Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 22 /22:49

Nuostabiai žaidusio A.Kulbokos pastangų neužteko: iš Turkijos lietuviai grįš su sidabru

Sukurti dar vieno stebuklo Turkijoje mūsiškiams nepavyko. Ketvirtadienio vakarą Samsune pasibaigusiame Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate Rimanto Grigo auklėtiniai liko antri. Lemiamame mače dėl Senojo žemyno čempionų karūnos lietuviai neprilygo prancūzams – 68:75 (12:20, 16:16, 22:17, 18:22).
Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka / fibaeurope.com nuotr.

Mūsų rinktinės neišgelbėjo net nuostabus Arnoldo Kulbokos pasirodymas. Jaunasis Bambergo „Brose“ narys įmetė net 28 taškus, pataikęs 8 tritaškius iš 15.

Tačiau varžovų komandos lyderis Frankas Ntilikina rungtyniavo dar įspūdingiau. Prancūzas vien per ketvirtą kėlinį įmetė 16 taškų, o iš viso rungtynes baigė su 31. Maža to, tikslą pasiekė net 7 jo tolimi metimai iš 10.

Vangiai rungtynes pradėję lietuviai iš karto atsidūrė besivejančių vaidmenyje ir buvo priversti dairytis į savo atletiškuosius varžovus. Mūsiškius į priekį traukė A.Kulbokos tolimi metimai, tačiau vien jų nepakako.

Iki didžiosios pertraukos R.Grigo auklėtiniai buvo sukrapštę 28 taškus ir turėjo 8 taškų deficitą. Ypač skaudžiai mūsiškius varžovai baudė kėlinių pabaigose. Tiek baigiantis pirmam, tiek antram kėliniui varžovai pataikė po tritaškį.

Trečiajame kėlinyje prancūzai net pirmavo 14 taškų pranašumu, bet tuomet lietuviai pradėjo tiestis. Prasidėjus ketvirtam kėliniui, po taiklių Gyčio Masiulio baudos metimų, deficitas ištirpo iki minimumo (52:53). Dar vieną progą perimti iniciatyvą mūsų krepšininkai turėjo po eilinio A.Kulbokos tritaškio (59:60), tačiau tuomet varžovai pradėjo kariauti pačių lietuvių ginklais, pataikė tris tolimus metimus ir užgesino lietuvių svajonę.

Maža to, rungtynių pabaigoje čiurnos traumą patyrė G.Masiulis. Aukštaūgiui aikštę palikti padėjo komandos draugai.

Finale lietuviai metė net 38 tolimus metimus, bet pataikė tik dešimt.

Mūsų šalies atstovai Europos jaunių čempionato finale žaidė jau septintą kartą, tačiau tik du pavyko triumfuoti – 1994 ir 2010 metais.

Lietuva: Arnoldas Kulboka 28, Gytis Masiulis 12, Tadas Sedekerskis 10 (12 atk. kam.).

Prancūzija: Frankas Ntilikina 31, Sekou Doumbouya 15, Bathiste Tchouaffe 12.

„Facebook“ nuotr./Europos vicečempionai
„Facebook“ nuotr./Europos vicečempionai

Bronzos medalius iškovojo italai, 74:68 palaužę vokiečius. Pastarųjų gretose puikias rungtynes sužaidė žalgirietis Isaiahas Hartensteinas. Aukštaūgis pelnė 24 taškus, atkovojo 7 kamuolius bei pataikė septynis metimus iš dešimties.

Tiek I.Hartensteinas, tiek Lietuvos rinktinės lyderis Tadas Sedekerskis buvo išrinkti į simbolinį geriausių čempionato žaidėjų penketą.


Lietuvos krepšininkai kelyje link finalo patyrė vieną nesėkmę, prancūzai nesuklupo nė karto.

Grupės varžybose lietuviai 62:50 įveikė latvius, 70:79 nusileido Bosnijai ir Hercegovinai bei 94:88 po pratęsimo palaužė Izraelį.

Ne ką lengviau R.Grigo auklėtiniams sekėsi ir atkrintamosiose. Ketvirtfinalyje po fantastiško Arno Veličkos pataikymo paskutinę sekundę iš toli 82:81 buvo įveikti rusai, o pusfinalyje 69:62 nugalėta Vokietija.

Prancūzija grupės turnyre 53:48 įveikė rusus, 81:50 slovėnus ir 71:68 serbus. Ketvirtfinalyje 75:61 buvo įveikti bosniai, o pusfinalyje 82:72 italai.

VIDEO: Europos U-18 čempionato finalas: Lietuva – Prancūzija

Nepaisant pralaimėjimo finale, šie metai Lietuvos krepšiniui yra išskirtiniai. Vos antrą kartą per nepriklausomos šalies istoriją mūsų jaunimo rinktinės žaidė visų amžiaus grupių Europos čempionatų finaluose.

Priminsime, jog Manto Šerniaus treniruojama jaunučių (u-16) rinktinė Europos čempionate pasipuošė sidabru, o Tomo Masiulio vadovaujami dvidešimtmečiai taip pat žemyno pirmenybėse liko antri. Įdomu, jog tiek šešiolikmečiai, tiek devyniolikmečiai finale nusileido Ispanijos rinktinėms.

Visos trys Lietuvos vaikinų rinktinės į finalus buvo iškopusios tik 2008-aisais. Tuomet Jono Valančiūno vedami šešiolikmečiai iškovojo Europos čempionato auksą, o aštuoniolikmečiai ir dvidešimtmečiai tenkinosi sidabro apdovanojimais.


Rungtynių eiga:

IV kėlinys. Ignas Sargiūnas nepataikė dviejų baudos metimų, bet kamuolį po varžovų krepšiu atkovojo Gytis Masiulis. Aukštaūgis uždirbo pražangą ir baudų metimais sumažino atsilikimą iki minimumo (52:53).

Lietuviai kelis kartus galėjo išlyginti rezultatą, bet vis pritrūkdavo sėkmės.

Tadas Sedekerskis užsidirbo nesportinę pražangą, stabdydamas įsibėgėjusį priešininką.

Po dar vieno A.Kulbokos fantastiško tritaškio – 59:60. Bet prancūzai vėl atsakė tuo pačiu. Maža to, varžovai įmetė iš toli dar du tolimus metimus ir deficitas pasiekė vėl dviženklį skaičių (59:69).

Išsigelbėti lietuviai neįstengė. Iš Samsuno mūsų komanda sugrįš su sidabru – 68:75.

III kėlinys. Prasidėjus trečiam kėliniui, prancūzų persvara pirmą kartą tapo dviženklė (38:28).

Lietuvius į priekį tempė ir toliau vienintelis A.Kulboka. Septynioliktasis Bambergo „Brose“ nario taškas sumažino atsilikimą iki penkių taškų, bet varžovai vėl greitai atitrūko.

Trečiojo kėlinio viduryje prancūzų pranašumas pasiekė 14 taškų atžymą, bet tuomet R.Grigo vyrai pradėjo tiestis. Vėl A.Kulbokos tolimas šūvis, Tado Sedekerskio pataikymas ir skirtumas sumažėjo iki 5 taškų.

Kai atrodė, kad mūsiškiams jau gali pavykti pasivyti varžovus, lietuviai buvo nubausti technine pražanga.

Tai pažadino mūsiškius. Sėkmingai sužaista kėlinio pabaiga lietuviams leido beveik pasivyti savo varžovus. Einant paskutinėms kėlinio sekundėms lgnas Sargiūnas netgi galėjo tolimu metimu išlyginti rezultatą, tačiau nepataikė. Po trijų kėlinių lietuviai turėjo tik 3 taškų deficitą – 50:53.

II kėlinys. Mūsiškius ir toliau paskui save tempė A.Kulboka. Jau trečiasis jo tritaškis sumažino lietuvių deficitą iki 3 taškų (19:22), o po sėkmingai į žaidimą įsijungusio Einaro Tubučio pataikymo mūsiškiai jau pradėjo alsuoti savo varžovams į nugaras – 21:22.

R.Grigo auklėtiniams galiausiai pavyko rezultatą išlyginti, bet pajutę grėsmę, prancūzai tuoj pat vėl padidino apsukas ir nurūko – 27:22.

Poziciniame krepšinyje lietuviams įveikti varžovų gynybą sekėsi sunkiai, todėl mūsiškiai, vos tik atkovoję kamuolį, iš karto stengdavosi surengti greitą išpuolį.

Įpusėjus rungtynėms, prancūzai buvo kur kas arčiau čempionų karūnos – 36:28.

I kėlinys. Rungtynes abiejų ekipų krepšininkai pradėjo susikaustę. Po kelių nesėkmingų bandymų galiausiai pirmieji taškus pelnė prancūzai, tačiau į jų pataikymą Arnoldas Kulboka atsakė pataikydamas iš toli.

Vis dėlto rungtynių pradžia priklausė prancūzams. Mūsiškiams sunkiai sekėsi rasti kelius prie varžovų krepšio, tuo tarpu atletiškieji varžovai iš lėto rinko taškus – 9:5.

Lietuviams krepšys – tarsi užrištas. Galiausiai taškų sausrą pačioje kėlinio pabaigoje nutraukė vėl iš toli pataikęs A.Kulboka. Vis dėlto varžovams likusio laiko užteko, kad atsakytų tuo pačiu.

Po pirmojo kėlinio Prancūzija tvirtai pirmavo 20:12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius