Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13

Paulius Motiejūnas – apie neskanų LKL čempionų titulą ir kitokį Eurolygos planą

Paulius Motiejūnas dar niekada toks liūdnas negrįžo į Kauną su LKL čempionų titulu. Jokio šventinio sutikimo Kauno rotušėje. Jokio sportinio džiaugsmo įveikus principinį varžovą. Jokios krepšinio emocijos. Tai buvo čempionų žiedas, užmautas LKL vadovų posėdyje, kuriame kovo 13-ąją nuspręsta nutraukti 2019-2020 m. pirmenybes. P.Motiejūnas interviu 15min papasakojo apie keistą dešimtą LKL čempionų titulą iš eilės.

„Neskanu“, – važiuodamas namo į Kauną pasidalinti visai ne čempioniška žinia su bendražygiais „Žalgirio“ biure, 15min teigė P.Motiejūnas.

„Bandom kažkiek juokauti, bet dėl tos situacijos džiaugsmo nėra“, – pridūrė „Žalgirio“ vadovas.

Važiuodamas į LKL vadovų susirinkimą jis žinojo, kad lygos koridoriuose jau subrandinta idėja nutraukti čempionatą. Bet P.Motiejūnui iki dabar nesitiki, kad visas likęs sezonas buvo taip greitai nubrauktas lengva ranka.

„Viena vertus, ta situacija tokia įtempta. Visi kalbam tik apie krepšinį, bet apskritai daug kur ta situacija tikrai sudėtinga. Tačiau titulas neiškovotas taip, kaip norisi jį iškovoti – aikštėje, su fanais, jų palaikymu. Ne taip iškovojami ir švenčiami titulai“, – pripažino P.Motiejūnas.

15min – interviu su P.Motiejūnu apie greitą ir radikalų LKL sprendimą nutraukti sezoną, „Žalgirio“ žaidėjų nuotaikas dėl koronaviruso ir galimus Eurolygos scenarijus pratęsti sezoną.

– Ar važiuodamas į Vilnių nujautėte, kad vykstate į neoficialią LKL čempionų titulo įteikimo ceremoniją?

– Kalbėjome su klubais ir žinojome, kad gali būti pasiūlytas šitas variantas.

Mūsų situacija yra išskirtinė, nes turime Eurolygą ir mąstome kitaip nei kiti klubai. Mes galvojame apie tai, kad duodame fanams ir viską darome dėl emocijos. Tad viena – mums labai svarbi fanų pozicija, o kita – kad net priėmę LKL sprendimą, turime laukti Eurolygos verdikto.

Važiuodamas į Vilnių pagalvojau, kad bus pasiūlyta (nutraukti čempionatą). Bet tikrai negalvojom, kad čia džiaugsimės, jei tas sprendimas bus priimtas.

– Ar LKL posėdyje vyko arši diskusija?

– Reikia žiūrėti į visą situaciją. Yra situacijų, kad klubai negali eiti sportuoti. Jeigu lieka žaidėjai, bet jie negali eiti sportuoti, logiškai mąstant, mažiausiai dvi savaites jie negalėtų nei sportuoti, nei kažką veikti, nei važiuoti namo. Tai nei pagautas, nei paleistas. Tada šiuo klausimu negali teisti, nes viskas logiška.

Sunku prognozuoti, kiek čia viskas truks – dvi savaites ar mėnesį. Tas neaiškumas visus labai slegia ir šitas sprendimas suprantamas tuo, kad viską trumpai ir aiškiai išsprendi – nieko nebereikia diskutuoti.

Buvo daug diskusijų. Kėlėme klausimus dėl žaidėjų, salių, žiūrovų. Reikia nepamiršti ir sveikatos. Ne tik žaidėjų, kaip dabar atsiranda tų atvejų profesionalų lygose, bet yra ir darbuotojai, kurie dirba ofisuose, televizijos atstovai, teisėjai – pilna personalo, kurie rizikuoja savo ir kitų būkle.

Kodėl neskanu taip laimėti LKL? Nes tu sportiškai neįrodei ir nežinai savo pajėgumo.

– Kas buvo nutraukto LKL sezono iniciatorius?

– Šito nekomentuosiu.

– Bet iš balso atrodo, kad jaučiatės nusivylęs sprendimu?

– Negaliu varyti ant tų komandų, nes suprantu jų poziciją. Man net balsuoti nesinorėjo prieš. LKL niekada nebalsuoju prieš, nes tada prasideda „tam patinka, tam nepatinka“. Bet kai matai, kaip mato dauguma ir visi vienbalsiai eina į vieną pusę, tai gerai, einam į vieną pusę... Mes ne padėties šeimininkai.

– Iš šono susidaro įspūdis, kad dėl kai kurių LKL komandų rūpesčių teko priimti tokius drastiškus sprendimus. Kiek tas komandų vadovybių drausmės trūkumas irgi lėmė tokį drastišką sprendimą?

– Kiekvienas žiūri savo. Sėdėdamas jų pusėje gal irgi žiūrėčiau, kad kam man sėdėti ir laukti, jei viską galiu dabar... Mes žaidžiame Eurolygoje ir mums ant galvos dar yra kitas turnyras. O visiems kitiems situacija visai kita. Dėl to teisti nenoriu ir negaliu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Javtokas ir Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Javtokas ir Remigijus Milašius

– Sakėte, kad penktadienį priimsite sprendimą, Kaune palikti ar į namus JAV ir Australijoje išleisti legionierius. Kaip jų situaciją keičia LKL nuosprendis?

– Iki vakaro dar svarstysime. Dar kalbėsimės su Eurolyga ir matysime, ar yra kažkoks aiškumas. Manau, kad vakare viską paskelbsime viešai.

Esame viską apgalvoję, bet pirmiausia norime tai iškomunikuoti žaidėjams, o ne taip, kad jie sužinotų pirmiausia iš žiniasklaidos. Todėl visi susėsime, susidėliosime ir tada viską pranešime.

– Kaip jaučiasi patys žaidėjai?

– Kol kas viskas labai šviežia. Bet faktas, kad jie išgyvena.

Gerai tiems, kas čia su šeimomis, bet dabar svarbiausias ir sudėtingiausias klausimas, jei jie išvyksta, tai kaip patekti į tas šalis, į kurias nori. Pavyzdžiui, Amerikoje yra karantinas – ar po to paleis atgal, ar ne?

Yra daug niuansų ir klaustukų, todėl negali pasakyti. Tas nežinojimas nėra labai gerai.

– Ką per pastarąją dieną, ketvirtadienį sustabdžius sezoną, apie situaciją ir jos sprendinius komunikuoja Eurolyga? (klausimas užduotas prieš oficialų Eurolygos sprendimą stabdyti sezoną iki mažiausiai balandžio 11 d.)

– Lygai svarbus žaidėjų saugumas ir dėl to lyga nusprendė viską stabdyti, o apie ateities variantus kalbėti po to. Ar perstumdyti atnaujintą čempionatą, ar žaisti pagal trumpesnį formatą – čia gali prigalvoti krūvą variantų.

Bet Eurolyga paspaudusi pauzės mygtuką ir rankose pasilieka visus kozirius.

Eurolygoje tikrai nėra nuotaikų, kad baigėsi sezonas.

– Kalbama, kad suplanuotu metu gali neįvykti olimpinės žaidynės, automatiškai gali kisti ir birželio pabaigoje numatytos olimpinės atrankos datos. Kiek galvojant atnaujinti čempionatus visiems į naudą išeitų perstumdytas FIBA tvarkaraštis?

– Faktas, faktas, kad tai būtų svarbu. Tada taip nespaustų birželio mėnuo. Sustabdyti rungtynes, pavyzdžiui, mėnesiui, ir po to viską pratęsus pabaigti, būtų idealiausias sprendimas.

Gali tai užtrukti ilgiau, gali trumpiau. Tačiau kaip ir bet kokiame darbe padarius pauzę, iš naujo eini ir juos pabaigi.

Čia kaip kortų namelis – jei patrauksi vieną, viskas sugriūna. Pirminėje stadijoje niekas tikrai nenori lipti į FIBA langus.

Bet kodėl neskanu taip laimėti LKL? Nes tu sportiškai neįrodei ir nežinai savo pajėgumo. Todėl jei atnaujinti sezoną vėliau ir baigti vėliau – nematau tame problemos. Žaidėjai nemato problemos, nes pabaigi tai, ką pradėjai.

Tai neeilinė situacija, ji kitokia. Mes tikrai už tai, kad žaistume vėliau, bet baigtume čempionatą maksimaliai vykdant įsipareigojimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Šarūnas Jasikevičius

– Sakėte, kad važiuodamas į Vilnių nujautėte, kad sezonas gali būti nutrauktas. O kokia jūsų nuojauta dėl Eurolygos sezono likimo?

– Eurolygoje tikrai nėra nuotaikų, kad baigėsi sezonas. Gal dabar labiau kalbu asmeniškai ir bendraudamas su kitais, bet nežinodamas, ką Eurolyga galvoja viduje. Tačiau man atrodo, kad jai labiau priimtinas yra NBA scenarijus – pavėlinsim, įsivažiuosim ir pabaigsim.

– O ko nori žaidėjai?

– Turime kapitoną, su juo kalbamės ir diskutuojame. Bet čia nėra taip, kad mes patys valdytume situaciją. Čia daugiau tenka reaguoti į tai, kas vyksta.

Laukėme LKL. Pamatėme, koks sprendimas ir dabar reikia persigrupuoti ir žiūrėti, ką darom, nes nežinom Eurolygos pozicijos. Nesame savo padėties šeimininkai, esame priklausomi nuo kitų Eurolygos komandų, Eurolygos biuro, Eurolygos žaidėjų asociacijos (ELPA), tad tų kintamųjų labai daug.

O mano tikslas kalbant su žaidėjais ir treneriais, kad bet kuris sprendimas būtų kuo mažiau skausmingas.

– O ar žaidėjų tarpe jaučiasi vienybė dėl jų požiūrio į koronaviruso sukeltą situaciją? Gal vieni nori grįžti namo, kiti žaisti, kiti nežaisti?

– Nežinau, gal iki manęs ta neigiama informacija neateina, bet visada kolegiškai ir draugiškai dirbame kaip komanda, kaip viena šeima. Tad taip ir dabar. Visi kartu vieningai į viską reaguojame ir kartu ieškome būdų, kaip iš tos situacijos išeiti.

– Tai kokia dabar nusimato LKL apdovanojimų ceremonija?

– Apie apdovanojimus nekalbėjome – LKL pirmiausia turi apsiskaičiuoti biudžetą ir pažiūrėti, kaip išeina, o tik po to galvosime, ką daryti. Tai ne šventimo klausimas. Bet kažkaip labai viskas netikroviškai ir nerealistiškai čia dabar skamba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius