-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 06

Pavojus: Mantas Kalnietis pirmą kartą abejoja dėl žaidimo Lietuvos rinktinėje

Mantas Kalnietis visada aiškiai žinodavo, ką veiks vasarą. „Žmonės manęs nesuprastų, jei atsisakyčiau“, – juokaudavo tokio lygio vienintelis įžaidėjas Lietuvoje, visus devynis kartus iškart atsiliepęs kvietimui į šalies rinktinės stovyklą. Tačiau šiemet pasakyti „taip“ rinktinei M.Kalnietis dar negali.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / „Scanpix“/AP nuotr.

Keliaudamas automobiliu į gydymo procedūras Milano „Emporio Armani“ komandos gynėjas turi, ką apmąstyti.

Klubo sezonas persirito į antrąją dalį, Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis paruošė kontrolinių rungtynių kalendorių ir dėlioja kitas detales pasirengimui Europos čempionatui, kuris mūsų krepšininkams prasidės rugpjūčio 31 dieną Izraelyje.

Tačiau M.Kalnietis dar nėra įsitikinęs, kad jis bus tarp tų dvylikos vyrų, kurie pradės kovas Tel Avive ir sieks patekti į finalines varžybas Stambule.

„Turbūt pirmieji metai mano karjeroje, kai neturiu aiškaus plano dėl vasaros ir žaidimo Lietuvos rinktinėje, – 24sek pripažino M.Kalnietis. – Žiūrėsiu, kaip klostysis sezonas ir sveikatos reikalai.

Kol kas dėmesį būsiu sutelkęs klubui, o kai baigsis sezonas, žiūrėsime, kas bus vasarą. Nenoriu labai plėstis, bet šiemet nutariau, jog sprendimą dėl rinktinės priimsiu sezonui pasibaigus“.

Kirkšnies trauma išvedė iš rikiuotės

Svarbiausia iš 30-mečio krepšininko abejonių priežasčių – kūno siunčiami signalai.

Praėjusią savaitę M.Kalnietis pajuto skausmus kirkšnies srityje per vieną „Emporio Armani“ treniruočių. Nepaisant to, jis tęsė pasirengimą rungtynėms ir pasirodė aikštėje per Eurolygos mačą Vitorijoje su „Baskonia“.

Sužaidęs 9 min. jis vėl pajuto kirkšnies skausmą. Komandos gydytojas iškart perspėjo M.Kalnietį, jog šis nerizikuotų tęsti rungtynių ir antrojoje jų dalyje lietuvis nebepasirodė aikštėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Mantas Kalnietis
„Scanpix“/AP nuotr./Mantas Kalnietis

Grįžus į Milaną krepšininkui buvo atliktas magnetinis rezonansas, parodęs, jog kirkšnies sausgyslė yra įtrūkusi, reikalinga kelių savaičių reabilitacija.

„Keistas jausmas. Kartais būna daug skausmo, bet trauma nebūna rimta. O čia – atvirkščiai. Didelio skausmo nejaučiu, vaikščioti galiu laisvai, tačiau daktarai liepė gydytis“, – pasakojo M.Kalnietis.

Kirkšnies trauma yra viena bjauresnių, greitai veikiančių vaistų nėra. Labiausiai praverčia laikas, kantrybė ir atsargumas, nes iki pabaigos neišgydyta kirkšnis turi savybę vėl skausmingai pranešti apie save.

twitter nuotr./Mantas Kalnietis
twitter nuotr./Mantas Kalnietis

Milane M.Kalnietis jau pradėjo reabilitacinius pratimus plaukimo baseine ir kitas procedūras. Jam sudarytas gydymo planas, kurį įvykdyti reikės kelių savaičių.

„Nesu daktaras, bet pagal savo savijautą sprendžiant turėčiau spėti grįžti į Eurolygos reguliariojo sezono pabaigą, – skaičiavo M.Kalnietis. – Nors mūsų sezonui jau „viso gero“, vis tiek norisi žaisti“.

Tikisi spėti išgyti ir žaisti Kaune

M.Kalnietis neatmetė galimybės, jog spės išgyti iki kovo 31 dienos, kai Milano komanda Kaune žais su lietuvio gimtąja komanda „Žalgiriu“. Bet aiškiau bus matyti po poros savaičių.

Tai bus mažiau įtemptas laikotarpis Milano klubui, su kuriuo prieš porą savaičių M.Kalnietis iškovojo Italijos taurę. Italijos pirmenybėse „Emporio Armani“ užtikrintai pirmauja, net penkiomis pergalėmis lenkia artimiausius persekiotojus. Eurolygoje, kaip sako pats M.Kalnietis, jau yra „batai“ – Milano klubas dalinasi 15-16 pozicijas su Kazanės „Uniks“ ir nebeturi realių vilčių patekti į atkrintamąsias kovas.

M.Kalnietis pergyvena ir pats neranda atsakymų, kodėl šį Eurolygos sezoną „Emporio Armani“ nesugeba demonstruoti krepšinio madų.

„Komanda atrodo surinkta neprasta, bet žmonės ne veltui kalba, jog tai, kas yra popieriuje, dar reikia perkelti į aikštę. Mums Eurolygoje nepavyksta suderinti tiksliai veikiančio mechanizmo. O Italijoje, kad laimime, žinant mūsų resursus, tai nėra didelis žygdarbis“, – apgailestavo M.Kalnietis.

„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis
„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis

Nepamainomas rinktinės karys

Ir pačiam M.Kalniečiui sezono pradžia buvo sunki, nepaisant įspūdingo žaidimo Lietuvos rinktinėje praėjusią vasarą.

2006 metais, būdamas 20-ies, Lietuvos rinktinėje pasaulio čempionate debiutavęs 196 cm ūgio kaunietis nacionalinei komandai jau paskyrė devynias vasaras.

2007 ir 2008 m. nesulaukęs kvietimo, o 2009 m. Europos čempionate žaidęs nedaug, kaunietis atsiskleidė visa jėga 2010 metų pasaulio pirmenybėse Turkijoje, kur Kęstučio Kemzūros treniruojama jauna komanda sužibo bronza.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

2011 ir 2012 metais M.Kalnietis sudarė solidų įžaidėjų duetą su Šarūnu Jasikevičiumi, o šiam pabaigus karjerą tapo neabejotinu Nr.1 įžaidėju Lietuvos rinktinėje.

2013 ir 2015 metais M.Kalnietis su Jono Kazlausko treniruojama komanda perėjo per ugnį ir vandenį, bet abu kartus iškovojo Europos pirmenybių sidabrą.

Vienintelis turnyras, kurį jam teko praleisti, buvo 2014 metų pasaulio čempionatas, kuriam M.Kalnietis rengėsi daugiau nei mėnesį, bet paskutinėse kontrolinėse rungtynėse Kroatijoje patyrė sunkią peties traumą.

Pernai jis vėl buvo Lietuvos rinktinės širdis Rio de Žaneire, olimpinėse žaidynėse pelnęs po 18 taškų ir atlikęs po 7,5 rezultatyvaus perdavimo.

Vytauto Dranginio nuotr./Mantas Kalnietis
Vytauto Dranginio nuotr./Mantas Kalnietis

Rinktinėje kūnas vargsta, bet siela džiaugiasi

Po galingo asmeninio pasirodymo ir nuoskaudų dėl Lietuvos komandos užimtos septintosios vietos Brazilijoje, M.Kalniečiui prireikė laiko, kad vėl įsibėgėtų Milano klube.

Jame M.Kalnietis renka po 7,3 taško ir po 3 rezultatyvius perdavimus Eurolygoje ir neskuba duoti aiškaus atsakymo Lietuvos rinktinės treneriui D.Adomaičiui, kuris jau skambino Mantui, sunerimęs dėl pastarosios kirkšnies traumos.

Aš ne tik atiduodu, bet daug ir gaunu pats. Aišku, kūnas vargsta, bet galvai tai yra nenusakomas „kaifas“

„Sezono pradžia man buvo katastrofiška, tik vėliau po truputį susitvarkiau ir grįžau į savo žaidimo rėmus, – prisiminė M.Kalnietis. – Daug mano kartos žaidėjų sako, kad tie visi krūviai galiausiai atsiliepia per metus.

Bet aš nesakau, kad vasaros su rinktine man kenkia – visada smagu žaisti už Lietuvą. Galų gale Lietuvos rinktinė man yra daug davusi – galbūt aš nežaisčiau kur dabar žaidžiu, jei kažkada būčiau nežaidęs arba prastai žaidęs rinktinėje. Aš ne tik atiduodu, bet daug ir gaunu pats. Aišku, kūnas vargsta, bet galvai tai yra nenusakomas „kaifas“.

Todėl aš neatmetu galimybės, jog ir šią vasarą taip bus, bet žiūrėsiu, kaip kūnas reaguos“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius