Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 18

Paskutinės minutės pasiūlymą dėl Lietuvos rinktinės gavęs puolėjas iškart atsakė treneriui

Kartais gerai neplanuoti nieko rimto, net jei tai yra penktadienis. Net jei tai yra besibaigiančių atostogų penktadienis. Tai patvirtintų Eimantas Bendžius, tik šią savaitę sulaukęs kvietimo prisidėti prie Lietuvos krepšinio rinktinės stovyklos, kuri penktadienį prasideda Palangoje.
Eimantas Bendžius
Eimantas Bendžius / Aliaus Koroliovo nuotr.

E.Bendžiaus atostogos tiksėjo į pabaigą, jis buvo pradėjęs sportuoti ir ruošėsi kelionei į savo klubą Ispanijoje, kai jam paskambino Dainius Adomaitis.

„Ką veiksi penktadienį?“ – tokį Lietuvos rinktinės trenerio klausimą išgirdo E.Bendžius.

„Atsakiau, kad kaip ir nieko – neturiu didelių planų. O ką siūlote, treneri? –

Atsakiau, kad kaip ir nieko – neturiu didelių planų. O ką siūlote, treneri?

paklausė krepšininkas. Tada treneris pasakė, kad kviečia atvykti į Palangą.

Į Palangą E.Bendžius ir dar 18 žaidėjų yra pakviesti ruoštis Europos pirmenybėms, kurios rugpjūčio 31 dieną mūsų šalies komandai prasidės Tel Avive.

Tik, skirtingai nuo visų kitų krepšininkų, kurie apie kvietimus žinojo birželio pradžioje ir dar anksčiau, E.Bendžius šią žinią išgirdo likus kelioms dienoms iki stovyklos.

„Kad ir kokie planai būtų, kai skambina rinktinės treneris ir pakviečia į stovyklą – nesvarbu, kiek ten būčiau, ar dvi savaites, ar iki Europos čempionato pabaigos, – jokio skirtumo nėra. Važiuoju. Gal kuris svarstytų, aš tikrai ne“, – 24sek pabrėžė E.Bendžius.

27 metų 203 cm ūgio puolėjas tapo reikalingas D.Adomaičiui, kai nežinia apsupo dviejų NBA puolėjų galimybes prisidėti prie Lietuvos komandos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

„Šiuo metu neaiški situacija dėl Donato Motiejūno ir Domanto Sabonio prisijungimo prie rinktinės. Federacija aktyviai bendrauja tiek su pačiais krepšininkais, tiek ir su „Indiana Pacers“ atstovais, tačiau kol kas neturime jokios konkrečios informacijos, todėl šioje pozicijoje norėjome papildymo, kad galėtume visavertiškai dirbti treniruotėse, – sakė Lietuvos rinktinės treneris D.Adomaitis. – Kitas svarbus akcentas yra tas, kad 3–4 pozicijoje turime Mindaugą Kuzminską, Joną Mačiulį ir Edgarą Ulanovą, tačiau žiūrint į ateitį ir būsimą „langų“ sistemą, nėra aišku, ar jie galės prisijungti prie rinktinės rudenį. Eimantas Bendžius gali žaisti ir trečioje, ir ketvirtoje pozicijoje, todėl jau dabar norime jį įtraukti į treniruočių procesą. Šis krepšininkas buvo arčiausiai to, kad patektų į stovyklą ir sumažinus kandidatų sąrašą.“

Snaiperio sūnus irgi išsiskiria tritaškiais

E.Bendžius į rinktinę pakviestas pirmą kartą, nors trenerių radaruose buvo ir anksčiau – nuo pat karjeros pradžios taikliarankis greitas puolėjas laikomas perspektyviu ir įdomiu žaidėju.

Klaipėdoje augęs buvusio „Neptūno“ komandos snaiperio Gintauto Bendžiaus sūnus, sulaukęs septyniolikos, persikėlė į Vilnių, kai jį pakvietė tuomet sostinės „Perlą“ treniravęs Marius Linartas. Po poros metų E.Bendžius peršoko į „Lietuvos rytą“.

Tolimi metimai visada buvo stiprioji puolėjo žaidimo pusė, kad ir kokio lygio tai būtų varžybos.

Per vieną studentų lygos mačą E.Bendžius yra įmetęs 53 taškus, įskraidinęs 15 tritaškių.

Ir LKL rungtynėse jo taiklumas pravertė „Lietuvos rytui“, kai klaipėdietis pelnė 18 taškų, pataikęs 6 tritaškius iš 9, bei išplėšė vilniečiams pergalę (73:70) prieš Kauno „Žalgirį“ 2013 metų pavasarį.

Aliaus Koroliovo nuotr./Eimantas Bendžius
Aliaus Koroliovo nuotr./Eimantas Bendžius

Beje, Vilniaus klube E.Bendžių tuo metu treniravo D.Adomaitis – dirbęs „Lietuvos ryte“ ir asistentu, ir pagrindiniu treneriu.

„Lietuvos rytui“ E.Bendžius atstovavo ketverius metus (2010–2014 m.), bet nepaisant blyksnių netapo ekipos lyderiu – nors Vilniaus klubas kalbino jį likti, prieš trejus metus puolėjas pradėjo legionieriaus kelionę.

Iškeliavęs į Sopoto „Trefl“ klubą, o 2015 metais iš Lenkijos pasukęs į Ispaniją, E.Bendžius pastaruosius dvejus metus atstovavo Santjago de Kompostelos „Rio Natura Monbus Obradoiro“.

Praėjusį sezoną ši komanda, kurioje žaidė ir Deividas Dulkys, Ispanijos lygoje finišavo trylikta. E.Bendžius rinkdavo po 9,7 taško ir atkovodavo po 4,4 kamuolio stipriausia Europos krepšinio lyga vadinamos ACB pirmenybėse.

„Visada norėtųsi geriau, bet sezonas buvo neblogas. Jaučiau didelį trenerio pasitikėjimą, žaidžiau daug minučių lygoje, kuri yra viena stipriausių Europoje. Ir klubas sezono pradžioje pasiūlė dar metams pratęsti sutartį – tai irgi pasitikėjimo ženklas“, – gyvenimu ir krepšiniu Šiaurės Ispanijoje liko patenkintas krepšininkas.

obradoirocab.com nuotr./Eimantas Bendžius
obradoirocab.com nuotr./Eimantas Bendžius

Jis jau ruošėsi sugrįžti į klubą netoli Portugalijos sienos, kur yra vienas pagrindinių žaidėjų, bet dabar jo laukia arši konkurencija Lietuvos rinktinėje.

Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis ir Edgaras Ulanovas rungtyniauja lengvojo puolėjo pozicijoje, kaip ir E.Bendžius. Jis ir Ispanijos klube buvo pagrindinis trečiasis numeris.

„Nebent dėl komandos draugų pražangų treneris kartais mane stumteldavo į sunkiojo puolėjo poziciją. Tačiau visada žaidžiau trečiu numeriu, nors šiais laikais šios pozicijos yra panašios – viską lemia, kaip treneris savo schemose puolėjus išdėsto“, – kalbėjo E.Bendžius.

Jis puikiai supranta, kad lengvojo puolėjo pozicijoje konkurencija Lietuvos rinktinėje yra bene didžiausia. Tačiau dabar sunku nuspėti, ar kuriam šios pozicijos žaidėjų neteks pasislinkti arčiau krepšio, nes, neatvykus į komandą D.Saboniui ir D.Motiejūnui, treneris D.Adomaitis neturėtų pasirinkimo sunkiojo puolėjo vietoje.

Bet E.Bendžius neskaičiuoja, kada jam būtų daugiau galimybių įšokti į rinktinę – dabar ar lapkritį, kai dėl FIBA ir Eurolygos konfliktų Lietuvos komanda neturės NBA ir „Žalgirio“ žaidėjų.

Ne kartą Lietuvos rinktinėje yra buvę, kad susideda įvairios aplinkybės ir kam nors atsiranda šansas.

„Džiaugiausi pavasarį, kai patekau į išplėstinį kandidatų sąrašą. Džiaugiuosi ir dabar, sulaukęs D.Adomaičio kvietimo. Kai ten nuvažiuosiu, bus geriau matyti – ne kartą Lietuvos rinktinėje yra buvę, kad susideda įvairios aplinkybės ir kam nors atsiranda šansas patekti į komandą. Negalvoju, kokios mano galimybės, tiesiog važiuoju sportuoti ir viskas.“

Prakaitą rinktinės stovykloje E.Bendžius lies laukdamas kitų labai svarbių gyvenimo įvykių. Pirmagimio laukiasi jo žmona Indrė Bendžiuvienė, su kuria krepšininkas susituokė prieš dvejus metus.

Bet dėl Lietuvos rinktinės stovyklos poroje nekilo jokių ginčių. „Reikėjo pasitarti su žmona, bet ji mane suprato – todėl ir yra žmona, – sakė Lietuvos rinktinės kandidatas. – Kaip jau sakiau, jei esi patriotas, jokių klausimų nekyla.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius su žmona Indre
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius su žmona Indre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius