Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 11

Po operacijos žinomo teisėjo karjera kabo ant plauko: „Šiuo metu vilčių neturiu“

Tokiu metų laiku Tomas Jasevičius su švilpuku ant kaklo įprastai pradėdavo sezoną, bėgdamas aikštėje per tarptautines ir LKL varžybas. Tačiau dabar vienam geriausių Lietuvos krepšinio teisėjų kyla dar svarbesni iššūkiai: kaip vaikščioti be papildomų įrankių pagalbos, kaip vairuoti automobilį?

Per krepšinio arbitro karjerą jam yra tekę patirti ne vieną operaciją, o rugsėjo 13 dieną Kaune turėjo įvykti ne pati sudėtingiausia iš jų.

Tačiau operuojant klubo sąnarį nutiko komplikacijų – buvo patemptas nervas, o dešinė pėda liko dalinai nejautri.

Nors praėjus beveik mėnesiui po operacijos pastebimi nežymūs pagerėjimo ženklai, svarbiausių klausimų lieka daug.

„Galiu vaikščioti su ramentais ar lazda, nesu prikaustytas prie lovos, bet niekas nežino, kada nervai atsistatys, ar iš viso atsistatys? Atsakymų gali tekti laukti mėnesių mėnesius“, – sakė T.Jasevičius.

Pastaruoju metu jis visu pajėgumu įsitraukęs į reabilitacijos procesą. Masažai, mankštos, kineziterapijos pratimai atliekami kasdien. Jau būta tyrimų ir jų dar bus išsamių vėl.

Tačiau T.Jasevičius vis dar negali pakelti pėdos aukštyn, o tai verčia būti atsargiu svarstant galimybes grįžti ant parketo su švilpuku.

„Nežinau. Šiuo metų neturiu vilčių, – pripažino 45 metų teisėjas, ne vienerius metus rinktas geriausiu LKL arbitru. – Kas ten žino, kaip bus, yra dar įvairių variantų.

Tačiau sugrįžimui reiktų būti sveikam 100 proc. Klubas pakeistas idealiai, dėl jo jaučiuosi gerai, bet klausimas dėl sugrįžimo lieka labai atviras.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lankęs krepšinio mokyklą ir anksti iškilęs savo profesijoje (nuo 2001 metų turi tarptautinės kategorijos teisėjo statusą) T.Jasevičius daug metų teisėjavo Eurolygoje, FIBA Čempionų lygos varžybose, Europos vyrų ir moterų pirmenybėse.

2017 metais per jam ketvirtą Europos čempionatą teko garbė dirbti per mažąjį finalą, kuriame Ispanijos krepšininkai pranoko Rusiją. Tais pačiais metais jis teisėjavo ir FIBA Čempionų lygos finalo ketverto turnyre.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Tomas Jasevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Tomas Jasevičius

Teisėjo profesijoje įprastai leidžiama dirbti iki 50 metų, nors išlaikant meistriškumą ir gerą sportinę formą galima pridėti ir dar kelerius metus.

Pavyzdžiui, Romualdas Brazauskas teisėjavo aukšto lygio krepšinio rungtynėse iki 53-ejų, Kęstutis Pilipauskas iki 52-ejų.

„Dar tarsi galėčiau teisėjauti, bet dabar dar svarbiau yra bendra sveikata. Kai tokios bėdos atsitinka, labai keičiasi ir vertybės – teisėjavimas eina į kokį 38-ąjį planą.

Dabar norisi pirmiausia sugrįžti į gyvenimą, vairuoti automobilį, kur reikalinga dešinė koja“, – kalbėjo T.Jasevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Rinkevičius ir Tomas Jasevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Rinkevičius ir Tomas Jasevičius

Teisėjavimas daugumai krepšinio arbitrų yra papildoma veikla, o T.Jasevičius irgi daug metų šią profesiją derina su pareigomis Lietuvos krepšinio federacijoje.

Ir pastaraisiais metais jis dirba jaunimo rinktinių direktoriumi. Tai – pareigos, kurių darbų apimtys būna kiek mažesnės rudenį, o įsibėgėja žiemą, kai prasideda pokalbiai su treneriais ir dėliojami vasaros turnyrų bei pasirengimų jiems tvarkaraščiai. Tarp T.Jasevičiaus atsakomybių gula rinktinių kelionių, bilietų ir viešbučių rezervacijos rūpesčiai, kiti administraciniai darbai. Vasarą įprastai būna pats darbymetis.

Per teisėjavimo karjerą jam jau yra tekę daryti priverstines pertraukas dėl Achilo sausgyslės operacijos 2007 metais ir stuburo išvaržos operacijos 2012 metais.

„Esu vėtytas ir mėtytas, bet vis išlįsdavau. Tikiuosi, kad ir dabar išlįsiu“, – vylėsi T.Jasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius