TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 23

Pasaulio čempionato gidas: C ir D grupėse – Lietuva, mūsų varžovai ir favoritai auksui

15min pradeda pasaulio krepšinio čempionato komandų pristatymą. Šį kartą skaitytojų dėmesiui mums įdomiausių – C ir D grupių komandos. Tarp jų ir Lietuvos rinktinė bei mūsiškių varžovai pirmajame etape D grupėje ir potencialūs priešininkai antrajame etape (dvi geriausios C grupės komandos).
Pasaulio čempionato C ir D grupėse išvysime JAV, Lietuvos, Juodkalnijos ir Graikijos žvaigždes.
Pasaulio čempionato C ir D grupėse išvysime JAV, Lietuvos, Juodkalnijos ir Graikijos žvaigždes. / Igno Miškinio vizualas

C grupė: JAV, Graikija, Naujoji Zelandija, Jordanija

JAV

Pasaulio čempionate: 19 kartų (aukščiausias pasiekimas – auksas 1954, 1986, 1994, 2010, 2014 metais).

Pastarieji turnyrai: auksas 2021 metų olimpinėse žaidynėse (ketvirtas olimpinis titulas iš eilės), 2019 metų pasaulio čempionate – tik 7 vieta.

Vyr. treneris: Steve'as Kerras (nuo 2021 m.)

Sudėtis: Paolo Banchero („Orlando Magic“), Mikalas Bridgesas („Brooklyn Nets“), Jalenas Brunsonas („New York Knicks“), Anthony Edwardsas („Minnesota Timberwolves“), Tyrese'as Haliburtonas („Indiana Pacers“), Joshas Hartas („New York Knicks“), Brandonas Ingramas („New Orleans Pelicans“), Jarenas Jacksonas Jr. („Memphis Grizzlies“), Cameronas Johnsonas („Brooklyn Nets“), Walkeris Kessleris („Utah Jazz“), Bobby Portisas („Milwaukee Bucks“), Austinas Reavesas („Los Angeles Lakers“).

Žvaigždė: Anthony Edwardsas. Jaunų, talentingų, panašaus pajėgumo žaidėjų gretose yra trys krepšininkai, šiemet patekę į NBA-All Star rungtynes: A.Edwardsas, J.Jacksonas ir T.Haliburtonas. 2020 metais pirmuoju naujoku biržos šaukimu tapęs A.Edwardsas iš šios JAV rinktinės žaidėjų praėjusiame NBA sezone rezultatyvumu nusileido tik B.Ingramui, bet jaunojo atakuojančio gynėjo galimybės yra platesnės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anthony Edwardsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anthony Edwardsas

A.Edwardsas rinko po 24,6 taško per savo trečią sezoną NBA, o atkrintamosiose varžybose taip įsibėgėjo, kad serijoje su būsimais NBA čempionais „Denver Nuggets“ pelnė po 31,6 taško, tarp jų surengęs 41 taško pasirodymą ir pagerinęs „Timberwolves“ rezultatyvumo rekordą atkrintamosiose. Ir kontrolinėse rungtynėse A.Edwardsas jau parodė, kad yra pasiruošęs nešti lyderio vėliavą.

Įdomus faktas: Du iš JAV rinktinės žaidėjų galėjo atstovauti ir kitų šalių komandoms. 2022 metų pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas P.Banchero rinkosi tarp JAV ir Italijos, o „Lakers“ snaiperis A.Reavesas turi vokiškų šaknų, bet nepasidavė Vokietijos rinktinės trenerio vilionėms.

FIBA reitingas: 2 vieta

15min prognozė: Amerikiečiai surinko jauną ir talentingą komandą, bet joje nėra NBA ikonų, kurios įprastai atvažiuoja į olimpines žaidynes. Pasaulio pirmenybėse JAV krepšininkai dažnai būna labiau pažeidžiami, tai rodo praėjusio čempionato Kinijoje istorija, kai ketvirtfinalyje jie krito prieš Prancūziją, o kitą dieną nusileido ir Serbijai. Dabar JAV rinktinė vėl laikoma ryškia favorite, o kelias per pirmuosius du etapus atrodo patogus įsibėgėjimui ir šuoliui kovoti dėl medalių. „Warriors“ trenerio S.Kerro vairuojama gili ir tolygi alkanų žaidėjų sudėtis gali eiti iki pabaigos, t.y. čempionų titulo.

Jordanija

Pasaulio čempionate: 3 kartai (aukščiausias pasiekimas 23 vieta 2010 m.)

Pastarieji turnyrai: 2019 metais iš penkerių mačų laimėjo vieną ir užėmė 28 vietą, o Azijos pirmenybėse pernai užėmė 4 vietą.

Vyr. treneris: Wesamas Al-Sousas (nuo 2021 m.)

Sudėtis: Freddy İbrahimas („Orthodox“), Malekas Kanaanas („Al Riyadi“), Sami Bzai („Al Ahli“), Aminas Abu Hawwas („Al Ahli“), Ahmadas Hammouri („Western Lisesi“), Ahmedas Alhamarshehas („Al Ahli“), Hashemas Abbaas („Al Hilal“), Rondae Hollis Jeffersonas („San German“), Zaidas Abbas („Orthodox“), Zane'as Najdawi („Al Ahli“), Ahmet Düverioğlu („Bursaspor“), Mohammadas Husseinas („Orthodox“).

Žvaigždė: Ahmadas Al Dwairi, Europos krepšinio mėgėjams geriau žinomas kaip Ahmetas Düverioğlu. Stambule jordaniečio ir turkės šeimoje gimęs krepšininkas jaunystėje žaidė ir Jordanijos komandose, bet greitai pateko į stpriausius Turkijos klubus: po sezono „Anadolu Efes“ perėjo į „Fenerbahče“, kur žaidė šešis sezonus bei tapo Eurolygos čempionu. Praėjusį sezoną Bursos „Frutti Extra Bursaspor“ atstovavęs 30-metis 213 cm ūgio vidurio puolėjas savo lygį šią vasarą parodė ir Lietuvoje, kai lengvai rinko taškus žaisdamas prieš rezervinę mūsų šalies rinktinę. 2019 metų pasaulio čempionate jis buvo įmetęs 34 taškus į Dominikos Respublikos krepšį, o per visą turnyrą pelnė po 16,3 taško. Ir dabar jis gali būti tarp rezultatyviausių turnyro žaidėjų.

Getty Images/Euroleague nuotr./Ahmetas Duverioglu
Getty Images/Euroleague nuotr./Ahmetas Duverioglu

Įdomus faktas: Zaidas Abbas yra antras pagal amžių pasaulio čempionato žaidėjas. Tik 40-metis brazilas Marcelinho Huertas yra vyresnis už Jordanijos krepšinio legendą Z.Abbą, kuriam 40 metų sueis lapkritį. Nors Wikipedia skelbia, kad A.Zabbas yra baigęs karjerą, mes matėme, kaip pražilęs puolėjas smagiai juda aikštėje per kontrolines rungtynes su Lietuvos rezervine rinktine ir net gali būti vienas Jordanijos komandos lyderių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Krepšinio rungtynės: Lietuvos rezervinė rinktinė – Jordanijos rinktinė. Laurynas Beliauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Krepšinio rungtynės: Lietuvos rezervinė rinktinė – Jordanijos rinktinė. Laurynas Beliauskas

FIBA reitingas: 33

15min prognozė: Jordanijos rinktinė pralaimėjo visas tris repeticijas Lietuvos rezervinei rinktinei, o dabar grupėje žais su JAV ir Graikijos krepšininkais. Regis, galime laukti pralaimėjimų milžiniškais skirtumais, tad vienintelis siekis būtų pabandyti nurungti Naująją Zelandiją. Nemanome, kad taip nutiks, bet jei šiame mače Jordanija pasiektų pergalę, čempionatą galės drąsiai vadinti labai sėkmingu. Tačiau veikiausiai Jordanijai svarbiausios bus kovos dėl 17-32 vietų.

Graikija

Pasaulio čempionate: 9 kartai (aukščiausias pasiekimas – sidabras 2006 metais).

Pastarieji turnyrai: Pastarajame pasaulio čempionate graikai finišavo 11 vietoje, o Europos pirmenybėse pernai užėmė 5 vietą, kai su Gianiu Antetokounmpo priešakyje vienintelį pralaimėjimą patyrė ketvirtfinalyje Vokietijai.

Vyr. treneris: Dimitris Itoudis (nuo 2022 m.)

Sudėtis: Thanasis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“), Giorgos Papagiannis („Fenerbahče“), Ioannis Papapetrou („Panathinaikos“), Dinos Mitoglou („Panathinaikos“), Dimitris Moraitis („Peristeri“), Kostas Papanikolaou („Olympiakos“), Thomasas Walkupas („Olympiakos“), Giannoulis Larentzakis („Olympiakos“), Michalis Lountzis („Olympiakos“), Lefteris Bochoridis („Panathinaikos“), Nikos Rogkavopoulos („Baskonia“), Manolis Hadjidakis („Kolossos“).

Žvaigždė: Thomas Walkupas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Thomas Walkupas

Kai Graikijos rinktinėje atsisakė dalyvauti Kostas Sloukas, Nickas Calathes ir galiausiai vienas geriausių planetos žaidėjų Giannis Antetokounmpo, Graikijos padangėje žvaigždžių tarsi neliko. Nors Kostas Papanikolaou labiau patyręs, žaidimo kontrolė turėtų būti buvusio žalgiriečio Th.Walkupo rankose. Graikijos pilietybę priėmęs gynėjas pastarąjį sezoną daug prisidėjo prie Pirėjo „Olympiakos“ sėkmės ne tik plienine gynyba, bet ir patikimu atakų organizavimu.

Įdomus faktas: Pastarąjį medalį svarbiose turnyruose graikai iškovojo 2009 metais, kai Europos čempionate jiems vadovavo Jonas Kazlauskas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Kazlauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Kazlauskas

FIBA reitingas: 9 vieta

15min prognozė: Be trijų savo žvaigždžių čempionatą pasitinkanti Graikija neatrodo tokia grėsminga, bet lažybininkai jos galimybes vertina šiek tiek aukščiau už Lietuvos. Mes savais tikime labiau, tad graikų kelią braižome taip: antra vieta grupėje po amerikiečių, o tada pralaimėjimas Lietuvai antrajame etape grupės varžybose ir gana ankstyva kelionė namo.

Naujoji Zelandija

Pasaulio čempionate: 6 kartai (aukščiausias pasiekimas 4 vieta 2002 m.)

Pastarieji turnyrai: 2019 metų pasaulio čempionate liko 19 vietoje, o iš Okeanijos į Azijos pirmenybes praėjusiame dešimtmetyje peršokę zelandiečiai pernai savo naujame žemyne užėmė 3 vietą.

Vyr. treneris: Pero Cameronas (nuo 2021 m.)

Sudėtis: Danas Fotu („NZ Breakers“), Finnas Delany („NZ Breakers“), Flynnas Cameronas („Melbourne United“), Hyrumas Harrisas („Perth Wildcats“), Isaacas Fotu („Utsunomiya Brex“), Izayah Le’Afa („NZ Breakers“), Jordanas Ngatai („Hawkes Bay Hawks“), Reubenas Te Rangi („Melbourne Phoenix“), Samas Timminsas („Sydney Kings“), Shea Ili („Melbourne United“), Tayloras Brittas („Taylor Britt“), Tohi Smith-Milneris („Adelaide 36ers“), Walteris Brownas („Tasmania Jackjumpers“), Yanni Wetzellis (Berlyno ALBA).

Žvaigždė: Naujoji Zelandija vėl nesulaukė savo žvaigždės iš NBA Steveno Adamso, o kitų ryškių krepšinio asmenybių tiesiog neturi. Net ir Kauno „Žalgiryje“ 2022 metais žaidusio Tai Websterio nėra rinktinėje dėl traumos, kaip ir jo brolio Corey Websterio. Tad komandos lyderiu galima laikyti Isaacą Fotu. Nuo 17-os metų „Kiviams“ atstovaujantis puolėjas rinktinėje jau yra dvylika metų, o ir europietiška patirtis Ispanijos, Italijos ir Vokietijos lygų vidutiniuose klubuose turėtų praversti 203 cm ūgio puolėjui, pastaraisiais metais žaidžiančiam Japonijoje. Galbūt dar atsiskleis vienintelis Eurolygos žaidėjas Yanni Wetzellis, bet Berlyno ALBA vidurio puolėjas kukliau atrodė kontrolinėse rungtynėse.

Įdomus faktas: Naujosios Zelandijos rinktinėje svarbius vaidmenis turi tėvas ir sūnus Cameronai. Pero Cameronas prieš porą dešimtmečių pats buvo vienas rinktinės lyderių ir yra vienintelis zelandietis įtrauktas į FIBA Šlovės muziejų kaip krepšininkas. Dabar šis maorės ir škoto sūnus treniruoja rinktinę, kurioje žaidžia jo sūnus Flynnas.

23 metų gynėjas vis svarbesnis komandai, tokiu tapęs pernai per turnyrą, kurio metu pateko į keistą situaciją spaudos konferencijoje. „Puiku semtis patirties Naujosios Zelandijos rinktinėje ir iš trenerių, tokių kaip mano... Pero“, – juokdamasis baigė sakinį jaunas gynėjas, suvokęs, kad vos nepavadino savo trenerio „Tėčiu“.

FIBA reitingas: 26 vieta.

15min prognozė: Savo karo šokiu Haka jie gali išgąsdinti varžovus prieš rungtynes, bet per jas tai padaryti bus sunkiau – tiesiog trūksta aukštesnio kalibro žaidėjų, kokiu anksčiau, pavyzdžiui, buvo Kirkas Penney. O ir kontrolinės rungtynės, per kurias būta ne tik 31 taško skaudi pamoka iš Kanados, bet ir pralaimėjimai Kinijai bei Japonijai, – neįkvepia. Įprastai kovinga Naujoji Zelandija turėtų įveikti Jordaniją, bet negali prilygti JAV rinktinei, o ir pasigalynėti su Graikija bus sudėtinga. Tad realiausias finišas – 3 vieta grupėje ir kovos dėl 17-32 vietų.

D grupė: Egiptas, Meksika, Juodkalnija, Lietuva

Egiptas

Pasaulio čempionate: 6 kartai (aukščiausias pasiekimas – 5 vieta 1950 m. pirmajame surengtame pasaulio čempionate)

Pastarieji turnyrai: 2014 m. Egiptas planetos pirmenybėse finišavo paskutinis, 24-as; Afrikos čempionate 2021 m. užėmė 11 vietą.

Vyr. treneris: Roy Rana (nuo 2022 m.)

Sudėtis: Karimas Elgizawy („Al Ahly“), Adamas Moussa („Black Hills State“), Amras Zahranas („Al Ahly“), Ehabas Aminas („Al Ahly“), Youssefas Aboushousha („Al Ittihad“), Amras Abdelhalimas („Al Ahly“), Omaasras Husseinas („Zamalek“), Anas Mahmoudas („Al Ittihad“), Assemas Marei („LG Sakers“), Omaras Oraby („Al Ahly“), Patrickas Gardneris („Marist“), Ahmedas Khalafas („Al Ittihad“).

Žvaigždė: Assemas Marei. 2017-2022 metais NBA žaidęs Abdelas Naderas neatvyko į rinktinę, tad lyderio laurai keliauja LKL žaidusiam Assemui Marei.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Assemas Marei
Alvydo Januševičiaus nuotr./Assemas Marei

31 metų 206 cm ūgio vidurio puolėjas yra atstovavęs „Šiauliams“ 2015-2016 m. sezone (LKL rinko po 12,1 taško ir 15,4 naudingumo balo), o paskui žaidė neprastuose Europos klubuose ir 2019 m. išrinktas naudingiausiu Turkijos reguliariojo sezono žaidėju. Nuo 2022 metų A.Marei žaidžia Pietų Korėjos lygoje, o jo patirtis turėtų praversti garsių žaidėjų neturinčioje Egipto rinktinėje.

Įdomus faktas: Egiptas yra žaidęs net septyniuose Europos čempionatuose ir dusyk laimėjęs medalius – 1947 m. bronzą, o 1949 m. – auksą. Čempioniškas pasirodymas įvyko per vienintelį Afrikoje (Kaire) surengtą Europos čempionatą, kuriame varžėsi tik septynios komandos, o ir tos – ne pačios stipriausios.

FIBA reitingas: 55 vieta.

15min prognozė: Nedaug argumentų, kodėl Egiptas galėtų laimėti bent vieną grupės mačą, nors kontrolinėse rungtynėse kitai savo grupės komandai – Meksikai ir nusileido nedaug (71:77). Nebent burtų galių turėtų treneris – indų šeimoje gimęs, Kanadoje užaugęs R.Rana yra dirbęs Kanados ir Vokietijos rinktinių štabuose, o 2019-2022 m. buvo asistentu „Sacramento Kings“ klube. Tačiau tarp jo auklėtinių Egipte NBA žaidėjų nėra, tad sukurti stebuklą krepšinio aikštėje Egipto krepšinio faraonams gali būti sunkiau nei pastatyti piramidę.

Meksika

Pasaulio čempionate: 6 kartą (aukščiausias pasiekimas – 8 vieta 1967 metais)

Pastarieji turnyrai: 2014 m. pasaulio čempionate užimta 14 vieta, bet Meksika nustebino per Amerikos pirmenybes, kai 2013 metais iškovojo auksą, o 2017 m. – bronzą.

Vyr. treneris: Omaras Quintero (nuo 2021 m.)

Sudėtis: Paulas Stollas („Fuerze Regia“), Jorge Gutierrezas („Jalisco“), Ivanas Montano („Plateros“), Orlando Mendezas („Capitanes“), Pako Cruzas („Manisa BBŞ“), Moisesas Andriassi („Jalisco“), Gabrielis Gironas Jr. („Fuerza“), Gaelis Bonilla („Capitanes“), Fabianas Jaimesas („Deportiva“), Hectoras Hernandezas („Qureretaro“), Jorge Camacho („Dorados“), Danielis Amigo („Qureretaro“), Israelis Gutierrezas („Dorados“), Joshua Ibarra („Platero“).

Žvaigždė: Pako Cruzas. Buvusio Vilniaus „Ryto“ snaiperio taškų reikės Meksikai, nes NBA žaidžantis Juanas Toscano-Andersonas atsisakė vykti į pasaulio pirmenybes, kaip ir šių metų naujokų biržoje pakviestas Jaime Jaquezas. Meksikos krepšinio ikona Gustavo Ayonas baigė karjerą, nėra rinktinėje ir prieš kelerius metus „Žalgiryje“ šmėstelėjusio Alexo Perezo. Tad svarbiausias taškų gamintojas yra P.Cruzas, 2019-2020 m. buvęs vienu „Ryto“ atakų lyderių. Pastaruosius kelis sezonus 33 metų gynėjas žaidė Turkijoje ir drauge su 37 metų įžaidėju Paulu Stollu yra Meksikos rinktinės smegenys. Priekinėje linijoje Meksika turi dar vieną buvusį LKL žaidėją – prieš kelerius metus Pasvalyje žaidusį Danielį Amigo.

Įdomus faktas: Gal Meksika ir nėra didelė jėga krepšinyje, bet nuo 2018 metų įvairaus lygio varžybose ji net tris kartus įveikė JAV rinktinę. Tiesa, amerikiečių komandos branduolį įprastai sudarė G lygos žaidėjai.

FIBA reitingas: 31 vieta.

15min prognozė: Meksika gana anksti pradėjo pasirengimą ir iki pasaulio čempionato sužaidė net 11 kontrolinių rungtynių. Tai gali būti pliusas. Minusas – jiems trūksta ūgio, nes bent pusė žaidėjų yra žemesni nei žemiausias Lietuvos rinktinės krepšininkas Rokas Jokubaitis (192 cm). Su didele aistra įprastai žaidžiantys meksikiečiai gali pateikti siurprizų (gal pirmajame mače su Juodkalnija?), o jei ne – jie bus grupėje treti, po Lietuvos ir Juodkalnijos.

Juodkalnija

Pasaulio čempionate: 2 kartą (2019 m. pirmenybėse užėmė 25 vietą)

Pastarieji turnyrai: Europos pirmenybėse 2017 ir 2022 metais užėmė identišką – 13 vietą.

Vyr. treneris: Boško Radovičius (nuo 2019 m.).

Sudėtis: Nikola Vučevičius („Chicago Bulls“), Bojanas Dubljevičius (Sankt Peterburgo „Zenit“), Marko Simonovičius („Crvena zvezda“), Kendrickas Perry (Malagos „Unicaja“), Nikola Ivanovičius (Maskvos „Runa Basket“), Igoris Drobnjakas („Budučnost“), Petaras Popovičius („Budučnost“) Vladimiras Mihailovičius („Budučnost“), Andrija Slavkovičius („Derby“), Dino Radončičius („Casademont Zaragoza“), Aleksa Iličius („Budučnost“) ir Nemanja Radovičius („Liga Murcia“).

Žvaigždė: Nikola Vučevičius. Šveicarijoje gimęs, Belgijoje augęs juodkalniečio ir serbės (abu krepšininkai) sūnus yra ryškiausia visų laikų Juodkalnijos krepšinio žvaigždė. Tai rodo 32 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjo karjera, per kurią jis dusyk išrinktas į NBA All-Star rungtynes. Pavydėtinai stabilūs rodikliai NBA varžybose aukščiausiai (24,5 taško) buvo pakilę per paskutinį – devintąjį sezoną „Orlando Magic“, iš kurio N.Vučevičius persikėlė į „Chicago Bulls“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius

Pastarąjį sezoną Artūro Karnišovo suburtoje komandoje juodkalnietis pelnė po 17,6 taško ir atkovojo po 11 kamuolių. FIBA varžybose statistika būdavo kuklesnė, bet gal šis čempionatas yra jo?

Įdomus faktas: Pagal gyventojų skaičių Juodkalnija yra antroje vietoje nuo pabaigos pasaulio čempionate. Tik Žaliasis Kyšulys (480 tūkst.) yra mažesnis nei Juodkalnija, kurioje gyvena 620 tūkst. žmonių.

FIBA reitingas: 18

15min prognozė: Juodkalnija turi ne tik NBA žvaigždę, bet ir kelis Eurolygos ir Europos taurės kovose užgrūdintus žaidėjus, tokius kaip B.Dubljevičius, N.Ivanovičius, natūralizuotas amerikietis K.Perry. Tokios sudėties turi užtekti iškovojant vieną iš dviejų bilietų į kitą etapą ir mesti iššūkį Lietuvai paskutiniame grupės mače dėl pirmosios vietos. Antrajame etape veikiausiai lauks JAV ir Graikija, o tokie varžovai prasibrauti į atkrintamąsias juodkalniečiams gali būti jau per aukšti kalnai.

Lietuva

Pasaulio čempionate: 6 kartą (aukščiausias pasiekimas – bronza 2010 m.).

Pastarieji turnyrai: Ant garbės pakylos pastarąjį sykį lietuviai lipo 2015 metais, kai Europos čempionate iškovojo sidabrą. 2017 m. Europos ir 2019 m. pasaulio pirmenybėse Lietuvai atiteko 9 vieta, o pernai Europos čempionate – 15 pozicija.

Vyr. treneris: Kazys Maksvytis (nuo 2021 m.)

Sudėtis: Rokas Jokubaitis („Barcelona“), Vaidas Kariniauskas (Mažeikių „M Basket“), Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“), Margiris Normantas (Vilniaus „Rytas“), Deividas Sirvydis (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“), Ignas Brazdeikis („Žalgiris“), Mindaugas Kuzminskas (Atėnų AEK), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia), Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“), Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“), Donatas Motiejūnas („Monaco“), Gabrielius Maldūnas („7bet-Lietkabelis“).

Žvaigždė: Jonas Valančiūnas. Ne tik dėlto, kad jam tai 10-asis stambus turnyras Lietuvos rinktinėje. Per pastaruosius tris čempionatus (2017, 2019 ir 2022) uteniškis buvo rezultatyviausias lietuvių žaidėjas ir mažai abejonių, jog toks bus ir Filipinuose. Nors praėjusiame NBA čempionate Jono rodikliai kiek nusileido (po 14,1 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio), jis turėjo taikytis prie kitų „New Orleans Pelicans“ lyderių. Lietuvos rinktinėje geriausiu Lietuvos krepšininku pastaruosius metus rinkto Domanto Sabonio nėra, tad J.Valančiūnas vėl bus didžiausia Lietuvos komandos jėga puolime. Tai parodė ir kontrolinės varžybos, per kurias Jonas rinko po 15,6 taško per 22 min. aikštėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Įdomus faktas: Maždaug kas dešimtas žmogus pasaulyje yra kairiarankis, o Lietuvos rinktinėje iš dvylikos žaidėjų yra net penki, atakuojantys kaire ranka: R.Jokubaitis, V.Kariniauskas, D.Sirvydis, I.Brazdeikis ir D.Motiejūnas.

FIBA reitingas: 8 vieta.

15min prognozė: Kai rinktinėje trūksta net 6-7 svarbių žaidėjų, tarp jų dviejų iš trijų pastarojo čempionato lyderių (D.Sabonio ir M.Grigonio) bei geriausiai besiginančio žaidėjo (A.Butkevičiaus), svajoti verta atsargiai. Kita vertus, dabartine sudėtimi Lietuva pranoksta visas D grupės komandas ir nenusileidžia Graikijai, su kuria yra reali tikimybė susigrumti antrajame etape dėl antrojo bilieto į atkrintamąsias kovas. Kas mes tokie, kad netikėtume savo komanda? Lietuva turėtų pasiekti atkrintamąsias varžybas – ketvirtfinalis būtų geras rezultatas. Jei pasiektume pusfinalį ir laimėtume ir vieną iš dviejų Europai skirtų olimpinių kelialapių, – lūkesčiai būtų viršyti. O medalis būtų stebuklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius