Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 19

Pergalingai per pasiruošimo etapą pravažiavęs Kazys Maksvytis: „Belieka viską išdirbti“

Septintasis Lietuvos rinktinės kontrolinis mačas – septintoji pergalė. Antroje susitikimo pusėje reikalus sutvarkę Kazio Maksvyčio auklėtiniai namuose 94:69 (25:19, 23:22, 22:17, 24:10) pranoko Nyderlandų komandą.

Nyderlandai iki tol pralaimėjo visus keturis draugiškus susitikimus, žaistus būtent prieš būsimus Lietuvos varžovus Europos čempionate – Slovėniją, Juodkalniją, Prancūziją ir Vokietiją, o prieš lietuvius jie kandžiojosi beveik tris kėlinius.

„Avia Solutions Group“ arenoje susirinkę sirgaliai stebėjo tris ketvirčius vargstančią nacionalinę komandą (70:59), kuri varžovus triuškinti ėmė per paskutines 10 susitikimo minučių.

„Žaidėme rungtynes po rungtynių, o kartais būna sunku motyvuotis, ypatingai – po Ispanijos ir po pilnos salės žaisti su Nyderlandais. Čempionate ir bus toks pat formatas. Treniruotes darėme pasirinktinai, reaguodami į situaciją, – sakė K.Maksvytis. – Pirmoje pusėje vyko kova, o antroje pagaliau susitvarkėme kovoje dėl kamuolių. Laimėjome juos pirmą kartą po ilgo laiko. Padarėme mažai klaidų. Uždengėme varžovų tritaškius, neblogai veikė ir switch-all gynyba. Kažkiek pavyko pasaugoti lyderius, pavyko įvesti naujus žaidėjus, kurie prieš tai nežaidė. Pavyko įgyvendinti tikslus, o dabar pailsėsime ir ruošimės pasaulio čempionato atrankos langui ir Europos čempionatui.“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pergales iškovojo visuose septyniuose draugiškuose mačuose.

Pirmose rungtynėse Kazio Maksvyčio auklėtiniai 84:70 įveikė Estiją, kurią atsakomajame mače pranoko ir 90:88, tuomet sekė dvi pergalės prieš Suomiją rezultatais 76:61 ir 87:52, po kurių prieš Lietuvą dukart krito ir pasaulio čempionė Ispanija – 82:77 ir 78:76.

„Sunku vertinti pasiruošimą. Pergales laimėjome, bet buvo mačų su ispanais, kai pirmą geriau sužaidėme nei namuose. Atsirado kažkoks nedidelis nervuotumas. Gerai gauti tokius mačus, kurie vyksta taškas į tašką su tokiais varžovais. Pasiruošime norėjome žaisti su stipresniais varžovais, bet Makedonija atsisakė. Turėjome keisti varžovus. Geras pasiruošimas, viską laimėjome, bet, kaip treneriui, visada norisi dar geriau. Pasitikrinome kelias opcijas puolime ir gynyboje, belieka viską išdirbti ir išsigryninti dvyliktuką, tuomet galėsime ramiai ruoštis čempionatui“, – teigė treneris.

Ar pasiruošime nepritrūko stiprių varžovų?

„Galbūt ir pritrūko, bet turėkime omenyje faktą, kad turėsime dar dvejas atrankos rungtynes. Bendrame kontekste, manau, kad viskas bus gerai“, – atsakė K.Maksvytis.

Rungtynes K.Maksvytis vėl pradėjo pakeitęs starto penketą, ieškodamas optimalaus varianto. Šįkart nuo suolo į mūšį įsijungė Marius Grigonis, o dvikovą nuo pirmo ginčo kamuolio vėl pradėjo Ignas Brazdeikis.

Pirmąją mačo dalį nacionalinę rinktinę vėl kamavo ta pati problema – silpnas atsarginių krepšininkų įsijungimas į rungtynes. Iki ilgosios pertraukos jie surinko 5 taškus, galiausiai baigė su 40.

„Nereikia prisirišti prie to, – sakė treneris. – Dėl žaidimo startiniame penkete sukasi 6-7 žaidėjai. Kartais gal bus Grigonis, kartais leisime Butkevičių, jei reiks gynybos. Pastebėjome, kad Iggy geriau žaidžia starte. Jis yra vienas pagrindinių mūsų žaidėjų. Stengsimės jį daugiau leisti į startinį penketą. Nebūsime prie penketo prisirišę, reaguosime ir į varžovus.“

Jonas Valančiūnas rungtynes pradėjo įspūdingai, vien per pirmąsias 7 minutes pelnęs 12 taškų ir atkovojęs 6 kamuolius, tačiau svečiai iš Nyderlandų po pirmųjų 10 minučių laikėsi arti (25:19), daugiausiai – tritaškių metimų pagalba (5 iš 9).

Antrajame ketvirtyje kapitonui solidžiai talkino Ignas Brazdeikis, Rokas Jokubaitis ir Domantas Sabonis, tačiau Lietuvos rinktinei nutolti nepavyko ir į ilgąją pertrauką nusinešė pranašumą 48:41.

Kėlinio pabaigoje K.Maksvytis panaudojo ir paskutinį rungtynėms registruotą krepšininką Kristupą Žemaitį.

Susivaržę lietuviai atrodė ir trečiajame kėlinyje. Vis dėlto jiems atotrūkį pavyko kilstelėti iki 70:58. Sunkiai komandos atakoms sekėsi diriguoti Kauno „Žalgirio“ vijurkui Lukui Lekavičiui. Savo paties šešėlį pasiruošimo cikle primenantis įžaidėjas per dvejas rungtynes su Ispanija surinko -8 naudingumo balus, o sunkumų turėjo ir žaisdamas su Nyderlandų atstovais, užfiksavęs 3 naudingumo balus.

„Pastarąsiad pora rungtynių Lukas sužaidė žemiau savo galimybių, bet žinau, ką jis gali. Jis grįš. Tokio žaidėjo reikia. Jis gali pakeisti rungtynių eigą, eiti į aikštę trumpoms atkarpoms ir primesti taškų ir apsiginti. Gal buvo kiek blogesnės rungtynės, bet aš Luku tikiu. Tikiu, kad jis mus trauks, kai to reikės, – apie L.Lekavičių kalbėjo K.Maksvytis. – Įėjimas į formą nėra lengvas, nes Luko vasara buvo ilga – vestuvės ir visi kiti įvykiai. Jis įeidinėja į formą, manau, kad ir įeis.“

Reikalus rinktinė sutvarkė lemiamame ketvirtyje, rungtynes laimėjusi 94:69.

Dvikovos pabaigoje pusiau užpildytoje „Avia Solutions Group“ arenoje sirgaliai įsiūbavo ir gyvą bangą. Ryškiausiu mačo žaidėju vėl tapo Ignas Brazdeikis, šįkart surinkęs 16 taškų ir tapęs rezultatyviausiu rinktinės krepšininku.

Pasiruošimo cikle dar nežaidusio Mindaugo Kuzminsko sugrįžimas – įpusėjus pirmajam ketvirčiui. Pirmas įėjimas buvo silpnas, bet antroje mačo pusėje įsismaginęs vyriausias rinktinės krepšininkas (32 metai) mačą baigė surinkęs 11 taškų, 3 atkovotus kamuolius ir 2 rezultatyvius perdavimus per 17 minučių.

„Planavome Mindaugą leisti gal mažiau, norėjome jį pasaugoti, prašiau, kad nesiplėšytų, bet dėjimą vis tiek įdėjo. Matėte mūsų sudėtį, mums reikia mobilesnio žaidėjo. Jei Mindaugas pateks į pagrindinę sudėtį, žais ketvirtoje pozicijoje. Mums reikėjo mobilesnio žaidėjo, nes ir E.Žukauskui iškritus, turėjome mažiau opcijų puolime ir gynyboje. Laukėme, su antruoju jo grįžimu neforsavome. Kai viskas gerai ėjosi, leidome jam daugiau pažaisti ir įeiti į ritmą. Manau, kad jam sekėsi gerai, ypatingai antras įėjimas“, – sakė K.Maksvytis.

Treneris paaiškino plačiau, kaip planuoja skirstyti Domanto Sabonio ir Jono Valančiūno minutes.

„Visko gali būti. Jei norime taikyti keitimą ginamaisiais, tai labai gerai daro. Neblogai ir Domas. Visokių planų yra. Reikės ir minutes skaičiuoti. Jūs vakar irgi atkreipėte dėmesį, kad Domas ir Jonas per daug žaidė. Mindaugas grįžo, kažkiek nuims minučių. Greičiausiai bus taip, kad jie kartu pradės, o vėliau keis vienas kitą“, – teigė K.Maksvytis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kontrolinių rungtynių ciklo pabaiga: Lietuva – Nyderlandai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kontrolinių rungtynių ciklo pabaiga: Lietuva – Nyderlandai

Strategas pasidalino naujienomis apie traumą besigydantį Eigirdą Žukauską.

15min žiniomis, krepšininką kamuoja kirkšnies problemos.

„Pirmadienį darysime tyrimus, žiūrėsime, ar jis pradės treniruotis nuo pirmadienio. Jeigu ne, galimybės žaisti pirmajame atrankos mače yra mažos. Kažkiek lauksime. Eigirdas neblogai atrodė, tikimės, kad grįš“, – teigė nacionalinės komandos vairininkas.

E.Žukauskui bandant sugrįžti, K.Maksvytis veikiausiai iki paskutinės akimirkos komandoje turės 13 krepšininkų, vieną naudojant kaip saugiklį.

„Greičiausiai trylika žaidėjų turėsime iki pabaigos. Netyla kalbos, kad reikėtų turėti 14 žaidėjų. Toks buvo federacijų prašymas, nes yra traumų ir COVID-19 situacijos. Bet dabar taisyklės yra tokios, kad dvylika. Manau, kad neskubėsime. Jei nereikės nieko tikrinti, visi bus sveiki ir galintys žaisti, išsirinksime dvyliktuką, – dėstė K.Maksvytis. – FIBA situacija dėl 14 žaidėjų yra sustojusi. Šis klausimas buvo iškeltas keletą metų atgal. Dabar, kai prasidėjo pandemija, maniau, kad jis bus įgyvendintas. Tai tikriausiai yra palankiau stipresnėms rinktinėms. Iškritus žaidėjams, komandos gali pakeisti juos lygiaverčiais žaidėjais. Mažesnės federacijos nelabai to nori. Kol kas nemanau, kad yra kažkoks postūmis.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius