Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 10

Negirdėtos istorijos: „Žalgiriui“ ir „Lietuvos rytui“ siūlyta tikrų NBA superžvaigždžių

Kamuolio dėjimų į krepšį karalius, olimpinis čempionas su pirmąja tikrąja „Dream team“, triskart NBA čempionas, NBA dvigubų dublių monstras, šešių „Visų žvaigždžių“ rungtynių skrajūnas. Nors šie nuostabūs krepšininkai nežaidė kartu, juos sieja bendras faktas – kiekvienas jų galėjo žaisti Kaune arba Vilniuje.
nba-legionas
nba-legionas / „Scanpix“ nuotr.

Žiemiškai tykią Lietuvos krepšinio rinką šią savaitę nuspalvino žinia, jog garsiosios Ballų šeimos atžalos pasiūlytos įsigyti net keliems LKL klubams. Panevėžio „Lietkabelis“ net pasiuntė žinutę, kad susidomėjo jaunais amerikiečiais, apie kurių šeimą jau galima kurti serialus.

Trijų krepšininkų tėvas LaVaras įvairiausiais būdais reklamuoja savo sūnus, iš kurių vyriausias – Lonzo Ballas – šiemet debiutavo „Los Angeles Lakers“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas, LiAngelo Ballas ir jų tėvas LaVaras Ballas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas, LiAngelo Ballas ir jų tėvas LaVaras Ballas.

Europos klubams iškart keli agentai siūlo LaMelo ir LiAngelo Ballus – šešiolikos ir devyniolikos metų amerikiečius, kurie dar nieko nėra įrodę krepšinyje. Kitaip nei šiuo metu Kauno „Žalgiriui“ (12-1) ir Vilniaus „Lietuvos rytui“ (9-4) atstovaujantys vienuolika legionierių, sekmadienio vakarą pasirodysiantys amžinų LKL varžovų dvikovoje Kaune.

Tituluočiausi Lietuvos klubai šį sezoną remiasi aukšto, bet ne kosminio lygio užsieniečiais, tarp kurių gal tik Vilniaus ekipos vidurio puolėjas Loukas Mavrokefalidis išsiskiria Eurolygos klubuose surinktų trofėjų ir patirties bagažu.

Tačiau atsukite laikrodį atgal, ir jūsų akys gali įskausti nuo ryškių žvaigždžių, su kuriomis didieji mūsų šalies klubai vedė derybas anksčiau, ir kurios tikrai galėjo nusileisti Lietuvoje.

Sh.Kempas, C.Boozeris, N.Robinsonas ir C.Drexleris – šiuos garsius NBA žaidėjus agentai siūlė Vilniaus ir Kauno klubams.

Olimpiniam čempionui pritrūko milijonų

Arvydas Sabonis ruošėsi žaisti Kauno „Žalgiryje“, kai 2001 metų rudenį ant Kauno klubo vadovų stalo faksu atkeliavo devynių puslapių pasiūlymas.

Tai Clyde'o Drexlerio agentas susisiekė su „Žalgiriu“ ir paklausė, ar kartais komandai nereikia pridėti šiek tiek patirties.

„Scanpix“ nuotr./Clyde'as Drexleris (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Clyde'as Drexleris (dešinėje)

NBA čempionas, net 10 kartų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žaidęs gynėjas dar norėjo pakrutėti Europos arenose, taip pat pažaisti su A.Saboniu, apie kurį buvusi „Portland Trail Blazers“ žvaigždė buvo pasakiusi: „Jei lietuvis būtų atkeliavęs į Portlandą anksčiau, klubas dabar turėtų ne vieną, o penkis arba šešis NBA titulus.“

„Su C.Drexlerio atstovais kontaktavome kelis kartus, – prisiminė buvęs „Žalgirio“ sporto direktorius, dabar Bambergo „Brose“ klube Vokietijoje dirbantis Ginas Rutkauskas. – Jam buvo įdomu pažaisti su A.Saboniu, galbūt įgyti naujos gyvenimiškos patirties Europoje.“

Tačiau derybos su 1992 m. pirmosios JAV olimpinės „Dream team“ gynėju sustojo, kai kalba pasisuko apie pinigus.

VIDEO: Clyde Drexler Career Mix HD

„Iš pradžių paprašė 5 mln. dolerių per metus. Mes nusijuokėme. Tada jie pareiškė, kad tiktų ir 2 mln. Tačiau, žinoma, ir tiek mums buvo per daug“, – derybų detales 24sek papasakojo G.Rutkauskas.

Jo nuomone, tuo metu amerikiečiai agentai tiesiog nebuvo perpratę Europos klubų rinkos sumų. Nors kiek anksčiau Atėnų „Panathinaikos“ nepagailėjo 3 mln. dolerių per metus Dominique'ui Wilkinsui, Europos krepšinyje tai buvo išimtis.

Vilniečių nesudominęs puolėjas iki šiol žaidžia Majamyje

Panašiu metu, kai C.Drexleris buvo pasiūlytas „Žalgiriui“, įdomus, bet tuo metu dar menkai žinomas puolėjas buvo pristatytas ir „Lietuvos rytui“.

Po koledžo beveik 150 kg svėręs Udonis Haslemas 2002–2003 m. nepateko į NBA ir dairėsi į Europą.

„Jis buvo siūlomas ir mums, – prisiminė buvęs „Lietuvos ryto“ vadovas Jonas Vainauskas. – Nors U.Haslemą rekomendavo patikimas agentas, tuo metu mums pritrūko ryžto jį įsigyti. Be to, mes jau buvome numatę vietą po krepšiu Oleksandrui Okunskiui. Pastarasis variantas tada atrodė stabilesnis.“

U.Haslemas sezoną žaidė Prancūzijoje, kur jam pavyko numesti apie 35 kilogramus ir netrukus jis pateko į NBA klubą „Miami Heat“ , kuriam atstovauja iki šiol – jau penkioliktą sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Udonis Haslemas
„Scanpix“ nuotr./Udonis Haslemas

203 cm ūgio sunkusis puolėjas tris kartus tapo NBA čempionu, kovodamas greta tokių žvaigždžių kaip Shaquille'as O'Nealas, Alonzo Mourningas, vėliau – Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas.

Dabar U.Haslemas yra daugiausia kamuolių per „Heat“ istoriją atkovojęs žaidėjas ir vienas iš keturių NBA žaidėjų, tiek ilgai atstovaujančių vienam klubui.

„Scanpix“ nuotr./Udonis Haslemas
„Scanpix“ nuotr./Udonis Haslemas

Tąsyk neįsigijęs U.Haslemo, „Lietuvos rytas“ po kiek laiko pasikvietė kitą trijų aukso žiedų NBA savininką Dickey Simpkinsą. Buvęs „Chicago Bulls“ puolėjas žaidė „Lietuvos ryte“ 2003–2004 m. sezoną, atvykęs iš Kazanės „Uniks“, ir jau neatrodė toks alkanas ir greitas kaip geriausiais laikais Čikagoje.

Abejonių kėlė Sietlo herojaus žalingi įpročiai

Maždaug prieš dešimt metų abiem – ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ klubams – buvo pasiūlytas dar vienas stambus NBA ryklys – šešis kartus NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žaidęs ir įspūdingais dėjimais į krepšį garsėjęs Shawnas Kempas.

VIDEO: Shawn Kemp Top 10 Dunks

208 cm ūgio itin šoklus puolėjas žėrėjo aštuonerius metus „Seattle SuperSonics“ klube, su JAV rinktine tapo pasaulio čempionu, o atstovaudamas „Cleveland Cavaliers“ klubui su Žydrūnu Ilgausku du sezonus iš eilės NBA pirmenybėse rinko po daugiau nei 20 taškų.

Gary Paytonas ir Shawnas Kempas
Gary Paytonas ir Shawnas Kempas

Po 14 metų trukusios karjeros NBA pabaigos 2003-iaisiais, Sh.Kempas padarė kelių sezonų pertrauką, po kurios pabandė sugrįžti į krepšinį.

„Derybos buvo pasistūmėjusios, bet daug klausimų kėlė jo sportinė forma ir gyvensena, – apie Sh.Kempo galimybes pasirodyti „Lietuvos ryte“ pasakojo J.Vainauskas. – Jis galėjo pakelti komandą, bet galėjo nublokšti ją ir žemyn.“

Būdamas 28-erių Sh.Kempas jau turėjo septynis vaikus su šešiomis skirtingomis moterimis. Karjeros NBA pabaigoje jam teko kovoti su antsvoriu, o 2005 ir 2006 metais Sh.Kempas buvo dusyk areštuotas Jungtinėse Valstijose dėl marihuanos.

Kvietė NBA veteranus, bet atvyko ne visi

„Žalgiris“ tuo metu Sh.Kempu nesusidomėjo, bet panašiu laikotarpiu klube rungtyniavo keli buvę solidūs NBA žaidėjai.

2004–2005 m. Lietuvos čempionu Kauno komandai padėjo tapti prieš tai 13 metų NBA žaidęs Robertas Packas, dabar dirbantis „New Orleans Pelicans“ trenerio asistentu.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Packas (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Robertas Packas (dešinėje)

2005–2006 m. „Žalgirio“ aprangą vilkėjo Kenny Andersenas – 14 sezonų NBA rungtyniavęs ir sykį į „Visų žvaigždžių“ rungtynes patekęs įžaidėjas, kuris, nepaisant per karjerą uždirbtų 63 mln. dolerių, galiausiai bankrutavo.

Be to, 2005 m. Kauno klubas buvo pasirašęs sutartį su Rodu Stricklandu. Net 17 metų NBA rungtyniavusį įžaidėją, tegu tuomet jau 39-erių, jau buvo išgyręs spaudai tuometinis žalgiriečių treneris Antanas Sireika. Tačiau NBA veteranas Kaune nepasirodė.

„Atsirado kažkokių trukdžių. Iš pradžių jis įspėjo, kad pavėluos atvykti vieną dieną, paskui – dar vieną, – prisiminė G.Rutkauskas. – R.Stricklandas galėjo būti įdomus variantas. Bet tuo metu jis ir baigė sportuoti visiškai.“

Nesėkmingai baigėsi ir „Žalgirio“ flirtas su Ime Udoka. 2005 m. „Žalgiris“ buvo pasirašęs sutartį su atletišku JAV ir Nigerijos pilietybes turinčiu puolėju.

„Scanpix“ nuotr./Ime Udoka
„Scanpix“ nuotr./Ime Udoka

Tačiau, kaip ir praėjusią vasarą sudarytoje sutartyje su Royce'u O'Nealu, kuris neatvyko į „Žalgirį“ sulaukęs sutarties su „Utah Jazz“, taip ir prieš dešimtmetį, I.Udokos sutartyje buvo numatytas punktas, jog krepšininkas atvyks į Kauną, jei negaus pasiūlymo NBA.

Ne iškart, bet I.Udoka dėl profesionalumo ir įgūdžių gynyboje sugebėjo įsitvirtinti NBA ir ten paskui žaidė šešis sezonus. Nuo 2012 m. iki šiol jis dirba Grego Popovichiaus asistentu „San Antonio Spurs“ klube ir su juo tapo NBA čempionu prieš trejus metus.

Kauno klubas taikėsi į Carlosą Boozerį

NBA lokautas 2011 metais atvėrė daugiau galimybių stipriems Europos klubams prisivilioti elitinės lygos žaidėjų.

Taip „Žalgiryje“ trumpam buvo atsidūręs Ty Lawsonas, vėliau rinkęs daugiau nei po 17 taškų per sezoną „Denver Nuggets“ klube, o praėjusią vasarą po aštuonerių metų NBA persikėlęs į Kiniją ir tapęs Donato Motiejūno bendražygiu.

Taip beveik visą sezoną Kauno klube žaidė Sonny Weemsas, tapęs rezultatyviausiu žalgiriečiu Eurolygoje, o vėliau atstovavęs Maskvos CSKA, dviem NBA klubams, o praėjusį sezoną – Tel Avivo „Maccabi“.

NBA lokauto metu Lietuvos komandas galėjo papildyti ir daugiau puikių žaidėjų.

„Lietuvos ryto“ akiratyje atsirado Thabo Sefolosha – Šveicarijoje gimęs krepšininkas, metais anksčiau išrinktas į antrąjį geriausiai besiginančių NBA žaidėjų penketą.

„Scanpix“ nuotr./Thabo Sefolosha
„Scanpix“ nuotr./Thabo Sefolosha

„Tuo metu daug NBA žaidėjų agentų siūlė savo klientus Europos klubams, – sakė vienas „Lietuvos ryto“ vadovų Martynas Purlys. – Domėjomės Th.Sefolosha, bet iki kainos derybos nepriėjo.“

NBA lokauto metu Th.Sefolosha pasirinko Stambulo „Fenerbahče“ klubą, o paskui grįžo į NBA, kur pradėjo dvyliktą sezoną – buvęs „Oklahoma City Thunder“ ir „Atlanta Hawks“ puolėjas šiuo metu rungtyniauja „Utah Jazz“.

„Žalgiris“ NBA lokauto metu intensyviai derėjosi su dar ryškesnio kalibro žvaigžde.

„Mus labai domino Carlosas Boozeris“, – iki šiol negirdėtą faktą atskleidė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.

„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris
„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris

Tuo metu šis 206 cm ūgio puolėjas buvo pačiame karjeros pike. Startavęs „Cleveland Cavaliers“ klube su Ž.Ilgausku, jis tapo „Utah Jazz“ lyderiu.

Į „Žalgirį“ C.Boozeris būtų atvykęs po įspūdingų keturių iš eilės sezonų „Jazz“ komandoje, kurioje jo taškų vidurkis svyravo tarp 16 ir 20 taškų per rungtynes, o atkovotų kamuolių – tarp 10 ir 12.

Dvigubų dublių monstras dusyk – 2004 ir 2008 m. – su JAV rinktine lipo ant olimpinės prizininkų pakylos, dusyk žaidė NBA „Visų žvaigždžių“ mačuose.

„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris
„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris

Jis galėjo tapti geriausiu LKL žaidusiu krepšininku, bet iki pabaigos susitarti nepavyko. „Derybos buvo pažengusios į priekį, bet nesusitarėme dėl pinigų“, – sakė P.Motiejūnas apie puolėją, iki 2016 metų žaidusį NBA trylika metų.

Oro akrobato kaina nebuvo stulbinanti

Pastaraisiais metais ryškiausias stipriausiems šalies klubams pasiūlytas žaidėjas buvo Nate'as Robinsonas.

Magiško šoklumo 175 cm amerikietis net tris kartus yra laimėjęs NBA Visų Žvaigždžių dėjimo į krepšį konkursą.

„Scanpix“ nuotr./Nate'as Robinsonas
„Scanpix“ nuotr./Nate'as Robinsonas

Žaisdamas „New York Knicks“ klube jis vieną sezoną rinko po daugiau nei 17 taškų, o antrą jaunystę išgyveno prieš kelerius metus „Chicago Bulls“, kur pelnė po daugiau nei 13 taškų.

Bet 2016 metais, nusimetęs jau aštuntosios NBA komandos marškinėlius, N.Robinsonas ieškojo varianto Europoje. Jo atstovai siūlė krepšininką už maždaug 350-400 tūkst. eurų metams.

„Lietuvos rytą“ tuo metu treniravusio Tomo Pačėso galimybė įsigyti N.Robinsoną nesudomino, labiau atakuoti nei asistuoti komandos draugams mėgstantis amerikietis netiko ir „Žalgiriui“.

„Scanpix“ nuotr./Nate'as Robinsonas
„Scanpix“ nuotr./Nate'as Robinsonas

Pernai kovo mėnesį N.Robinsonas sukirto rankomis su Tel Avivo „Hapoel“ klubu ir viename Izraelio lygos atkrintamųjų varžybų mače įmetė 46 taškus. Šiemet mažasis amerikietis rungtyniavo Venesueloje, o prieš kelias dienas pasiūlė savo paslaugas stringančiai „Chicago Bulls“ ekipai.

Serbų legendą galvojo kviesti asistentu

Ne tik garsių žaidėjų, bet ir trenerių būta Lietuvos klubų radaruose.

Prieš dešimt metų „Lietuvos rytą“ treniruojant Aleksandrui Trifunovičiui, klubas svarstė pasikviesti legendinį Dušaną Ivkovičių.

„Scanpix“ nuotr./Dušanas Ivkovičius
„Scanpix“ nuotr./Dušanas Ivkovičius

„Svarstėme jį pakviesti konsultantu, bet derybos toli nepasistūmėjo“, – pripažino J.Vainauskas.

Dar iki kontakto su „Lietuvos rytu“ trofėjų su Jugoslavijos rinktine ir klubais kolekcioneriumi tapęs D.Ivkovičius ir pastarąjį dešimtmetį laimėjo svarbių titulų: Europos pirmenybių sidabrą vadovaudamas Serbijai bei Eurolygos auksą su Pirėjo „Olympiakos“. Savo ilgą karjerą dabar 74 metų treneris oficialiai baigė pernai.

Įgeidžius išpildyti nelengva

Įprastai save gerbiantys agentai savo atstovaujamus žaidėjus komandoms pasiūlo asmeniškai, paskambindami. Retai rimti pasiūlymai atplaukia elektroniniu paštu, kaip kad brolius Ballus lyg kalėdinius atvirukus urmu visiems siuntė jaunųjų amerikiečių agentai.

Kartais agentai savo sąrašuose turi įvairaus lygio klientų – nuo po vieną kitą tūkstantį eurų per mėnesį uždirbančių žaidėjų iki NBA milijonierių.

„Scanpix“/AP nuotr./„Heat“ ekipoje Carlosas Arroto metus žaidė su „didžiuoju trejetu“
„Scanpix“/AP nuotr./„Heat“ ekipoje Carlosas Arroto metus žaidė su „didžiuoju trejetu“

Pavyzdžiui, Kauno klube 2005–2006 m. rungtyniavusio Larry Ayuso agentas pasiūlė ir kitą Puerto Riko krepšininką Carlosą Arroyo – šis gynėjas per dešimt metų NBA yra rungtyniavęs septyniose NBA klubuose. Beje, šiuo metu 40-metis L.Ayuso ir 38 metų C.Arroyo atstovauja tam pačiam Puerto Riko klubui.

Per pastaruosius porą dešimtmečių „Žalgiris“ ne kartą bandė strategiją pasikviesti patyrusių NBA žaidėjų ir daug pavyzdžių, tokių kaip Ennisas Whatley, Anthony Bowie, R.Packas, parodė, kad tai buvo ne tik įdomi, bet ir naudinga taktika.

Ją galima būtų naudoti ir dažniau, bet toli gražu ne visus geidžiamus žaidėjus pavyksta įpirkti.

„Buvo ir tokių, kurių agentai iškart savo klientui prašydavo bent milijono, – sakė P.Motiejūnas. – Dar mašinos su vairuotoju, kaip įprasta Rusijoje, ir ne bet kokio namo. Būstą su penkiais miegamaisiais ir trimis voniomis ir dabar Kaune būtų sunku surasti – tokių sąlygų niekada negalėjome išpildyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius