „Real“.

Dešimt kartų Europos klubų čempionu tapusiame karališkajame klube septynerius metus žaidęs ir tik praėjusią vasarą su „Real“ atsisveikinęs Jeffery Tayloras dabar laukiamas LKL debiutantų komandoje, kuri penktadienį pranešė apie sutartį su 33 metų 201 cm ūgio puolėju.

Kaip klostėsi garsiojo naujoko karjera ir kokį J.Taylorą pažino trejus metus Madrido klube su juo rungtyniavęs kitas Eurolygos čempionas Jonas Mačiulis? Apie tai pasakoja 15min.

Europos čempionate – rezultatyviausias žaidėjas

Iš šešių vaikų šeimos kilęs J.Tayloras paveldėjo krepšininko genus. Jo tėvas Jeffas Tayloras irgi porą metų žaidė NBA, paskui nutūpęs Švedijoje, kur su Noršiopingo „Dolphins“ tapo šalies čempionu, o baigęs karjerą įsidarbino fizinio lavinimo treneriu ir tęsė bendradarbiavimą su švedų klubu.

„Dolphins“ jaunimo komandoje karjerą pradėjo ir naujasis „Wolves“ pirkinys, turintis ir Švedijos, ir JAV pilietybes.

Nuo 2006 metų J.Tayloras beveik dešimtmetį praleido Jungtinėse Valstijose, bet yra rungtyniavęs Švedijos jaunimo rinktinėse ir save labiau laiko skandinavu nei amerikiečiu. „Jeigu kas paklausia, iš kur aš esu, atsakau, kad iš Švedijos“, – yra sakęs krepšininkas, Jungtinėse Valstijose pravėręs duris į NBA.

Sulaukęs 17-os ir nuvykęs pas močiutę, iš pradžių jis pasirinko Naujojo Meksiko mokyklą, kurioje žvaigždė buvo ir jo tėvas. Rinkęs po daugiau nei 30 taškų, J.Tayloras padėjo mokyklai laimėti valstijos pirmenybes.

Vanderbilto universitete J.Tayloras per ketverius metus rezultatyvumo vidurkį nuosekliai pakėlė nuo 12 iki 16 taškų NCAA varžybose. Nors iš pradžių jo žaidime trūko tritaškių, NBA skautams darė įspūdį lengvojo puolėjo atletiškumas ir gebėjimai gintis.

NBA naujokų biržoje J.Taylorą 31-uoju šaukimu pasirinko „Charlotte Bobcats“ ir jau per pirmą sezoną 2012–2013 m. jis žaidė po 19 min. ir pelnė po 6 taškus elitinėje pasaulio krepšinio lygoje.

2013 metų vasarą jis tapo rezultatyviausiu Europos čempionato žaidėju, Švedijos rinktinei pelnęs po 21,2 taško ir turnyre Slovėnijoje rezultatyvumu aplenkęs tokias žvaigždes kaip Mirza Teletovičius, Tony Parkeris, Goranas Dragičius, Vassilis Spanoulis ir kiti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marco Cusinas ir Jeffery Tayloras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marco Cusinas ir Jeffery Tayloras

Karjerą NBA sutepė skandalas viešbutyje

Po pirmo sezono konkuravęs su Michaelu Kiddu-Gilristu dėl vietos starto penkete lengvojo puolėjo pozicijoje, J.Tayloras per antrą sezoną NBA sužaidė tik 24 rungtynes, per kurias per 24 min. pelnė po 8 taškus, o likusią sezono dalį nubraukė Achilo sausgyslės trauma.

Trečiasis sezonas NBA prasidėjo skandalu, kai paaiškėjo, jog 2014 metų rugsėjo 25 dieną Mičigane J.Tayloras užpuolė merginą ir viešbučio darbuotoją „Marriott“ viešbutyje, kur buvo areštuotas.

Liudininkai pasakojo, jog, kilus triukšmui krepšininko kambaryje, netrukus jis išsviedė merginą, kuri krisdama trenkėsi galva į kito kambario duris ir ranka pramušė skylę viešbučio sienoje. Buvo iškviesta apsauga, merginai neprireikė medikų pagalbos, bet reikalai persikėlė į teismą.

Ten krepšininkas pripažino pastūmęs savo merginą ir sugadinęs viešbučio sieną.

Jam grėsė 93 dienos kalėjimo, bet buvo skirta 18 mėnesių bausmė lygtinai, reiškusi 80 valandų viešųjų darbų, kasdienius alkoholio testus ir grėsmę realiai atsidurti kalėjime, jei nusikaltimas pasikartotų.

Be to, Šarlotės klubas nušalino J.Taylorą nuo komandos, jis buvo diskvalifikuotas NBA 24-ioms rungtynėms, už jas negaunant atlygio (apie 200 tūkst. dolerių). Vienerių metų diskvalifikaciją jam pritaikė ir Švedijos krepšinio rinktinė.

„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras
„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras

Grįžus į aikštę J.Tayloro rezultatyvumas (po 4,4 taško) ir žaidimo laikas (po 15 min) smuko, o Šarlotės klubas nusprendė nepratęsti sutarties su puolėju. Skandalo pasekmės veikiausiai paskatino puolėją persikelti į Europą, kur jis sudarė sutartį su Madrido „Real“.

„Esame kažkiek kalbėję apie tą skandalą. Jam atvažiavus į Madridą abu greitai susibendravome – abu esame iš Šiaurės šalių, tad radome bendrų dalykų, – 2015 metais įvykusią pažintį su J.Tayloru prisiminė buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Jonas Mačiulis, dabar dirbantis Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ klubo sporto direktoriumi. – Manau, kad skandalas seniai pamirštas, kaip žmogus jis tikrai geras, turi šeimą, vaikų, jais rūpinasi. Madrido „Real“ nėra buvę jokių problemų su juo nei aikštėje, nei už jos ribų. Superinis žmogus, labai komandinis, buvo tarsi siela komandos rūbinėje.“

„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras
„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras

Madrido klube J.Tayloras žaidė net septynerius metus. Jo žaidimo laiko vidurkis Eurolygoje svyravo nuo 15 iki 20 min., o rezultatyvumas nuo 4 iki 6 taškų.

Priėmęs trenerio Pablo Laso užduotis gynyboje, J.Tayloras tapo antruoju legionieriumi per Madrido klubo istoriją pagal sužaistas rungtynes – iš viso 463.

J.Mačiulis teigė, kad būtent gebėjimas suvokti savo vietą komandoje J.Taylorui leido taip ilgai būti „Real“ dalimi ir laimėti titulus.

„Geras krepšininkas, žinantis ir suprantantis savo vaidmenį aikštėje, – apie J.Taylorą sakė J.Mačiulis. – Dažniausiai jo vaidmuo Madrido „Real“ buvo gynybinis – jis gali gintis prieš bet kokio ūgio varžovus – ir prieš įžaidėjus, ir prieš puolėjus, nes pats yra stiprus ir greitas. Dėl savo atletiškų savybių jis gali taip užtemdyti saulę varžovams, kad šie negali nei perduoti kamuolio, nei atakuoti.“

Instagram/Jonas Mačiulis Madride
Instagram/Jonas Mačiulis Madride

Kaip ir J.Tayloras, J.Mačiulis „Real“ klube įprastai žaisdavo lengvojo puolėjo pozicijoje, o tai reiškė, kad krepšinio žvaigždžių pripildytoje komandoje jiems tekdavo rimtai pakonkuruoti dėl žaidimo minučių.

„Man visada patiko, kad jis sugeba atskirti konkurenciją aikštėje ir elgesį už jos ribų, – pabrėžė J.Mačiulis. – Per treniruotes mes išsidaužydavome ir išsitaškydavome kovodami, bet vos palikę aikštę eidavome drauge pietauti ar vakarieniauti, nejausdami jokių nuoskaudų.

Mes taip tobulėjame, per gerą treniruotę taip padarome vienas kitą geresniais. Jis nedarydavo jokių piktybinių dalykų, – tiesiog kietas tvirtas vyrukas, kuris niekada nenusileis nė viename aikštės centimetre, bet kovoti su juo būna vienas malonumas.

Per savo karjerą esu pažinęs žaidėjų, kurie nemokėdavo atskirti tokių dalykų. Todėl kartais priimdavome asmeniškai, jei per treniruotę apsistumdydavome. Jiems atrodydavo, kad kovojant dėl žaidimo minučių jau negalima būti draugais už aikštės ribų. Aš to niekada nesuprasdavau. Bet su Jeffery viskas būdavo aišku ir gerai.“

„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras
„Scanpix“ nuotr./Jeffery Tayloras

Per septynis sezonus J.Tayloras su „Real“ šventė net 13 titulų, tarp jų vieną Eurolygos (2018 m.) bei 4 Ispanijos lygos čempiono.

„Madrido „Real“ nori išreikšti dėkingumą ir meilę Jeffery Taylorui už jo pavyzdinį elgesį, atsidavimą ir profesionalumą, kurį jis rodė visą laiką, kol gynė mūsų marškinėlių garbę“, – su 33 metų žaidėju šiltai atsisveikino Karališkasis klubas.

Paskui su J.Tayloru susirašęs J.Mačiulis girdėjo, kad buvęs bendražygis turėjo planų prisidėti prie Švedijos krepšinio, bet žinių taip ir nebuvo – J.Tayloras pastarąjį pusmetį nerungtyniavo jokiame klube ir negrįžo į Švedijos rinktinę, kuriai neatstovauja jau devynerius metus, nors ir nėra užtrenkęs durų.

Kaip naujokas pakeis „Wolves“?

Iš Tomo Pačėso įkurtos Alytaus „Dzūkijos“ vietą LKL čempionate įsigijęs „Wolves“ klubas šiuo metu rikiuojasi ketvirtas, turėdamas 9 pergales ir 4 pralaimėjimus.

Ar tituluoto puolėjo įsigijimas pakeis LKL pajėgumo paveikslą?

J.Mačiulis mano, kad tai lems ir kiti „Wolves“ ėjimai.

„Aš nustebau, kad „Wolves“ vis skelbėsi, kad ieško vidurio puolėjo, o pasirašė sutartį su Jeffery, kuris yra trečiasis numeris. Nežinau, kokie bus jų kiti ėjimai: ar jie ką nors atleis iš klubo, ar dar stiprinsis, – svarstė J.Mačiulis. – Jei jam skirs gynybinį vaidmenį, kad jis klijuotų gynybą, tai galima bus sakyti, kad tai yra geras pirkinys. Jei galvoja, kad jis duos užtikrintus 20 taškų per rungtynes, – nemanau, kad taip bus.

Nors jis būdamas krepšininku pagerino tritaškių pataikymą, jis nėra itin stabilus metikas, visiškai kitoks trečiasis numeris nei Mindaugas Lukauskis. Aišku, kad Jeffery sustiprins gynybą, spaus varžovą, žais agresyviai.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Realu, kad J.Tayloras debiutuos „Wolves“ gretose per rungtynes su kažkuriais pretendentais į LKL medalius: trečiadienį Alytuje laukia LKL mačas su Panevėžio „Lietkabeliu“, sausio 7 dieną išvykos rungtynės su Vilniaus „Rytu“, o tarp jų – sausio 2 dieną – Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio akistata Kaune su „Žalgiriu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius