-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14

Daugiausiai žadantys Lietuvos krepšinio jaunieji šviesuliai

Lietuvos krepšinio ateitis yra gerose rankose. Jaunųjų žaidėjų gretose yra ne vienas didelio potencialo krepšininkas, kuriam brėžiamos labai aukštos lubos, o šių atletų tobulėjimą akylai stebi didžiųjų pasaulio lygų skautai bei apžvalgininkai. Dauguma perspektyviausių lietuvių priklauso Kauno „Žalgiriui“ bei Vilniaus „Rytui“, tačiau yra ir tokių, kurie įgūdžius gludina ir savo svajonės paukštę gaudo užsienio klubuose.
Perspektyviausi Lietuvos krepšininkai
Perspektyviausi Lietuvos krepšininkai / D.Gvildžio montažas / 15min

Koronavirusas surinko krepšinio kamuolius iš salių bei išjungė arenų šviesas, tad puiki proga apžvelgti ryškiausius talentus, turinčius didžiausias perspektyvas tapti žvaigždėmis, bei jų pasirodymus šį netikėtai pasibaigusį sezoną.

Vieni jų jau varžosi vyrų krepšinyje, kiti dar tik deda pirmuosius žingsnius. Bet visi jų spindi savo amžiaus grupėse Lietuvoje, o kai kuriais atvejais – ir pasaulyje.

15min sporto skyriaus žurnalistai (Kęstas Rimkus, Donatas Urbonas, Marius Bagdonas, Marius Milašius, Mantas Krasnickas ir Rokas Pakėnas) balsavimo būdu išrinko penkis jaunuosius (iki 20 metų) Lietuvos krepšininkus, kurie ateityje galimai garsins Lietuvos vardą pasaulinėje scenoje.

Ant penketuko ribos atsidūrė Vilniaus „Ryto“ talentingasis įžaidėjas Augustas Marčiulionis, legendinio Lietuvos krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus, bei Ispanijoje rungtyniaujantis atakuojantis gynėjas Dovydas Giedraitis, buvusio „Lietuvos ryto“ ir Lietuvos rinktinės gynėjo Andriaus Giedraičio atžala.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

5. Deividas Sirvydis

Tai nebuvo Deivido Sirvydžio svajonių sezonas, bet jam vis dar 19 metų ir vilnietis išlieka vienu perspektyviausių žaidėjų Lietuvoje.

Praėjusių metų NBA naujokų biržoje 37-uoju šaukimu „Detroit Pistons“ ekipos pasirinktas snaiperis liko Vilniuje, kuriame dėjo pamatus debiutui stipriausioje planetos lygoje.

Šį sezoną Europos taurėje 204 cm ūgio krepšininkas rinko po 6,6 taško (38,2 proc. trit.) ir 2,8 atkovoto kamuolio, LKL – 5,7 taško (33,3 proc. trit.) bei 2,5 atkovoto kamuolio.

D.Sirvydžiui pavyko sutvirtinti kūną, priaugti svorio, bet proveržio, kurio tikėtasi, nebuvo.

Artėjantį birželį 20-ąjį gimtadienį švęsiantis vilnietis turi auksinę rankelę bei gerus fizinius duomenis, bet jam būtina gerinti kitus žaidimo aspektus, jei jis nori pasiekti NBA. Nuo kamuolio varymo dešine ranka, prasiveržimų, žaidimo skaitymo iki žaidimo gynyboje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Murauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Murauskas

4. Paulius Murauskas

Talentingiausias savo kartos krepšininkas Lietuvoje, jau šį sezoną, būdamas 15-os metų amžiaus, debiutavęs NKL pirmenybėse.

„Žalgirio“ dubleriams atstovavęs mobilus 200 cm ūgio aukštaūgis antrajame pagal pajėgumą Lietuvos čempionate rinko po 6,7 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 6 naudingumo balus.

P.Murauskas save dažnai atranda sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, bet ateityje tai turėtų būti trečiojo numerio žaidėjas.

Krepšininkas apie save garsiai pranešė Kaune vykusiame Eurolygos jaunimo turnyre, kai nepasimetė tarp dviem metais vyresnių žaidėjų ir vidutiniškai pelnė po 15,5 taško, atkovojo po 7 ir perėmė po 2,3 kamuolio, atliko po 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 18,5 naudingumo balo.

Puikūs fiziniai duomenys, minkštas metimas, aukštas krepšinio supratimas bei universalumas. Neseniai 16-ąjį gimtadienį paminėjusio kauniečio įgūdžių paketas labai platus, o potencialas – milžiniškas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

3. Marekas Blaževičius

Dar vienas „Ryto“ sistemos perlas, bene talentingiausias vidurio puolėjas Lietuvoje.

Bendraamžių gretose M.Blaževičius ryškiai šviečia savo naglumu bei baimės neturėjimu.

„Žalgirio“ arenoje praėjusį sausį jis ne tik demonstravo puikų krepšinį, bet ir siuntė sirgaliams oro bučinius ir konfliktavo su žalgiriečiais.

Tai buvo puikios rungtynės „Ryto“ aukštaūgiui, svečių tvirtovėje surinkusiam 18 taškų ir 4 atkovotus kamuolius.

Prieš LKL sezono nutraukimą, per paskutines trejas rungtynes M.Blaževičius buvo sunkiai sulaikomas - rinko po 13,7 taško, 6,6 atkovoto kamuolio bei 19,7 naudingumo balo.

Apskritai pastarajame sezone aukštaūgis fiksavo po 7 taškus, 3,3 atkovoto kamuolio ir 7,7 naudingumo balus.

„KošMareku“ sirgalių pramintas centras turi pagal savo amžių stiprų kūną, puikiai išnaudoja „du prieš du“ situacijas, pasižymi vikriomis rankomis ir minkštu metimu.

Bet svarbiausias yra charakteris, galintis jį nuvesti iki Eurolygos elito.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis

2. Rokas Jokubaitis

„Žalgirio“ deimančiukas surinko po vienodą balsų skaičių su Ąžuolu Tubeliu, tačiau pastarajam pirmąją vietą skyrė trys žurnalistai, kai R.Jokubaičiui – du.

Tai labiausiai vyrų krepšiniui pasirengęs šio penketuko žaidėjas, duodantis Kauno ekipai naudą ne tik vietinėse pirmenybėse, bet ir Eurolygos kovose.

Šį sezoną R.Jokubaitis pradėjo sunkiai, įžaidėjo sezoną stabdė išniręs nykštys ir plyšę čiurnos raiščiai, tačiau antroje sezono dalyje mažeikiškis įsibėgėjo ir buvo labai pastebimas.

„Galiu pasakyti, kad pasitikėjimas savimi antroje sezono dalyje tikrai šovė į viršų, – praėjusią savaitę 15min teigė R.Jokubaitis. – Atrodo, kad galiu su vyrais kovoti kaip lygus su lygiais. Užaugęs pasitikėjimas, o kai yra pasitikėjimas, tai pradedi pataikyti, geriau valdyti komandą ir organizuoti žaidimą. Ir gynyboje geriau jautiesi. Pasitikėjimas labai daug pridėjo.“

LKL čempionate 19-metis 193 cm ūgio atakų generolas šį sezoną rinko po 7,4 taško, 2,1 atkovoto kamuolio bei 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Didžiausios krepšininko stiprybės – fantastiškas krepšinio supratimas, charakteris ir darbštumas, leidžiantis įžaidėjui vis gerinti įvairius žaidimo aspektus bei tapti visapusiškesniu krepšininku.

Šis energijos užtaisas pasižymi solidžiu aikštės matymu, "du prieš du" žaidimu, gera kamuolio valdymo technika ir didžiule energija. R.Jokubaičio darbas buvo įvertintas, kai jis sulaukė pakvietimo į Lietuvos rinktinę atrankai į Europos čempionatą.

Šarūno Jasikevičiaus priežiūroje augantis gynėjas deda sparčius žingsnius į priekį, o ateityje gali tapti elitiniu įžaidėju Senajame žemyne.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis

1. Ąžuolas Tubelis

Išskirtinis ir lietuviškoje krepšinio padangėje itin retai matomas fizinių gebėjimų paketas pakėlė Ą.Tubelį į pirmąją šio reitingo vietą.

Tai ne tik ryškiausias savo amžiaus grupės žaidėjas Lietuvoje, bet ir vienas įdomiausių talentų pasaulyje.

Prieš tris savaites 18-ąjį gimtadienį paminėjęs 206 cm ūgio atletas išsiskiria įspūdingu šuoliu, tvirtu kūnu, kuris leidžia lygiaverčiai grumtis su subrendusiais vyrais NKL čempionate, užtikrintu žaidimu veidu į krepšį ir aukštu krepšinio IQ.

Apie krepšininko perspektyvas kalba ir šį sezoną fiksuota statistika. „Ryto“ sistemos pasididžiavimas būdamas vos 17 metų amžiaus NKL vidutiniškai rinko po 16,7 taško, 6,2 atkovoto ir 1,5 perimto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo, 1,5 blokuoto metimo ir 15,4 naudingumo balo.

Nesustabdomai Ą.Tubelis žaidė ir Eurolygos jaunimo turnyro Kaune, kuriame susilaukė MVP pripažinimo. Jis fiksavo po 20,5 taško, 12,5 atkovoto ir 2 perimtus kamuolius, 2,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,8 blokuoto metimo ir net 34,5 naudingumo balo.

Galingas jaunojo krepšininko žaidimas pravėrė jam kelią ir į pirmąją „Ryto“ komandą, kurios marškinėlius vilkėdamas Ą.Tubelis gavo progų pasireikšti LKL bei Europos taurėje.

Nėra abejonių, kad tai NBA potencialo talentas, tačiau šiam žaidėjui būtina gerinti metimą. Pastarąjį NKL sezoną puolėjas pataikė vos 55,6 proc. baudų bei 18,3 proc. tritaškių metimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius