Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 07 04

Darius Maskoliūnas – apie lūžio momentą, nusivylimą ir atsistatydinimą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo nepateko į olimpines žaidynes, link kurių kelią 11 tūkst. sirgalių palaikomiems lietuviams užvėrė Slovėnijos komanda su magiškuoju Luka Dončičiumi priešakyje. Pagrindinio tikslo neįvykdęs 50-metis specialistas Darius Maskoliūnas po karčios nesėkmės paskelbė apie pasitraukimą iš vyriausiojo trenerio posto.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė skaudžiausiu būdu pajuto Slovėnijos vunderkindo Luka Dončičiaus galią, kurio įspūdingas trigubas dublis pirmą kartą šalies istorijoje nacionalinę komandą nutempė į olimpines žaidynes, mėnesio pabaigoje startuosiančias Tokijuje.

Darius Maskoliūnas taip ir nerado priešnuodžių 22-ejų megažvaigždei, kuri pastaruosius trejus metus terorizavo ir geriausius NBA krepšininkus.

Slovėnijos vedlio nesustabdė niekas – nei individualūs Tomo Dimšos, Arno Butkevičiaus, visų trijų įžaidėjų ar Domanto Sabonio veiksmai, nei komandinė lietuvių gynyba..

„Dallas Mavericks“ įžaidėjas dar iki ilgosios pertraukos surinko 21 tašką, atkovojo 6 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Šį skaičių slovėnas surinko neįmesdamas nė vieno tritaškio, viską į lietuvių krepšį vertęs iš baudos aikštelės.

Šeimininkų „du prieš du“ gynyba per pirmuosius du kėlinius neegzistavo, bet NBA bokštams pavyko patiems dominuoti po varžovų krepšiu. Iš to krito ir taškai, ir rezultatyvūs perdavimai snaiperiams.

Nors ilgoji pertrauka skelbė lygų rezultatą (52:52), tačiau trečiajame ketvirtyje Slovėnija ėmė bėgti ir nebesigręžioti atgal – sudėtingus metimus ėmė pataikyti ir L.Dončičiaus ginklanešiai – Vlatko Čančaras, Jaka Blažičius ir natūralizuotas amerikietis Mike'as Tobey.

Mačo pabaigoje L.Dončičiaus sąskaitoje buvo 31 taškas, 11 atkovotų kamuolių, 13 rezultatyvių perdavimų ir 41 efektyvumo balai.

Tai pirmas kartas Nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kuomet Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė praleis olimpines žaidynes.

„Savo darbą rinktinėje, kaip vyriausiasis treneris, baigiau. Gaila, kad tokiu akcentu, bet taip jau yra“, – po nesėkmės sakė D.Maskoliūnas.

„Sveikinimai Slovėnijai, – sakė D.Maskoliūnas. – Šiandien jie buvo geresni, ypatingai puolime. Jie pataikė ir daug sunkių metimų, bet problema buvo mūsų gynyba. Praleidome beveik 100 taškų. Mes šiek tiek rizikavome kai kuriose situacijose, kai žaidėme dviem dideliais. Mus nužudė trečiajame kėlinyje, kuriame varžovai pataikė vieną po kito sudėtingus metimus. Negalėjome jų sustabdyti. Jie žaidė mažu penketu gynyboje, o mes negalėjome pristatyti kamuolio į baudos aikštelę. Mes žiauriai nusivylę patys, nuvylėme ir daug žmonių Lietuvoje. Nuvylėme sirgalius, kurie šiandien gausiai susirinko mūsų palaikyti. Mes, treneriai, prirėmėme daug neteisingų taktinių sprendimų, dėl ko pralaimėjome rungtynes, kurias žaidėme namuose. Tikėjomės geriau, bet yra kaip yra. Laimime ir pralaimime kartu.“

Trečiasis kėlinys tapo lemtingu, kurio metu slovėnai surinko 28 taškus bei įgijo saugią persvarą, ją išlaikę iki pat dvikovos pabaigos.

D.Maskoliūno auklėtiniams taip ir nepavyko perlaužti pakeistos Slovėnijos rinktinės gynybos.

„Sunku kalbėti ant karštų, bet jie daugiau gynėsi iš priekio, – sakė Lietuvos rinktinės vairą palikęs specialistas. – Atrodė, kad nebuvo sudėtingos situacijos, bet vyrai norėjo sužaisti kuo geriau ir užtikrinčiau. Žinome, kad baudos aikštelėje turime persvarą, kamuolys turi nueiti, bet niekaip nenueidavo. Reiktų analizuoti pažiūrėjus įrašą. Pirmoje pusėje jie gynėsi vienas prieš vieną, o antroje ėjo iš priekio, o mes nesužaidėme tinkamai. Momentais buvo ir neapgalvotų perdavimų, o tie, kurie turėjo mesti, į lanką net nežiūrėjo. Viskas susidėjo į krūvą. Yra kaip yra. Mes esame nusivylę.“

Luka Dončičius viso mačo metu draskė varžovus ispaniška „du prieš du“ versija, kai užtvaros sulaukdavo labai aukštai, praktiškai ties aikštės viduriu.

„Anksčiau jie nestatydavo užtvaros, o prieš mus ėmė statyti. Vieną ar du kartus pradžioje pagavo, tuomet tarp mažų pradėjome keistis ginamaisiais ir lyg viskas susitvarkė. Antroje pusėje tai didelis neišgirsdavo, tai mažas nepasakydavo. Gaudavosi nesusikalbėjimas, kuris kainuodavo du taškus“, – aiškino D.Maskoliūnas.

Pirmuoju istorijoje Lietuvos rinktinės treneriu, kuris neatvedė nacionalinės komandos iki olimpinių žaidynių, tapęs D.Maskoliūnas pasiruošimo etape ir dvyliktuke nieko nekeistų.

„Dėl pasiruošimo, tai ką tu pakeisi, datos buvo tokios, kokios buvo. Anksčiau negalėjome pradėti, nes neturėjome žaidėjų. Kalbant apie dvyliktuką, irgi nematau pokyčių. Gal kažką ir būtume keitę, bet sunku dabar pasakyti. Nelabai“, – sakė D.Maskoliūnas.

VIDEO: „Karštom pėdom“: Lietuva – Slovėnija – karšti žaidėjų komentarai ir D.Maskoliūno pasitraukimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius