Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Po prisvilusio blyno K.Maksvytis dalijosi, ką naujo atrado apie Igną Brazdeikį

Davis Bertanis ir Kristapas Porzingis su šypsenomis veiduose trūkčiojo pečiais, kai jų tautiečiai vienu po kito metimu iš po krepšio gniuždė Lietuvos rinktinės gynybą draugiškose rungtynėse. Pirmas lietuvių blynas šią vasarą stipriai sudegė – Kazio Maksvyčio komanda Rygoje vos perlipo pusšimčio taškų ribą ir nusileido kaimynams latviams 52:70.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / nuotr. Ž.Vingelio/LKF

Rungtynės 6 tūkst. sirgalių pripildytoje Rygos arenoje priminė tas, kokias dažniausiai matome pirmuosiuose pasiruošimo mačuose vasarą.

Daug netaiklių metimų, kai kurie jų net nelietė lanko, bet daug fizinės kovos ir grumtynių. Tačiau pastarąsias dažniausiai laimėjo bordine, o ne balta apranga vilkėję žaidėjai.

Pasinėręs į apmąstymus K.Maksvytis traukė link rūbinės ir akivaizdžiai nebuvo patenkintas savo auklėtinių pastangomis per pirmąją rungtynių pusę, nes latviai vien antraisiais šansais pelnė net 14 taškų, kai lietuviai – 0. Nepaisant to, įpusėjus mačui rezultatas dar buvo lygus 31:31.

Bet situacija nesitaisė ir po ilgosios pertraukos. Drūtas 202 cm Andrejus Gražulis iš Trento „Dolomiti Energia“ komandos Italijoje darė daug žalos lietuviams ir rinko taškus iš po krepšio, o patys įklimpę ir tritaškių nepataikę svečiai atsiliko jau 11 taškų skirtumu (38:49).

Kovinę lietuvių dvasią kėlė Beno Griciūno galingas dėjimas per varžovą „su mėsomis“, bet energijos po šio epizodo K.Maksvyčio auklėtiniams užteko tik kelias minutes.

Latviai primiršo, kad krepšinis turi tik vieną ilgąją pertrauką ir tiek po pirmo, tiek po trečio kėlinio vos ne dešimčiai minučių rungtynes stabdė dėl savo scenos žvaigždžių pasirodymų, o po paskutinės „ilgosios“ pertraukos lietuviai į aikštę, galima sakyti, taip ir negrįžo.

Toliau baudos aikštelėje dominavę latviai vertė taškus iš po krepšio, o net 20 tritaškių prametę lietuviai 50 taškų ribą peržengė tik paskutinę mačo minutę bei pralaimėjo klampias ir negražias akiai rungtynes.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Latvija – Lietuva
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Latvija – Lietuva

Kartodami savo metimus latviai pelnė net 26 taškus, o vienintelius lietuvių 2 taškelius paskutinėmis minutėmis sukrapštė Ignas Brazdeikis.

Būtent šis rinktinėje debiutavęs „Orlando Magic“ puolėjas buvo didžiausias šviesulys mūsų komandoje, pelnęs ketvirtadalį (13) komandos taškų ir surinkęs trečdalį naudingumo balų (18).

Bet jam pritrūko kitų žaidėjų indėlio. Po ilgokos pertraukos rungtynes vėl žaidęs Marius Grigonis nepriminė to Eurolygos elito kalibro krepšininko ir pataikė tik 1 metimą iš 9, o vieną savo prasiveržimų trečiajame kėlinyje baigė kamuolio paleidimu į orą – šis iš kelių metrų nesiekė net lanko.

Nesisekė ir antram Lietuvos rinktinės žaidėjui iš NBA Arnoldui Kulbokai, kurio pirmas tritaškis trenkėsi į lentą, o vėliau, panašu, puolėjas net kiek prisibijojo atakuoti, kol galiausiai susitikimą užbaigė su 2 taškais ir nikstelėta čiurna.

Ne svajonių debiutas susiklostė ir Benui Griciūnui – pirmą kartą rinktinėje žaidęs krepšininkas nublanko virš jo šokinėjusių latvių fone, išskyrus tą vienintelį galingą epizodą trečiajame kėlinyje.

Latviai 9 kartą nuo nepriklausomybės atkūrimo nugalėjo Lietuvą, kuri braliukus yra palaužusi 16 sykių. Šansą atsirevanšuoti lietuviai turės jau sekmadienį, kai rinktinės dar sykį susikaus Šiauliuose.

„Kontrolinių rungtynių blynas prisvilo, – konstatavo K.Maksvytis. – Kažkiek yra logiško paaiškinimo, mes treniravomės tik nuo praėjusio ketvirtadienio, nepilną savaitę, latviai pradėjo keliomis dienomis anksčiau, tai jie atrodo labiau pasiruošę.

Šiandien rungtynėse daug ką pasako antri šansai. Jų 26, mūsų 2. Didžiąją rungtynių dalį mes nei keitėmės, nei stepoutinome, kad jie turėtų kažkokią persvarą.

Na, o puolime ir patys turbūt matėte, kad nelabai gerai atakavome jų gynybą, šiek tiek blogai įžaidėme kamuolį. Nebuvome pakankamai aštrūs ir galbūt per daug pasikliovėme tritaškiais metimais, šiek tiek pritrūko agresyvumo, susidėjo viskas į vieną.“

– Ketvirtame kėlinyje iš žaidimo pataikėte tik 2 metimus iš 14. Gal pritrūko ir aštrumo iš gynėjų?

– Varžovai gynėsi agresyviai, gynėjai turėjo nusimesti, bet buvo nemažai situacijų, kai jie gynėsi žemai, tai jie kaip tik turėjo šiek tiek laisvumo. Dėl puolimo nemaža kaltė tenka gynėjams.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Kazys Maksvytis
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Kazys Maksvytis

– Daug kamuolių puolime nusiėmė latvių trečios-ketvirtos pozicijos žaidėjai. Kaip tai paaiškintumėte?

– Na, čia stovyklos pradžia, akcentavome tai kažkiek, bet jie praktiškai visus kamuolius susirinko ne miss-matchų situacijose. Turbūt labiausiai tai lėmė individualios pastangos ir fiziškumo trūkumas.

– Kaip vertinate Igno Brazdeikio debiutą?

– Jis buvo vienas iš tų, kurie žaidė iki galo. Kai kažkas neišėjo, bandė ir individualiu meistriškumu užbaigti atakas, tai manau, kad neblogai.

– Jau beveik savaitę matote Igną treniruotėse. Ką per tą laiką išvydote?

– Iš pradžių galvojau, kad jis yra 3–4 pozicijos žaidėjas, bet jis yra labiau 2–3 pozicijos. Jis labiau trečias, bet gali žaisti su kamuoliu, gana kietas gynyboje, gali dengti kelias pozicijas. Toks pirmas įspūdis.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis

– Kiek rimta šiandien neregistruoto Vytenio Čižausko trauma?

– Nėra labai rimta, pėdos trauma. Bet kadangi vyksta pasirengimo ciklas, tai tiek Vytenio, tiek šiandien kažkokią traumą gavusio Arnoldo Kulbokos nesinori traumuoti per draugiškas rungtynes.

– Varžovai atitrūko antroje rungtynių pusėje. Ar žaidybinis planas griuvo po ilgosios pertraukos, ar jau pirmoje pusėje matėte, kad viskas vyksta ne pagal planą?

– Ne, pirmoje pusėje mačiau rezervo. Reikėjo susirinkti kamuolius, reikėjo įmesti iš po krepšio ir būtume buvę priekyje. Antroje pusėje pritrūko šviežumo ir gynyboje, kur nesusikalbėjome ir jie išsimetė tritaškius, nepaėmėme kamuolių, ir puolime. Labai retas antrų šansų skaičius – 26:2.

Šiandien rungtynėse daug ką pasako antri šansai. Jų 26, mūsų 2.

– Kalbant apie I.Brazdeikį, kokios jo stipriosios savybės gali padėti šitai rinktinei?

– Puolime jis turi daug savybių, gal neturi vienos išreikštos, kad būtų tik metikas ar tik veržtųsi. Kairiarankis, bet gerai eina į abi puses, kartais į dešinę net daugiau. Gali mesti tritaškį, gali kartais net apačioje sužaisti prieš fiziškai silpnesnį varžovą. O gynyboje turi kietumo, tai paliko neblogą įspūdį – tikiuosi, kad jis bus mums paspirtis.

– Kokia yra A.Kulbokos situacija?

– Kol kas nespėjau išsiaiškinti. Matėsi, kad jis nikstelėjo čiurną, o kontrolinėse rungtynėse nesinori žaidėjų toliau laužyti. Nusprendėme jo neleisti, bet pirminis vaizdas, kad nedidelė čiurnos trauma.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Arnoldas Kulboka
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Arnoldas Kulboka

– Po ilgesnės pertraukos ant parketo sugrįžo Marius Grigonis. Kaip vertinate jo pasirodymą?

– Kaip ir visa komanda, taip panašiai ir Mariaus žaidimas. Pirmoje pusėje geriau, antroje gal šiek tiek pavargo, išsimušė. Tam ir yra tos rungtynės, kad jis geriau įeitų į ritmą. Matome, kad tam, jog įeitų į ritmą, jam prireiks laiko.

– Per ilgąją pertrauką Marius apšilinėjo su nugaros masažuokliu. Ar jis turi kažkokių problemų?

– Ne, jis turi specialų prietaisą, kuris duoda impulsus ir šildo nugarą. Čia jo įprasta rutina.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Marius Grigonis
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Marius Grigonis

– Kokias svarbiausias išvadas reikia pasidaryti iki sekmadienio rungtynių?

– Fiziškumas, kamuoliai, puolime geriau įžaisti kamuolį ir susirasti geresnes progas – turbūt šitos išvados.

– Žaidėjai išsimušė iš vėžių dėl švilpukų ir kontaktinės kovos, latviai metė dvigubai daugiau baudų (29 prieš 14). Ar kėlėte klausimų dėl teisėjavimo?

– Ne, buvo šiek tiek, bet nesinori versti ant teisėjų. Turbūt kokius 5 taškus pridėjo, kaip būna su namų komandomis, bet mes patys išsimušėme, kartais patys kvailai subaudavome, kai jau turėjome bonusą. Manau, kad turime prisitaikyti žaisti ir tokiomis sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius