-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 28

Pirmoji lietuvių treniruotė Lenkijoje: pokštai apie Ballus ir įkvepiantys žodžiai

„Na, tai kuris čia iš mūsų bus Melo, o kuris – Gelo?“ – linksmai komandos draugų paklausė Jonas Valančiūnas, nusitaikęs mesti tritaškį. Nacionalinė komanda pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Lenkija rytą surengė pirmąją treniruotę Gdanske. Mūsiškiai pokštavo po lengvo pasimėtymo, bet Dainiaus Adomaičio asistentas Benas Matkevičius leido aiškiai suprasti, kad lietuvių žvaigždynas nepažiūrės iš aukšto į kuklesnę Lenkijos rinktinę.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
Lietuvos rinktinės treniruotė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kažkaip NBA geriau eina“, – po kelių netaiklių šūvių iš aikštės kampo numojo ranka Jonas Valančiūnas, šiemet „Toronto Raptors“ klube atsiskleidęs kaip snaiperis.

Vos pirmadienį oficialiai Lietuvos rinktinės stovyklą atidarę Lietuvos krepšininkai nestinga geros nuotaikos.

Ketvirtadienio vakarą mūsiškiai stos į kovą su Lenkija, o sekmadienį baigs pirmąjį pasaulio pirmenybių atrankos etapą Budapešte su Vengrija. Pirmą kartą pasaulio čempionato atrankoje subūrę pilną sudėtį, Lietuvos krepšininkai yra neabejotini paskutinių mūšių favoritai. Tačiau lenkai tik ir laukia svečių atsipalaidavimo.

Lietuva yra Lietuva. Mes turime žaisti su Lietuvos vardu ant krūtinės.

Paskutinį karjeros susitikimą Lenkijos rinktinėje šįvakar sužaisiąs 34-erių įžaidėjas Lukaszas Koszarekas ne veltui leptelėjo Martynui Gecevičiui, kad žaisti prieš stipriausią Lietuvos komandą bus gal net lengviau nei prieš rezervinę rinktinę lapkritį. Kuri, beje, Klaipėdoje susitvarkė su lenkais 75:55.

Dar nėra taip buvę, kad vos susirinkę į rinktinės stovyklą, vos po trijų dienų mūsiškiai žaistų oficialias rungtynes. Kaip per tokį laiką pavyks suklijuoti komandinius veiksmus, kurie atvestų į pergalę, dar negali atsakyti niekas.

Lenkai pasiruošimui turėjo šiek tiek daugiau – 7 dienas, o namų sienos ir ne favoritų statusas leis jiems neįsitempus medžioti sensacijos.

Bet nekyla abejonių, kad Lietuvos rinktinės trenerių štabas nuteiks saviškius rimtai kovai. Vos išgirdęs klausimą apie galimą atsipalaidavimą po pergalės namuose 75:55, Dainiaus Adomaičio asistentas Benas Matkevičius iškart surimtėjo: „Niekas negali ir neturi migdyti. Tai yra oficialios rungtynės, o praeitis yra praeitis. Dabar žaidžiame su kitokia komanda.

Kiekviename lange turėjome stiprią rinktinę, nes ji rodydavo gerą energiją ir motyvaciją. Lietuva yra Lietuva. Mes turime žaisti su Lietuvos vardu ant krūtinės.“

– Kokie rungtynių su Lenkija akcentai?

– Bus kažkiek nenuspėjamų variantų, nes Lenkijos rinktinė šiek tiek pasikeitė. Ten yra traumuotų žaidėjų. Bet viskas priklausys nuo to, kaip susitvarkysime gynyboje.

Bus svarbu susiorientuoti, nes lenkai turi daug derinių ir tai taktiškai gerai paruošta komanda. Reikės gerai skaityti situacijas su Lampe, nes jis gali ir atšokti po žaidimo du prieš du, nusileisti po krepšiu, centruoti. Mes žinome, kaip prieš juos gintis, bet tiesiog reikės viską įskaityti.

Labai agresyviai krepšį atakuoja Ponitka, languose nežaidęs Waczynskis išplės aikštę ir bus papildoma opcija puolime. Jeigu blogai ginsimės, jie mus baus žaidimu du prieš du.

VIDEO: Įkvepiantys B.Matkevičiaus žodžiai prieš mūšį su Lenkija

– Kiek lenkų žaidimo braižą keičia Adamas Waczynskis bei Maciejus Lampe, kurių nebuvo pirmajame lange Klaipėdoje?

– Jie duoda papildomą akcentą puolime. Lenkai turėtų žaisti ant jų, nes tam turi specifines opcijas.

Lampe gali atlikti Kuligo užduotis, nes jis gali sėkmingai atšokti prie trijų taškų zonos. Bus svarbu uždaryti tas papildomas opcijas, nes šie žaidėjai duos lenkams papildomos jėgos. Jeigu jie gerai pradės rungtynes, tai labai užsives su savais sirgaliais.

Bus svarbu nuo pat pradžių parodyti gerą koncentraciją ir išeiti su gera energija.

– Tai buvo paskutinė lietuvių treniruotė prieš oficialų mačą. Kaip vertinate rinktinės darbą šioje trumpoje pasirengimo stovykloje?

– Aišku, pasiruošimas labai trumpas. Turime greitai įsivažiuoti ir susižaisti. Daug žaidėjų turėjo ilgą sezoną ir vėlokai galėjome susiburti. Bet viskas gerai, kasdien geriau. Dienos buvo trumpos, jų buvo mažai, bet tikimės išeiti ant piko.

– Lenkai ruošėsi keliomis dienomis ilgiau. Ar tai gali tapti jų pranašumu?

– Aišku, tai yra geriau, padeda susižaidimui. Bet be draugiškų rungtynių mažai pats save pažįsti.

Abiejų komandų sąlygos yra daugmaž lygios. Mūsiškiai vienas kitą gerai pažįsta ir nemanau, kad mūsų komandoje yra kažkokių neaiškumų. Žinome vienas kito stiprybes ir ant to ir reikės žaisti.

– Kai kurių žaidėjų rinktinės stovykloje nematėte visą sezoną, kitų – net du. Kurie sugrįžo labiausiai patobulėję?

– Smagu matyti, kad Domantas čia irgi yra. Jis bus mūsų pranašumas, kurį turėsime išnaudoti. Bet, mano akimis, visi patobulėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius