Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 09 01

Afrikos „liūtai“ neišgąsdino: Lietuvos krepšinio rinktinė iškovojo rekordinę pergalę!

Gera pradžia – pusė darbo. Pagaliau išaušus ilgai lauktam pasaulio vyrų krepšinio čempionato startui, Lietuvos krepšininkai nesikuklino ir ne tik įsirašė pirmą pergalę H grupėje, bet ją iškovojo įspūdingu stiliumi – pasiekė rekordinę pergalę per pasaulio čempionatų istoriją. Donguano mieste vykusiame susitikime lietuviai 101:47 (27:10, 21:11, 29:12, 24:14) nugalėjo Senegalo krepšininkus.
Domantas Sabonis
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pergalė 54 taškų skirtumu – rekordinė pasaulio čempionatuose. Iki šio susitikimo lietuviai didžiausiu – 41 taško – skirtumu 1998 ir 2006 metais nugalėjo Kataro ir Pietų Korėjos rinktines.

Žaidimo vadeles į savo rankas mūsų krepšininkai paėmė nuo pirmųjų susitikimo minučių. Spurtas prasidėjo agresyviu Mariaus Grigonio ir Domanto Sabonio žaidimu arčiau krepšio, o įsibėgėjant pirmajam kėliniui prie minėtų krepšininkų prisijungė ir Mantas Kalnietis bei Jonas Valančiūnas.

Mantas pataikė pirmąjį rinktinės tritaškį, o paskui „iškišo“ keletą saldainiukų JV. Pastarasis aktyviai grūmėsi dėl kamuolių puolime ir sugebėjo susimedžioti lengvus taškus iš po krepšio.

Užtarnauto poilsio prisėdus rinktinės vedliams, žaidimo tikrai nesugadino atsarginiai krepšininkai. Taškus pelnė tiek Lukas Lekavičius, tiek Paulius Jankūnas, o po pirmojo kėlinio Lietuva pirmavo 27:10.

Antrajame kėlinyje „atsidarė“ ir Mindaugas Kuzminskas bei Edgaras Ulanovas. Viskas, ką Senegalui pavyko padaryti, – tai spurtas 4:0, po kurio savo dominavimą pratęsė sugrįžęs D.Sabonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Domantas Sabonis

Ne kartą ir ne du Senegalo metimai nelietė lanko, o po 11 nesėkmingų metimų pagaliau pataikius tritaškį, džiaugtis nebuvo kada – jau kitoje atakoje tolimą bombą „įskraidino“ ir Jonas Mačiulis. Po dviejų kėlinių Lietuva priekyje 48:21.

Po ilgosios pertraukos vaizdas aikštelėje nesikeitė. Lietuviai mėgavosi žaidimu, pataikė dar kelis tritaškius, o Dainius Adomaitis į aikštę išleido 11 bei 12 rinktinės krepšininkus – Roką Giedraitį su Arnu Butkevičiumi.

Senegalui pavyko inicijuoti solidesnę atkarpą, kuomet abiejose aikštės pusėse puikiai sudirbo Hamady Ndiaye ir Maurice'as Ndouras. Krepšininkai „gesino“ mūsų žaidėjų metimus, o puolime lyg susitarę atliko griausmingus dėjimus. Nepaisant to lietuviai po 30 minučių pirmavo net 77:33.

Ketvirtasis kėlinys tapo tikru šou. Gražiausią rungtynių, jei ne visos dienos epizodą užfiksavo L.Lekavičius ir A.Butkevičius – Lietuvos rinktinės mažylis užmetė kamuolį puolėjui, kuris pagavęs jį ore sugrūdo į krepšį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvių startas Kinijoje: Lietuva – Senegalas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvių startas Kinijoje: Lietuva – Senegalas

Netrukus greitos atakos smaigalyje atsidūrė ir Jonas Valančiūnas, dar po kelių minučių Senegalo krepšį laužė Domantas Sabonis. Lietuva laimėjo net 101:47.

Lietuva: M.Kalnietis (8 rez. perd., 17 naud. bal.), D.Sabonis (7 atk. kam., 20 naud. bal.) bei J.Valančiūnas (11 atk. kam., 25 naud. bal.) po 13, M.Grigonis 12, M.Kuzminskas 11, P.Jankūnas ir L.Lekavičius po 10, J.Mačiulis 8, A.Butkevičius 6, R.Seibutis 3, E.Ulanovas 2, R.Giedraitis 0.

Senegalas: I.Faye, M.Ndouras ir B.Toure po 8, P.Diop ir Y.Ndoye po 6.

Komandinė statistika
LIETUVA SENEGALAS
26/43 Dvitaškių pataikymas 19/47
7/19 Tritaškių pataikymas 1/23
28/31 Baudų metimų pataikymas 6/8
44 Atkovoti kamuoliai 32
28 Rezultatyvūs perdavimai 8
9 Perimti kamuoliai 7
3 Blokuoti metimai 4
10 Klaidos 17
11 Pražangų skaičius 25
VIDEO: „Rinktinė 2019“: įspūdinga Lietuvos pradžia, pažeminti liūtai ir žiaurūs triuškinimai
VIDEO: J.Mačiulis brandžiai priėmė rekordą: „Atvažiavome žaisti su Kanada ir Australija“
VIDEO: Laimingas D.Adomaitis: apie rekordą, puikią treniruotę ir kas suteikė pasididžiavimo jausmą
VIDEO: „Rinktinė 2019“: apie pirmą pergalę prieš Senegalą ir būsimus varžovus
VIDEO: M.Grigonio pokštai: „Gražiausias epizodas – blokas Kuziai“

Antradienį 14:30 val. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė grumsis prieš Kanadą. 10:30 val. Senegalas kausis su Australija.

Ir ketvirtadienį mūsų krepšininkų mačo pradžia nesikeis - tokiu pačiu laiku Lietuvos lauks Australijos barjeras.

VIDEO: M.Kalnietis santūriai įvertino įspūdingą Lietuvos rinktinės pergalę

Rungtynių eiga

Ketvirtasis kėlinys. Lietuva – Senegalas 101:47

40 min. Pauliaus Jankūno metimas pradžiugina sirgalius – Lietuva pelno šimtąjį tašką. Galutinis rungtynių rezultatas – 101:47.

38 min. Senegalas kiek aptirpdo deficitą – 94:45.

36 min. Varžovų krepšys nenustoja drebėti. Pasismagina ir Domantas Sabonis – 93:37.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Donguane
„Stipriai mūsų nemuškite“, – prieš rungtynes Donguano arenoje šyptelėjo vienas Senegalo žurnalistų. Gal ir gerai, kad nieko neprižadėjau.

34 min. L.Lekavičius ir A.Butkevičius bandė pakartoti kažką panašaus į ankstesnį dėjimą, tačiau perdavimas buvo kiek netikslus. Vilniaus „Ryto“ puolėjas vis tiek pelnė taškus – 87:35.

32 min. Dar vienas L.Lekavičiaus saldainis – šįkart Jonui Valančiūnui. Lietuvos bokštas vienas pirmųjų atskubėjo į greitą ataką ir įkrovė kamuolį į krepšį – 83:35.

31 min. Neabejotinai gražiausias šiandienos rungtynių epizodas. Štai taip reikia „įeiti“ į rungtynes – Lukas Lekavičius kabina kamuolį skrajojančiam Arnui Butkevičiui, o pastarasis lyg per dėjimų konkursą kala kamuolį į krepšį – 79:33.

Trečiasis kėlinys. Lietuva – Senegalas 77:33

Po trijų kėlinių Lietuva priekyje 77:33.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Donguane
Lietuvos rinktinė pretenduoja pasiekti didžiausią pergalę per pasaulio čempionatų istoriją. Anksčiau didžiausiu skirtumu mūsiškiai nugalėjo Pietų Korėjos ir Kataro komandas – 41 tašku, atitinkamai 1998 ir 2006 metais.

29 min. Vis dažniau pasismagina ir Senegalas – šįkart kamuolį į krepšį grūda M.Ndouras – 75:33.

28 min. Visą susikaupusį pyktį spausdamas M.Kuzminsko mestą kamuolį prie lentos išlieja H.Ndiaye. Kitoje atakoje aukštaūgis dar ir įkrauna kamuolį iš viršaus – 73:31.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Donguane
Senegalo rinktinės lyderis Maurice'as Ndouras jau seniai pagautas desperacijos. Jis paskutinis kulniavo į rūbinę per ilgąją pertrauką, kai dar ilgai užsiliko sėdėti ant suolo po ilgąją pertrauką skelbusios sirenos. Dabar jis atkovojęs kamuolį vienas persivarė jį per aikštę ir šveitė tritaškį per rankas. Aišku, nepataikė. Tai jau darosi nepadoru.

26 min. Keturi L.Lekavičiaus taškai, „Kuzios“ dėjimas iš viršaus ir R.Seibučio tritaškis. Lietuva mėgaujasi žaidimu, o rungtynių rezultato net nebesinori rašyti – 71:26.

25 min. Per keturias minutes lietuviai įmeta tris tritaškius – tai jau daugiau nei per pirmą rungtynių pusę – 62:26.

24 min. JV pagal taisykles verčia Senegalo rinktinės centrą ant žemės ir pelno du taškus. Tiesa, progų pasižymėti suranda ir varžovai – 59:26.

23 min. Darosi nepadoru. Senegalas nesugeba įkrauti kamuolio į krepšį, o Marius Grigonis realizuoja tris baudų metimus – 57:22.

22 min. Boom! Štai ir trečioji M.Kalniečio tolima bomba – 54:22.

21 min. Trečią komandos tritaškį įmeta Mantas Kalnietis. Sunku patikėti, tačiau trečiojo kėlinio pradžioje mes pirmaujame 30 taškų persvara.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Donguane
„Run with the lions“ – per pertrauką Donguango arenoje nuskambėjo Jurijaus daina, atlikta šiemet „Eurovizijoje“. Pasaulio krepšinio čempionate lietuviai bėga toli priekyje Senegalo „liūtų“.

Po dviejų kėlinių: Lietuva – Senegalas 48:21

Marius Grigonis pelnė 9 taškus, 8 pridėjo Domantas Sabonis, po 7 – Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Donguane
Senegalo rinktinė 19-ą rungtynių minutę pataikė savo pirmą tolimą metimą. Prieš tai pro šalį skriejo visi 11 bandymų. Ir tas pirmasis krito per labai aukštai iškeltą 213 cm ūgio Jono Valančiūno ranką. Senegaliečių suolelio šis šūvis labai nenudžiugino. Žaidėjai ant suolo priekaištauja vieni kitiems ir sėdi nuleidę rankas.

20 min. Antrojo kėlinio pabaiga identiška pirmajam – pražangą išprovokavęs L.Lekavičius realizuoja du baudų metimus. Po dviejų kėlinių lietuviai pirmauja daugiau nei dvigubai – 48:21.

19 min. Senegalas pataiko pirmą tritaškį, tačiau kitoje atakoje tokios pačios taškų vertės metimą įmeta ir Jonas Mačiulis – 46:21.

18 min. Dar viena idealiai išpildyta greita ataka. Po M.Kalniečio perdavimo taškus iš po krepšio pelno Jonas Mačiulis – 43:18.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Donguane
Senegalo rinktinė prieš rungtynes didžiavosi savo gynyba ir komandos vienybe, bet Lietuvos rinktinė žaidžia taip galingai, kad Senegalo liūtai pradėjo pjautis tarpusavyje. Senegaliečių treneris Moustaphe'as Gaye per minutės pertraukėlę išrašė žaidėjams piktą moralą. Emocinga kalba daug naudos nedavė – liūtai grįžo į aikštę be dvasios ir jau pirmoje atakoje neužpuolė lietuvių per 24 sekundes. Lietuva žaidžia beveik tobulą krepšinį, kuris gniuždo varžovus.

17 min. Taškų badą Senegalo rinktinėje nutraukia M.Ndouras – 40:18.

16 min. Beveik kiekvieną mūsų krepšininkų ataką persvara pasiekia naujas rekordines aukštumas – 40:16.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Donguane
Gera žiūrėti, kaip lietuviai dalinasi kamuoliu. Jau 9 rezultatyvūs perdavimai, iš kurių tris atliko Mantas Kalnietis.

14 min. Nebe pirmas senegaliečių metimas, kuris neliečia lanko arba atsimuša į priekinę jo dalį. Pagiriamųjų žodžių verta ir Lietuvos gynyba.

O D.Sabonis baudos aikštelėje daro ką nori – pirmą kartą skirtumas tarp komandų jau 20 taškų – 36:16.

13 min. Greitajame puolime savo atsaką turi ir Lietuva. Po E.Ulanovo perdavimo du taškus su pražanga pelno D.Sabonis – 34:16.

12 min. Persikreipęs į šoną M.Kuzminskas pagauna kamuolį ore ir pelno du taškus. Visgi kitoje aikštės pusėje lietuvis neapsigina prieš B.Toure – 31:16.

11 min. Senegalo puolimas atrodo bedantis – pavieniai krepšininkų bandymai ir jokio komandinio darbo. Pasaulio čempionate „atsidaro“ Edgaras Ulanovas – 29:10.

Pirmieji Senegalo lyderio M.Ndouro taškai švelnina deficitą iki 17 taškų.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Donguane
Gera nuotaika ne tik aikštėje, bet ir tribūnose. Nors iš 16 tūkst. vietų arenoje užpildyta apie pusė, Lietuvos sirgaliai gerai girdimi, kaip ir jų būgnai. O juos įsinešti į areną padėjo derybų menas – iš pradžių kinai jų įleisti nenorėjo.

Pirmasis kėlinys. Lietuva – Senegalas 27:10

10 min. Koks kamuolio judėjimas! E.Ulanovas atiduoda paslėptą perdavimą P.Jankūnii, kuris pelno savo pirmuosius taškus.

Senegalas vargais negalais pelno dešimtąjį tašką pirmajame kėlinyje. Tačiau uraganiniu greičiu aikštelę perskrodęs Lukas Lekavičius ketvirčio pabaigoje realizuoja du baudų metimus ir lietuvių persvara – net 17 taškų!

9 min. Užtarnauto poilsio sėdasi D.Sabonis, J.Valančiūnas ir M.Kalnietis.

8 min. JV pradeda dominuoti. Dar vienas puolime atkovotas kamuolys yra grūdamas į krepšį. Kitoje atakoje floater'į pataiko ir M.Kalnietis – 23:8.

7 min. M.Kalnietis kabina kamuolį J.Valančiūnui ir Lietuvos aukštaūgis įverčia dar du taškus – 19:8.

5 min. M.Kalnietis klysta ir Senegalas pelno du lengvus taškus greitoje atakoje – 15:8.

4 min. Y.Ndoye nesibaimina J.Valančiūno ir dar kartą pataiko sunkų metimą puskabliu – 13:4.

2 min. D.Sabonis šokdina du oponentus baudos aikštelėje ir prideda dar du taškus. Senegalo taškų sąskaitą atidaro Y.Ndoye.

Lietuviai puolime kol kas labai efektyvūs – tolimą bombą įskraidina Mantas Kalnietis, o M.Grigonis greitoje atakoje pataiko nelegvą metimą iš po krepšio – 11:2.

1 min. Puikus ir agresyvus rungtynių startas! Pirmoje atakoje du taškus su pražanga pelnė Marius Grigonis, o netrukus antrą H.Ndiaye pražangą išprovokuoja ir Domantas Sabonis – 4:0.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Donguane
Linkėjimai iš Donguano! Net ir tolimojoje Kinijoje galima jaustis kaip namie. Tokį jausmą sugrąžino šimtai sirgalių, susirinkę į Donguano areną. Anot 24sek kalbintų sirgalių, jų Donguane turėtų būti maždaug 500. Tiesa, kai kurie jų turėjo problemą. Ne visi Sėklos kompanijos būgnininkai pateko į tribūnas. Kitiems teko gerokai pasiaiškinti su vietos apsauga, kad galėtų palaikyti savo komandą su simboliu tapusiomis aistruolių garsinio palaikymo priemonėmis. Plačiau apie tai kviečiu skaityti kolegos Kęsto Rimkaus straipsnį, o dabar – gero čempionato!

Komandų startiniai penketai

Lietuva: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Senegalas: Maurice'as Ndouras, Xane Dalmeida, Mouhammadas Faye, Hamady Ndiaye, Babacaras Toure.

Donguano mieste vykstančios H grupės kovos startavo jau kiek anksčiau – sekmadienio rytą Lietuvos laiku Australija 108:92 įveikė Kanadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje