Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 07

Prancūzijos žvaigždės: varžybos Lietuvoje buvo nuostabiausios, o dabar – didis mūšis

Nicolas Batumas yra nustūmęs Lietuvą nuo aukso ir bronzos pakylų. Tačiau Nandzingo arenoje prancūzų kapitonas, kita Prancūzijos rinktinės žvaigždė Rudy Gobert'as ir buvęs žalgirietis Axelis Toupane'as itin pagarbiai atsiliepia apie Lietuvą. Bet jiems patinka ir dabartinis Prancūzijos rinktinės veidas – o tai žada karštą vakarą Nandzingo arenoje šeštadienį, kur prasidedančiame antrajame pasaulio čempionato etape lietuviai privalo įveikti prancūzus, kad išlaikytų svajones dėl ketvirtfinalio.
Prancūzijos krepšininkai: R.Gobertas, N.Batumas ir A.Toupane'as kalbėjo apie rungtynes su Lietuva.
Prancūzijos krepšininkai: R.Gobert'as, N.Batumas ir A.Toupane'as kalbėjo apie rungtynes su Lietuva. / Ž.Gedvilos nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Rezultatyviausi Prancūzijos rinktinės žaidėjai pasaulio čempionate: E.Fournier – 16,3, R.Gobert'as – 12,7, N.De Colo 12,3, A.M'Baye 11,7, F.Ntilikina 9,3.
  • Daugiausiai kamuolių atkovoja R.Gobert'as (po 10)
  • Daugiausiai perdavimų atlieka N.De Colo (4,3).
  • Taikliausiai tritaškius meta A.M'Baye (73 proc.)
  • Susijungus dviem grupėms Prancūzija ir Australija antrą etapą pasitiko turėdamos po 3 pergales naujoje L grupėje. Joje Lietuva ir Dominikos Respublika turi po 2 pergales.
  • Į ketvirtfinalį iškops 2 geriausios komandos.

Stipriausias buvo Europos čempionatas Lietuvoje

N.Batumo skrydžiai ir tritaškiai kelia košmariškus prisiminimus lietuviams.

Pastarajame pasaulio krepšinio čempionate tai šis plastiškas ilgarankis „Charlotte Bobcats“ puolėjas sumetė 27 taškus ir Madride nustūmė lietuvius nuo bronzinės pakylos, nepaisant Jono Valančiūno pelnytų 25 taškų mače (93:95) dėl bronzos 2014-aisiais.

Metus prieš tai Europos čempionato finale Liublianoje lietuviai pristabdė ryškiausią prancūzų žvaigždę Tony Parkerį, bet tada vėlgi N.Batumas pelnė 17 taškų ir buvo rezultatyviausias prancūzų žaidėjas 80:66 laimėtame mūšyje dėl aukso.

Šiame čempionate 30-metis puolėjas žaidžia po 24 minutes, jo indėlis puolime yra neryškus (po 4 taškus), bet jis džiaugiasi, kad iš viso gali žaisti – prieš pat pirmenybes per pratybas jis taip tėškėsi ant nugaros, kad pirmosiose rungtynėse bėgti buvo sunku.

Tačiau „Orlando Magic“ snaiperis Evanas Fournier užsivilko atakų lyderio marškinėlius, o pasaulio pirmenybėse Kinijoje prancūzai patiesė Vokietiją, Jordaniją, Dominikos Respubliką ir po sklandžiai praeito pirmojo etapo ėmė dar labiau tikėti savo galimybėmis Kinijoje, nors turnyro favoritais dauguma vis dar laiko JAV, Serbiją ar Graikiją.

„Tokios komandos, kaip Lietuva, Prancūzija, Australija, Brazilija – jos gali nuveikti kažką. Jos gali pateikti siurprizų. Žinoma, mes turime tikslų – pirmiausia būti tarp Top 8 komandų, peržengti du etapus ir patekti į ketvirtfinalį. Norime iškovoti bilietą į olimpines žaidynes ir pabandyti laimėti medalį, – sakė N.Batumas. – Šis čempionatas yra toks nenuspėjamas. Aš visada sakiau, kad stipriausias turnyras, kokiame esu žaidęs, buvo 2011 metų Europos pirmenybės Lietuvoje. Turbūt tai buvo geriausios varžybos, kokiose iki šiol buvau atsidūręs.

Tačiau šis čempionatas irgi labai atviras visoms komandoms – jų tiek daug gali pasiekti kažką ypatinga! Nėra tik du favoritai. Šešios, o galbūt aštuonios komandos pretenduoja į medalius. Tai gerai krepšiniui, kaip ir gerai yra tokios rungtynės, kokios bus šeštadienį.“

VIDEO: N.Batumas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

Tai bus išlikimo diena Nandzinge.

Jei laimėtų Australija prieš Dominiką ir Prancūzija prieš Lietuvą, pralaimėjusios komandos, nepriklausomai nuo tarpusavio mačo pirmadienį, susikraus lagaminus ir keliaus namo.

Lyg tyčia dabar reikia kautis prieš Prancūziją, kuri ir be karjerą baigusio T.Parkerio atrodo labai galinga.

„Mes netekome geriausio krepšininko per Prancūzijos istoriją, bet atėjo nauji vaikinai – tokie kaip Frankas Ntilikina yra Prancūzijos krepšinio ateitis, o šiame čempionate jis kol kas žaidžia gerai“, – įžaidėją iš „New York Knicks“ išskyrė N.Batumas.

Prancūzijos rinktinės kapitonui patinka, kaip kol kas atrodo jo komanda. Jam patinka ir visas čempionatas, kuriame rankas link medalių tiesia daug komandų.

„Kol kas sužaidėme trejas labai geras rungtynes. Tačiau tikrasis turnyras mums prasideda dabar. Laukiantis mačas mums bus labai reikšmingas, o Lietuvai – taip pat, – pabrėžė N.Batumas. – Dvi didelės komandos, kurios abi labai norės laimėti. Laukia didis mačas.“

VIDEO: V.Collet komentaras prieš rungtynes su Lietuvos rinktine

30-metis puolėjas iš „Charlotte Bobcats“ klubo tvirtino, kad daug reikšmės turės tai, kaip svarbiausiam prancūzų vidurio puolėjui Rudy Gobert'ui pavyks atsilaikyti prieš Lietuvos priekinę liniją.

„Tai bus svarbu, labai svarbu, – sakė N.Batumas. – Lietuva po krepšiais turi du labai gerus didelius vaikinus – Valančiūną ir Sabonį. O mes turime Rudy. Visi jie gali ir įmesti, ir atkovoti kamuolių. Žinoma, mes negalėsime Rudy palikti vieno tvarkytis su šiais vaikinais, reikės jam padėti. Reikės pastangų sustabdyti du didelius lietuvius.

Aš įvardinau šiuos du vaikinus, nes jie yra geriausiai žinomi, bet aplink juos yra daug gerų žaidėjų – nebus lengva.“

Prancūzų milžinas nori trofėjaus

N.Batumas pabrėžė, kad šioje Vincento Collet treniruojamoje Prancūzijos rinktinėje ypač svarbu gynyba.

Jie nori būtų geriausia čempionato komanda pagal gynybą, o čia jau yra 218 cm ūgio ilgarankio R.Gobert'o valdos.

Pastaruosius du sezonus „Utah Jazz“ vidurio puolėjas buvo pripažintas geriausiu NBA besiginančiu žaidėju. Ar jis nori tokiu būti ir pasaulio pirmenybėse?

„Viskas dėl pergalių, – atsakė R.Gobert'as. – Aš noriu, kad mano komanda gintųsi geriausiai turnyre. Neatvykau čia dėl asmeninių rodiklių. Atkeliavau laimėti ir kažką padaryti gero šaliai.

Tikslas toks pats – laimėti trofėjų. Žinoma, kad daug gerų komandų, bet mes pasirengę iššūkiui.“

VIDEO: R.Gobertas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

R.Gobert'as jau buvo įsibėgėjantis blokų monstras praėjusiame pasaulio čempionate, kai laimėjo pirmąjį savo medalį su rinktine 2014 metais.

„Pamenu 2014 metų pasaulio čempionatą. Buvo labai daug emocingų rungtynių. Baudų metimai rungtynių pabaigoje. Buvo tikra pergalė, – 95:93 laimėtą prancūzų mačą prieš Lietuvą dėl trečios vietos prisiminė R.Gobert'as, prieš tai prancūzų triumfą 2013 metų Europos pirmenybėse stebėjęs tik per televizorių.

Šiame pasaulio čempionate R.Gobert'as pelno po 12,7 taško, 10 atkovotų kamuolių, 2,7 bloko. Jis teigė, kad jau įdėmiai peržiūrėjo Lietuvos ir Australijos rungtynes, kad gerai paruoštų namų darbus prieš šeštadienio akistatą.

„Lietuva – labai gera komanda. Labai talentinga, labai atletiška. Mes žinome ją gerai“, – sakė R.Gobert'as.

NBA arenose jis jau ne kartą stumdėsi su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu, o šeštadienį skyrė jiems komplimentų.

„Jie – labai talentingi. Abu žaidžia skirtingą krepšinį, bet man visada iššūkis žaisti prieš juos“, – pripažino R.Gobert'as.

Smagiausia žaisti prieš žalgiriečius

Prancūzijos rinktinė pirmauja ne tik pagal gynybą, bet ir tritaškių taiklumą šiame pasaulio čempionate.

Prancūzai pataikė 53 proc. tolimų metimų. Aukštu procentu gali didžiuotis ir Axelis Toupane'as – buvęs „Žalgirio“ puolėjas, kurį Šarūnas Jasikevičius 2017-2018 m. sezoną statydavo prie pavojingiausių varžovų gynėjų.

„Kol kas visai gerai, – sakė buvęs žalgirietis, pasaulio čempionate renkantis po 5,7 taško, pataikęs 67 proc. tritaškių. – Mes laimime, tad ir man gerai.“

VIDEO: A.Toupane'as apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

Kaip ir kiti prancūzai, jis nujaučia, kad po G grupės rungtynių atėjo metas susidurti su rimtesnėmis komandomis.

„Lietuva – labai solidi komanda, priekyje besiremianti JV ir Saboniu. Komanda gerai išpildo sistemą, gerai ginasi, – mūsų laukia labai sunkus mūšis“, – sakė A.Toupane'as.

Jam 15 val. mūsų šalies laiku prasidedančios rungtynės svarbios ir dėl asmeninių ryšių su buvusiais „Žalgirio“ žaidėjais.

„Taip, man bus smagu žaisti, nes daug pažįstamų veidų – daktaras, Jankė, Ulė, – vardino A.Toupane'as, o paskui juokavo. – Su kuo bus smagiausia kautis? Be abejo, kad su Janke (Pauliumi Jankūnu). Ir dar su daktaru.“

VIDEO: Kuriozas Lietuvos rinktinės treniruotėje
VIDEO: D.Adomaitis apie atrėjančią dvikovą su Prancūzijos rinktine
VIDEO: M.Kalnietis apie gimtadienio norą ir artėjančią dvikovą su Prancūzijos rinktine
VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono paieškos ir paskutinio šanso rungtynės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius