Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 08

Paskutinė Lietuvos krepšinio sezono intriga

Trečiadienio vakarą LKL iškilmingai uždarys 23-iąjį sezoną. Šventėje paaiškės sezono geriausieji – bus išdalinti savotiški LKL sezono Oskarai. 24sek pateikia savo 2015–2016 m. sezono geriausiųjų prognozę.
„Žalgirio“ rūbinėje
„Žalgirio“ rūbinėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Du geriausi gynėjai

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danielis Ewingas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danielis Ewingas

LKL kandidatai: Rolandas Alijevas, Danielis Ewingas, Mindaugas Girdžiūnas, Šarūnas Vasiliauskas, Lukas Lekavičius, Derickas Low, Spenceris Butterfieldas, Adas Juškevičius, Renaldas Seibutis, Steponas Babrauskas.

24sek pasirinkimas: Danielis Ewingas ir Spenceris Butterfieldas

Klaipėdos „Neptūnas“ pateikė didžiausią sezono staigmeną, o Danielis Ewingas buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas. Natūralu, kad 33 metų amerikietis turi būti įtrauktas į simbolinį LKL penketą.

Šį sezoną jis rinko vidutiniškai 13,2 taško (6 vieta LKL), atliko 3,6 rezultatyvaus perdavimo (7 vt.) ir rinko 12,5 naudingumo balo (16 vt.).

Savo lyderio savybes D.Ewingas geriausiai parodė dramatiškame pusfinalyje, kuriame „Neptūnas“ palaužė Vilniaus „Lietuvos rytą“, o smaugiamas sostinės klubo gynybos amerikietis vis tiek rinko vid. 17,2 taško per rungtynes.

23-ejų Spenceris Butterfieldas vieną įvertinimą jau turi – uteniškiai jį išrinko geriausiu „Juventus“ krepšininku.

191 cm ūgio gynėjas buvo antras rezultatyviausias „Tete-a-Tete Casino-LKL“ krepšininkas (vid. 14,5 tšk.), ketvirtas pagal naudingumo balus (15,4 naud. bal.) ir penktas pagal atkovotus kamuolius (6,2 atk. kam.).

S.Butterfieldas šį sezoną žiūrovams surengė ne vieną rekordinį pasirodymą (spalio 21-ąją Šiauliuose – 34 taškai, 18 atkovotų kamuolių ir 43 naudingumo balai) ir su „Juventus“ užkopė iki ketvirtosios vietos.

Du geriausi puolėjai

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos

LKL kandidatai: Vytautas Šulskis, Paulius Jankūnas, Rokas Giedraitis, Laimonas Kisielius, Edgaras Ulanovas, Artūras Jomantas, Ramone'as Moore'as, Edgaras Želionis, Davidas Dudzinskis, Valdas Vasylius.

24sek pasirinkimas: Vytautas Šulskis ir Paulius Jankūnas

Paulius Jankūnas – ryškiausia Lietuvos krepšinio žvaigždė LKL čempionate. „Žalgirio“ kapitonui nereikia daug minučių, kad atneštų komandai naudos.

Šį sezoną per 22 minutes jis spėdavo rinkti vidutiniškai 11,3 taško (16 vt.), 5,5 atkovoto kamuolio (8 vt.) ir 15,7 naudingumo balo (3).

Jam būnant aikštėje, „Žalgiris“ pelnydavo 9,8 taško daugiau nei varžovai. Jo +/ – rodiklis buvo antras geriausias visoje LKL.

O kai reikėjo labiausiai, Paulius parodė klasę. Jis buvo antras naudingiausias LKL žaidėjas atkrintamosiose varžybose (19,82 naud. bal.). Į priekį P.Jankūnas užleido tik Šiauliuose spindėjusį Roką Giedraitį (23,75 naud. bal.), bet jaunesnis krepšininkas sužaidė 7 susitikimais mažiau.

Būtų neteisinga, jei simboliniame penkete nebūtų naudingiausio LKL sezono krepšininko. Vytautas Šulskis Prienų-Birštono „Vytauto“ komandoje buvo stabilus kaip euro kursas.

27 metų krepšininkas sužaidė geriausią sezoną karjeroje – rinko vid. po 13 taškų, 6,9 atkovoto kamuolio ir 17,5 naudingumo balo. Jis buvo pirmas pagal naudingumo balus, antras pagal atkovotus kamuolius ir aštuntas pagal rezultatyvumą visoje LKL.

Geriausias „centras“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jerai Grantas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jerai Grantas

LKL kandidatai: Jerai Grantas, Assemas Marei, Ianas Vougioukas, Antanas Kavaliauskas, Vaidas Čepukaitis.

24sek pasirinkimas: Jerai Grantas

Konkurencija geriausio vidurio puolėjo rinkimuose – didžiausia. Bent penki „centrai“ pateko į LKL sezono naudingiausių žaidėjų dešimtuką.

Yra dvi pavardės, kurias įrašydamas į simbolinį penketą nesuklystum – Jerai Grantas ir Artūras Gudaitis.

Tačiau vieta simboliniame penkete labiau linksta prie J.Granto. 26 metų 202 cm ūgio amerikietis šį sezoną rinko vid. 9,6 taško, atkovojo po 6 kamuolius (7 vt.) ir rinko 13,9 naudingumo balo (10 vt.).

Jo žaidimo kreivė smuko LKL finale, nes pusfinalio serijos pabaigoje patyrė traumą ir vėliau galėjo žaisti tik su nuskausminamaisiais.

VIDEO: „Žalgiriečiai“ dėkoja sirgaliams: uždainavo ir Šaras

Stabiliai sėkmingai žaidęs reguliariajame sezone, J.Grantas pusfinalyje svariai prisidėjo prie „Neptūno“ pergalės prieš „Lietuvos rytą“ – rinko vid. po 13 naudingumo balų.

Jam būnant aikštėje, „Neptūnas“ įmesdavo 2 taškais daugiau nei „Lietuvos rytas“. Šie rodikliai lėmė, kodėl J.Grantas, o ne A.Gudaitis yra simboliniame penkete.

„Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas šį sezoną demonstravo galingą krepšinį – vos per 19 minučių pelnydavo vid. 10,5 taško, atkovodavo 6,5 kamuolio ir rinkdavo 15,3 naudingumo balo.

Tačiau pusfinalyje, nors ir rinko vid. 14,4 naudingumo balo, A.Gudaičiui būnant aikštėje „Lietuvos rytas“ įmesdavo 6,2 taško daugiau.

Tokiose atkakliose J.Granto ir A.Gudaičio lenktynėse šis rodiklis pakankamai svarus, kad į simbolinį penketą būtų galima įtraukti amerikietį.

Sezono treneris

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

LKL kandidatai: Andrejus Urlepas, Antanas Sireika, Kazys Maksvytis, Tomas Pačėsas, Dainius Adomaitis, Ramūnas Cvirka, Mantas Šernius, Gediminas Petrauskas, Virginijus Šeškus, Šarūnas Jasikevičius.

24sek pasirinkimas: Dainius Adomaitis

Antrus metus iš eilės D.Adomaitis veda savo komandas į istorines aukštumas. Pernai jis su Utenos „Juventus“ pirmą kartą klubo istorijoje iškovojo LKL bronzą. Šiemet, nors „Neptūnas“ LKL finale žaidė antrą kartą, pirmą kartą istorijoje pusfinalyje eliminavo Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir prisidėjo prie didžiausios sezono staigmenos.

Jaunas 42 metų specialistas Klaipėdoje subūrė fantastišką kolektyvą, kuriame kiekvienas kiekvienas žaidėjas aukojosi dėl kitų ir siekė bendro rezultato.

Sezonas „Neptūnui“ buvo permainingas, bet D.Adomaitis kaip geriausias kapitonas nepriekaištingai išlaviravo įvairiausių bangų daužomą laivą.

Geriausia organizacija

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ pergalė LKL pusfinalyje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ pergalė LKL pusfinalyje

Pernai šis LKL apdovanojimas atiteko Utenos „Juventus“ klubui, kuris pirmą kartą komandos istorijoje pasidabino bronzos medaliais. Tai buvo nedidelis siurprizas, nes Klaipėdos „Neptūnas“ sėkmingai debiutavo Eurolygoje ir buvo laikomas mažojo finalo favoritu.

Šįkart būtent „Neptūnas“ pateikė didžiausią LKL sezono staigmeną, antrą kartą per trejus metus patekdamas į finalą. Tik šį kartą šį žingsnį lėmė ne „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kaktomuša.

„Neptūnas“ sidabrą nusikalė pats. Pavyzdingai nukaudamas „Lietuvos rytą“ penkerių rungtynių serijoje. Tai nebuvo vienerių rungtynių finalas, todėl vien tik sėkmės klaipėdiečiams neprikiši.

„Neptūnas“ antrą kartą per trejus metus patekdamas į LKL finalą rodo, kad klubas eina į priekį. „Švyturio“ arena vėl buvo lankomiausia visoje LKL. Rimti žingsniai į Lietuvos krepšinio elitą, už kuriuos reikia įvertinti „Neptūno“ vadovybę.

Finalo serijos MVP

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos

24sek pasirinkimas: Jerome'as Randle'as

Paulius Jankūnas nesupyks. Juk ant jo rankos jau ir taip puikuojasi 10 LKL čempionų žiedų.

Tuo tarpu 29-erių įžaidėjui šis sezonas ypatingas. J.Randle'as pirmą kartą profesionalo karjeroje tapo čempionu. Ir ne bet kaip, o vesdamas „Žalgirį“ aukščiausio nugalėtojų podiumo laiptelio link.

J.Randle’as buvo naudingiausias ir rezultatyviausias LKL finalo serijos krepšininkas. Per vienerias rungtynes jis rinko vidutiniškai po 15 taškų ir 15,4 naudingumo balo.

Vos 175 cm ūgio krepšininkas buvo stabiliai rezultatyvus visos serijos metu ir šaltakraujiškai atakavo „Neptūno“ krepšį.

Pačiam J.Randle'ui svarbesnis čempiono titulas, bet finalo MVP statulėlė gražiai žiūrėsis šalia auksinio žiedo dar kuklioje trofėjų lentynoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius