-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 21

Prieš krikštą rinktinėje Darius Maskoliūnas žiūrėjo „Žalgirį“: „Keistas jausmas“

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas ramus lyg belgas laukia savo debiuto prie svarbiausios šalies komandos vairo. 49 metų jonavietis penktadienio vakarą pirmą kartą vadovaus lietuviams per 2021 metų Europos pirmenybių atrankos rungtynes Monse su Belgija, bet jei rungtynių išvakarėse jaudinosi, tai dėl kitos komandos.
Jonas Mačiulis ir Darius Maskoliūnas
Jonas Mačiulis ir Darius Maskoliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Maču Belgijoje penktadienį 21.30 Lietuvos komanda pradeda atranką į 2021 m. Europos čempionatą.
  • C grupėje dar žaidžia Čekija ir Danija.
  • Čekai yra vieni 2021 m. pirmenybių šeimininkų, tad dėl dviejų grupei skirtų kelialapių kovoja Lietuva, Belgija ir Danija.

Vakarinės spūstys keliuose keliaujant 80 km iš Briuselio į Monsą pernelyg nesujaukė Lietuvos rinktinės grafiko Belgijoje.

Ketvirtadienį 100 tūkst. gyventojų miestą pasiekę mūsų šalies krepšininkai ir treneriai ramiai pradėjo ruoštis rungtynėms, o D.Maskoliūnas palinko prie savo nešiojamojo kompiuterio ekrano.

Prieš jo akis po kelionės aikštėje mankštinosi Lietuvos rinktinės krepšininkai, o ekrane lakstė Eurolygos rungtynes Vitorijoje žaidę žalgiriečiai.

Šįkart D.Maskoliūnas atsiskyrė nuo Kauno „Žalgirio“ štabo ir mačą su „Baskonia“ sekė vis kažką pakomentuodamas ir tarsi bandydamas patarti Šarūnui Jasikevičiui, nors Šaras savo asistento girdėti negalėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

D.Maskoliūnas lyg ir bandė kažką patikrinti telefone, iš kurio švietė dukros nuotrauka, bet numesdavo jį po „Žalgirio“ vyrų klaidų Vitorijoje ir tyliai džiaugėsi po sėkmingų atakų.

O tada grįždavo prie tiesioginių pareigų per pratybas, kurios šįsyk Belgijoje buvo labiau skirtos žaidėjų pramankštai ir arenos lankų pajutimui, o ne taktikai.

„Pirmyn, pirmyn, pramuškite prakaitą“, – paragino D.Maskoliūnas Lietuvos rinktinės žaidėjus Monso arenoje, kur penktadienį įvyks jo krikštas vyr. trenerio poste.

Žaidė, patarinėjo, vadovauja

Iš Jonavos kilęs D.Maskoliūnas pirmą kartą į Lietuvos rinktinę pateko prieš 23 metus.

Nors jis liko už ribos prieš 1996 metų Atlantos olimpines žaidynes, kai Lietuvos komanda nutarė važiuoti ne su dvylika, o su vienuolika žaidėjų, vėliau buvęs „Žalgirio“ kapitonas būtent rinktinėje puikiai sulipo su penkeriais metais jaunesniu Šarūnu Jasikevičiumi, su kuriuo tada dalijosi įžaidėjo poziciją.

Laimėjęs su Lietuvos rinktine olimpinę bronzą 2000 metais Sidnėjuje D.Maskoliūnas paskui į nacionalinę komandą sugrįžo po 13 metų, kai jau treneris Jonas Kazlauskas pakvietė jį tapti asistentu 2013–2016 metais, per kuriuos lietuviai dusyk lipo ant sidabro pakylos Europos pirmenybėse.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Kazlauskas ir Darius Maskoliūnas
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Kazlauskas ir Darius Maskoliūnas

„Po to, kai sutikau antrą kartą stoti prie rinktinės vairo, aš ieškojau sau asistento, – sprendimą pakviesti D.Maskoliūną prisiminė J.Kazlauskas. – Idėja buvo tokia – reikia ieškoti jaunų gabių pagalbininkų, kurie ateityje galėtų vadovauti rinktinei. D.Maskoliūnas gerai žinojo, ko nori, netingėjo padirbėti su žaidėjais individualiai, nebijojo išsakyti savo nuomonės. Tai svarbūs dalykai, už ką jį gerbė ir krepšininkai, ir kiti žmonės.“

Ramybe spinduliavo ir prie Romanovo

Dabar D.Maskoliūnas stovi ramus ir pasitikintis rinktinės priekyje.

„Jis ir Romanovo laikais spinduliuodavo ramybe“, – etapą, kai D.Maskoliūnas treniravo „Žalgirį“ beprotiško savininko laikais, dabar prisiminė rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis.

VIDEO: M.Kalniečio mintys apie trumpą pasiruošimą ir galimą belgų metamą iššūkį

Nors pasirengti 2021 metų Europos čempionato atrankai Lietuvos komanda turėjo tik tris dienas, M.Kalnietis pats nustebo, kiek informacijos apie derinius ir gynybos sistemas gavo iš jam gerai pažįstamo trenerio. Pagrindiniam įžaidėjui reikėjo ir papildomai prie kompiuterio pasėdėti, kad geriau įsisavintų iš „Žalgirio“ sistemos atkeliavusius taktinius sumanymus.

Kad trenerio debiutas būtų pergalingas, pasistengs ne tik dvylika krepšininkų, bet ir keli šimtai laukiamų Lietuvos sirgalių, kurie įvairiais keliais pasieks Monsą penktadienį.

Galbūt net šalies prezidentas Gitanas Nausėda ar su juo ketvirtadienį Briuselyje dėl palankesnių Europos Sąjungos išmokų diskutavę triukšmingi ūkininkai prisidės prie Tomo Balaišio-Sėklos organizuotos sirgalių grupės ir Belgijoje gyvenančių lietuvių.

Virš 3 tūkst. vietų turinčioje Monso arenoje svečių sirgalių balsai gali skambėti garsiau už vietos „liūtus“ palaikančius šeimininkus, o tokioje aplinkoje ir laukiamas D.Maskoliūno, kaip vyr. trenerio, debiutas.

Treneri, ar prieš tapdamas rinktinės treneriu esate toks pats ramus, kaip ir atrodote? – Monso arenoje 15min paklausė D.Maskoliūno.

– Jei sąžiningai – ramiai jaučiuosi.

– Kas suteikia tokią ramybę? Patirtis?

– Nežinau, keliais sakiniais sunku pasakyti. Mes visus varžovus vertiname ir gerbiame, bet aš esu įsitikinęs, kad mūsų vyrai yra geresni. Esame geresnė komanda, tik, žinoma, visa tai reikės įrodyti aikštėje.

– Sakėte, kad žaidėjai nėra robotai, bet kiek informacijos pavyko sudėti į jų galvas per tas kelias pasirengimo dienas?

– Tiesą sakant, kaip tik su Benu (Benas Matkevičius – D.Maskoliūno asistentas rinktinėje) apkalbėjome, kad visai nemažai. Per treniruotę kartojant puolimo derinius ir gynybą atrodė, kad klaidų nedaug. Bet viena yra treniruotė, visiškai kita – rungtynių įtampa. Tikimės, kad kaip atrodėme per treniruotę, įvykdysime aikštėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius, Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius, Darius Maskoliūnas

– Ar jau išgrynintas starto penketas?

– Daugmaž penketą esame numatę, bet didelės reikšmės tam neteikiu. Tikiuosi, kad bus galimybė visiems pasižaisti, kad visi pasijustų reikalingi rinktinei.

– Ar belgai jums atrodo silpnesni nei 2015 metais (tada Europos čempionate lietuviai pralaimėjo Belgijai grupės varžybose)?

– Tada jie turėjo 3–4 Eurolygos žaidėjus, pripažintus Europoje. Šiuo metu jų sudėtyje net Europos taurės krepšininko nėra. Jie neturi žvaigždžių, nors yra keli patyrę žaidėjai, daug gražaus jaunimo, žais namie, įsivaizduoju, kad bus užsivedę. Bet mes turime patys kontroliuoti rungtynes ir puolime, ir gynyboje.

– Donatas Motiejūnas rinktinėje dalijo savo vardines kojines žaidėjams, o jūs gavote?

– Prašau (D.Maskoliūnas parodė kojines).

– Ką dar Donatas suteikia rinktinei?

– Be kojinių? Sakė, dar duos triusikų (juokiasi), nes, kiek žinau, jo linija susideda iš kojinių ir triusikų. O jei rimtai – penktadienį pamatysime. Neturiu jokių priekaištų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas

– Ar šiai rinktinei reikia prie krepšio žaidžiančio D.Motiejūno, ar metančio iš toli?

– Labiau prie krepšio, nes iš toli metančių turime pakankamai. Bandysime Donatą daugiau išnaudoti po krepšiu.

– Ar pamenate kada pastarąjį kartą stebėjote „Žalgirio“ rungtynes per ekraną?

– Senokai.

Keistas jausmas. Sėdi, žiūri, tarsi pats sėdėčiau ant suolo.

Ne tai, kad dalinčiau patarimus, bet visas esi ten. O penktadienį būsiu visas čia.

VIDEO: Prieš krikštą rinktinėje D.Maskoliūno mintys ir su „Žalgiriu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius